#1848432012-05-20 13:28:30 Válasz a #184840. hsz-ra
Félreértés ne essék, amit írtam, az arra az estre vonatkozik, amikor Szerbia csak egy gyors tranzit, semmi több. Ha ott éjszakáztam, vagy volt vásárlási szándékom is, avagy kitérőt tettem látnivaló miatt, akkor volt előzetes kalkuláció, s pénzváltás a programnak megfelelően.
Értem én, hogy vannak beidegződések, bizonytalanságok, félelmek, fenntartások az ismeretlennel szemben, de aki régóta járja ezt az útvonalat, megerősítheti; óriási a fejlődés minden tekintetben, s a tranzitutazónak (meg egyébként is) ma már semmitől sem kell tartania, ha betartja a szabályokat.
Ok., rendben, csak kérdeztem... Ha annyit váltasz, hogy minderre elég legyen, és nem történik semmi, akkor rajtad marad, jó lesz fele értékén legközelebb. Igazad van, mindenki másképp csinálja.
Ha megmarad valamennyi dínár v. dénár azt jövőre elhasználjuk, (max. tele tankkal jövünk haza) annyira nem fog nőni a forint értéke (inkább csökken főleg ilyen kormányzás hatására) hogy rosszul járjunk.
Mindenki másképpen csinálja, ez így igaz! De szerintem tök felesleges váltogatni Szerb és Macedón valutát! A kártyás fizetéskor az aktuális napi középárfolyamon számol a bank, így pont ,hogy olcsóbb és nem drágább a kártyás vásárlás! Tankolni kártyával tankolok, autópályára pedig kb 50 eurót váltok apróban!
Szaisztok egy kis érdekesség a kártyával való fizetéssel.
A Szerbeknél kártyával akartam fizetni, de elöttem már valaki kifizette, ott kellett vívni a kutassal, hogy igen én a 3 kutnál tankoltam. Látta a rendszámot elhitte, de nehezen tudta sztornozni(közben előkerült az aki kifezette helyettem,de én jártam volna jól) kp-val egyszerűbb lett volna rendezni.
A másik Macedoniában volt amikor "véletlenül" magasabb összegett ütöttek be. Szerencsámre olyan terminál volt ami mutatta az összeget is. Ez volt a ritkább.
Sajnos az egész út alkalmával csak kétszer láttam az összeget is a pin kód előtt. Így egy kicsit bizalmi dolog ez a kártyával való fizetés. Ha meg látom, hogy túl sokat vontak le (sms) hiába mutatnám a kutasnak mert ott forint összeg szerepel csak.
Egyébként az elszámoláskor többet vontak le mint az sms-ben
...az egész út alkalmával csak kétszer láttam az összeget is a pin kód előtt...
Ez csak az autópályán a fizetőkapuknál fordulhat elő; ott állandóan így fizettem Európa-szerte (már ahol lehet), de ebből soha semmi probléma nem volt. A számlát persze az elszámolásig megtartom. Minden más helyen látni a terminálon az összeget ha kéri a PIN-kódot vagy ott, ahol bepötyögöd. Ha esetleg nem kéri (ritkán, de előfordul), akkor is kérem, hogy mutassa meg, s a számlát ott is elteszem addig, amíg az elszámolást meg nem kapom. Számomra a bankkártya nagy találmány, de nem mindenható, mert pl. nagyon rossz € árfolyam esetén valóban jobb a korábban még olcsóbban vett €-val fizetni, de ez már taktikázás.
Mindenre van példa meg ellenpélda is. Engem nagyon régen éppen egy szerb nevesincs kútnál vertek át 5 €-val. Maradék, előre kiszámolt dinárral fizettem, én kezeltem a kutat, még hagytam is rá, odaadtam a kp-t, leszámolta előttem a pultra, s kicsivel kevesebb volt. Valami trükk volt, mert én előtte többször átszámoltam. Ez matthelyzet...
#1848912012-05-20 22:00:02 Válasz a #184889. hsz-ra
Szai
Csak kútnál fizettem kártyával, de már első alkalommal is hiányoltam az összeget. Mondjuk a határ mellett volt és magyar volt kutas így biztam benne, de a többi azért rizikósabb. A fizetés előtt meg igen nehéz ellenőrizni az összeget a ha nem látod a terminálon.
Van aki lefényképezi, én jól láthatóan felírtam egy papírra (az lpg nem önkiszolgáló)
Én még egyszer sem mertem kártyával fizetni Szerbiában, illetve a macedónoknál. Tavaly, mikor megálltunk egy kútnál iszonyatosan nagy fejszámolások mentek, hogy mivel éri meg fizetni, hogy csináljuk, váltsunk-e drachmát - mint később kiderült ott kint már nem éri meg átváltani eurot drachmára, de mi tudatlanok, ezt nem tudtuk. Váltottunk, (itt volt egy kis bódé a kút mellett) azzal fizettünk, és marhára nem érte meg. Mi voltunk a hülyék, tudhattuk volna, hogy ott kint már felesleges a váltás, de okoskodtunk, hátha jó lesz.
Ráadásul hiába a szép, tiszta benzinkút, a pénztáros fiúcska olyan borzasztóan ellenszenves volt, hogy még a wc-re is a párom kisért el.
Én még egyszer sem mertem kártyával fizetni Szerbiában, illetve a macedónoknál. Tavaly, mikor megálltunk egy kútnál iszonyatosan nagy fejszámolások mentek, hogy mivel éri meg fizetni, hogy csináljuk, váltsunk-e drachmát - mint később kiderült ott kint már nem éri meg átváltani eurot drachmára, de mi tudatlanok, ezt nem tudtuk. Váltottunk, (itt volt egy kis bódé a kút mellett) azzal fizettünk, és marhára nem érte meg. Mi voltunk a hülyék, tudhattuk volna, hogy ott kint már felesleges a váltás, de okoskodtunk, hátha jó lesz.
Ráadásul hiába a szép, tiszta benzinkút, a pénztáros fiúcska olyan borzasztóan ellenszenves volt, hogy még a wc-re is a párom kisért el.
drachma? dénárt v. dínárt akartál írni? Remélem megmarad náluk az euró nem kell még ezzel is variálni!