Nem tudom, hogy minden országban fellelhető-e a határokon, de Romániában oda és vissza is magyarul kiírva egy kis ismertető, miszerint ne próbálkozz korrupcióval, illetve ha tapasztalsz ilyet melyik számon tudod jelenteni. Elhiszem, hogy sokan elfogadják és belekalkulálják az útba ezt. De én azt gondolom, ha minden szabályos és nem találnak semmit, akkor nem fogadom el a büntetést. Ez kvázi azt jelenti, hogy csak úgy fizetek nekik, mert itt vagyok és ők ezt megtehetik. Én úgy gondolom ez eu-s országban nem fordulhat elő. Az ismerős aki fizetett, jogosan lett megbírságolva hiszen hibázott, a probléma, hogy véleményük szerint, a rendőr eleve bírságolási szándékkal állította meg őket. Én minden országot és lakóját tisztelem, nem csak náluk, de nálunk is,mert úgy gondolom egy-két ember alapján nem ítélek el egy egész nemzetet, de amikor hülyére akarnak venni azt nagyon utálom. Nem fogok nekiesni szócsatát vívni egy rendőrrel,de nem fogadom el amikor minden rendben akkor fizessek. Ebben az esetben jelentsenek fel valamire hivatkozva, kamera az autóban rögzíti az utat. Tisztességes vagyok mással és ezt velem szembe is alapkövetelménynek tekintem mindenkivel szemben. Bármilyen országban is éljen az illető,mindenkire igaz!
#2060452013-07-06 17:15:47 Válasz a #206044. hsz-ra
zolee84:
Teljesen igazad van
A többi utazónak is éppen most akartam ajánlani egy jobb minőségű (GPS vevőt tartalmazó) DVR-t ami hangot, képet rögzít.
Ilyenkor elég ha az autót vezető rámutat a készülékre.
#2060472013-07-06 17:37:34 Válasz a #206032. hsz-ra
Szia ! Macedóniában jelenleg 78,50 denár a 95-ős és 67 denár a gázolaj. Szerbiában a benzin 147,9 dínár és 147,40 dínár a gázolaj. Vranje környékén van még útépítés ide-oda terelgetéssel ez a terelések kivételével 60-as korlátozónál szabadon választott tempóval autózható (javasolt a 90 km tempó ) Újvidéknél még a lefelé menő oldal nem kész az új pályán kb 1,5 hetes tapasztalat, hazafelé már az új úton jöttem.
Szeretném megkérni azokat akik kint vannak, vagy most mennek, legyetek szívesek megnézni, mennyiért váltják az Angol fontot Euróra.
Angliai utunkból maradt meg a font, de ha itthon váltom euróra, akkor megveszik vételi áron a fontot, majd az ezért kapott forinton eladási árfolyamon vehetem meg az eurót.
#2060652013-07-06 22:01:08 Válasz a #206044. hsz-ra
Félreértettél Zolee!
Én nem arról beszélek, hogy alaptalanul büntetnek meg, hanem akármennyire akarsz szabályos lenni előjöhet külföldön valami, amire hivatkozva meg tud büntetni, ha nagyon meg akar. Arra nincs szabály, hogy hány dolgot ellenőrizhet a rendőr egy alkalommal. Ha akarja végig ellenőrizhet mindent, ehhez joga van! Erre gondoltam, hogy be kell kalkulálni egy összeget, és ha úgy hozza a helyzet, hogy el lehet intézni a helyszínen, akkor inkább odaadom (ismétlem jogos esetről beszélek), mint szórakozzak a csekk befizetéssel és reggelig kelljen várni. Több országban divat elvenni az útlevelet, amíg nem igazolod a befizetést. Csak be kell hajtani valahogy a külföldieken is a büntetést, ez végül is jogos, nem? Lassan 30 éve vezetek, de még egyszer sem büntettek meg ok nélkül sem itthon, sem külföldön. Volt, amikor éreztem, hogy a pénzszerzés volt a lényeg, de tény, hogy hibás voltam. Olyan is volt, amikor sikerült kidumálnom külföldön, de jogos lett volna a büntetés.
A másik, hogy előjöhet olyan helyzet, amiben én pld. nem tudnék vitatkozni, hogy jogos-e. Pld. indokolatlan ködlámpahasználat, vasúti átjáróban mennyivel kell menni, nem működik valamelyik izzó stb. , sokféle szabály lehet, ami nálunk nincs, vagy a kutya sem szól érte.
Nem tudom, mit tennék olyan esetben, ami nyilvánvalóan nem igaz . Nem tudjuk, hogy egyes országokban kell-e bizonyíték, vagy elég a rendőr szava, ha feljelent, pld. záróvonal átlépés, vagy gyorshajtás esetén. Elég ciki, hogyha a jogaidra hivatkozva feljelentésig jutsz, és bevisznek a központba elbírálni a feljelentést, vagy nagy összegre büntetnek.
Szóval szerintem, ha lehet jobb megegyezni, főleg, ha tele van a kocsi a családdal, kár lenne 10-20 € miatt órákat eltölteni. És valljuk be, sokunknak gondot okoz még a megfelelő kommunikáció is külföldön.
Itthon azért könnyebb vitatkozni, és a mi rendőreink inkább kerülik a konfliktust, fotó, levél, csekk, a többi meg had menjen.
#2060722013-07-06 23:07:47 Válasz a #206044. hsz-ra
Szia!
Azért ezt gondold át még egyszer.
Ugyan mit tudsz tenni ellene ha meg akarnak büntetni. Bevágod a durcit, hogy nem fizetsz? Azzal fogsz a legtöbbet ártani véleményem szerint.
Engem 2éve a szerbek büntettek meg mert csak....de ha vitatkozok akkor nem 20euró lett volna hanem fél nap + 200euro kb.
Értem, hogy innen a gép elöl azt mondod mellesleg jogosan, hogy nem fizetek.....de élőben azért kicsit más. Ott a nyaralás a többi utas szóval mérlegelni kell...
#2060732013-07-06 23:42:48 Válasz a #206044. hsz-ra
"Nem tudom, hogy minden országban fellelhető-e a határokon, de Romániában oda és vissza is magyarul kiírva egy kis ismertető, miszerint ne próbálkozz korrupcióval, illetve ha tapasztalsz ilyet melyik számon tudod jelenteni."
Kint van ez (persze nem magyarul) a macedón határokon is sok éve, de legyünk őszinték, ki kísértené a sorsát egy ilyen próbálkozással.... Megkockáztatva ezzel egy tételes vámvizsgálatot ami akár egy szétbontott autót is jelenthet az idő veszteségen túl. És ne gondold, hogy nem magadnak kell utána összerakni az autót...!!
Szóval, tiszteletre méltó a hozzáállásod, de nem egyéb, mint idealizmus. Az meg sokszor önpusztítás. 5-10-20€ miatt nem éri meg felhúzni magát az embernek és belemenni beleáthatatlan és reménytelen küzdelembe!
Amúgy a lejárt eü doboz miatt itthon jóval masabb a büntetés. Felfogható akár úgy is, szerencséjük volt, hogy ott derült ki. Mindjárt kevésbé fáj/na/.
#2060752013-07-06 23:57:44 Válasz a #206030. hsz-ra
"kollégám pár hete egy kiégett tompított izzó miatt 3000 Dinart fizetett!"
Alapvetően ez is jogtalan, mert bármikor kiéghetett. De, hogy ellenpélda is legyen. Állított már meg szerb rendőr a kiégett tompított miatt. Nem akart büntetni, csak egyszerűen szólt, hogy az egyik nem világít, és csináljam, vagy csináltassam meg. Mikor neki akartam állni, hogy kicserélem, azt mondta, ne itt az út szélén, mert balesetveszélyes, menjek tovább egy benzinkútig és ott a parkolóban cseréljem ki.
Szóval nem kell azt hinni, hogy mindig mindenkire vadásznak egy megfejhetőség reményében.
#2060762013-07-07 00:05:28 Válasz a #206042. hsz-ra
"nem kell 20 kg-os halon oltóra gondolni icon_wink.gif"
A halonnal oltóért már önmagában bírságolhatnának... Vagy 15éve be van tiltva. (csak azért, ha valakinek netalán még olyan van, akkor ne dicsekedjen vele... )
#2060952013-07-07 11:28:46 Válasz a #206044. hsz-ra
Tudom, hogy értetted Titi és nem is erre reagáltam, mert igazad van. Csak ahogy Triznyak mondta idealistán közelítettem meg a helyzetet és felháborít amikor mástól elvárod, hogy korrekten álljon vele szembe, míg más meg hülyének néz és mondva csinált indok miatt leakar húzni. Igazatok van és tényleg így van, hogy aki nyaralni megy ne idegeskedjen ezen és általában ennyi pénz nem meghatározó egy nyaralásnál. Egyszerűen utálom mikor hülyének nézik az embereket bármiről is legyen szó. Én egyszer sem jártam így, szóval ez is csak egy kivételt képez. Tudom, hogy nem szabad sehol sem vergődni a rendőrnek nem is stílusom. Én a megbeszélés híve vagyok és amikor 100 kéregető jön akkor is adok nekik pénzt, de amikor "csak úgy" alapon hülyére akarnak bárki venni akár 1 euróval is, az felháborít. Ezt elmeséltem, mert megtörtént, de saját esetben csak pozitívan tudok nyilatkozni az egész utal kapcsolatban! Egyszer sem történt semmi olyan 5 év alatt ami bármilyen rémhírrel összhangban állna. Azt gondlom határozottan, optimistán, nyugodtan az utazást élvezve a legjobb utazni, de jó tisztában lenni az 1000-ból egyszer előforduló esetekkel. Elnézést kérek azoktól akiket kicsit "megrémítettem", nem volt szándékom és azt gondolom aki betartja a közlekedési szabályokat 95%, hogy semmi problémája nem akad!
#2061332013-07-07 21:26:48 Váltó a szerb - macedón határon
Sziasztok!
Tudja valaki, esetleg megnézné a szerb - macedón határon, az átkelés után balra a pénzváltó nyitva tartását? Én szeretnék váltani, minden évben szoktam is, csak idén lehet korán érünk oda, nem emlékszem mikor nyit.
Visszaolvasva néhány oldalt meg kell kérdeznem Titi68 mikor jártál erre utoljára, mert sok a tévedés.
Nálunk lakott területen kívül 90 a megengedett, délen a 80 km/h.
A macedón autópálya díj mint többen írták 50-60-50 denár, a szerbet nem tudom, de hazafele megnézem.
Áprilisban megnéztem ezt a bizonyos határ menti pénzváltót, akkor 24 órás nyitvatartás volt, ugyanis itt lehet rendezni a zöldkártya és egyéb büntetéseket.
Egy rossz hír, Görögországban is kötelező lett a poroltó, vontató kötél és az eü. doboz érvényessége. A rendőrök is változtak, mert az itteni barátom szerint pár ezret átirányítanak és elküldenek.