Üdv mindenkinek! Jobb híján, ide írom a kérdésem. Egyenlőre itt leledzünk Skitián. Azt szeretném megtudni, hogy Görög-Macedón határon mikor van nyitva a Duty-free bolt. Vagy esetleg éjjel-nappali, illetve ünnep napokon (pl. aug.15.-én) nyitva van-e? Köszönöm a segítséget!
Kártyás fizetés gyorsabb, és nem kér pin kódot....
Azért ezt nem merném ennyire biztosan kijelenteni!
Két idézet az utóbbi hetekből:
CsabaF
Elküldve: 2012-07-10 21:33:18
...az autopalya dijakat bankkartyaval fizettem, pin kodot be kellert utnom, tehat teves az a forumos info, hogy nem kell pin!!
kiflic
Elküldve: Ma, 13:08
...autópályán a kapuknál euróban fizettünk,a tankolás kártyával ment,meglepöen gyors és mindehol kértek pin kódot.
Én végig kártyával fizettem Szerbiában és Macedóniában, pályán és kútnál egyaránt. A fizetőkapunál sehol sem kértek PIN kódot és ahogy az előző bejegyzésemben írtam olcsóbb és kényelmesebb.
#1935962012-08-13 08:02:06 Válasz a #193594. hsz-ra
A kártyákkal kapcsolatosan annyit tennék hozzá- hogy teljesen kártya függő. Illetve függ attól, hogy milyen terminált használnak.
Itthon is az újonnan kiadott kártyákhoz már kell a pin, de a régebbihez nem kell. A terminálokat nálunk is folyamatosan cserélik le olyanra amihez kell a pin. Most cserélték a kártyámat le olyanra, amihez minden esetben kell a pin- ez a visszaélések miatt van azt mondták a bankban.
Még egy kis adalék a kocsival Görögországba utazóknak. Belgrád belvárosát (E75 is) feltúrták rendesen. Először azt hittem kamu a terelés, a fizető-kapunál egy térképes infó lapot is osztogatnak, hogy mindenki inkább az újonnan elkészült elkerülőt használja. Mikor hazafelé jöttünk és bementünk a szokásos úton, először csak sebesség korlátozásokkal találkoztunk. Óóóó, mondtam ha csak ennyi, akkor túléljük. Tudni kell, hogy az új elkerülő korán sem olyan jó, mint azt várnánk és hát, mivel elkerülő, jó nagy kört tesz, időt és üzemanyagot rabolva. Ha jól emléxem kétszer egy sávos, a vége felé lámpával és macskakőre hasonlító burkolattal nehezítették ezt a szakaszt. Nem maradhatnak el a városból kiköltözött ablakmosó fiúcskák sem. Van egy alagút is, amelyben a kamionosok szívesen hűsölnek a nagy melegben, kitéve az elakadásjelző villogót, nem kicsit veszélyes. Szóval egyre beljebb jutottunk a városban és egyszer csak megszűnt az E75 a hidat is lezárták. A navigátor először minden áron vissza akart fordítani, mert minden más megoldás nagy kerülő lett volna. De egyszer csak feltűnt egy (szerintem vadonat új) híd, amire rákanyarodtam. A legfrissebbnek hitt navigáció sem tudta, hogy létezik így "átúsztunk" a folyón. Itt egy rövid szakasz után egy körforgalomból kilépve ismét a jó úton találtam magam. Szerencsére éjfél körül viszonylag forgalommentes Belgrád ezen része, így simán belefért ez a bénázás. Nappal már nem biztos, hogy ilyen flottul ment volna. Szummázva a dolgot, inkább válasszuk az elkerülőt...egyenlőre
Remélem segíthettem!
Üdv
CF
Az,hogy ki mivel fizet és melyik a jó már sokszor megbeszélt dolog. Én mindig az adott ország pénznemében szeretek fizetni(kivéve Macedónia,mert ott mindig euróban fizettem eddig), mert bár tényleg igényel kis utánajárást,de a kutakon,boltokban csak előveszem a kiírt összeget és fizetek. Kártyával Görögországban minden aggodalom nélkül fizetnék,de valaki írta itt a fórumon régebben,hogy kétszer húzták le a kártyáját és kétszer fizetett egy tételért. Ezért aki kártyával fizet érdemes elgondolkozni az sms értesítésen. Bár ez külföldön még drágább,mint itthon,az sms miatt,de megnyugtató olvasni egy-egy tranzakció után mennyit vettek le és akkor ott lehet reklamálni,nem itthon idegeskedni,ha van valami.
Egyébként tényleg kártyafüggő ez a pinkódos dolog,mert régen nekem is engedett pinkód nélkül vásárolni,de már jó ideje mindenhol kérnek pinkódot,ha az összeget elfogadtam,amennyit fizetnem kellene.
#1936242012-08-13 16:03:42 Válasz a #193620. hsz-ra
Az sms nem drágább külföldi vásárlásnál sem, mivel a számlavezető bank küldi itthonról!
Az sms-ben küldött összeg viszont jelentősen eltér(het) a számlakivonaton szereplőtől. Például nekem a kedd délutáni macedóniai tankolásnál 16.883 Ft volt az sms-ben, ez a számlakivonaton pénteken jelent meg 17.439 Ft, ez 3,3% különbség! A szerbiai tankolást egy nappal hamarabb terhelték, ott 1,8 % eltérés volt az SMS-hez képest.
Gondolom, hogy az SMS-t a zárolást az abban a pillanatban érvényes árfolyamon számolják, viszont a számlát a terhelés napján érvényes árfolyamon.
#1936262012-08-13 16:09:49 Válasz a #193603. hsz-ra
Szia Cápafagyi!
Mikor volt ez a terelés? Egy hete sincs, hogy hazajöttünk, de simán mentünk-jöttünk a régi úton, a régi hídon a városon keresztül? A kapu után volt egy kis sávelhúzás, de a városban már semmi terelés nem volt!
#1936302012-08-13 17:28:03 Válasz a #193596. hsz-ra
Hahó.
Még egyszer a kártyás fizetésről:
Az hogy kér pint vagy nem az nem ember és nem terminál függő, ez csakis
kártya függő. Chippes a kártya avagy csak mágnescsíkos. A chippes kártyához minden esetben kéri a terminál a pinkódot. Ha a chippes kártyát lehozod kiírja a terminál, hogy dugd be mert csippes, tehát nem engedi lehúzni. Minden bank igyekszik minél előbb lecserélni a kártyákat chippesre.
Még egy kis adalék a kocsival Görögországba utazóknak. Belgrád belvárosát (E75 is) feltúrták rendesen.
Ó, ez nagyon "megnyugtató"
Még az életben sem sikerült Belgrádon úgy keresztül mennem, hogy ne lett volna totálisan feltúrva minden. Az idén már kezdtem azt hinni, hogy hip-hop átsuhanunk Belgrádon, erre tessék, útépítés van