#1891962012-06-27 13:01:27 Válasz a #189195. hsz-ra
Szia! Mi is pár napja érkeztünk haza Sartiról, ott is hasonló a helyzet, mi is sokszor voltunk Görögországban nyaralni, abból is a legtöbbször Nei Poriban. Szomorúan olvasom, hogy ott is ez a helyzet.
Üdv:
Kavliaramu
Ami számomra elkeserítő hogy a híres Görög vendégszeretet megkopni látszik.!
Eddig erről nem írtam,mert nagyon sokat hallottam a híres görög vendégszeretetről és azt hittem,hogy csak mi tapasztaltuk az ellenkezőjét.Az említett dolgokon felül velünk az egyik "Super marketben" is különlegesen bunkón viselkedtek.Vettünk néhány doboz sört és mivel korábban már egy helyen mondta a tulaj,hogy nyugodtan tegyük le a nehezebb dolgokat a pénztárnál,ne cipeljük feleslegesen körbe a boltban,míg még vásárolunk,lepakoltuk a vízzel meg a 3L-es narancslével együtt.Ránk szólt a nő,hogy ezt hogy képzeljük,max a vizet meg a narancslét hagyhatjuk,a söröket vigyük csak szépen kosárban!Egy másik alkalommal ugyanitt nem adtak vissza 10 centet, az 1.90es kenyérért fizettünk 2 eurot.Nem az a tíz cent,de ő biztos nem adott volna nekünk kenyeret 1.80-ért!Meg különben is!De ezek után ott nem vásároltunk többet.
Ezen kívül is ért minket kellemetlen élmény.Az egész vendégszeretetesdi nekem úgy festett,mintha megjátszották volna.Egy tavernában is vágott a látszólag széles jókedélyű görög tulaj egy fintort,amikor épp azt hitte,nem figyeljük.Persze,megértem,hogy sokszor nehéz,amit csinálnak,és turistából is akad bunkó,nem is egy,de így csak a saját üzletüket rontják...
Persze,akadtak kivételek is,de amerre jártunk,a megjátszott vendégszeretet volt a gyakoribb.
...Persze, akadtak kivételek is, de amerre jártunk,a megjátszott vendégszeretet volt a gyakoribb.
Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ez szinte minden felkapott üdülőhelyen így van szerte a világban, no de pláne nálunk is. Aki erre a mű vendégszeretetre eddig azt hitte, hogy valódi, az naiv és hiszékeny. Mindent a kedves vendégért az utolsó fillérjéig. Talán az idén kicsit frusztráltabbak, minden okuk meg van rá, s ezért venni észre jobban a valóságot. Létezik görögös vendégszeretet, mint ahogy magyar is, de más körülmények között. Az valódi élmény; szerencsére volt benne részem, de megkapták már külföldiek tőlem is. Ez ne tartson vissza senkit; a nem szimpatikus helyeket, bunkó kiszolgálást el kell kerülni; a nyaralás nem rokonlátogatás...
Az elmúlt 2évben Bulgáriában nyaraltunk és azt hittem én vagyok túl elfogult az árakkal és a kiszolgálással szemben.Kicsit megnyugodtam hogy nem én vagyok ilyen kukacoskodó. Tudom hogy nem muszáj a nyugágyakat igénybe venni de mi gondoltuk" nyaralunk",igaz talán kétszer másodjára pont a mi hotelünknél jártunk így.A nyugágyak ugyebár italszolgáltatásért cserébe működnek:egy kávé +dobozos üccsi 8euro,de ezt a pincér fiú azzal magyarázta hogyha kérsz még valamit később az már olcsóbb lesz.Kérdem én ki az aki ezután még kér valamit.
Az elmúlt 2évben Bulgáriában nyaraltunk és azt hittem én vagyok túl elfogult az árakkal és a kiszolgálással szemben.Kicsit megnyugodtam hogy nem én vagyok ilyen kukacoskodó...
Többször voltam Bulgáriában az elmúlt években, s Görögországban is, volt, hogy kombinálva a kettőt. Bulgária most igyekszik visszahódítani turistáit; sokszor hihetetlen kedvességgel, szolgálatkészséggel. Néha zavarba ejtőn megkülönböztetett figyelemmel teszik mindezt, főleg a nem annyira frekventált helyeken. Ez nem nekem (nekünk) szól, hanem a vendégnek, a turistának, a nyaralónak, aki jól akarja magát érezni, s ezért fizet, s ők ezt megbecsülik. Nagyon öreg barátaim vannak ott is, már 80 éves kor felett, s nagyon nagy szívvel, amit soha nem fogok elfelejteni, de az más, nagyon-nagyon más, mint a vendéglátóipar.
Nem érdemes ezen problémázni; úgyis elhullik a férgese, ahogy mondják, s marad a mindenki által vágyott kedves, vendégszerető fogadtatás és kiszolgálás, vagy ha nem, akkor a vendég odébbáll...
Kicsit fura lesz ahogy megfogalmazom: de végre örülök annak, hogy nem csak a pozitív élményeket ömlesztjük egymásra. Sajnos nekem is volt negatív élményem ezzel a híres vendégszeretettel Minket a pékségben a pék úr felesége akart 5 euróval tavaly átverni. Tízessel fizettem és csak öt euróba került amit vettem, ő meg úgy csinált mintha csak ötöt adtam volna neki. Álltam, s vártam, aztán nagy kegyesen miután látta, hogy a kasszát nézem, ahogy matat benne (közben valakivel beszélgetett) és jeleztem felé, hogy hát még a visszajárót nem sikerült visszaadnia átadta nagy unottan a pénzt. Pedig a pék úr aki gondolom a férje lehetett tök normális, kedves, mosolygós volt mindig amikor reggelente betértünk hozzá. Volt közértes negatívum nekünk is. A közértes férfi tök kedves, mosolygós, még magyarul is köszönt nekünk, strandról feljövet nem volt gond, hogy nagy táskák van. Legközelebb mikor mentünk; asszony ült a pénztárba és ránkripakodott, hogy a nagy pakkal nehogy már be merjünk menni a boltba Nagyon rosszul esett. Főleg, hogy mi van ha valaki kimenet elviszi a pakkomat ? Ja, az őt már nem érdekli. No nem mintha baromi nagy érték lett volna benne.
De ettől még hozzájuk megyek nyaralni
Csatlakozom az előttem szólókhoz!
Ha jól akarom magam érezni jól fogom, ahol bunkók oda nem megyek. Megszokott bevált éttermek vannak ahol sose vertek át, finom az étel.
Én nem csodálkozom sokszor a boltosokon, bár rosszul esik ha szólnak, de biztos volt olyan eset ami miatt óvatosabbak.
Itthon is van ilyen és mindenhol.
A strandon nem vettünk soha semmit az árusoktól így nem tudom mit árultak. Nem érdekelt, nem azért mentünk. Ajándékot vettünk mindig, de miért kell csodálkozni, hogy oda is betörtek a kínai cuccok???? Mindent ott gyártanak mert olcsóbb... és most a Görögbe fogadva című film egyik jelenete jutott eszembe.
Én is oda megyek nyaralni, mert IMÁDOM görögországot a jó és rossz dolgokkal együtt
Azért amikor csak kínai holmival találkozól nem lesz kedved bemenni egy esti séta közepette,mert olyan érzésed van mintha kínai piacon lennél.Ehhez társul a koszos büdös ruhákban egész nap a strandon massage táblával mászkáló kínai vagy vietnámiak kérdezősködése. Mindennek ellenére valóban kárpótol a gyönyörű meleg tenger. De szép part máshol is van és eddig nem csak a tengerpart vonzott minket Görögországba.
Az biztos, hogy ilyen nagy árus-invázióval, mint a Nei Poriban a strandon, sehol nem találkoztam. Más strandokon is vannak árusok, de nem ennyi! Lehetetlenség volt nyugodtan napozi. Percenként ott álltak az ember feje fölött valami portékával. Én sem vettem tőlük semmit.
Sajnálattal olvasom, hogy többekkel nem a megszokott szeretettel bántak Göröghonban. Nem értem a dolgot, mert én most jöttem haza nemrég Sartiról és ott bizony továbbra is mindenki kedves és figyelmes volt. Bár nekem még egy kivétellel sosem volt kellemetlen tapasztalatom Görörghonban. Most is csak annyi volt hogy beültünk egy vendéglőbe és majd negyed óra elteltével sem jött oda senki. Ez Neos Marmarasban történt. Akkor sem idegeskedtem, hanem felálltunk és eljöttünk. De ennyi legyen a legnagyobb kellemetlenség ami ért és érhet. A szupermarketekben is, főleg ha többször is mentünk már mosolyogtak messziről és nagyon kedvesek voltak. A vendéglőkben pedig majdnem mindig kaptunk is ajéndékokat. Mondjuk Nei Poriban én is tapasztaltam, hogy nem mindig kaptunk vizet, amikor leültünk, vagy sehol nem kaptunk egy kis ajándék cipourot, kivéve Vaszolnál a Moto Billysnél. De ettől még kedvesek voltak. Remélem azért ezek a dolgok senkinek nem veszik el a kedvét az országtól.
Az árusok a parton mindig sokan vannak. Van amikor az árnyékban hűsölnek, de van amikor bizony megtámadják az embereket Nekem előfordult, hogy nem kértem amit kínálgattak és rámszólt az egyik, hogy mi van? nincs pénzed?
De ezen is csak röhögtem.
A vonatozásról már leírtam mindent ami minket ért. Mi nagyon jól éreztük magunkat mind Thessalonikiben, mind Athénban és mindenhova vonattal mentünk. Semmi gond nem volt, sőt hazafelé Athénból késett a vonat, nem is keveset és Larissában megvárt minket a vonat. Amikor leszálltunk ott állt a kalaúz és vigyorogva kiabált nekünk go go
Még 23 nap és ismét indulok Görörghonba. Remélem és bízom benne, hogy továbbra is csodás élményeink lesznek és ugyan olyan jól fogjuk magunkat érezni, mint eddig. Nagyon sajnálom, hogy volt akiknek negatív tapasztalatai voltak, de kívánom nekik hogy csak a jó dolgok maradjanak meg a nyaralásból.
Én vonattal akartam menni Thessalonikibe Az út oda- vissza 24 euro. Ahogy olvastam az idén az Appolon csinál fakultatívot 25 euróért. Tehát 1 euroért nem fogok külön menni. Aki vonatozik az vigyen magával sok készpénzt. Ha véletlenül államcsőd lesz abban a pillanatba leáll a vonat és a tömegközlekedés. A bank kártyákkal semmire se lehet menni de ha van nálad pénz mindig lesz aki elvisz A pontból B-be. Nem azt írom nem érdemes vonatozni de megfontolandó egy messzi kiruccanás....
Nem lesz államcsőd, legalább is nem idén. Max. sztrájk és ökölrázás amit szintén nem napközben fognak elkezdeni, hane már reggeltől Amennyiben bármi is lenne, akkor az nem az indulás előtt fog kiderülni fél órával, hanem jóval azt megelőzően, hogy nekivágnál az állomásra. Tehát már el se fog tudni indulni Thessalonikibe, így nem kell azon aggódnia, hogyan fog visszaérni a településre Mondom ezt úgy, hogy nekem volt szerencsém tavaly kifogni egy közlekedési sztrájkot amit hazaindulás előtt 1 nappal tudtunk meg, így vonat helyett taxiznunk kellett a reptérre.
Szóval nyugodtan lehet nekivágni a nagyvárosnak, úgy is lesz információ arról, hogy másnap lesz e valami fennakadás A településre is eljutnak időben a hírek
Na a parti árusok Nei Poriban tényleg idegesítőek voltak, de egy No thanks vagy egy intés és eltűntek vagy észre se vettem őket és ittam a sörömet:-)
Amúgy a szentképen meg k...nagyon röhöhtem az ténylge röhejes volt
Egyszer jöttek a rendőrök aztán az árusok berohantak a vízbe és csuromvizesek voltk a táskák, napszemüvegek, meg midnen ami náluk bvolt, az egész part röhögött rajtuk...de azért egy kettő vásárolt is
A napozóágy tulaja mikor lent volt akkor mindig elzavarta őket, hogy az az ő biznisze ne rontssák, és elküldte a parta..többet nem tehetett
A boltba nekünk is volt egy afférunk..és igen a hölgyek harciasabbak a fszikám megismert mibnket mert többször ott vásároltunk és mindiog mosolygott..szóvla a 2 éves lányom levett egy fogpiszkálót és kiszörta az összeset a földre ..kelelmetlen volt de összeszedegettük és vissza akartam adni a csajnak aki mondta hogy vegyem meg...mondom miért aztan hangosabban nyomta a görög sódert amire én haláéli nyugodt németségegl válaszoltma hogy nem fogom megvenni mert véletlen volt..ekkor tovább hadart de jött a férje ránkmosolygott valamit mondott az asszonynak és utána nem keleltt megvennünk..de vettünk egy üveg ouzoz meg 2 doboz mogyorós rolnit az isteni fionom (5ot hoztam haza és csak 2 euro volt darabja) utána már ő is mosolygott..sőt másnap előre köszönt
ja és mi is megyünk legközelebb is
a görög tengerpart veri az öszeset pedig már mallorcán, tunéziában, horvátországban, olaszországban és egyiptomban is voltam
a görögöknél egyedül Kamena Vourla partja nem tetszett
Tunéziába le voltak kerítve a napozó ágyak. A szállók vendégeinek.Oda az árusok be nem tehették a lábukat. Volt olyan 10méteres sáv a tenger és a lekerített rész között ahol járkálhattak.A kötélen tul kiabáltak be. Én személy szerint nem figyeltem rájuk és elvoltam. De a medinákba kaptam intenzív tanfolyamot Tunis és Sousseba. Így görögbe se lesz gondom.Remélem...