#1112032009-07-27 08:46:13 Válasz a #111031. hsz-ra
Szia Picimancs!
Mi szombaton jöttünk haza Santoriniről,Kamariból. Az utazás előkészítéséhez nagyon sok segítséget találtam a santorini.eoldal.hu-n.
Ha megnézed itt a Kamariról szóló fejezetet, találsz benne leírást a Mary Apartmanról is.
Az 1 hetes nyaralásunk alatt azt mindenesetre leszűrtük, hogy Perissa strandja sokkal jobb, mert homokos,míg Kamarié nagyon kavicsos. Mi Perrissába jártunk át fürödni a kis vizitaxival, de érdemesebb lett volna eleve Perissában megszállni.
Az utazási irodáknak eléggé szabott áraik vannak, ha olcsóbban akarsz kijönni,érdemes egyénileg megszervezni az utat,mivel jelenleg a válság miatt a szállodák is félgőzzel üzemelnek, és ott is lehet árngedményeket elérni.
#1112202009-07-27 11:25:15 Válasz a #111203. hsz-ra
Szia Picimancs!
Mi tavaly Perissában nyaraltunk és egyáltalán nem éreztük rosszul magunkat. Szerintem Perissa érdemtelenül szorul háttérbe Kamarival szemben. Végül is minden van, ami Kamariban. Nem olyan zsufolt és olcsóbb, mint Kamari és a sziget egyik legjobb strandjával rendelkezik. Kelemes fekete(!) homokos és lassan mélyülő strandja van. Mi az Ancient Thira apartmanházban laktunk, melynek alsó szintjében kiváló taverna üzemelt, rendkívül aranyos házigazdákkal és a sziget szerintem legjobb konyhájával. A tengertől 5 perc kényelmes sétával. A sziget kicsi, ezért nagy jelentőséggel nem bír, hogy hol van a szállásod. Lényeg, hogy ott legyél. Bár onnan írhatnám most neked ezt.
Üdv: Josza
Szia Verka !
Üdv újra itthon. Milyen volt Santorini ? Bevált a szállásotok ? Egyéb tapasztalatok, élmények, szóval minden érdekelne... Ha van időd írhatnál egy zanzásított gyors, beszámolót, amíg még frissek az élmények, aztán (ahogy ismerlek úgyis lesz egy hosszabb, alapos leírás is...)én is sokat gondoltam arra, hogy éppen merre járhattok (olvastam: a többiek is).
#1122892009-08-02 13:31:07 Válasz a #112256. hsz-ra
Szia Döme!
Megpróbálok valamit rögtönözni.
A szállás nagyon-nagyon jó volt, szerintem ár-érték arányban a sziget legjobb szállása. Ezt már előtte is sejtettem, de olyan előnyei is vannak, amik csak ott derültek ki, pl. az, hogy nagyon jó helyen van. Ez a Stelios Rooms pont az oiai sétálóutca elején van, az egyik bejárata oda nyílik, a másik viszont a hátsó autóútra, és a tulajéknak az autóút túloldalán is van egy üres telkük, ahová az ő vendégeik beállhatnak autóval, így ez hálistennek nekünk nem volt gond.
Viszont a kaldera oldalában lévő szállásoknál a parkolás tényleg gond lehet. Ahonnan a legjobb kilátás van, az többnyire sétálóutcából nyílik, tehát gondolom, hogy ott csak az autóút mentén lehet parkolni, vagy a parkolóban, és onnan gyalog kell a szállásig elmenni. Esetleg érdemes rákérdezni e-mailben előtte, hogy erre van-e valami ötletünk a hoteltulajdonosoknak... De valszeg nem lesz, mert csodát tenni ők sem tudnak... Oiában egy nagyobb parkolót láttunk, szerintem aki odajön kocsival, ott áll meg, onnan öt perc lehet a sétálóutca. Az út mentén is állnak néha, de erre azért nem lehet alapozni, mert nagyon kevés a hely.
Fira-Firostefani-Imerovigli viszonylatában ugyanez a helyzet... Firában mi egyszer az út mentén parkoltunk a város egyik végében, másodszor pedig a nagy parkolóban, ami szerencsére elég nagy ahhoz, hogy mindenki elférjen. Innen öt-tíz perc a sétálóutca, de ha a szállás messzebb esik, akkor azért lehet gyalogolni rendesen...
A sziget elmondhatatlanul gyönyörű, de azt hiszem, hogy hiába kezdeném leírni, ezt csak az tudhatja igazán, aki már élőben látta. Ezer képet láttam már róla előtte, egy csomó részlet olyan volt, amit mindenki le szokott fényképezni, de a valóságban mégis lélegzetelállító a látvány. Ha a pénz nem számítana és még egyszer a szigetre mennék, akkor én valahol Imerovigliben laknék legközelebb.
De azon belül sem mindegy, hogy konkrétan hol helyezkedik el a szállás, azért nehéz a neten válogatni előzetesen. A legjobb az lenne, ha előtte odautazhatna az ember, és a helyszínen végigsétálva válogathatná ki, hogy hol is szeretne lakni. Nézegettem, a legjobb helyeken persze a horror árú szállások vannak, honeymoon suite-ek és hasonlók... A lakóik pedig a medencékben úszkálnak és napágyakon süttetik a hasukat... Azt hiszem, nekik nem gond a parkolás, úgysem mennek onnan sehová.
Ahogy Andi is írta, a legszebb látvány talán az, amikor Imerovigliig elsétál az ember. Utána kimentünk a Skarosra, ahonnan látni az egyik oldalon Oiát, a másik oldalon Firostefanit és Firát, veled szemben Imerovigli... elmondhatatlanul gyönyörű. Valóban az lehet a sziget legjobb naplementéző helye, még tömeg sincsen, akartuk is onnan nézni, mert emlékeztem arra, amit Andi írt egyszer már régebben is, meg nappal, mikor ott voltunk, láttuk, hogy ez ideális hely hozzá tényleg, de aztán mégis elmaradt a dolog, mert elhúztuk az időt mással, és nem értünk oda a naplementére.
Voltunk vulkántúrán, nem volt rossz, de annyira jó sem. Őszintén szólva Thirassián Manolas egy kicsit csalódás volt. Már előtte is hezitáltam, hogy mi legyen, mert a vulkántúra befizetésekor láttam egy olyan lehetőséget is, hogy White beach-Red beach-Hot springs-Volcano, közben snorkelling és ebéd, lehet, hogy ez jobban megérte volna, bár nyilván drágább lett volna az ebéd miatt. De Thirassiát sem akartam kihagyni, úgyhogy végül maradtunk ennél a "klasszikus" verziónál. Utólag úgy gondolom, hogy a másik mégis jobb lett volna.
A hot springsnél a mi hajónk nagyon közel ment a parthoz, úgyhogy csak pár métert kellett úszni, pedig felkészültem arra, amit mások mondtak, hogy majd milyen sokat kell kiúszni a hideg vízben, de semmi ilyesmi nem volt, pár tempó és már kint is voltunk a parton. De ez talán attól is függ, hogy milyen hajóval megy az ember, mi egy olyan kis fábólkészültrégihajóutánzattal mentünk (nem tudom, mi a rendes neve ).
A szigetben a legjobb vitathatatlanul Oia, Fira, Firostafani és Imerovigli, a többi program ezek után következik. Az oiai naplementét mi is megnéztük egyik este a tömeggel együtt , és tényleg az volt a legkevésbé látványos az összes közül , márha lehet ilyet mondani egy naplementére. De azért tényleg megtapsolta a tömeg. És igazából mindenhonnan nagyon szép volt a naplemente, a sziget bármelyik pontjáról. De ugyanígy volt ez a többi szigettel is...
Voltunk még Pyrgosban, Emborióra sajnos nem jutott idő, megnéztük Antik Thirát, voltunk a Profitis Iliason, bekukkantottunk a szellemfaluba, fürödtünk Baxedes beachen és Vlychadán. A Red beachet csak megnéztük, de le sem mentünk, a párom lusta volt. A legtöbb időt Oiában töltöttük.
Vacsiztunk egyszer Amoudiban, a halászkikötőben, nagyon-nagyon finom volt, nagyon-nagyon drága (a friss hal, de normál áron lehet enni egy-két más ételt is, pl. tintahalat, polipot) és nagyon-nagyon szeles (az időjárás ). És persze nagyon-nagyon hangulatos. A szobánk alatti taverna kajája felejthető, mégis minden nap teltházas volt. Egyszer ettünk Megalochoriban irtó finom kagylót, itt a nem túl kedves kiszolgálás volt a hely hátránya. A legjobb kaja és a legudvariasabb kiszolgálás Kamariban a Taverna Andreasban volt, erről Andi is írt az ő beszámolójában. Többször készültünk, de végül nem került rá sor hogy kipróbáljuk a Santorini Mout, ami Oia előtt van az út mentén. A tulajdonos esténként zenél a vendégeknek. Ezt a helyet ajánlották nekem, akik kipróbálták, hogy jó, és a neten is olvastam külföldiektől, ők is dicsérték. Oia felé járva én mindenképp kipróbálnám legközelebb.
Hát most így hirtelen ennyi...
Írjak egyáltalán még beszámolót?
#1122902009-08-02 13:34:57 Válasz a #111043. hsz-ra
Sziasztok,
arról az Oia-Fira útról én is hallottam! Létezik, volt olyan is, aki végigment rajta. Az Index fórumon a Santorini topikban írtak róla, képeket is tettek be, és valami külföldi website-on is lehet olvasni. Majd később megpróbálom kikeresni az idevágó infókat.
#1123052009-08-02 15:39:17 Válasz a #112289. hsz-ra
Köszi Verka ! No, hát valami ilyesmire gondoltam... . Kedvcsinálónak. Jó volt olvasni, nagyon átjött a lelkesedés ! Köszönöm.
A fentiek tükrében megpróbálok Imergovigliben szállást találni...A hajókirándulást viszont kihagyom (nézegettem képeket a neten és tényleg nem tűnik annyira látványosnak, persze ha több napot töltenénk a szigeten, akkor azért kipróbálnánk, de így egy nappa kár talán belezsúfolni.) Inkább bérlünk autót. Régebben olvastam Andinál, és most nálad is, hogy fénymásolják(?) a kártyát. Mi is ez valójában ?
#1123062009-08-02 16:08:25 Válasz a #112305. hsz-ra
Nincs mit. A hajókirándulást nyugodtam kihagyhatod, az egy napot sokkal jobben el lehet tölteni. Egyik eleme sem olyan nélkülözhetetlen a Santorini léthez (szerintem!). Ha egy napom lenne, én a helyedben akkor talán autót sem bérelnék.
Mi egy napot annak szenteltünk, hogy sétáltunk Firában, Firostefaniban, Imerovigliben, megnéztük a Skarost, aztán visszagyalogoltunk. Ez kitett önmagában vagy öt órát, igaz, közben folyton meg kellett állni fényképezni meg nézelődni. (Ja, és mivel a bőrünkből sehol nem tudunk kibújni, mi megnéztük Firában a két múzuemot is... )
Firából pedig át tudtok buszozni Oiába délután-estefelé, nincsenek seholsem parkolási gondjaitok, és már el is telt az egy napotok... De közben láttátok Santorini esszenciáját... Ha megnézitek ezeket a városokat, akkor az pont egy tartalmas és csodálatos nap, ha még közben esztek is, akkor végképp nem lesz időtök autózni.
A kártyalemásolással Naxoson találkoztam én is, és Andi is ott említette. A kocsibérlésnél egy kis kitéphető adatlapra ráfénymásolták a kártyáról a számot, ráírták az utolsó 3 karaktert, ráfirkantották, hogy "guarantee", és amikor visszamentünk és visszavittük a kocsit, akkor összetépték és odaadták ezt a papírt...
A normál kártyámat biztos nem adtam volna oda, de csináltattam direkt egy külön "utazós" kártyát, ami jól jön ilyen esetekben... Igazából azt nem értem, hogy nekik ez miért biztosíték, hiszen a kártyán alig volt pénz... így semmit nem tudtak volna róla levenni. Fogalmam sincs, hogy nekik ebben mi jelenti a garanciát...
Santorinin nem fénymásolták le (nem is tudták volna, a kikötőben voltunk), csak felírták a kártya számát és a lejáratát.
A kártyalemásolással Naxoson találkoztam én is, és Andi is ott említette. A kocsibérlésnél egy kis kitéphető adatlapra ráfénymásolták a kártyáról a számot, ráírták az utolsó 3 karaktert, ráfirkantották, hogy "guarantee", és amikor visszamentünk és visszavittük a kocsit, akkor összetépték és odaadták ezt a papírt...
Ez a lemásolós módszer mindenütt jellemző Európán kívüól, nekem nem új, ezzel nincs is semi gond szerintem. De nálunk az eredeti kártyát akarták elzárni zálógba!!! Igaz, akkor még egyikünknek sem volt, így a párom jogsiját vették el és minekünk adtak egy fénymásolatot. Vicces. Megint más országokban meg még sosem kértek kártyát, csak a kp-t és cioa az autóval.
Szóval szerintem ez nem vészes.
arról az Oia-Fira útról én is hallottam! Létezik, volt olyan is, aki végigment rajta.
Verka, de jó, hogy írtad! Miután engem itt lelohasztottak , nem is keresgéltem a neten (én egy könyvben olvastam az infot). De akkor megnézem az index fórumot, meg kutatok utána kicsit. Köszi!
Ez a lemásolós módszer mindenütt jellemző Európán kívüól, nekem nem új, ezzel nincs is semi gond szerintem.
Lehet, hogy csak én vagyok túlzottan bizalmatlan, de én az "igazi" bankkártyám adatait nem adnám ki senkinek. Igaz, hogy elvileg nem vehet le róla engedély nélkül pénzt senki, de ha akár csak véletlenül is megteszi, akkor nem tudom megakadályozni.
Olvastam pl. valakiről egy beszámolóban, akinek véletlenül kétszer vonták le a szállodaszámlát a bankkártyájáról... Utána tölthette azzal az időt, hogy vissza kellett mennie oda, reklamálnia, alig akartak vele eleinte szóbaállni, aztán már nem is emlékszem, hogy mikor kapta vissza végül a jogtalanul levont pénzt...
Nahát ha én már Santorinin vagyok, akkor nehezen tudtam volna pl. Naxosra visszamenni reklamálni, úgyhogy nézhettem volna a pénzem után... Vagy mituddomén, ha elteszi ezt a papírt, akkor akár fél év múlva, vagy bármikor is levonhat pénzt, ha éppen kedve van hozzá...