Szia Valcsika!
Ismered valamennyire Marmarit? (úgy emlékszem, ti Kos város mellett voltatok)
Van egy szállás, Stella Maris Hotel, félpanzióval 9 napra csupán 550 Euróért októberben. Felkeltette az érdeklõdésem.
Jól emlékszel, mi Lambiban voltunk, ami gyakorlatilag össze van épülve Kos várossal.
Marmariban csak átutaztam, de szimpi kis település volt, sok virággal. Tavenák, kávézók, supermarketek is megtalálhatók. A partja homokos, a víz lassan mélyül. Kb. a sziget északi partjának közepén van, így nagyon jó kiinduló hely a kirándulásokhoz, pl. Pyli, Zia, stb. Mivel az egész sziget kb. 42 km hosszú, így minden zegét-zugát felfedezhetnétek. Szerintem tetszene Nektek.
Valcsi, már olvasgatom a leírásod, hogy kicsit képben legyek, meg a beszámolódba is bele olvasgatok
Kezd megfogni Kos.
Kalymnos és Nissiros mindkettõ egy egész napos kirándulás? Jut idõ bõven mindenre? Azt már írtad, hogy Pothiára túl kevés az idõ. Azt nem lehet megbeszélni, hogy aki nem akar, az nem megy a strandra, hanem Pothiában marad és visszafelé felveszik? Más nyaralásomon volt már hasonló helyzet és lehetett egyezkedni.
Szerinted elég 9 nap a szigetre (vegyük egy hétnek, hiszen két napot elvesz az utazás), hogy mindent megnézzünk, beleértve Kalymnost és Nissirost és pihenjünk is? A weboldalak szerint októberben még remek idõ van.
Kalymnosra mi egyénileg mentünk át Mastichariból induló komppal. Úgy emlékszem 14-kor indult (de van elõbb is komp, csak mi a 14 órással mentünk) és talán 18-kor vissza Kalymnosról, de utána még volt 20 órakor is járat. Arra akarok kilyukadni, hogy van idõ, a fõvárosra legalábbis mindenképpen.
Megnéztem a Google Earth-n Marmarit, a felvételen kb. 15 házból áll, amik szétszórtan fekszenek egymástól. Azt sejtem, hogy õsrégi lehet, de egyáltalán nem hat egy faluként. Tigaki vele szemben már sokkalinkább, de most megtetszett Kardamena, mert annak van nagy kikötõje, sok utcája, ahol lehet császkálni. Mennyire ismeritek a helyet?
Lambi is tetszik, mert közel van a fõvároshoz.
Én megmondom õszintén, nekünk Marmari nem nyerte el a tetszésünket. A strandja teljesen rendben van, de tényleg olyan Andi, ahogy sejted, hogy nem igazán vannak ott üzletek, csak nagyon kevés mutatóban. A strandon a part mentén van pár étterem, kávézó, de például kimondott sétálóutca nincs, illetve mi nem találtuk, pedig 2x is voltunk Marmariban, és nem akartam elhinni hogy nincs üzletsor.
Kardamena: 1x voltunk, ott lehet császkálni, van minden, de sok az angol, a strand zsúfolt volt (de ez aug. végi állapot volt, okt-ben nyilván más lesz) és kicsi.
Nálunk Tigaki lett az 1. helyezett. Szuper hely. Ha mégegyszer mennénk Kosra, Tigakiban keresnék szállást. És Mastichari is tetszett, nagyon aranyos, szép falu, bejött õ is. Lambi is jó, meg Kefalos is. Kefalos fõleg a fekvése, a környezet, a tenger miatt.
Szia Kristin!
Nekem pont ilyen megtapasztalt véleményekre van szükségem. Akkor inkább Tigakiban keresgélek. Marmariban nagyobb és kedvezõbb választék volta szálláshelyek között. Most kezdhetem elõrõl Tigakival
Nisszíroszra kell egy nap, hiszen oda reggel megy a hajó és délután jön vissza Kardaménába. Mire megnézitek a vulkánt majd bebarangoljátok a hangulatos kis utcákat észre sem veszed és már el is telt az idõ. Én még maradtam volna, mert olyan hangulatos. Tele kék-fehér házacskákkal, sok virággal.
Kalymnoszra nem kell szervezetten mennetek, mert Masticharibõl több komp is megy át Póthiába. Magára a városra nem muszály egy napot áldozni, de 3-4 órát biztosan igénybe vesz a megismerése. A sziget többi részére nem tudom, hogyan lehet eljutni, mert mi ide sajnos szervezetten mentünk, ezért idõhöz voltunk kötve. A hajó nem tud felvenni visszafelé, mert nem köt ki újra Póthiában a fürdõprogram után. Én biztosan egyénileg mennék át legközelebb, így magam oszthatom be az idõmet. Estig járnak a kompok úgy tudom, tehát akár elég fél napra is áthajózni, ha csak Póthiát akarjátok megnézni.
Marmari tényleg nem nagy, de azért több házból áll 12-nél. Amennyiben mozgalmasabb helyet kerestek akkor Tigaki, ennek is szuper jó homos a strandja. Tigaki már nagyobb és Mastichari is. Kardaména egy városka, itt valóban lehet sétálgatni elég sokat. Ennek csak az a hátránya, hogy sok az angol, ezért drágább is mint a többi nyaralóhely a szigeten. Októberben viszont elképzelhetõ, hogy nem lesznek már olyan sokan és elviselhetõ lesz a tömeg. Nyáron zsúfolt az egész város.
Kos város nagyon szép, de itt közel sem olyan klassz homokos a part, mint Tigakinál vagy Masticharinál. Kos városnál és Lambinál is homokos-kavicsos. Amennyiben Lambiban foglalsz szállást, úgy nézd meg hová esik, mert eléggé elnyúlik ez a városrész.
Azt elfelejtettem írni, hogy a sziget megismerésére legalább 2 egész nap kell (Kos város, Aszklépion, Embros Therma, Zia, Antimachia, Pily, Kefalos, stb.) és plussz a két sziget Nisszírosz és Kalymnos. Pihenésre is marad tehát idõ, ha nem is túl sok.