#2135662014-02-23 17:26:34 Válasz a #213564. hsz-ra
Nem tudom, mi lenne a célja a tervezett kerülődnek. Ha a Vaskapu megnézése, akkor sokkal rövidebb, ha Belgrád felé mentek, Belgrád után végig a Vaskapu-szoroson, majd merő kalandvágyból Vidin, s tovább Bulgárián át le Görögországba; ez pl. Veszprémtől ~1350 km, míg Nagylak felé a Vaskapu- szoroson át vissza Belgrád-Nis felé 1573 km. Ha az útközben nézelődni szeretnétek, van látnivaló (de időigényes) Bulgáriában is bőven. Ha a vaskapu után lementek Nis felé (szép kaland), akkor is csak 1497 km.
#2135682014-02-23 17:29:42 Válasz a #213564. hsz-ra
Szia Bzv!
Van valami konkrét terved, ami miatt ezt az útvonalat nézted?
Szeptemberben már nem szokott gond lenni Röszkén keresztül sem, és azért valljuk be, ez a leggyorsabb, és legkényelmesebb. A Dunántúl nagy részéről hasonlóan jó és gyors a Horvátországon keresztüli út, erre is elég sokszor járnak az olvtársak, sokan javasolják.
Még akkor sem tűnik logikusnak ez az útvonal, ha mindenképpen Nagylaknál akarsz kilépni az országból!
Te ezt nézted: Nagylak - Orsova - Negotin - Nis - Evzoni – Kavala, 4 határ, 1060 km, 13,05 óra Link
A leggyorsabbnak Nagylak - Temesvár - Vrsac - Kovin - Nis - Evzoni – Kavala útvonal tűnik, ( 4 határ 992 km 11,75 óra, Link ), erről tavaly nyáron többször is volt szó Zolee84 olvtárs már többször is végigment rajta. Ennél leginkább Röszke elkerülése a fő cél.
Rövidebb, de kb. 1 órával tovább tart a Nagylak - Orsova - Vidin - Szófia -Kulata – Kavala útvonal, az új Duna hídon (fizetős) keresztül ( 3 határ 916 km, 12,65 óra, ( Link ). Ez végig uniós útvonal, szép tájakon vezet keresztül, és egyéb látnivalók is útba ejthetőek, főleg ha szántok rá egy kis extra időt is!
A legrövidebb, az előzőhöz hasonló ideig tart és a legolcsóbb a Nagylak - Orsova - Negotin - Vidin - Szófia - Kulata – Kavala útvonal, Vaskapun keresztül ( 4 határ, 898 km, 12,75 óra, Link ).
Szerintem - ha nem akartok útközben nézelődni - simán bevállalható tranzitszállás nélkül az út. Viszont, ha nem akartok nézelődni, akkor mindenképp Horvátországon, vagy Röszkén keresztül mennék.
Sok (22) évvel ezelőtt úgy mentünk, hogy két napot szántunk az útra. Reggel indultunk Debrecenből, körülnéztünk Nagyváradon, Déván, Vajdahunyadon, éjszaka sátraztunk egy patakparton, másnap kürülnéztünk Vaskapu környékén, Vidinben, és Belogradcsiknál. Éjszaka léptünk át Görögországba, egy benzinkúton megvártuk amíg felébred a kutas, és hajnalban értünk Asprovaltába.
12 évvel ezelőtt pedig hajnalban indultunk a Debrecen - Arad - Temesvár - Vidin (komp) - Szófia - Kulata - Makrigialos útvonalon, és este 7 körül érkeztünk meg. Viszont ekkor nem nézelődtünk sokat.
#2135702014-02-23 17:52:46 Válasz a #213569. hsz-ra
Még egy "apróság"... Lehet, hogy én értettem félre, de a Vaskapu-szoros miatt kerülnétek Nagylak, illetve Románia felé. Ha Turnu-Severinnél átkeltek a Dunán és nem Belgrád felé mentek (tehát kicsit visszafelé), hanem lefelé Nis irányába, akkor a Vaskapu-szorosból szinte semmit sem láttok! Ezért a titi68 által leírt útvonalaknak Dunántúlról történő indulással semmi értelme sincs, és ez nem az ő hibája.
#2135712014-02-23 18:03:03 Válasz a #213559. hsz-ra
Szia Ojohn!
Az útvonalválasztásnál elég fontos szempont, hogy mikor mentek! Július - Augusztusban az sem mindegy, hogy a hét melyik napján utaztok. Nektek szóba jöhet a Budapest - Eszék - Belgrád - Evzoni - Paralia útvonal, vagy a Budapest - valamelyik szerb átkelő - Belgrád ... útvonal is. Ha Szerbián keresztül mentek, akkor fő szezonban az sem mindegy, hogy hány órakor indultok. Néhány alternatív határátkelő csak 7 - 19- ig működik.
Javaslom, hogy nézz rá a tavaly nyári hozzászólásokra (870. oldal környéke jelenleg), főleg arra az időszakra, amikor indultok majd, sok hasznos infót találsz a pihenőhelyekről, kutakról, pályadíjról és pénzváltásról.
A lényeg: (szerintem) pihenni és tankolni Szerbiában az újszerűnek kinéző nagy márkás kutak valamelyikénél (MOL, OMV), Macedóniában pedig a MAC-GR határ előtti RT Petrol kútnál érdemes.
Mi sosem állunk meg aludni, és a gyerekek simán bírják (simábban, mint anyuci). Először kb. 3-4 éves volt az apraja. Mi általában este indulunk és dél körül érkezünk. Vissza pedig dél körül indulunk és hajnalban érünk haza. Legyen a kocsiban zene, esetleg hordozható DVD, játszás, nappal erős árnyékolás, minimális édesség, cukros lötty helyett víz, és semmi gond nem lesz.
#2135732014-02-23 19:27:16 Válasz a #213570. hsz-ra
Szia H.apci!
Ha minden igaz ebben az évben kicsit ráérősebben tudunk menni, és ha a családi tanács jóváhagyja megmutatnám nekik Vaskapu környékét.
Melyik az a szakasz, amelyiket szerinted sokkal szebb a szerb oldalról látni?
Még én is csak az Orsova és Kladovo közötti részt láttam, nyilván a nagy részét a román oldalról.
Nekem Debrecenből célszerűbb Románia felé indulni.
Két verzió lehet:
Temesvár - Caransebes - Orsova - a duzzasztón át Szerbia - és a szerb oldalon vissza-oda a Duna partján, amennyit javasolsz
Vagy a Temesvár - Deta - Vrsac majd a Dunán átmenve a végig a szerb oldalon a Dunaparton Kladovóig. ( Link )
Te melyiket javaslod?
#2135752014-02-23 19:56:59 Válasz a #213573. hsz-ra
Versec felé menve és a Dunán átkelve, majd a duzzasztógát irányába haladva látsz a legtöbbet. Ugyanez visszafelé nem olyan látványos, mert valahogy másképp tárulnak eléd az egyes szakaszok. A román oldalon többnyire a parton megy az út, az is szép, de nincs olyan rálátás, mint a túloldalról. Ezeket a képeket sorba nézve láthatod nagyjából a szerb oldali rálátást. A nagy kérdés, hogy elérve a gátat hogyan tovább?
#2135762014-02-23 20:11:11 Válasz a #213575. hsz-ra
Bár ha belegondolok... A szerbek nem metszik a kilátást akadályozó bokrokat, fákat, így sok helyen szinte semmit sem lehet látni. Nem tudom, a román oldalon Versec felől érkezve a Dunához, milyen a parti út Orsova felé. A látvány onnan is szép lehet, sőt helyenként talán még jobb is. Sajnos azon az oldalon még én is csak kis szakaszon jártam, de a képeim alapján jónak tűnik.
#2135812014-02-24 07:15:00 Válasz a #213571. hsz-ra
Szia titi68!
Köszönöm a tanácsokat!
Egyébként június 30.-án ( hétfőn ) indulnánk és július 1.-től van foglalt helyünk.
Ha úgy van ahogy mondod, hogy tranzitszállás nélkül is működik, akkor legközelebb úgy tervezem meg az utat, addigra a páromnak is lesz elég rutinja ennyit vezetni.
A pihenő helyekkel kapcsolatosan is köszi a segítséget.
Az útvonaltervezőre hagyatkoztam eddig, ami a google mapson megjelölt legrövidebb utat adta ki.
Átolvasom az általad javasolt bejegyzéseket és ha még lenne kérdésem zavarkodnék egy kicsit.
Előre és utólag is köszi a segítséget.
Ojohn
#2135902014-02-24 16:38:55 Válasz a #213576. hsz-ra
Köszi a válaszokat H.apci!
A térkép szerint az út a Radosevac nevű falutól Kladovoig közvetlenül a Duna parton megy. Ez egy kb. 140 km-es szakasz. Ti teljesen végigmentetek ezen?
Elméletileg a román oldalon jobb (magasabb rendű) az út, viszont a duzzasztón át hosszabb lehet a sor. A látvány a kanyaroktól és sok minden mástól függően hol itt, hol ott lehet szebb (ahogy írtad is).
Azt a mondatodat, hogy „ A nagy kérdés, hogy elérve a gátat hogyan tovább?” nem nagyon értem!
A gát alatt a duzzasztót érted, és az a kérdés, hogy Vidin – Szófia – Kulata legyen az útvonal, vagy inkább Nisnek venni az irányt? Ez tényleg jó kérdés, de ha bevállaljuk, akkor valószínűleg reggeli indulás lenne és Vidin környékén aludnánk egyet. Másnap pedig megnéznék Belogradcsik szikláit.
#2135912014-02-24 16:50:27 Válasz a #213581. hsz-ra
Szivesen!
A tranzitszállás nélküli leutazást akkor érdemes választani, ha legalább egyikőtök gyakorlott vezető hosszú távon is. Amikor először mentünk egy menetben már tizenéves rutinom volt, nem tudom milyen lehet kevés gyakorlattal nekivágni, erről inkább mások tudnának mesélni, ha olvassák!
Jó időzítéssel akár világosban is végig lehet menni, bár szerintem gyerekkel jobb, ha egy nagyobb szakaszt éjszaka tudtok le, amikor alszik a csemete. Nézz be az utazás gyerekkel topicba is, ott aránylag kevés hsz van, de vannak megfontolandó tapasztalatok!
Ha van konkrét kérdésed, akkor írj nyugodtan!
#2135922014-02-24 16:58:23 Válasz a #213590. hsz-ra
Igen, végigmentünk többször is, s nem csak mostanában. Az út a Duna-parton megy, de nem mindig a víznél, hanem néha feljebb a domboldalban. A román oldalon szerintem csak Orsova után magasabb rendű az út, a túloldalról ugyan keskenynek, de jónak látszott. Jól érted a "hogyan tovább"-ot. Mi legutóbb Vidin felé mentünk, mert több napra Bulgária volt a cél, s csak utána Görögország. Vidinben remek szállások vannak. A határátkelő arrafelé piti; mi megcsíptük a műszakváltást, írtam is erről itt; ne tudd meg... A madár sem jár egyébként arra. Nagyon régen egyszer mentünk a duzzasztótól Nis felé tovább árkon-bokron. Akkor nagyon elhagyatott volt az a környék.
#2136052014-02-25 14:04:52 Válasz a #213592. hsz-ra
A G.maps szerint 2 számjegyű az út (57) a román oldalon Orsováig, onnan pedig 1 (6). A szerb oldalon viszont számozatlan. Ebből gondolom, hogy jobb lehet a román oldal. A bolgár határőrök miatt eddig 3-ból 2* szívtunk, igaz sok-sok évvel ezelőtt, úgy látszik még most sem kapkodnak...
Útvonal: eddig mindkét alkalommal a Vidin - Szófia - Kulata úton mentünk, de időben és távolságban is minimális a különbség Nis felé is. Legalábbis a gép szerint...
#2136062014-02-25 14:44:24 Válasz a #213591. hsz-ra
Köszi titi68!
Nekem van rutinom, bár a leghosszabb utak kb. 6-7 órásak voltak, de az egészségi állapotom már óvatosságra int. Majd jövőre megpróbálom egy napon lenyomni.
Most már csak azon gondolkodom, hogy mikor érdemes nekiindulni a Tranzitszállásra, és utána onnan a végállomásra, hogy időbe érjünk és az úton se nagyon fogjunk ki dugót. Ahogy néztem kb. félúton szállnánk meg.
Így azt gondoltam, hogy ráérnénk 8-9 körül indulni és így a tranzitszállásra odaérhetünk legkésőbb délután négyig a pihenőket is kalkulálva.
A tranzitról ha reggel indulnánk 7- körül akkor onnan is kb 12 és 13 óra körül ki is érhetnénk, bár nem tudom a határátkelések mennyit dobhatnak még ezeken az időpontokon. Ha erről van esetleg tanácsod azt megköszönném.
A gyerekkel már többször mentünk a horvátokhoz, és olaszokhoz így tudom mennyit bír, és meddig lehet lekötni ha nem mozogja ki magát. Gondolom lehet találni olyan pihenőket is útközben ahol van egy kisebb játszótér mint Olaszország vagy Horvátország felé.
Üdv.