Nagyon köszönöm az infókat! Ha a férjemmel megyek, ez a kérdés nem gond, de a 76 éves anyum miatt kérdeztem, hogy egy-egy strandra mennyit kell le-föl gyalogolni. Jó hírek, hogy nem sokat, ha meg nem bírja, majd leintek egy kocist (helyit vagy turistát), aki levisz illetve visszavisz minket a buszhoz. Megoldjuk majd, eddig minden görög szigeten minden mindig megoldódott (nagyon sokszor köszönhetően a helyieknek).
Pontikos, azt hiszem, a 3 Stars apartman lesz a nyerő, mindkettőnknek az tetszik a legjobban.
#2127602014-01-29 10:38:11 Válasz a #212759. hsz-ra
egyébként ez nagyon-nagyon szép, meg kedves, meg nem is tudom mi lenne a megfelelő jelző, h anyudat viszed el így nyaralni. egészen biztos, h életre szóló élmény lesz mindkettőtök számára.
#2127612014-01-29 11:04:22 Válasz a #212760. hsz-ra
Rollo
Egy kicsit off itt, de jólesik, amit írsz. Nem titok, már többször írtam más topikokban, hogy amióta apum meghalt, akivel kettesben és a férjemmel négyesben is nyaraltunk klf. görög szigeteken, nincs kivel mennie, márpedig ő is szerelmes Görögoszágba. Ezért évekkel ezelőtt bevezettem azt, hogy nyár közepén vele, nyár végén-ősz elején a férjemmel megyek nyaralni (hála a jó istennek, megtehetem). A kapcsolatunk nagyon szoros, nemcsak anya-lánya, hanem barátnői, tabuk nélkül és baromi nagyokat tudunk együtt röhögni. Nekem boldogság az, ha egy hétig gondtalannak és boldognak láthatom őt, és igen, mindkettőnk számára gyönyörű élményeket adnak ezek a hetek, a hétköznapokban sokat emlegetjük. Meggyőződésem, hogy mindenkit, aki közel áll hozzád, még az életében kell boldoggá tenni (ahogy apummal is tettem), mert a temetőben már késő.
Még egyszer köszi a szép szavakat.
Szia
Kati
Nagyon szívesen. Igazából a buszok majdnem ott állnak meg, ameddig autók is eljutnak.
Kérdezz még nyugodtan, ha valami felmerül, tudom, hogy sok apróság is befolyásoló tényező, fontos kérdés lehet.
A 3 Stars-ról pedig majd te mesélsz!
akit érdekel az ilyesmi: felturbóztam a blogomban a 2012-es karpathosi (és rodoszi) beszámolót: a szöveg is bővült valamennyivel, és sokkal több fénykép került bele a posztokba.
A szezon közeledtével az ismétlődő kérdéseket elkerülendő összeszedtem pár hasznos dolgot azoknak, akik Karpathoson tömegközlekedéssel szeretnének nézelődni. Az árak tavalyiak!
1. A szigeten van, és többnyire megbízható a buszközlekedés.
Tájékozódáshoz hasznos weboldal: karpathosi buszközlekedés , vagy facebookon
Tavaly indult, szezonban folyamatosan frissült, angol nyelvű, remélhetően idén is így lesz. Ám ennek ellenére tudomásul kell venni, hogy ez Görögország, és a turistaforgalomtól függően egyik napról a másikra történhetnek változások, ezért helyben muszáj megkérdezni a „hivatalos” verziót. Június és szeptember közepén mindig van egy váltás (iskola vége és kezdete). Ált. júliusban és augusztusban nem érhetik nagyobb meglepetések az embert, a többi időszakban érdemes a „legvágyottabb” kirándulásokkal kezdeni a nyaralást, hogy esetleg még legyen idő B tervre is, és mindig előző este utánanézni (vagy telefonálni), nincs-e változás. A pigadiai buszállomáson fénymásolt menetrendet lehet kérni.
2. Közvetlenül elérhető úticélok Pigadiai indulással (az árak egy útra vonatkoznak):
- Olympos/Diafani 8 euró (itt ugyanazzal a jeggyel van lehetőség Diafaniba is lemenni egy órára)
- Lefkos 4.5 euró
- Arkassa 2.3 euró
- Finiki 2.3 euró
- Apella 3 euró
- Kyra Panagia 3 euró
- Ammopi 1.8 euró
- Aperi 1.8 euró
- Volada 1.8 euró
- Othos 1.9 euró
- Pyles 2 euró
- Menetes 1.8 euró
Legtöbbször ezekhez a járatokhoz oda-vissza van csatlakozás Ammopiból és Lefkosból is (utóbbinál iskolaidőben csak Ag. Georgiosig megy a busz!!!!!).
Az olymposi busz Arkassa-Finiki-Lefkos érintésével megy! A jegyár Arkassából Olymposba 6.5 euró, Lefkosból 4.5 euró.
3. Közvetetten elérhető úticélok
Az útvonal során bárhol megkérhetjük a sofőrt, hogy tegyen le minket (és persze visszafelé föl is vesz ), így érdemes ilyen szemmel is végigmazsolázni a térképet. Pl. egy lefkosi buszról leszállhatunk Adiánál, egy olymposiról Spoánál vagy Mesochorinál…stb. A visszaút idejét mindig pontosítsuk, és azt is, hogy arra jön-e majd vissza, mert néha előfordulhat, hogy más útvonalon mennek!!!
4. Jó fizikummal és tájékozódási készséggel, a meleget és a napfényt bírva a lehetőségek tárháza végtelen, ha pluszban sétára is adjuk a fejünket. Nem andalgó tempóval számolva, egyirányban, hozzávetőlegesen:
- Achata Aperi felől kb. 1 óra séta
- Ag. Nikolaos Spoából 1 óra 15 perc séta
- Mesochori az elágazástól kb. 20 perc séta
- Ag. Theodoros Arkassából sétálva kb. 1-1.5 óra
- Fokia az ammopis busztól, a megfelelő kereszteződésben leszállva kb. 30 perc
- Ag. Minas/Agnontia az olymposi útról indulva kb. 1 óra
- Kyra Panagia felső leágazásától Kato Lakkos kb. 1 óra (ha megy busz Kyra Panagiára, akkor egy lentebbi elágazásnál kell leszállni, és az út kb. felére csökken)
- Pylesből indulva Othos, Volada és Aperi egy hosszabb, de kényelmes kirándulás, időtartama attól függ, hol mennyi mindent szeretnénk megnézni. Volada és Aperi között választható egy hegyen átkelő túraút, de végig lehet menni az aszfalton is (fontos: ált. a reggeli, első busz a falvak kihagyásával, rögtön Pylesbe megy föl, és csak visszaúton tér be a többi településre)
5. Itt említem meg a hajós kirándulásokat is, amik pont ugyanazok, mint amikre az iroda által fizetne be az ember (esetleges magyar id.vez. nélkül), ám így több lehetősége van választani nap és hajó szempontjából is. (Értsd: ha reggel szakad az eső, nem muszáj hajókáznod csak azért, mert befizetted, és ugyanígy nem muszáj fölpréselődnöd félszáz olasz meg úgy hat tucat svéd mellé, mert éppen nekik is pont arra a napra, pont arra a hajóra szervezték a kirándulást.) Némelyik indulása Lefkosból/Ammopiból is elérhető tömegközlekedve.
A pigadiai kikötőben sorakoznak a kirándulóhajók (ált. este 6 után, és reggel 8-9 előtt), a tájékoztatótábláik napközben is sokszor kint vannak, jegyet előre váltani ált. nem szükséges, de aki szeretné, megteheti. Lehetőségek:
- Olympos/Diafani: ált. naponta, Diafaniból busz visz föl Olymposba (a busz ára a hajójegyben benne van) Ár: 17 eurótól fölfelé, hajótól függ.
- Apella, K. Panagia, Achata, K. Lakkos, Vassilis’s Paradise…stb – hajótól függ, hogy mi van a programban, hol köt ki, hol van csak nyíltvízi fürdőzés, és hogy a BBQ benne van-e az árban.
- Saria: az olymposi kirándulókkal együtt mennek, csak miután őket kiteszik, hajóznak tovább Sariára. Ár: 17 eurótól fölfelé, hajótól függ.
- Kassos: A Kassos Princess nevű hajóval, aktuális menetrendről a Possi Travel (a sétálóutcán, a kúthoz közel) és a Halkias Travel (buszállomásnál, a szupermarkettel szemben) ad felvilágosítást, és jegy is ott váltható. (Szabad férőhely esetén még reggel, a hajónál is.) Reggel 8-9 körüli indulás, este 6 körüli visszaérkezés, utazási idő kb. 75-90 perc/ egy irányban. Ár: 18.6 euró retúr.
Kassosról van lehetőség pár órára Armathia szigetére is átmenni fürdőzni ugyanezzel a hajóval. Ez + 15 euró (retúr).
+1. Városnéző kisvonat. Tavaly indult, kérdés, idén is lesz-e? A kikötői sétányról indul Pigadiában, a másik végállomása a Hotel Konstantinosnál van (menetrendek szintén ott találhatók). Felnőtt jegy: 4 euró, gyerekjegy 2 éves kor fölött 2 euró.
Sokaknál fel szokott merülni a karpathosi/görög est kérdése. Pigádiában és Ammopiban egyaránt található több olyan taverna, mely heti (netán napi) rendszerességgel szolgáltat élőzenét (felár nélkül) a vacsora mellé. Van lehetőség sima vacsorára és (előre meghirdetett) bbq-ra svédasztalos kivitelben (utóbbi fix áras). Az „általános” görög est mellett tradicionális esteket is tartanak helyi népzenével. Taverna és programfüggő, hogy van-e tánc(tanítás) és tányértörés is. Érdemes figyelni a városban (oszlopokon) a plakátokat és a tavernák előtti táblákat.
Nagyon klassz összeállítás, minden benne van, ami kell egy utazónak.
Bár anyummal valszeg fakultatív lesz, de eddig mindenhol önállóan is kirándulgattunk. Szerintem most is lesz olyan, hogy kinézünk a térképen valamit, és felülünk egy arra tartó buszra. Kassos szigetén már tűnődtem, főleg, mert anyu hajókázni is szeretne. Néhány óra alatt persze nagyon sokat nem lát az ember lánya, de új élménynek jó lenne. Bár Karpathos is új élmény lesz és ugyebár, vissza is lehet menni!
#2142072014-03-17 11:50:13 Válasz a #214206. hsz-ra
Pontikos
Fakultatívra csak akkor szoktunk menni, ha több helyre is elvisznek minket (ez általában buszos szigettúra, így egy nap - igaz, rövidebb ideig - de többet látunk, de anyuval így egyszerűbb). Nyelvi akadály nincs, mindketten beszélünk több nyelvet, ezért sokszor mentünk már hajókázni más szigetekre, városokba.
Nekem minden jó, csak láthassam már!