Most jelöltem be a gps-be az emlékműhöz vezető utat,Athéntól tényleg a 8 sz.út zölddel van jelölve az autópálya pedig mellette pirossal.
Berepültem és jól adta ki a térképnek megfelelő helyet !
Majd beszámolok,milyen volt az út,de az majd szeptemberben lesz.
Buszos utazásokon vettem eddig részt, ez évben is voltam már Görögországban, de úgy tűnik, lesz még pár szabad napom (1 teljes hét), így arra gondoltam, hogy valakikkel csatlakozva el lehetne látogatni szeptemberben Görögországba autóval mondjuk egy szombat reggel indulós és következő hét vasárnap érkezős (tehát mondjuk 6 éjszakát ott alvós) nyaralásra, a nyár zárásaként. Gondolom egy autóval (4 fő) elég jó áron kijön oda-vissza az utazás?
Nem olvastam a hozzászólásokat, de ha pl Platamonba (1100Km) mennénk 4-en, akkor szerintetek mennyibe kerülne (sacc) oda-vissza az út üzemanyag és autópálya része? 80-100K?
Sziasztok!
Mi is szerencsésen hazaértünk ma. Peloponeszosz körút volt, 4182 km-re jött ki a vége, minden baj és probléma nélkül. Péntek reggel indultunk Paloukiról. Korábban felvetettem egy kérdést a Peloponeszosz nyugati oldaláról való hazajövetelről. Végül az lett a megoldás, hogy feljöttem Ioannina felé, de Kozaninál nem mentem fel Bitola felé, mert közbejött, hogy be kellett mennem Szalonikibe. Ezen az úton még nem voltam, de nem bántam meg. A Rió hídtól felfelé szép izgalmas részek vannak, részben autópálya és építenek még. Majd keletre végig autópálya, minimális forgalommal. Macedónián is gyorsan átjutottunk, Szerbiában Leskovacig mentem, ott már volt rendesen forgalom.
Ma reggel indultunk Leckovacból, nagyobb forgalom csak Belgrádnál volt, de megállás nélkül át lehetett haladni. Röszkén 45 perc volt az átjutás úgy, hogy nagyon jó sorba álltam, mert a mellettem levőben aki velem egyszerre állt be, még a 14. volt, mikor én eljöttem.
Korábban szóba jött a Leskovac-i Gros Hotel. Lehet, hogy nekünk szerencsénk volt. Három ágyas szobát foglaltunk, ami viszonylag tágas volt. A francia ágy és az egyszemélyes ágy mellet még egy kis sarok ülőgarnitúra is volt, meg TV, asztal székkel, szekrény. Viszont mondták, hogy ez a legnagyobb szobájuk. A fürdőszoba jó állapotú volt, szerintem nemrég felújított. Teljesen tiszta volt, az ágynemű és a szobának a "használt" része is, de az ágy mögött találtunk ottmaradt sapkát, zoknit, gyerek karkötőt. És a rárakódott porból ítélve nem az előttünk lévő hagyta ott. Az étterem tényleg fenomenális és magyar árakhoz képest olcsó. A reggelinél pedig ott álltam a bőség zavarától. Érkezéskor két parkolóőr is rendezte az autókat, mert teltház volt az étterembe. Minket rögtön a belső parkolóba állítottak, ahol egész éjszaka figyelni tudják, mert a tetőn voltak cuccok. Szóval lehet, hogy máskor is beiktatom ezt a tranzit szállást visszafelé, ha nagyon délről jövünk.
A foglalást hol intézted? Én a bookingon próbáltam, de elkérték a bankkártya adataimat, azt meg nem szívesen adnám meg senkinek sem. Inkább előre utalnék, de arra meg nincs lehetőség. Nincs esetleg közvetlen elérhetőséged a hotelhoz?
#2191982014-06-29 06:56:40 Válasz a #219195. hsz-ra
Az étteremben is bankkártyával fizettem. Kihozzák a terminált az asztalhoz. Borravalót adtam euróban, mert megérdemelte a srác. Telt ház volt, vagyis amelyik boksz üres volt az foglalva. Le akart ültetni először a kert közepére egy kis asztalhoz és hoz még egy széket (3-an voltunk). Mikor látta a nemtetszésünket, addig szervezkedett, egyeztetett a kollégáival, míg sikerült egy nagyon jó asztalt adnia a teraszon. És mindenben nagyon készséges volt. Egy kis off itt: 1 csevap, 1 csevap szószban )sajtmártás), 1 burger (ugyanaz a hús mint a csevap, csak más alakra formálva), 2 sült krumpli, 2 sopszka, 1 ubisali, 4 korsó Amstel, 2 üdítő, +jár egy nagy cipó, ami nekem nagyon bejött a füstös ízével) - 2240 dinár, amit 2.6-al kell szorozni Ft-ra. 1 csevap 10 darabot tartalmaz ami bő adag, mert én is azt mondtam, hogy többet nem kérek. Amit a gyerek meghagyott, becsomagolták és elhoztuk.
Visszatérve a bankkártya kérdéshez: Én külföldön nem szeretek automatázni, ezért vittem bőven kp. eurot. Szerbiában és Macedóniában nem váltottam, az autópályát, tankolásokat, egyéb fogyasztást mindenhol kártyával fizettem. Annyit, hogy tankolásnál előre megkérdeztem, hogy rendben van-e a kártyás fizetés. de nem volt probléma. Az autópályánál sem lassította a menetet a kártyás fizetés, gyorsan ment. Görögországban a tankolásokat fizettem kártyával. Úgy voltam vele, hogy szállást is fogok ha fogy a kp., de még maradt is bőven a tervezett költségvetésemből.
Ha már költségvetés, leírok egy érdekességet az autóval kapcsolatban: Előzetes számításaim szerint 10 l-es fogyasztással számoltam. Egy multijet motoros Dobloval mentünk, aminek sajátossága, hogy 130km/h-nál megugrik a fogyasztása, a gyönyörű bumszli elejének köszönhetően. Szóval nem az alacsony légellenállást szeretjük benne. Ha 120-ig hajtom 6.5, ha 140-es, akkor 8-ra felugrik. Erre rászámoltam a nagy súlyt, amit viszünk, a tetőboxot, mellette még egy zsák. Mivel kempingeztünk, elég sok a cucc (sátor, 2 hűtő, székek, stb.). Tehát ezért számoltam 10l-es fogyasztást. Itthonról telitankkal, indaltam, lenullázva a műszer. Autópályán 140, a műszer meglepően csak 9.2-ig ment fel. Belgrád-Nis autópályán újra teli tankoltam, belement 41 liter. ezután elindult lefelé a fogyasztás. Utána Macedóniába a görög határnál újra 36 liter. A fogyasztásom pedig folyamatosan megy lefelé, pedig a pályán ott is 140-re állítottam be a tempomatot a lábamban. Lement az átlagfogyasztásom 8-ra, majd mire Tripoliig értem, pedig majdnem ott is végig autópálya, 7,6-ig. Utána a Peloponeszoszon kocsikázás alatt 7.2. Hazafelé szintén nyomtam neki, 8-ig sikerült feltornázni. Tehát a kinti üzemanyaggal megpakolva, 3 személlyel tetőboxal fogyaszt annyit, mint itthon ha egyedül ülök benne. Mondjuk ennek örültem, mert 4200 km-nél a 2 liter megtakarítás 84 liter gázolajat jelentett. Én nem hiszek a városi legendáknak, de a számoknak igen. Tényleg ennyivel szarabb az üzemanyag itthon? Vagy mi lehet más oka a tapasztaltaknak?
(Bocsi, kicsit hosszú lett)
Booking.com teljesen megbízható. Annyira, hogy szállás átvétele után 24 órád van reklamálni.
Fogyasztás.
A legfőbb oka a hosszú egyenletes menet, kitakarítja a rendszert.
Amúgy is ez a használat a legjobb az autónak. Egy szerelő ismerősömtől megkérdeztem, hogy milyen állapotban látja az autót elmerjek vele indulni görögbe?
Azt mondta Görögbe most elmerne vele indulni, de a Hungária krt.-on kéne menni átnézetné.
Mondjuk ő jött haza Athénból nagy moszkviccsal kuplung nélkül, lakókocsival.
Szóval meghállálja az autó ezeket a kilométereket, főleg ha 120-130on tartod.
Aztán az üzemanyagot ki tudja. Mindenki itt tervezgeti, kérdezgeti hol tankoljon. Be vannak tojva, féltik a verdát, aztán meg kiderül, hogy még jobb is kint. Ezt hívják előítéletnek.
Még amikor régi swiftem volt, itthon 6,5 körül jártam vele pályán, kint 4-en tele csomagtartó, tetőcsomagtartón 3 bőrönd és 5,2-es fogyasztást produkált.
Gyanús.
De ez egy gesztus az autóinktól, hogy spórol egy kicsit az utin....
A foglalást hol intézted? Én a bookingon próbáltam, de elkérték a bankkártya adataimat, azt meg nem szívesen adnám meg senkinek sem. Inkább előre utalnék, de arra meg nincs lehetőség. Nincs esetleg közvetlen elérhetőséged a hotelhoz?
#2192572014-06-29 21:01:24 Válasz a #219198. hsz-ra
"Tényleg ennyivel szarabb az üzemanyag itthon? Vagy mi lehet más oka a tapasztaltaknak?"
Akár az üzemanyag is lehet, de elsősorban az, hogy az ilyen jellegű utazásnál nincs jelentősége a tömegnek. Mindenki azzal számol, hogy hányan mennek, mennyi a csomag, de az egyenletes és hosszú haladásnál ennek semmi jelentősége, azaz nem befolyásolja a fogyasztást. Elmondtam ezt már többször itt, általában lehülyézett a nagyérdemű a fizikai tanulmányok átismétlése helyett......
Jószerével csak a légellenállással kell foglalkozni.