Mi idén megyünk ötödször kocsival.
Az első út alkalmával olvasgattam több fórumot is, de nem kell mindent készpénznek venni amit írnak.
Első alkalommal este 6-kor indultunk Salgótarján-ból és végig vezettem az utat...soha többé ilyet nem csinálok. Másnap dél után értünk oda, hajnali 3-tól végig az elalvás ellen küzdöttem, pedig nem lehet azt mondani, hogy keveset vezetek, mert már 20 éve autózok napi 300 km-t.
Onnantól mindig félúton (Niska Banja) alszunk.
Nagyon jó a szállás 10 EU/fő/éj. Ez egy Üdülőváros, ahol nagyon sok kisgyerekes család és nyugdíjas van és hangulatos a sétáló utca, este lehet jókat sétálni.
Szia Sancho!
Július óta minden hónapban lenyoojuka a Bp-Katerini távolságot oda-vissza. Azt gondolom el kell dönteni, hogy egybe letudjátok az utat vagy megszálltok valahol félúton. Amennyiben az elsőt válasszátok, szerintem érdemes reggel indulni, mert az esti autózás egy ismeretlen terepen nem szerencsés. Az út elég egyszerű, de Szerbia végén folyamatosan építik az autópályát és emiatt minden hónapban más és más elterelések voltak. Egy újonan átadott szakasz megkavarhatja a dolgokat. Főleg igaz ez sőtétben, mert ezen a részen könnyen el tudod nézni az esetleges tereléseket. Nekem nappal sikerült nem rég elnéznem egy táblát és kerülhettünk egy jó nagyot. Az éjszakai vezetés mellett szól, hogy jóval kisebb a forgalom, a szerb és macedón hegyekben lévő egysávosokon gyorsabban túl lehet lenni és általában a határátkelők forgalma is gyérebb (ez azért "opcionális"). Mi több variációt kipróbáltunk a legjobban a délutáni indulás vált be, a hajnali 1 körüli érkezést belőve. A lényeg: te tudod mennyit és mikor tudsz/szeretsz vezetni, az alapján dönts. Az út során a már említett szakaszon kivül Belgrádnál kell figyelni, NE MENJ az elkerülőn, Belgrádon keresztül menj. Ezen kivűl nem nagyon lehet gubanc. Reméljük nyárig a szerbek további szakaszokat adnak át az épülő autópályából, mert akkor egyszerűbb és rüvidebb lesz az út.
#2123032014-01-16 23:28:27 Válasz a #212302. hsz-ra
Még egy dolog. A szerbeknél én bankkártyával fizetek (tankolás, pályadíj), lehet fizetni Euro-val is, de a legjobban kártyás vásárlásnál jársz. Macedóniában 5 euro az első kapunál, macedón dinárban fogod visszakapni a visszajárót. Én a macedónoknál nem nagyon tankolok, de van két LUKOIL kút (mindig a belépő határátkelő után nemsokkkal), itt nyugodtan tankolhattok. Ha benzines autótok érdemes itt tankolni, mert Görögországban elég drága a benzin, dizel esetén a görög ár valamivel olcsóbb, mint a magyar. Egyébként Macedóniában a legolcsóbb az üzemanyag, de ezt szeintem úgy is tudod már.
#2123112014-01-17 11:29:23 Válasz a #212306. hsz-ra
Szia Zongora!
Szerbiában tavaly 3 euró 2,5 e,6,5 e,2eurot fizettünk egyirányban.
Macedónia 50/60/50 dénár volt egyirányban.Szerbiában gond nélkül elfogadták az eurót,Maceóniában is de ott a vissza járót dénárban adják vissza ha euróval fizetsz. Az üzemanyagra már nem emlékszem.
#2123152014-01-17 12:05:26 Válasz a #212284. hsz-ra
Szia kaba! (Judit)
Nagyon szépen köszönöm Én most megyek harmadszorra Sartiba, nagyon szeretem ezt a kis falut. Szekeres úr leírását én is olvasgatom és megnéztem egy több részből álló kis filmet is az egyik video megosztó oldalon, de ettől még nem lettem nyugodtabb Úgy vagyok vele, mint sokan amikor új helyre mennek és rémülten kérdezgetik, hogy mi és hogy van, aztán amikor ott vannak, akkor derül ki, hogy minden teljesen egyértelmű Remélem én is így leszek ezzel az utazással Mi is a 7-es szobába megyünk, már nagyon várom(juk)
#2123172014-01-17 12:09:44 Válasz a #212288. hsz-ra
Szia Szeroz!
Sokak szerint kényelmesebb az autó, de én ezzel a járművel még nem jártam külföldön, picit őt is féltem Mondjuk anyuék szeretnének ott is kirándulgatni mindenfelé és ezt így jobban meg tudjuk oldani, mintha hárman ülnénk egy robogóra
Sikhiába, Vourvouru-ba, talán Kalatmitsi-be és talán Porto Carras felé gondoltam egy kis kirándulást, de majd még ott úgy is kiderül. Mindenképpen benne lesz még egy kalózhajózás is. Utána Korfut várakozással telítve lesem, mert ott még sosem járta, de sokan sok jót meséltek róla. Az már egyszerűbb lesz, mert oda busszal megyünk
#2123182014-01-17 12:12:11 Válasz a #212290. hsz-ra
Szia AncsaPancsa
Sajnos nem tudunk később indulni, mert már le van foglalva a szállás és a melóhelyen is így kértem a szabit. Szívesen csatlakoznék, de hát most már így alakult Nem nagyon akartam, hogy a szabadságok nagyon közel legyenek egymáshoz, mert a kollégáimmal is egyeztetni kellett,hogy ne legyek túl sokat távol egyhuzamban. Bízom benne, hogy nem fogok eltévedni, de így mire Ti indultok én már hazafelé tartok
#2123212014-01-17 12:19:21 Válasz a #212298. hsz-ra
Szia Évuska!
Köszönöm szépen a megnyugtatást, bízom benne, hogy tényleg csak én aggódom túl a dolgokat Már sokszor volt, hogy ha mentem valahova előre tartottam mindentől, aztán amikor ott voltam kuncogtam magamon, hogy ezért kár volt tördelni a mancsomat
Beszélgettünk, hogy ha elfáradok akkor esetleg pihenjünk valahol, de arra is gondoltam, hogy ha nagyon ki vagyok, akkor alszunk egy picit az autóban, ebben már nagy gyakorlatom van Nem tudom mennyire lenne jó egy egész éjszakára megszállni valahol, ahol a nagy izgalom és várakozás miatt nem is nagyon tudnánk aludni. Így ha úgy érzem kiállok valahol, pihenek egy picit és tudok tovább indulni. Anyu rendszeresen alszik mögöttem a kocsiban, még párnát is szokott hozni, aput sem féltem aki itthon a foteljában is végigalussza a meccset persze ez menet közben majd kiderül, hogy ha nagyon olyan a helyzet, akkor legfeljebb valahol az út mentén megállunk valami motelnél, mert azért nagyon nem akarok lemenni az autópályáról...
#2123222014-01-17 12:24:06 Válasz a #212299. hsz-ra
Szia Laci!
Én Olaszországba a Francia határhoz vezettem egyhuzamban és bár elpilledtem egy picit, egész jól bírtam. Ha nem muszáj, nem nagyon szeretnénk hosszabb időre megállni. Inkább előző nap alszom és hajnalban indulunk, így világosban tudok menni. Azt láttam, hogy sokan sok félét írnak, ezért is aggódom össze magam
Egy kérdésem lenne most így hirtelen, amire még nem kaptam választ, hogy az M%-ön végig el lehet -e jutni a határig és ott úgy átmenni, hogy a Belgrádig vezető autópályára tudjak jutni? Mert mint írtam is az elején, eddig busszal a felszállók miatt mindig letértünk az autópályáról és mindig máshol mentünk ki az országból
#2123232014-01-17 12:30:57 Válasz a #212302. hsz-ra
Szia rabolac!
Nagyon szépen köszönöm! Mi inkább szeretnénk ha bírjuk egyhuzamban letudni a dolgot, persze megállnánk néha útközben és ha úgy érzem esetleg egy picit pilledni az autóban. Én sem szeretek este vezetni egy ismeretlen helyen, ráadásul nem is szeretnék nagyon későn megérkezni, mert akkor már semmit nem tudunk csinálni. Én úgy tervezem, hogy valamikor hajnalban elindulnánk olyan 2-3 óra körül, az M%-ön sötétben is tudok menni és mire a határhoz érünk már világos van. Utána egész nap világosban mennénk és ha minden összejönne akkor kb este 8-9 óra körül már Görögországban lehetnénk. Persze ez csak körülbelüli számítás, az élet sokszor mást produkál. Mindenképpen Belgrádon keresztül szeretnék menni, mert ezt olvastam is, hogy jobb. Majd próbálok nagyon figyelni és addig is amit csak tudok meglesek és elolvasok, hogy nagyjából fel legyek készülve
Megmondom őszintén többet nem tervezem, hogy autóval menjek Göröghonba, csak most a szüleim miatt adódott ez a megoldás. Bízom benne, hogy annyira nem lesz problémás az út
#2123242014-01-17 12:34:49 Válasz a #212303. hsz-ra
Szia rabolac!
Igen azt hallottam, hogy a maciknál olcsóbb az üzemanyag, úgy is terveztük, hogy itthon tele tankolom az autót, azzal el tudok menni kb 900 km-t, aztán Macedóniában újra teletankolnék és akkor Göröghonban is tudnánk autókázni. Dízel autóm van, így erre kell számítanom. Itthon váltok szerb Dínárt a fizető kapukhoz, a maciknál pedig a határon váltok majd Dénárt, így kikerülöm az esetleges mennyiért is váltják az Euro-t kérdéseket:)