Pld. a leghosszabb szakasz szerbiában 730 RSD a táblázat szerint. Mai OTP árfolyamon számolva 730 RSD * 2,44 FT/RSD = 1781.20 Ft. 1 EUR ma az OTP-nél 281,33 Ft. Az 1781.2 Ft az 6,33 EUR lenne, viszont 6,5 EUR-t kérnek.
Ez igaz, ha valakinek ez számít, akkor jobban járhat, ha RSD-ben fizet. Azt viszont nem értem, hogy miért kell ezen felháborodnia az olvtársnak! Itthon is lehet egy pár helyen fizetni EUR-ban, de messze nem a 281,33 Ft/EUR árfolyamon, hanem 250 körül. Ebben a tekintetben a szerbek még korrektebbek is!
A kutakon és macedóniában nem hivatalosan fizetünk EUR-ban. Aki elfogadja, annak kell a zsebében tartani megfelelő mennyiségű hazai valutát, betenni a kasszába, hogy ne legyen hiánya, majd eladnia a feketén szerzett EUR-t. Hülye lenne, ha nem akarna keresni ezen! Az, hogy ki mennyit akar, nyilván változó, ezért nem egységes a beváltás árfolyama az egyes helyeken.
Három verzió van: seftelni az EUR-ral, helyi pénzt váltani, vagy kártyával fizetni. Mindenki azt választhatja, amelyiket akarja, csak tisztában kell(ene) lenni az egyes megoldások előnyeivel és hátrányaival.
Szerb autópályán euróval és dinárral is fizethetünk. Kétszer voltam idén. Először euróval fizettünk a fizetőkapuknál másodszor minden kapunál dinárral. Még soha nem tapasztaltam,hogy Szerbiában a fizetőkapuknál bármilyen behúzás is történne. Amikor euróban fizettünk abban is adtak vissza,pontosan,de a kijelzőn is abban írta ki,amikor jeleztük euróban fizetünk.
Ahol trükközgettek az összeggel az Macedónia,de már 2 éve ott is a 3x1 eurót fizettük.
Én megbízhatónak tartom az euróval való fizetést is szerb fizetőkapuknál,ahol szerintem érdemes dinárral fizetni azok a benzinkutak.
#1933352012-08-09 15:01:47 Válasz a #193322. hsz-ra
Ebben is annyi az igazság, mint a "lehúznak, ha euróval fizetsz" hsz-ében!
1, Igaz, hogy a Szerb-Macedón határ(állomások) között van egy szakasz, ahol lassan illik menni, lehet, hogy sebességkorlátozás tábla is van kint, de az csak 1 Km, és nagyjából egyenes.
2, Igaz, hogy a szerb autópálya vége és a határ között van egy kb. 100km-es szakasz, ami nem autópálya, és kanyargós, de azért messze van a szerpentintől, pedig én alföldi emberke vagyok! Viszont itt nincs sebességkorlátozás, lehet menni a főutakra vonatkozó szabályok szerint, és lakott területnek is max. a szélén megyünk el néha.
3, Igaz, hogy van egy hosszabb, és pár rövidebb szakasz, ahol útépítés zajlik, na ott tényleg 60-as táblák vannak kint, és sajnos van aki komolyan is veszi. Ők azok, akik döcögnek 60-nal gondosan behúzódva a bójákig, nehogy valaki megelőzze őket. A helyiek meg, akiknek lassú az autójuk lehúzódnak a leállósávba, hogy hadd menjen aki tud. Meg vannak a vagányok, akik szlalomozva előznek a bóják között. Az egyiknek pont előttem vitte el a bal oldalát egy benézett bója.
#1934892012-08-11 18:05:07 Válasz a #193237. hsz-ra
Köszönöm... ettől tartok 1 kicsit, mert megszállott nap(és meleg)imádók vagyunk. Valaki azt ajánlotta, hogy menjünk minnél délebbre, (pl Pélagos) vegyük az irányt.
Következő kérdésem az lenne, hogy mennyire örülnek a magán-szállásadók ha az ember csak 1-2-3 napra veszi ki 2 főre az apartmant? Egyáltalán lehet ott is beesni úgy egy-egy utazási irodába, mint Horvátországban, ahol bármikor tudtunk így szállást kapni, meglehetősen kedvező áron?
Tényleg: néhány napja felreppent a hír (állítólag a külügyből származik) hogy mindenki fokozottan vigyázzon Görögországban az értékeire (sőt a testi épségére!) mivel megszaporodtak a bűncselekmények. Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata? Lehet, hogy csak rosszindulatú pánikkeltés?
#1934952012-08-11 19:22:33 Válasz a #193489. hsz-ra
Az utazásod időpontjáról annyit mondanék,hogy 2 éve október első felében Parálián voltunk és még fürödtünk a tengerben. Igaz nem sokan voltak,de azért voltak. Napozásra pedig kifejezetten alkalmas idő volt és az üzletekben is akadtak ,szép számmal,meg is lepődtünk,hogy októberhez képest ennyien voltak.(májusban rosszabb idő volt talán)
Ez egyszer volt,lehet szerencsénk volt,de ez történt.
A lopásokról csak saját tapasztalatot tudok mondani. 5 éve járok Görögbe és semmilyen negatív élményem sincs lopás ügyben,pedig követtem néhány felelőtlen dolgot,nem figyeltem az értékeimre ahogy kell.
Idén főszezonban sem tapasztaltam semmi rosszat. Persze a Görögök sokat küzdenek a sok bevándorlóval. Törökországból és más nehéz helyzetű országból sokan szöknek be,de nagyon ráálltak a dologra és személy szerint bizakodó vagyok az ügyben. Parália, Nei Pori környékén nem tudok lopásokról,remélem nem az az oka,hogy tájékozatlan vagyok. A görög nép egyébként nagyon megbízható általánosságban,tehát rosszat csak is a bevándorlókról tudnék feltételezni,de azt hallom ez is inkább a nagyvárosokban legfőképpen Athénban okoz nagyobb problémát.
#1934992012-08-11 19:58:19 Válasz a #193463. hsz-ra
Szia Pinga!
Képzeld a 2.-a nem jó mert aki a Kalliopeba megy az nem autózik hanem buszozik A 18.-a meg nekünk nagyon korán van nem akarok 2 hetet sátorozni elég lesz pár nap is Remélem azért kint talizunk még és meghívsz egy sörre ha leértünk
#1935082012-08-11 21:31:40 Válasz a #193499. hsz-ra
Dinagab,pedig mi két hetet akarunk sátorozni,szivesen meghivlak titeket sörözni,csak ha mi kibirjuk két hétig akkor pont elsején indulunk haza,ellenben lehet hogy ut közben valahol épp találkozunk valahol szerbiában
Most jöttünk Görögországból, nekem nagyon bevált a kártyás fizetés mind autópályadíjnál, mind tankolásnál. Pl. Szerb autópályadíjak 797 Ft, 580 Ft, 1742 Ft, 453 Ft. Macedóniában 230 Ft/szakasz. Kényelmes, nem kell váltanom dínárt, stb.
Bevallom őszintén csak azért regisztráltam, hogy megköszönjem a sok sok hasznos információt az itt fórumozóknak! Most megyünk először Görögországba, ráadásul kocsival.Rengeteg olyan információt kaptam a Hellasz oldalán, ami segít abban, hogy hatékonyabban és biztonságosabban induljunk útnak.
Köszönöm!
#1935392012-08-12 13:08:53 Válasz a #193536. hsz-ra
Mi péntek hajnalban értünk haza,kifelé pedig kedden mentünk.Mindenhol simán lehetett haladni,Belgrádnál az elkerülön mentünk oda-vissza,semmi dugó.
A határokon egyedül Röszkénél visszafele álltunk másfél órát összesen.
Autópályán a kapuknál euróban fizettünk,a tankolás kártyával ment,meglepöen gyors és mindehol kértek pin kódot.