Sarti
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Népszerû üdülõhelyek
Hozzászóló Üzenet
# 14701
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Borkaandi
Fórum tündér
Fórum tündér
310 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217738 Üzenet linkje2014-06-11 16:00:22  Válasz a #217722. hsz-ra

Helló Blackmore!

Főszezon ide vagy oda, teljesen kizártnak tartom, hogy ne találjatok odakint szállást. Őrült sok ház van, és szinte biztos, hogy nincsen mindenki irodával leszerződve, ez csak az itthoni utazási irodások agyszüleménye. Maradjunk annyiban, hogy itthon utazási irodák bizony sokszor a saját irodáik kínálatával sincsenek igazán tisztába, és időnként olyan balgaságokat állítanak egy-egy szállásról, hogy égnek áll annak a haja, aki már járt ott. Persze ők sem ismerhetnek minden szálláshelyet, de sokszor arra sem veszik a fáradtságot, hogy kicsit utánanézzenek bizonyos dolgoknak. Az meg természetes, hogy azt akarják, hogy rajtuk keresztül foglalj szállást, hiszen ez után kapják a kis jutalékukat, bolond lenne lemondani róla bárki is.
Jó, lehet, hogy nem pont oda fogsz találni kint szállást személyesen, ahová mondjuk, eredetileg szeretted volna, de mivel kocsival lesztek, így akár az sem jelenthet gondot, hogy mondjuk az ófalutól kicsit távolabb lakjatok, mondjuk Sarti Beachen. Írtad, hogy 2 gyerkőccel mentek, ha kicsik, akkor még külön jól is jönne, hogy ott nagyon-nagyon sekély a tenger.

Bár az tény, hogy a magyar irodák mellett, kis túlzással lehetne azt is mondani, hogy szerb „megszállás” van Sartiba. Tavalyhoz viszonyítva, még az előszezon ellenére is nagyon sok szerb szót hallottunk odakint. Sőt több olyan magyar iroda kinti házánál is hallottuk, hogy amiket eddig évek óta magyar irodák béreltek, most bizony szerb, és szlovák irodák utasainak van kiadva megosztva. A mi Apollonos házunkba is úgy volt most, hogy a fölső 2 szobában magyarok voltunk, míg alattunk szerbek laktak.

Ha minden kötél szakad, és véletlenül még sem találnátok szállást kint (ami szinte lehetetlen), akkor menjetek be a Sithon Travelosok valamelyik irodájába (egyik a nagy parkoló szélén van, a másik az ófaluban a főutcán), és ők egészen biztosan segítenek majd, ha elmondjátok mennyiért, és milyen helyen szeretnétek lakni.
Vagy én a te helyedben megpróbálkoznék velük felvenni a kapcsolatot, és, ha mindenképpen itthonról akarsz foglalni, akkor vagy az ő segítségüket kérd, vagy keress magatoknak, a booking.com oldalon, vagy nézz kicsit széjjel, mondjuk a következő oldalakon.

http://www.sarti.gr/en/index.html
Itt tájékozódni tudsz a kinti Sithon Travelosok házairól. Ha nem foglaltok előre itthon szállást, akkor indulás előtt érdemes ide belenézni, mert a házaik felsorolásának végén mindig van pár akciós házuk is feltüntetve.

http://www.travel-hellas.net/city/3/sarti
Itt azután, tovább tudod még az igényeiteknek megfelelően szűkíteni a kört, hogy stúdiót, apartmant, vagy hotelt szeretnétek. Rajtuk keresztül már többször is foglaltunk szállást Görögország területén.

Arra viszont szerintem, ne is nagyon számíts, hogy itthoni magyar irodák kínálata közül találj valami normális helyet, mert ott a jó helyek már több hónapja elkeltek. Az Apollonosoknál például sokan már decemberben foglaltak, így fordulhatott elő, hogy a február-március környéki utazás kiállításokra szinte már alig volt szabad helyük.
Ha mégis ragaszkodsz, ahhoz, hogy magyar utazási irodák kínálatából foglalj szállást itthon, akkor próbálkozz mondjuk az Ibuszosokkal, nekik is vannak nagyon jó szállásaik odakint, hátha ott még találtok szabad helyet, mert nem olyan népszerűek, mint az Apollonosok, vagy a Grandosok, holott tök jó szállásaik vannak nekik is Görögországba többfele is.

Az Ibusz 4 ágyasai közül nagyon jó a Klio (ófalu), Asteras (nagy parkoló közelében), Ilias (Sarti Village), Michaelis (medencés – Sarti Beach), Virozi (Sarti Village), Sarti Beach apartman (medencés, a 4 ágyasok az emeletes házba vannak, azok jók, a 2 személyes bungallói nem igazán, nagy parkosított kertje van pálmákkal), Nikos (Sarti Village). Ha minden kötél szakad, akkor ott van még 4 ágyasba nekik az Avra (ófalu), csak ott olyan kis béna teraszok vannak.

De például most néztem az Apollonosok honlapján, hogy jún. 27-től van még 4-6 helyük Sarti Beachre, a Stamatis apartmanba. Igaz a buszos akciósoknál jelzi, de, ha nem kelt még el nekik azóta, akkor eladják ők azt egyéni utazással is, csakhogy elmenjen nekik. Viszont erre minél hamarabb érdemes volna rákérdezned. Hátha legalább az első hetet sikerülne rajtuk keresztül lefoglalnotok, azután majd keresnétek kint még helyet a maradék napokra.

Vagy próbálkozz az Aeolus irodával, nekik eleve hosszított turnusaik vannak. Busszal nem ajánlanám, hogy velük utazz, viszont nekik is vannak több görög nyaralóhelyen is jó szállásaik.
4 ágyasuk csak az Asteria házba van az ófaluban. Az jó kis ház, a kocsival is meg tudsz előtte állni, viszont, ha nagyon kicsik a gyerekek, akkor gyalogosan lehet, nekik messze lenne a part (bár végül is ott a kocsi).

Jó keresgélést!!!!!!! Kíváncsi leszek, hogy itthonról sikerül-e majd foglalnod, vagy inkább mégis kint próbálkoztok vele. Írd majd meg légyszi!
Szia: Andi

# 14702
Borkaandi
Fórum tündér
Fórum tündér
310 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217744 Üzenet linkje2014-06-11 18:12:37 

Helló Beszter!
Látod, tudtam, hogy még valamit írni akartam neked. De egyszerűen nem ugrott be, hogy mit hagytam ki múltkorában a neked írt levélből.

Igen vannak vízi sportolási lehetőségek is, ezek már most az előszezonban is voltak, többször is láttuk őket a vízben. Viszont árakkal nem tudok szolgálni.
Banánt csak ősszel láttunk, idén most nem (de tuti van az is), viszont többször láttunk fánkot (mi ennek ismerjük – lehet nem ez a neve), sokan vitték a Jet-ski-t is. Évek óta lehet kenut is bérelni. Nem tudom a pontos nevét, de sok olyan fiatalt láttunk szeptemberbe, akik egy szörfdeszka féleségen álltak, és úgy lapátoltak.
A fánkosok ott szántották a vizet idén is és hatalmasakat pattantak a hullámok hátán. De buszon hallottam, hogy állítólag vízi biciklibérlésre is van lehetőség kint.
Ránéztem most a kölcsönző honlapjára, ott találtam is árakat, igazából nem derült ki, hogy ezek idei, vagy még 2013-as árak lennének. Mindegy leírom, egy támpontnak ez is jó lehet.
Ezek szerint, amit mi fánknak ismerünk, azt ők Ringo-nak nevezik.
Ringo 12 euró
Banán (max. 12 fő) 7 euró
Silder (ez valami kétszemélyes cucc, a kép alapján ebbe nem ülnek, mint a Ringoba, hanem csak kapaszkodnak rajta, ide azért már kell némi karizom, hogy megtartsd magad) 12 euró

Én leírom, hogy miről szólnak ezek a hajós kirándulások, hátha ez segít dönteni. Tudom, hogy van olyan is benne, amin már voltatok, de hátha van olyan fórumozó, aki nem járt még ott, és érdeklik ezek a kirándulások valamelyike.
Én azért is gondoltam a Toroneos túrára veletek kapcsolatba, mert az is egy jó hajókázós program. Ha nem jártatok volna még ezidáig a kalózhajós túrán, akkor tuti azt ajánlottam volna, vagy a Blue Lagoon programot. Bár mi még nem voltunk az Ammoulani kiránduláson, de nagyon tetszik, amit Fekikecske leírt róla, az is egy szép hajós kirándulás lehet. És mivel egy áron fut a Toroneos és a Blue Lagoon, én azt mondanám, hogy kicsit talán tartalmasabb program a Toroneos-öblös kirándulás.
Tulajdonképpen a Blue Lagoon „majdnem ugyanazt” adja, mint, amin a Kalózhajós kiránduláson voltatok, kicsit sarkítva azt mondanám mindössze annyi a különbség, amin ti részt vettetek az egy kicsi hajóval megy (nincs tolongás, nincs lökdösődés), mint a nagyobb Blue Lagoonos hajó, amin általában 100-120 fő szokott szó szerint tolongani.

Olvastam a fórumon, hogy sokan nem tudnak dönteni, hogy most vajon Kalózhajózni menjenek, vagy menjenek a Blue Lagoon túrára. Mindkettőn voltunk már. Hasonló a program, de az ott átélt érzés mégis más. Mindkettő másért jó.
Kis hajó – családias légkör, nincs tömeg, és a kis létszám miatt kicsit közvetlenebb, személyesebb az egész.
Nagy hajó – tömeg, tolongás, viszont egy jó hangulatú zenés bulira számíthatsz.

TORONEOS
A Toroneos öblös kirándulásnál elviszi az utasokat a busz Neos Marmarasig, ott hajóra szálltok. Elmegy a hajó a teknősbéka sziget mellett (volt olyan év, hogy ki is kötöttünk ott), volt mindig lehetőség nyílt vízi úszkálásra mikor megállt a hajó, ledobott a kapitány 1 üveg piát, és azé lett, aki fel tudta hozni. Ezután 2 helyen is kikötöttünk, itt volt idő strandolásra. Majd végül a Chalkidiki-félsziget másik nyúlványán, Kassandrán, Pefkochori nyaralóhelyen kötött ki a hajó, ahol benne volt az árban egy ebéd a fedélzeten, majd pedig pár órás szabad program volt (első alkalommal 1 óra, de volt olyan is, mikor 2 óra szabadidőt kaptunk).
Mivel szinte minden gyerek szeret hajókázni, szerintem ez egy tökéletes program, bár mi felnőttként is ugyanúgy élveztük minden alkalommal mikor ott jártunk.
Telefont, fényképezőgépet vagy kamerát érdemes majd elöl tartani, mert ezen a programon a Toroneos öbölben szinte mindig láttunk a hajó előtt, mellett úszkáló, ugráló delfineket, ami igazán fantasztikus élmény.
Szerintem ez egy nagyon jó programja a Sithonosoknak!

BLUE LAGOON
Voltunk ezen is párszor. Ha jó, bulis társaság verődik össze a hajón, akkor nagyon-nagyon jó hangulat szokott lenni, tényleg hihetetlen jó hangulatú bulik kerekednek ki néha. Megy a szirtakizás ezerrel. Ki erősebb, ki mérsékelten illuminált állapotban bulizza végig a hajóutat hazafele. Ez valahol egy kis lutri is, mehet jó irányba is a buli, de volt már rá példa, hogy alig vártuk kikössünk végre, és visszaérjünk Sartira.
Mivel sok ember megy egyszerre, ezért itt leleményesnek kell lenni, hogy jó helyet sikerüljön kifogni a hajón. Mert mondanom sem kell, hogy mindenki vadászta a jó helyet, hogy a hajó szélén ülhessen.
Végig a hajóúton gyönyörű volt a táj és maga a kék lagúna is nagyon szép volt (itt 2 órát álltunk). De az végül is egy kis elhagyatott partszakasz volt, ahol kikötöttünk fürdeni. A párom ezen a túrán rengeteget búvárkodott, szépséges kagylókat, és süni házakat gyűjtött össze.
Utána megálltunk egy lakatlan szigeten is, ahonnan semerre sem lehetett menni. Ez sem lett volna tényleg rossz, hogy ha lehetett volna kicsit bóklászni. A szigetnek annyi baja volt, hogy az egész egy picike partrész volt, mindenhol körbe meredek hegy vett körül bennünket, így nem tudtuk felfedezni a környéket. Ráadásul előfordult olyan is, hogy nem csak a mi hajónk volt ott, így bezsúfolódott erre a falatnyi partrészre 2 hajónyi ember (mindenkinek a fantáziájára bízom). Közel 2 órát állt ott a hajó, sokan már unatkoztak a végére. Tulajdonképpen 2 dolgot tehetsz ott, vagy beállsz kaját készíteni, vagy pancsikolsz egyet.
A parton mikor kikötött a hajó, ott kezdték el a souvlakit sütni, a vállalkozó szellemű nők és férfiak, pedig elkezdték darabolni az uborka-paradicsom saláta hozzávalóit. Mindehhez jár még kenyér, illetve üdítő. Persze az üdítő mindig hamar elfogy, és borral, meg ouzóval nem igazán lehet szomjat oltani.
Új élmény is ért itt minket egyik alkalommal, mikor is az egyik srác búvárkodás közben rátalált egy tengeri uborkára. Ami szerettünk még benne, hogy mindig vagy az oda, vagy a vissza úton volt szerencsénk delfineket látni (hol közelebbről, hol messzebbről), és ez gyereknek, felnőttnek egyaránt hatalmas élmény volt.
Blue Lagoon mellett szóló egyik fontos érv még talán az is, hogy van wc a hajón (míg a kicsi kalózhajón nincs). És azért valljuk be őszintén, ez a nap folyamán bárkinek jól jöhet.
Minden pozitív és negatív élményével együtt jó emlékeink fűződnek ehhez a kiránduláshoz.

KALÓZHAJÓ
Ezt a túrát egy magyar család csinálja, ezen még csak 1-szer voltunk, de tervezzük, hogy elmegyünk még újra velük legközelebb. A Kalóztanyán (koktélbár - Sassos motorkölcsönző mellett található az ófaluban) illetve a Hanna Hausba (Sarti Village – Ostraco Hotellel szemben van) lehet jelentkezni erre a kirándulásra. Az ár megbeszélés alapján történik, attól függ, hányan mentek. Éppen ezért, ha jóba vagyok majd valakivel a szállásotokon, akik szintén menni akarnak erre a túrára, akkor mindenképpen jelentkezzetek együtt, így jobb áron mehettek majd. Mivel kis létszámú a hajó, így a turnusváltások alkalmával hamar betelnek a napok, erre érdemes odafigyelni, és időben lefoglalni a helyeket.
A Sarti melletti kicsi kikötőből indultunk. Voltunk a szív öbölbe, a Narancsparton, majd eldugott kis gyönyörű öbölben lehetett úszkálni, ugrálni. Rengeteg sok kagylót gyűjtöttünk. Egész nap korlátlan üdítő (Fanta, Cola), ásványvíz (ez jó, mert nem kell vinned lötyit egész nap az útra), és borfogyasztás van, 1-szer kaptunk Frappét is. De kaptunk egy kis kekszet is. És szinte végig kérdezgették, hogy ki szomjas? Adhatnak-e még valamit? Tényleg odafigyeltek ránk. Az ebédünk souvlaki volt, tzatziki salival.
Ami gyerekeknek szintén nagy élmény lehet, hogy pár fénykép erejéig beöltözhettek kapitánynak, vagy kalóznak. Sőt a kapitány felügyelete mellett lehetett irányítani a hajót. Így minden kisebb-nagyobb gyerek kipróbálhatta kapitányi képességeit, és ez szemmel láthatóan óriási élmény volt nekik.
Ami jó bennük, hogy mivel kicsi hajóról van szó, ha nem szeretnél, nem kell mély vízbe menned, alacsony merülésű hajó révén szinte egészen a partig ki tudnak állni. És mivel a homokpadig kimegy a hajó, így ha nem tudsz úszni, akkor sem maradsz ki az öblök adta élményből. Persze, ha valakinek még emellett is szüksége van rá, akkor lehet kérni mentőmellényt, így a nem jól úszok is akár bemerészkedhetnek a mélyebb vízbe is. Nagyon tetszett bennük, mikor megláttuk, hogy egész kicsi gyerekre való mellényük is van. Ilyet se látni mindenhol.
Bár 25 fős a hajó, de a kapitány mesélte, hogy 22-23 főig szokták csak megtölteni. Így
kényelmes utazásban lesz részed, hiszen mindenkinek van ülő helye és ráadásul minden ülőhely árnyékolt is.
Az nagyon tetszett bennük, hogy 30-40 perces hajókázás után, kb. ennyi fürdőzés jött, és utána mentünk öbölről-öbölre tovább (4-5 öbölbe biztos voltunk). Tehát mivel nem órákig mentünk a célig, utána meg ott órákig álltunk, így sokkal változatosabbnak tűnt a program, sokkal jobban el is telt az idő, mindenképpen érdekesebb volt így. Az egyik öbölben kedvezményes jet-ski bérlésre, fánkozásra, banánozásra, és vízisíelésre is van lehetőség. A kalózhajó utasainak 30 % kedvezménnyel bocsátják a rendelkezésére, ezeket a vízisport eszközöket.
11-kor indultunk és 18 óra után érkeztünk meg a kikötőbe. Nagyon jó hangulat volt a hajón, klassz kis program volt, jól éreztük magunkat. Egy szívfájdalmunk volt csak sajna nem találkoztunk delfinekkel sem odafele, sem visszafele, pedig a látogatott részeken elő szoktak fordulni.
Egy baja van csak ennek a kirándulásnak, hogy mivel kicsi hajóról van szó, így, ha jobban hullámzik a tenger, akkor elmarad ez a kirándulás. Illetve sokaknak gond lehet akkor is, ha kisebb hullámoknál el is indul a program, mert ezen a kicsi hajón, még a kisebb hullámok is becsapósak, és valahogy sokkal nagyobbaknak tűnnek, mint amekkorák valójában. És ezt nem mindenki gyomra bírja. Szóval, ha valaki tudja, hogy ilyen jellegű gondjai szoktak lenni, akkor nem árt némi gyógyszerrel felszerelkeznie, és esetleg kis zacskót magával vinnie, sose lehet tudni, hátha szükség lehet rá. Hiszen a tenger sokszor kiszámíthatatlan, lehet, hogy induláskor még alig hullámzik, de estig sokszor megváltozhat minden.

ATHOS
Felnőtteknek szerintem jó kis program az Athosos kirándulás is. 3 féle hajóval is voltunk már. De ebből is a nagyobb hajós volt a bulisabb, a több száz fős kalóz fregattal. Mert, hogy kisebb létszám esetén (elő- és utószezonba) szokott menni a Sarti melletti kicsi kikötőből is kishajó erre a túrára (az nem igazán jó).
Mindig vannak kisebb gyerekekkel is, de szerintem nekik kicsit uncsi ez a kirándulás, mert oké sokat hajókázik (ez még tetszik általában minden gyereknek), szerencsés esetben delfin is van, de őket szerintem még nem igazgatja annyira a távoli kolostorok látványa, ők ezt még nem igazán tudják értékelni.
Erre a kirándulásra mindenképpen szükség van egy jó fényképezőgépre, esetleg egy távcső is jó szolgálatot tehet. Sajnos csak egy bizonyos távolságon belül közelítheti meg a hajó a partot. No most ennek függvényében erősen időjárásfüggő, hogy mennyire vehetőek jól ki a kolostorok.
A hajóról a következő kolostorokat lehet majd messziről szemlélni: Zografou, Dochiariu, Xenofontos, Agiou Panteleimonos, Xeropotamu, Simonos Petras, Grigoriu, Dionissiou, Agiou Pavlou.

A legtöbben sajnos csak hajóról láthatjuk a sziget kolostorait fakultatív program keretében, nem adatik meg nekünk, hogy kilépjünk a szent földre. Nő ide egyáltalán nem léphet be, férfiak is csak külön engedéllyel. Ettől különösen titokzatosnak tűnik ez a hely.
Ha valaki Sartin nyaral, akkor szerintem érdemes elmenni erre a programra, ahol is Athos nyugati partjainál megy a hajó délről észak felé. Persze sokkal jobb lenne, ha testközelből megismerkedhetnénk kicsit a kolostorok mindennapjaival – de nincs mit tenni, kénytelenek vagyunk mi nők a hajóból vetni rájuk pár pillantást. De én azt mondom, ha kicsit utána olvas az ember előtte, akkor érdekes lehet még így messziről is az, ha megpillanthatjuk a kolostorokat. A többi pedig már a képzelőerőnkre van bízva, hogy bele gondolhassunk, hogyan is telnek ott a szerzetesek napjai. Az biztos, hogy ez egy nagyon szép út szokott lenni, persze, ha az idő is kedvez nekünk, hogy minél tisztább, szebb képet készíthessünk a kolostorokról.
Számomra a Panteleimonos kolostor volt a leglátványosabb épület, legalább is abból, amit kívülről láttam belőle. Érdekes látni némely kolostornál a sok építőmunkást, toronydarut, stb. Úgy látszik az épületek még ma is bővülnek, bár a papok száma állítólag egyre csökken.

# 14703
Borkaandi
Fórum tündér
Fórum tündér
310 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217745 Üzenet linkje2014-06-11 18:23:54 

Ha valakit kissé bővebben is érdekel Athos, ez a misztikus hely, akkor, íme neki egy kis olvasnivaló.

ATHOS-HEGYI KOLOSTOR KÖZTÁRSASÁG
A legenda szerint Mária, fia (Jézus) halála után Ciprus szigetére menekült, ám a viharos tenger itt Athos partjainál vetette partra. Manapság Athos egy olyan hely ahol megismerhető a bizánci kor keresztény vallása. Igazi középkori keresztény "hangulat" árad itt mindenfelé.
Az 1060. évi császári bulla megtiltotta a nők, gyermekek belépését az országba. Állítólag még nőstény állatnak is tilos volt, pl.: kutya, macska, tehén, stb. Ez a rendelet még a sima arcú férfiak belépését is megtiltotta, igaz ez ma már nem kizáró ok, sokáig csakis szakállas ember léphetett a szentföldre.
Ez a rendelet még mindig érvényben van, azaz csak férfiak látogathatják e szent helyet.
A kolostorok lakóit általában életvitelük szerint két nagy csoportra osztják.
A cönobita rendszabály alapján élők szigorú önmegtartóztatás szerint élnek. A szerzetesek kemény aszkéta életmódot folytatnak, állati eredetű ételeket nem fogyasztanak, ráadásul sokat böjtölnek. A közösség tagjai együtt étkeznek, és napjaik minden perce be van osztva.
Az úgynevezett idioritmikus szabályokat követő kolostorokban a szerzetesek, akármit ehetnek, és akárhol fogyaszthatják el azt.
Amiben mindkettő megegyezik az, hogy naponta legalább 8 órát imával, azaz az Istennel való szoros kapcsolatban kell tölteniük. Közös istentiszteletek vannak a nap minden szakában és ezek kötelezőek. A legszigorúbb szabály a teljes nőtlenség.
A legtöbb kolostor elrendezésében nem különbözik egymástól. Szinte mind toronnyal tűzdelt és falrendszer övezi, központjuk minden esetben a főtemplom. Körülötte állnak a kolostori életben nélkülözhetetlen melléképületek. A főtemplom előtti téren van a kis kútház a szenteltvíz tartó medencével. Az udvar egyik végén az ebédlő a másik végén a vendégek szálláshelye. Az ebédlő melletti toronyszerű épület általában a könyvtár.

Lakosság: Azok a lakók, akik nem szerzetesek, a félsziget fővárosában, a 380 fős Kariesben élnek. Összesen mintegy 1500-an élnek a félszigeten.
Népcsoportok: Görög és más nemzetiségű ortodox szerzetesek.
Nyelvek: A kolostorokban a szertartások görögül folynak. Azonban a szerzetesek beszélnek még: oroszul, szerbül, bolgárul, románul, a Simonos Petra kolostorban pedig 1 szerzetes magyarul.

Politika, közigazgatás
Az Athos-hegy mintegy húsz ortodox kolostor otthona, amelyek autonóm teokratikus köztársaságot alkotnak Görögországon belül. Az Athos-hegyen csak 21 évet betöltött, keleti ortodox hitű férfiak élhetnek. Egy 1060-ban kelt és máig érvényes bizánci bulla szerint nőknek, gyermekeknek tilos a félsziget területére lépniük, sőt azok a hajók, amelyek fedélzetén nők is tartózkodnak, csak 500 méterre közelíthetik meg a partjait. Politikai ügyekben a görög Külügyminisztérium, egyházjogi, vallási értelemben pedig a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus fennhatósága alá tartozik. Az irányítást egy ún. Szerzetesi Tanács látja el, élén annak elnökével. A félszigetet egyébként rendőrök őrzik, és az illetéktelen behatolók 8 napi börtönt is kaphatnak.

A délnyugati oldal kolostorai:
Zografou, Konstamonitu, Dochiariu, Xenofontos, Agiou Panteleimonos, Xeropotamu, Simonos Petras, Grigoriu, Dionissiou, Agiou Pavlou

Az északkeleti oldal kolostorai:
Meghisti Lavra, Karakalou, Philotheo, Iviron, Kutlumusiu, Stavronikita, Pantokratoros, Vatopediu, Esfigmenu, Chilandriu

KARIES
Karies, a kolostor-köztársaság fővárosa az Athos-hegy kellős közepén van. Központjában emelkedik a Szent Közösség épülete, ahol a 20 kolostor megbízottjai tanácskoznak. Az épület előtt áll a Protáton templom és körülötte egy pár üzlet. Tizenkilenc kolostornak tizenkilenc szálláshelye, konákionja van, ahol a megbízottak laknak. Csak a Kutlumusiu kolostornak nincsen konákionja, mert a kolostor nagyon közel esik Karieshez. Karies székesegyháza, a Protáto, Szűz Mária elszenderülésének emlékezetére van szentelve (aug. 15). A templom szentélyében őrzik a híres csodatevő ikont.

STAVRONIKITA kolostor
A kolostort a X. században alapították. Neve egy elmélet szerint az alapító Nikiforos Stavronikitas emlékét őrzi. A kolostor katholikonja, melyet Szt. Miklós emlékére szenteltek (dec. 6), az Athos-hegy legkisebb temploma. A templomban egy XIV. századi mozaik-ikont is őriznek. A könyvtárban sok kézírásos kódex található, közöttük több pergamen, valamint papírtekercsek és közel 5000 kiadvány.

PANTOKRATOROS kolostor
A XIV. században épült egy a tengerszintről kb. 30 méterrel kiemelkedő sziklára. Alexios és Ioannis, az alapítók mauzóleuma 1363-ban épült. Az 1393-ban leégett kolostort II. Manuel Paleologos császár építtette újjá. A XV. században több kisebb kolostort is csatoltak hozzá. A kolostor katholikonja Krisztus szineváltozásának emlékét őrzi (aug. 6). A könyvtárában sok kézírásos pergamen kódexet őriznek és közel 4000 db könyvet.

VATOPEDIU kolostor
A kolostort 972 és 980 között alapították Athanasios, Nikolaos és Antonios Hadrianupolis-i testvérek. De a helyi hagyomány szerint ősi alapítója Nagy Konstantin volt. A katholikon az Örömhírvétel emlékének van szentelve (márc. 25).
Nevét a legenda Arcadius császár csodálatos megmenekülésével hozza kapcsolatba. A gyerek császár anyjával Theodora császárnővel igyekezett Konstatinápolyba. Viharba kerültek és a gyereket a hullámok elragadták. Már siratták mikor kiderült, hogy azon a helyen ahol most a kolostor áll, egy szederfa alatt három szerzetes talált rá a békésen alvó gyerekre. A kolostor neve ezt az eseményt örökíti meg (vatosz görögül szeder, a pedi szó pedig gyereket jelent). A kolostort a legenda szerint a már felnőtt Arcadius emelte megmenekülése emlékéül.
E kolsotor lakói "idioritmikus" élet szerint élnek.
A templom a XI. században épült, freskóit 1312-ben festették. A kolostor kincstára és könyvtára jelentős emlékeket őriz. A könyvtárban számos kódexet őriznek, közöttük több ószláv nyelven írottat, valamint liturgikus és zenei szövegeket. A kolostorban őrzött ereklyék között kiemelkedő jelentőségű Agia Zoni (Mária Szent Öve). Emellett még a kolostorban értékes ikonon százait őrzik, valamint egy XI. századi ótestamentum másolatot Ptolemaios Geographiáját és a világon egyetlen teljes példányát Pausanias görögországi útleírásából.

ESFIGMENU kolostor
A kolostort a X. században alapították egy régebbi kolostor szerzetesei, amelynek alapítója Nagy Theodosius császár nővére, Pulcheria volt.
A XVI. században kétszer rombolták le kalózok, de a szerzetesek ismét felépítették. A kolostor ezután körülbelül egy évszázadra, a hanyatlás útjára lépett. Újabb felvirágzását Sándor orosz cárnak köszönheti. Katholikonja Krtisztus Mennnybemenetelének emlékét őrzi. Freskói 1806-ban készültek, könyvtárában vallási tartalmú kódexek találhatók. Ereklyéi között Pulcheria keresztje és Krisztus VII. századi mozaik-ikonja érdemelnek figyelmet.

CHILANDARIOU szerb kolostor
A tengerparttól nem messze, egy zöld erdő közepén áll egy kb. 50 m magas dombon. A Chilandariou kolostort a XII. század közepén alapította Stefan Nemanja szerb király és fia, Racko. Racko búcsút mondott a világi életnek és az Athos-hegyi Panteleimonos kolostorban Szavvas néven szerzetes lett (később pedig Szerbia érseke). Neve (ezer férfiú) onnan ered, hogy a képrombolás idején ezer szerzetes torkát metszették el falainál.
A kolostorépítéshez szükséges helyet II. Alexios Komnenos adományozta a szerb szerzeteseknek és ezt egy aranybullában örökítette meg. Később a kolostort adományokkal segítették és így lett a XIII. században a szerb nép szellemi központja. 1792-ben és 1890-ben nagy tűzvész rongálta meg. A károkat 1896-ban a szerb szerzetesek helyrehozták.
A kolostor katholikonját Szűz Mária templomi bemutatásának szentelték (nov. 21). A templomot 1293-ban építették, freskói a XIV. században készültek és a XIX. században újra átfestették őket. A püspöki szék mögött van Szt. Simeon sírja. A könyvtárban gazdag szerb nyelvű gyűjteményt őriznek vallási témájú pergamenből készült kódexekből, zenei kéziratokat és kb. 20 ezer egyéb kiadványt. A sok ereklye mellett a kolostorban értékes rézkarc gyűjtemény is van. Ez egy idioritmikus szabályokat követő kolostor.

KONSTAMONITU kolostor
A kolostor egy erdő közepén áll. A hagyomány szerint Nagy Konstantin fia, Konstans alapította, a X. században. A XIII. században a keresztesek felégették, de több bizánci császár és fejedelem támogatta története soron. A XVI. század végén ismét leégett, de 1809-ben újjáépítették a kolostori részét. A kolostor katholikonját Szent István emlékére szentelték (dec. 27). A kolostor kincsei között figyelmet érdemel az Odigitria ikon és Szent István ikonja.

KUTLUMUSIU kolostor
A kolostort 988-ban alapították, de rövidesen tönkrement. A XIII. században újraalapította a Kutlumus család Konstans nevű fia, akinek Anna nevű anyja keresztény volt.
A kolostor ezután nagy lélekszámú szellemi központtá nőtte ki magát. Katholikonját a XVI. században emelték és Krisztus színeváltozása emlékének szentelték (aug. 6). Több kápolnája közül a Fovera Prostasia kápolna a legfontosabb, melyben a hasonnevű értékes Szűz Mária ikon van elhelyezve. Könyvtárában több kódexet és körülbelül 6000 kiadványt őriznek.

IVIRON kolostor
A tengerparton található ez a nagy kolostor. Az Iviron kolostort 980-ban egy Ioannis nevű grúz főúr alapította. A grúzok lassan kihaltak belőle és 1355-től, azaz Kallistos patriarcha trónra lépésétől a kolostort a görögök vették át. A XVIII. században lett a legnagyobb a kolostor. 1865-ben leégett, de azonnal újjáépítették. Az utolsó grúz szerzetes 1955-ben halt meg. A kolostor katholikonja Szűz Mária elszenderülése tiszteletére van szentelve (aug. 15). Több kápolnája közül a Portaitissa (kapuőrző Szűzanya) kápolna a legfontosabb, melyben a hasonnevű értékes Szűz Mária ikont őrzik. A számos ereklye mellett a kolostorban 2000 kódexet és 15 ezer kiadványt őriznek.

PHILOTHEO kolostor
A 3000 méterrel a tenger szintej felett épített kolostort a X. században alapította Philotheos szerzetes. Kissé később Nikephoros Botaniates császár (1078-1081) a kolostorban nagy építkezésekbe fogott és adományokkal lendítette fel gazdasági helyzetét. 1734-ben Gikas moldvai fejedelem látta el bőkezű adományaival. 1780-ban leégett a katholikon, az ebédlő és a könyvtár, azonban kissé később újjáépítették őket. Különböző ereklyéken kívül a kolostorban számos értékes ikont is őriznek, melyek között a „Panagia glikofilusza” (édesen csókoló istenszülő) a leghíresebb. A katholikont az Örömhírvétel emlékének szentelték (márc. 25). Freskóit 1752-ben készítették, a könyvtárában 370 kódexet őriznek.

KARAKALOU kolostor
200 m magasan helyezkedik el a Karakalou kolostor. A kolostort Diogenes Romanos idején építették a XI. században. A XIII. századra teljesen elnéptelenedett és csak 1294-ben újíttatta fel II. Andronikosz Paleologos bizánci császár.
1584-ben épült a katholikon és 1716-ban készültek el a freskói. A XVI. században a kolostort kalózok rombolták le, de V. Péter moldvai fejedelem helyrehozatta, aki maga is szerzetes lett később benne. A katholikont Péter és Pál emlékének szentelték (jún. 29). A kolostorban a számos ereklyén kívül sok kódexet és egyéb kiadványt őriznek.

MEGHISTI LAVRA kolostor
A kolostor egy 160 m magasan álló sziklateraszra épült. 963-ban alapította a szerzetesi élet bölcs reformátora, az athosi Athanasios Nikephoros Phokas és később Ioannes Tzimiskes császárok támogatásával. A kolostor szellemi élete hamar felvirágzott. A sorozatos kalóztámadások és hódítások után 1665-től a kolostor ismét felvirágzott III. Dionisios patriarcha idején. Miután a kolostor szervezeti formája többször alakult át kinovionból idiorrithmonra, 1980-tól véglegesen kiovion lett, mint az Athos-hegy többi kolostora is.
A katholikont a X. században emelték és a XVI. században díszítette freskókkal a híres Theophanes. Alapítója az Örömhírvétel emlékezetére szentelte, de a XVI. századtól Szt. Athanasios elszenderedésére szentelték át (júl. 5). Több freskóval díszített kápolna is van a kolostorban. A Meghisti Lavra kolostort több bizánci császár segítette gazdag adományaival. A kolostorban értékes drágakövek, evangéliumok, mozaik-ikonok, liturgikus kelyhek, ikonok, fafaragványok, istentiszteleti öltözékek láthatók. A könyvtárban 2050 kézírásos könyvet, közöttük 470 kódexet és 50 pergamentekercset őriznek. E könyvek, valamint a többi kb. 10 ezer kiadvány alapján a Meghisti Lavra kolostor mondhatja magáénak a leggazdagabb Athos-hegyi könyvtár címét.

ZOGRAFOU bolgár kolostor
A hagyomány szerint az ochrisi Mózes, Áron és János fivérek alapították a IX. században, Bölcs Leó császár uralkodása idején. A XIII. században a kolostor teljesen kihalt, majd VIII. Michael Paleologos segítségével újból működésbe lépett.
A XIV. század kezdetén katalánok égették fel, de 1509-ben VI. Stefan moldvai fejedelem felújíttatta. Katholikonja Szt. György emlékének van szentelve (ápr. 23). 1801-ben épült és 1817-ben készültek freskói. Az ebédlő épülete fölé 1896-ban Szt. Cyirill és Methód templomot építettek. A könyvtár számos ószláv és görög kéziratot tartalmaz. A könyvek száma eléri a 10 ezret. A könyvtár több szent ereklyéit őrzi, valamint a híres Akathistos ikont.

DOCHIARIU kolostor
A Dochiariu kolostor közvetlenül a tenger mellett található. A kolostort a XI. században alapította Evthimios szerzetes, aki előtte a Megistis Lavras kolostor raktárosa volt. Az 1500-as évek közepén kalózok rombolták le, de a szerzetesek 1578-ban újjáépítették. A XVII. és XVIII. században új szárnyakat és harangtornyot építettek a kolostorhoz. Katholikonját az Arkangyaloknak szentelték (nov. icon_cool.gif és szebbnél-szebb freskókkal díszítették. Több kápolnája közül a Gorgoepikoos kápolna a legfontosabb, mivel itt helyezték el a hasonnevű értékes ikont. A könyvtárban sok kódexet és körülbelül 5000 könyvet őriznek.

XENOFONTOS kolostor
A Xenofontos kolostor a tengerparton található. A források szerint a kolostort a X. században alapította Boldog Xenofon, 1078-ban pedig Stefanos szerzetes újjáépítette. A XVI. és XVII. században moldvai fejedelmek gazdagon megajándékozták a kolostort. 1810 és 1820 között felépült az új katholikon Filotheos érsek költségén. A régit Antonios festő freskói díszítik. A katholikont Szt. György emlékének szentelték (ápr. 23). A könyvtár 300 kéziratot és 4000 kiadványt számlál.
Ezt a monostort is, jellemzi a középkor alatt lezajlott sok kalóztámadás és tűzvész. Ennek ellenére igen sok ereklyét tartanak a félszigeten. Többek közt Krisztus keresztjének egy darabját is. Már az egyben maradása maga is csoda.

AGIOU PANTELEIMONOS orosz kolostor
A kolostort a XII. században alapították. Tűzvészek és kalózok pusztították, de a Paleologos császárok és a szerb fejedelmek helyrehozatták. 1765-ben nagyszabású épületet emeltek a tengerparton 3000 cellával. 1875-ben választottak orosz kolostorfőnököt a Panteleimonos kolostorban. A katholikont 1812-ben építették és Szent Panteleimon emlékére szentelték (júl. 27). Ebben a templomban van a világ második legnagyobb harangjai is, amely 13000 kg súlyú. A kolostorban több szent ereklyén és drágakövön kívül sok kódexet és több mint 30 ezer kiadványt őriznek.
Ez az oroszok egyik monostora. Erre utal a viszonylag sok hagymakupola is. A méreteit mi sem szemlélteti jobban, hogy 800 ember étkeztetésére alkalmas étkezője van. Eredetileg egyébként vendégek fogadására épült.

XEROPOTAMU kolostor
A hagyomány szerint 424-ben alapította Pulcheria, Theodosius császár nővére. A források szerint azonban Xiropotamitis Pavlos alapította 960-ban. Az 1783-ban freskókkal díszített katholikont 1760-ban építette Kesarios Daponte és szervasztiai negyven Szent Vértanú emlékére szentelte (márc. 9). Sok ereklyén és egy igen szép faragott ikonosztázon kívül 432 kézirat és kb. 5000 kiadvány gazdája.

SIMONOS PETRAS kolostor
A kolostort a XIV. század közepén Szt. Simeon egy 230 m magas szikla tetején alapította. 1364-ben Ugljesa János szerb király segítségével a kolostor jelentősen kibővült. 1580-ban és 1626-ban leégett, de mindig adományokból felújították. 1820-ban törökök kényszerítették a szerzeteseket, a kolostor kiürítésére, de 1828-ban ismét működni kezdett.
1890-ben könyvtárával együtt leégett, de Neofitos Igumenos azonnal újjáépítette. A katholikont Krisztus születésének emlékezetére szentelték (dec. 25). A kolostorban értékes ikonokat és jelentős ereklyéket őriznek.

GRIGORIU kolostor
A Grigoriu kolostor a tenger szintje felett 20 méterrel egy szikla tetején található. Alapítói a Sina-félszigeti Szt. Grigorios és tanítványai a XIV. században éltek. 1497-ben a Grigoriu kolostor csaknem teljesen elnéptelenedett, de István moldvai király felújíttatta. 1760-ban leégett, később azonban helyreállították. 1840-ig idiorrithmon volt, ma kinovion. Freskókkal díszített katholikonját Szt. Miklós emlékének szentelték. A katholikonban szép ikonokat őriznek. Könyvtárában 297 kéziratot, és több mint 6000 kiadványt őriznek.

DIONISSIOU kolostor
A tenger szintje felett 80 méterrel egy szikla tetejére épült a Dionissiou kolostor. A „cönobita” kolostort 1374-ben alapította Szt. Dionissios, majd a következőkben több bizánci császár támogatását élvezte. 1533-ban leégett, de a kolostort Péter moldvai fejedelem újjáépítette, majd 1547-ben a katholikont is, amelyet Tzortzis és Evfronios színvonalas freskói díszítik (1542). A katholikonját Keresztelő Szent János születésének emlékezetére szentelték (jún. 24). Gazdag és gondozott könyvtára 8000 kiadványt tartalmaz, valamint sok kódexet és néhány pergamentekercset, emellett még a kolostor alapító levelei is figyelemre méltó. A Dionissiou kolostor 1805 óta kinovion.

AGIOU PAVLOU kolostor
A források szerint a kolostort a X. században alapította Pavlos Xiropotamitis egy régebbi, 337-ben alapított kolostor helyére. A 140 m magasban épült kolostor határait 1257-ben aranybullában szabta meg a bizánci császár. 1309-ben a kolostor rablótámadás áldozata lett. Később szerb fejedelmek hozatták rendbe.
A katholikont a szerzetesek 1807-ben újították fel összesen 1700 arany fontos költséggel. A katholikon a Szűz Mária bemutatása a templomban nevet viseli (febr. 2). Az ereklyéken kívül a kolostorban sok történelmi jelentőségű iratot, 500 kódexet, és körülbelül 15 ezer könyvet őriznek.

# 14704
Borkaandi
Fórum tündér
Fórum tündér
310 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217746 Üzenet linkje2014-06-11 18:28:25 

Beszter átküldöm a kölcsönzősök elérhetőségét, itt más árakra is rá tudtok nézni, ha érdekli még valami a gyerekeidet.

http://www.olive-tour.de/

# 14705
Vadevezõs
Aktív fórumos
Aktív fórumos
373 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217750 Üzenet linkje2014-06-11 20:07:32 

Szia!
Ez hülyeség,már hogy nem találsz szállást.A tulajdonosok kint ülnek az apartmanok előtt és biztosan találsz szállást.Ha szimpinek találnak még alkudhatsz is.Ne aggódj nyugodtan indulj el ha meg elakadsz menj be a Sithonos irodába ott tuti segítenek.

# 14706
Vadevezõs
Aktív fórumos
Aktív fórumos
373 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217752 Üzenet linkje2014-06-11 20:10:18 

Szia Sancho!
Kérlek ne idd meg az összes Mythost,én 27-én indulok addig maradjon .Nagyon jó pihit és jó nyaralást és persze várjuk az élménybeszámolót.

# 14707
Vadevezõs
Aktív fórumos
Aktív fórumos
373 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217754 Üzenet linkje2014-06-11 20:15:39 

Szia!
Hát igen,valamikor engem is megfogott valami Sartin,még nem volt ennyire kiépülve de minden évben visszajövök.Voltam persze máshol is de Sarti felejthetetlen.És én is volt úgy hogy kétszer voltam egy évben és engem is ugrattak,de nem érdekel.eGÉSZ ÉVBEN ERRE VÁROK.

# 14708
Blackmore
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
20 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217761 Üzenet linkje2014-06-11 20:59:20 

Kedves Andi és Vadevezős, köszönöm a válaszotokat. Mint írtam már többször voltam Sartin és én is erre gondoltam, hogy csak meg akarnak fogni az irodánál, azért megnyugtatott a válaszotok, most már biztos, hogy csak ott fogok szállást keresni és ahogy írtátok, ha minden kötél szakad benézek a Sithonhoz. Még egyszer köszi, sziasztok. Ja az előzőekben nem írtam, a gyerekek 10 és 12 évesek.
# 14709
Borkaandi
Fórum tündér
Fórum tündér
310 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217762 Üzenet linkje2014-06-11 21:03:06 

Vadevezős szívemből szóltál. Ezt csak az érti meg, aki hasonlóan érez. Szerencsére vagyunk így egy páran. Jó neked, hogy te még az idei adagod előtt állsz. De jó lesz majd neked Sartin nemsokára!
Andi

# 14710
Borkaandi
Fórum tündér
Fórum tündér
310 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217764 Üzenet linkje2014-06-11 21:25:12  Válasz a #217761. hsz-ra Előzmény #217761

Blackmore azért is írtam, hogy lehetetlennek tartom, hogy ne találjatok helyet magatoknak, akármennyire is főszezonba mentek, és akármennyire is biztosan sokan lesznek ott.
Bődületes mennyiségű ház van, képtelenség, hogy ne találjatok helyet magatoknak. És pontosan úgy van, ahogy Vadevezős is írta, mivel sok a kiadó szoba, egy kis szerencsével még alkudni is tudtok majd. Tényleg mindig rengeteg háznál van kint a kiadó tábla, illetve sok esetben a tulajok is kint ülnek (főleg közvetlen a tengerparti házaknál) és lesik a szállást keresőket. Úgyhogy tuti nem kerül arra sor, hogy a tengerparton kelljen aludnotok a homokba. Pedig milyen romantikus is az! Gyönyörködni este a csillagokban...... No a viccet félretéve a fejemet rá merem rakni, hogy simán találtok majd helyet magatoknak.

Más az, mikor busszal megy az ember, akkor is foglalhat itthon magánúton is szállást bárhová, csak akkor ugye úgy az egyszerűbb, ha az adott irodánál foglalsz szobát is. Viszont mi mikor autóval megyünk, akkor az esetek nagy részében kint helyben keresünk csak szállást. Így sokszor olcsóbb is, és legalább látod, hogy mit kapsz a pénzedért. Mert mi is befürödtünk már egy-két netes foglalással. Kicsit mást mutattak a ház régi fotói, mint amit, akkor jelen esetben tapasztaltunk. Egy pöttyet lepukkantabb volt az apartman, mint amire számítottunk a ház képei alapján.
Andi

# 14711
Borkaandi
Fórum tündér
Fórum tündér
310 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217765 Üzenet linkje2014-06-11 21:41:04 

Azt kifelejtettem az előbb, ha netán mégis irodás segítségre lesz kint szükségetek, akkor nem árt, ha tudod, hogy a Sithonosok 10-14-ig, illetve 18-22 óráig vannak nyitva.
# 14712
Blackmore
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
20 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217767 Üzenet linkje2014-06-11 22:01:41 

Köszi Andi! Mi is azért nem szeretünk előre foglalni, mert amikor ott vagy érzed az illatokat is ami a képen nem jön át és jobb személyesen látni, hogy hol leszel kb 2 hetet. Külföldön még soha nem foglaltam előre szállást, itthoni nyaralásnál már előfordult de azt sem szívesen tettem. Majd leírom hogy sikerült.
# 14713
Csomo
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
22 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217782 Üzenet linkje2014-06-12 09:27:19 

Abban tudtok segiteni,hogy a wc papirral használat után kell még origamizni vagy ebben is feljödőtt Sarti?
# 14714
Lililuca
Törzstag
Törzstag
616 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217783 Üzenet linkje2014-06-12 09:33:51 

a wc papír helyzet ugyan az...
# 14715
Borkaandi
Fórum tündér
Fórum tündér
310 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#217785 Üzenet linkje2014-06-12 10:13:52 

Csomo sajnos úgy van, ahogy Lililuca írja. Ez nem csak Sartin, hanem egész Görögországba így van. Ha nem akarod, hogy a nyaralásod alatt elöntsön a trutyi, akkor kénytelen vagy külön zacsiba dobálni a papírt. Sajna a görögök csatornázási rendszere mindenütt elég siralmas.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Népszerû üdülõhelyek
<   1 2 3 ... 980 981 982 ... 1105 1106 1107   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu