#2088212013-08-13 12:36:45 Válasz a #208790. hsz-ra
Üdv!
Mi 1 hete jöttünk meg ugyan erről az útvonalról (Tolo)!
Athén fele mentünk, egyszerű az út! Ami rohadtul idegesítő, az a rengeteg fizető kapu. Ha jól emlékszem Thessalonikitől Toloig 14 van belőlük, szumma 32 euro a pályadíj!
Ha lent jársz autódra vigyázz, mert a vezetési kultúrájuk katasztrofális!
Egyik nap rászántam 1 órát és körbenéztem a parkoló görög autókat....minimum 10 sérülés volt mindegyiken!!! Esküszöm!!!
Ők nem vigyáznak annyira a kocsikra, mint közülünk sokan vagy mások, akik még nálunk is jobban, pl. a németek. Ezt a lazaságot tapasztaltuk más mediterrán országban is, Spanyolországban és Olaszországban is, ahol hasonlóan sok kocsit láttunk tele horpadással és karcolással. De a franciák is helyenként lazán kezelik ezeket a dolgokat, mert Párizsban megszokott dolog, hogy ha valaki nem tud kiállni vagy netán szűk a hely a beállásnál, akkor előre-hátra tologatja a kocsijával a többit, míg be nem fér. Ezért olyanok, amilyenek a lökhárítók ott
Ettől eltekintve személy szerint nekem az a véleményem, hogy a görögök nem vezetnek rosszabbul, mint mi. Legalábbis úgy vettük észre (márpedig ez motoron még jobban kijön) hogy bár szeretnek gyorsan hajtani, de nem olyan agresszívek, mint a honfitársaink egy része. De ugye ez csak egy szűk keresztmetszet, mert mi amikor átutazunk az országon, akkor nem töltünk ott elég időt ahhoz, hogy pontos képet tudjunk alkotni. Ha ott élnénk fél-egy évet, akkor lehetne véleményt formálni.
Ezért is lenne érdekes egy statisztika a közúti balesetekről, amik Görögországban és nálunk történnek. Így bár a számok alapján, de mégiscsak lehetne egy összehasonlításfélét készíteni.
#2088362013-08-13 16:49:12 Válasz a #208830. hsz-ra
Nekem például határozottan tetszik, hogy náluk valóban érvényes a jobbra tarts, zömében az út jobb oldalára húzódva megy mindenki, így a gyorsabb könnyebben tud előzni. Nem divat a felezővonalra húzódva szöszmögni, feltartani a forgalmat, az autópálya belső sávjában tartósan haladni.
Nem tökölnek annyit a lámpáknál sem, mint nálunk.
Olyan zsúfolt városokban, mint Szaloniki, Volos, vagy Kavala óhatatlan, hogy legyen az az autókon némi prezúr. Budapesten is elég gyakori a kisebb-nagyobb koccanás, csak nálunk mindenki igyekszik kijavítani, ők meg kevésbé igényesek erre.
Mi a gond szerinted ott a közlekedési morállal?
Ha már negatívumot kell mondani, engem sokkal jobban zavar, hogy nem becsülik meg a természeti adottságaikat, sok a szemét, az építési törmelék az elhagyott roncs, és a gazos terület még az látványosságok és az apartmanok közelében is.
#2088422013-08-13 18:36:06 Válasz a #208836. hsz-ra
Így igaz!!! Másik topikban írtam, h a természeti adottságaikat cseppet sem tisztelik! Úgy gondolják ez nekik jár! Pedig nem így van szerintem!
Az autókról: Tolo nem nagy város...városnak sem igazán lehet nevezni(én ott néztem az autókat). Egy biztos, Görögöknél a karosszéria lakatosok régen kihaltak, mert senki nem javíttatja meg az autóját !!!
Hogy milyen a morál odalent??? Csak annyit, h körforgalomban talán nem jöttek velem szembe...de a többi!!!! Nem kezdek bele a leírásba, mert nincs értelme...vezetni kell peloponnészoszon pár ezer km-t (persze már látom, h erre páran már írják is, h "én bizony már vezettem annyit") és abból leszűrni!
#2088622013-08-13 22:36:59 Válasz a #208842. hsz-ra
Valamit félreértesz!!! Nem azt írtam, hogy tökéletesek, csak annyit, lenne mit tanulnunk tőlük!
Ahogy látható is, mások is észrevettek pozitívumokat magunkhoz képest.
Aki azt gondolja, hogy a magyar közlekedési kultúra színvonala példás, háááát, az marha nagyot téved.
A görögöknél nincs márkasovinizmus. (nálunk ugye egy magasabb presztizsü autó tulajdonosa lenézi az alacsonyabbat és ahol csak tud be is tart neki) Görögországban egy Porsche-val is félrehúzódnak reflexből, bármilyen csotrogány is éri őket útól. Eszébe nem jut senkinek gyorsítani ha előzik.....Nem tartanak be, ha sávot akarsz váltani. Igaz, azt rögtön kell csinálni, mert ha tötymörögsz "eltaposnak". Nem ijednek meg, ha rendőr irányítja a forgalmat, és nem állnak értetlenül mert a rendőr mást mutogat mint a lámpa.
És bizony megesett olyan is, hogy szemben jöttek a körforgalomban, de ez senkinek sem okozott ott lelki traumát.
".vezetni kell peloponnészoszon pár ezer km-t (persze már látom, h erre páran már írják is, h "én bizony már vezettem annyit") és abból leszűrni! "
Aha, szóval amit Te vezettél az az etalon, míg amit mások az csak mellébeszélés. Tehát a véleményem ezek szerint nem számít, meg az a nagyjából 16ekm sem amit eddig Görögországban vezettem. Ja, ebből ~7ezret a Peloponnesoszon. Kalamatában tapasztaltam meg a körforgalomban szembejövőket. Ez másnap és harmadnap is így volt. Athén is káosznak látszik elsőre, de pár nap után, ha ráérez az ember a ritmusukra, szokásaikra akkor letisztul a kép.
Véletlenül sem állítom, hogy nincsenek hajmeresztő dolgaik.......ahogy nekünk is vannak...
Persze aki képtelen aklimatizálódni, az tényleg elveszett ember.
Tudnátok segíteni Thessalonikis parkolással kapcsolatban ?
Vasárnap megyünk Chalkidiki fele, és szeretnénk szétnézni a városban. Több helyen olvastam, hogy a part közelében van egy Kaftantzoglio nevezetű stadion ott valahol lehet ingyen parkolni.Tudnátok nekem pontos címet adni, merre kell ott mennem ,vagy esetleg máshol van-e lehetőség a part közelében ?
#2088722013-08-14 09:45:11 Válasz a #208862. hsz-ra
Triznyak,szívemből szóltál!
Nem csak rugalmasak,hanem még segítőkészek is!
Ha a városi forgatagban elakadsz,vagy 1 szűk utcácskába beszorulsz, nem k...anyáznak mint a kedves honfitársaink,hanem azon vannak,hogy minél előbb megoldják a kialakult helyzetet.Pillanatok alatt legalább hárman sietnek a segítségedre és kinavigálnak
Vagy ha balesetet szenvedsz,vagy akár lerobbansz(mindkettőhöz volt szerencsénk)rögtön az első autó megáll és megpróbál segíteni:))))
#2088732013-08-14 10:06:00 Válasz a #208862. hsz-ra
Mily meglepő, hogy rögvest akadt egy ember aki 68millió km-t vezetett GO-ban...pont erről beszéltem!
Természetesen amiket írsz abban van némi igazság...ha neked normális, h a körforgalomban szembe jönnek veled(!!!!!!)....hááát te tudod!
Érdekes, h kint tartózkodó magyarokkal beszélve mindnek égig állt a haja, ha a közlekedés került szóba! Ja, és én egy szóval sem mondtam, h a miénk sokkal jobb..de ennyire azért nem szar!
#2088772013-08-14 11:13:18 Válasz a #208875. hsz-ra
Szerintem meg nem. Segítőkészség, rugalmasság, lazaság. Ez jellemzi őket.
Ami teljesen hiányzik az az agresszió és a mindenki le van sajnálva csak én haladjak. Ez jellemzi Budapestet. Nem tudok úgy áthajtani, vagy csak átmenni egy zebrán csúcsforgalomban, hogy ne lássak legalább egy anyázást, egy kilövést, amikor mindenkit veszélyezetetve elhajt egy "őrült". Ez engem sokkal jobban kikészít. Budapesten a kompelett, idegbeteg, őrültek egy négyezetkilométerre vetített száma nagyságrendekkel magasabb mint a balkánon. Ráadásul ezek meg vannak győződve, hogy ez a normális és az a szerencsétlen, aki nem naponta hajt az ő útvonalán és esetleg habozik egy sávváltásnál az életképtelen, az életre érdemtelen és dögöljön meg, DE RÖGTÖN!
Tudnátok segíteni Thessalonikis parkolással kapcsolatban ?
Vasárnap megyünk Chalkidiki fele, és szeretnénk szétnézni a városban. Több helyen olvastam, hogy a part közelében van egy Kaftantzoglio nevezetű stadion ott valahol lehet ingyen parkolni.Tudnátok nekem pontos címet adni, merre kell ott mennem ,vagy esetleg máshol van-e lehetőség a part közelében ?
a stadionnal kapcsolatban segiteni nem tudok, de tegnapelott jartam arra...
meg nem alltam at a gorog stilusra, mikor a tablak csak a turistaknak vannak kirakva...
a varoshaza alatt van parkolo, fizetos. 2 ora 3,40 euro.
a varoshaza nincs messze a feher toronytol.kornyeken megallni tilos, parkolni tilos tablabol van egy rakas, megis mindenki, meg a buszok is ott parkolnak.
sajnaltam azt a par kidobott eurot, lehet, hogy erdemesebb lett volna beallni v.melyik tabla ala...
a toronytol megy varosnezo busz, azt hiszem 8 megalloja van, 6 euro leszallas nelkul, 9, ha barhol leszallsz, szetnezel es visszaszalsz a kovetkezo buszra
#2088882013-08-14 14:14:25 Válasz a #208873. hsz-ra
Ok, igazad van, balfaszok ahogy vannak és Te vagy a király! Remélem ez megnyugtat. Plusz, ha ezt is igényled, soha 1métret sem vezettem abban az országban, csak álmodtam róla.
További szép napot!