#1336982010-05-09 18:35:01 Válasz a #133697. hsz-ra
Ahogy a nyelvtanulást említetted, az a baj idehaza (általában), hogy a tökéletes nyelvtant próbálják meg belénk verni. De minek? Az angol nekem okés, a német megy, ha muszáj (nem szeretem), és a célország nyelvén is mindig készülök valamennyit (és szeretek a Magyarországra érkező turistáktól is hallani néhány magyar szót). Na az aztán abszolút nem nyelvtani tökély, mégis remekül működik! Beszélni, használni, ez a titka minden nyelvnek. Sajnos van, akinek, mint mondani szokás, nincs nyelvérzéke. Őket azért sajnálom.
#1337002010-05-09 18:54:24 Válasz a #133698. hsz-ra
OFF
Mint említettem, gátlásosan kezdtem, majd gátlástalanul folytattam - persze tele hibával eleinte - a német csevegést. Ennek az lett az eredménye egyetemista koromra, hogy amikor az évfolyamtársammal éppen lecsattogtunk a dűnéken át a Rügen szigetnél lévő Hiddensee-n a strandra, egy táblába ütköztünk amit csak futtában olvastam el... Az állt rajta : Strandzugang verboten! Nos ezt én futtában Strandanzug verboten-nek olvastam, s még csodálkoztam is. Aztán leérve a strandra látom, hogy tele van nudistákkal. Na ja, akkor már értem, s megnyugodtam. Na, most mi legyen? Lesz, ami lesz, levettük a gatyát... Aztán jöttek a zsaruk, és alig tudtam kidumálni magunkat (még az is eszembe jutott, amit soha nem tanultam ). Kiderült, hogy itt fürödni tilos, pláne ruha nélkül, csak a lusta nudisták jártak ide, mert a kijelölt hely messze volt. ON
Két hetet töltöttük augusztusban Baden-Württembergben egy Rajna menti kisvárosban a Fekete-erdő szélén, egy nem egészen 30 €/nap-ért bérelt 65 négyzetméteres lakásban (teljes önellátással – kihasználva a jól felszerelt konyhát). Kitűnő bázis volt a tervezett csillagtúrákhoz; nagyszerűen éreztük magunkat. Voltunk már rosszabb és drágább szálláshelyen is, s tartok tőle, hogy még leszünk is…
Jártunk már Elzászban nagyon régen, de csak villámlátogatásként. Ezúttal nagyon rugalmas, laza és változatos programmal készültünk. Számítottunk az időjárás szeszélyére is, ami sajnos be is következett; volt néhány esős és borús napunk, ami látszik sokszor a fényképeken is. (Szép időben, nyílt terepen egyszerű jó képeket készíteni, de árnyékos szűk utcákban, vagy ólomszürkeségben nagyon keserves dolog.) Nem maradt el az időjárás miatt a programból szerencsére semmi, s végül is ez a lényeg…
Ha már arra jártunk, nem hagyhattam ki – már csak szakmám miatt sem – az elérhető távolságban (Ronchampban) lévő Notre-Dame-du-Haut kápolnát, a modern építészet egyik korai (1950-es évek!) remekét, Le Corbusier világhírű alkotását; modernsége, formavilága számomra ma is lenyűgöző.
Ha már az építészetet szóba hoztam, megemlítek még egy kis műremeket, egy Rajna-menti eldugott kis francia faluban (Ottmarsheimben) lévő, ottani viszonylatban is meglepően jó állapotban fennmaradt 11. századi kolostortemplomot, amely a román kor legjelentősebb építészeti emlékei közé tartozik.
A borvidék bájos városkáinak, falvainak hangulatát nem lehetett megunni, még ha sokban hasonlítanak is egymásra. Rend, tisztaság mindenütt és rengeteg virág még a patakparti korláton is, s nem csak a felkapott helyeken, sőt… Mosolygósak az emberek, sok a turista, de nincs becsalogatás a vendéglőbe, s nincs erőszakos árus sem, de gyakran megkínálnak kóstolóval, s nem várják el, hogy vásárolj is. Van viszont útszéli becsületkasszás gyümölcsárusítás, s ugyanígy kapható sokfelé a napilap is főleg a német oldalon.
Nem kis meglepetéssel tapasztaltuk, hogy rendkívüli kultusza van a gólyának; rengeteg fészek a házakon, tornyokon, gólyás kis szobrok, homlokzati, kirakati díszek, emléktárgyak sokasága mindenütt. (Láttunk a mezőn fekete gólyát is, ami nálunk nagy ritkaság. )
Amúgy persze a borról szól mindenütt szinte minden, de azért akad más is (az árak nagyon durvák).
Sokat jártunk mezőgazdasági területeken is kis mellékutakon a falvak között, amikor egyszer egy furcsaság megállásra késztetett. El nem tudtuk képzelni a kocsiból látva, hogy mi az a gömbölyded, kicsit csúcsos termésű, tökszerű növény. A közelébe érve láttuk, hogy ez nem más, mint egy salátaféle, aminek kis könnyű félgömb formájú műanyag sapkákkal letakarták egyenként a közepét (a kis csúcs a megfogást szolgálta), talán védve a túlzott napfénytől és túléréstől…
Bár Fekete-erdő széli kisvárosban laktunk, s nagy volt a csábítás, de ezúttal ott csak néhány helyet látogattunk meg, mivel korábban már volt alkalmunk a fontosabb helyeket bejárni. Kevesen tudják, hogy a Fekete-erdőben épült meg pl. kis ház formájában a világ legnagyobb kakukkos órája. Aztán egy másik mester épített egy még nagyobbat. (Hogy ne legyen vita – gondolom én, most az egyik a „világ első legnagyobb kakukkos órája”, a másik meg egyszerűen a „világ legnagyobb kakukkos órája”.) Lehet válogatni, van kakukkos óra bőven…
Hazafelé megálltunk egy kicsit nosztalgiázni Salzburg után. A hegyek övezte táj elbűvölt ismét, s ezzel úgy tűnik el is dőlt, hogy mi lesz az egyik jövő évi program…
Meghiszem azt. A kolostortemplom nagyon szép (a másik is, minden érdem elismerése mellett, de ez közelebb áll hozzám), de a többi is, a maga nemében mind nagyon ott van. A szürke időjárásnak meg nem csak a napsütés, hanem a sok virág is jó ellenszere, ahogy látom.
Mindenesetre ha itt így néznek ki a turistával telített utcák, akkor jövőre megfontolandó, hogy ezt válasszuk Görögország helyett. (Mindenesetre az komolyan felmerült bennünk, hogy Görögország csakis júniusban lenne jó, még ha nehéz is kiviteleznünk, augusztusban meg inkább valami más...)
...Mindenesetre ha itt így néznek ki a turistával telített utcák, akkor jövőre megfontolandó, hogy ezt válasszuk Görögország helyett. ...
Mondtam neked már, hogy újabban vonzanak a "nevesincs", de bájos, szép, vagy látványos helyek... Most is sok ilyen volt a programban, de ott szinte a madár sem járt, csak néhány hozzánk hasonló "elvetemült" alak. (Egyébként meg igyekszem kerülni a turistatömeg fényképezését.) Mielőtt majd reklamálnál, megnyugtatlak, hogy a felkapottabb helyeken (pl. Mulhouse, Colmar, Freiburg, Strasbourg, Riquewihr, stb.) még borongós idöben is sokan voltak. A borúton "uborkaszezon" volt, mert csak két hét múlva kezdődtek a szüreti ünnepségek. Volt szerencsém azt is látni futtában régen; a hangulata mesés, de a tömeg borzalmas...
Nagyon szép és élményekben gazdag utazás lehetett!
Gyönyörűek a képek, az egész olyan különleges és mesebeli szépségű!
Nekem nagyon tetszik!
Igen, valóban az volt…
Ha belegondolok, hogy az évek során mennyire meg tudtak változni az utazási szokásaink, hát csak ámulok és bámulok. Az internet adta lehetőségek felforgattak nálam mindent. Nagyon hamar rákaptam az ízére, de azt el kell mondjam, hogy egy ilyen vagy hasonló utazás (lásd pl. a tavalyi finn körutazásunkat!) megfelelő (és a sikere érdekében szükséges) előkészítése irtózatosan nagy munka, s kell hozzá némi „előélet” is. Előélet van bőven, mert soha nem utaztunk utazási irodával, aminek az eredendő okát már nem tudnám megmondani (talán azért, mert a kezdetekkor egyszerűen nem volt választék, s azt a keveset, ami volt, azt meg nem tudtuk megfizetni, így maradt a „magad uram, ha szolgád nincs”). Említettem már itt, hogy újabban vonzanak a "nevesincs", de bájos, szép, vagy látványos helyek (hozzáteszem: is.)... Most itt tartok, de még bármi megtörténhet, csak érjem meg…
Örülök, ha tetszenek a képek, nagyon megszenvedtem velük a néha mostoha körülmények miatt; szerettem volna sokkal többet fényképezni; téma volt bőven.
Engem az érdekelne, hogy mennyibe kerül most egy görög nyaralás? Legyen mondjuk Sarti! Tavaly ezt néztem ki, de végül ár-érték arány miatt egy másik ország mellett döntöttünk. Úgy vettem észre, hogy Görögország kezd egyre drágább lenni.
Mivel itt ugye jobb az apartman és a saját ellátás, szeretném megkérdezni azokat, akik többször is jártak már itt, hogy mennyi pénzt lehet számolni egy hétre két főnek az ételre, italra?
És milyen ár az, ami jónak számít egy görög nyaralás tekintetében?
Mennyi repülővel?
És mennyire jön ki saját autóval?
H.apci!
Azért az sem lebecsülendő mennyiség,amit a fotoalbumra felraktál.....
Megnéztem az összeset,mind a 410-et az előbb.....
CSODÁLATOSAN szépek!
Minden elismerésem:nem semmi egy ilyen komoly utat megszervezni,zökkenőmentesen lebonyolítani,és közben ennyi szép fotót készíteni !
Maxité!
Bár még én is új vagyok az oldalon,de javaslatom a következő:
-a Fórum olvasása ezerrel !!!
- a téged érdeklő topikokban használd a keresőt a lap alján,így kulcsszavak alapján rengeteg hasznos és Téged érdeklő infót begyűjthetsz !
-mindenkinek mások az igényei,pénztárcájának vastagsága,utazási szokásai,ezért mindenkinek saját magának kell kidolgozni az útitervét.
Én is úgy kezdtem,hogy végigolvastam a Parga topikot,meg szétnéztem a neten irodákról,árakról,és végső esetben kérdeztem itt a tapasztalt utazóktól,ha nem találtam a topikban infót valamiről.
Remélem,tudtam segíteni.