Szia Szili!
A Neos Marmarasi piac tudtommal csütörtökön van már elég régóta. Bár idén nem mentünk át, de nem nagyon hiszem, hogy változtattak rajta, mert már évek óta így van.
üdv: Andi
Látod Lililuca milyen dinka vagyok, írod a szeptembert, hogy akkor mennétek, én meg valahogy hirtelen nem is kapcsoltam össze azzal, hogy írja a gép nálad azt, hogy 16 nap múlva utazol. Ezért keveredtem meg egy kicsit. Kicsit sokára, de leesett, hogy két külön útról van szó. Értem már, szóval duplázni akarsz idén Sartin! De jó lesz Neked!!!!!!
Szia: Andi
Helló 2002!
Nagyon szívesen! Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj. Én vagy a párom, ha tudjuk rá a választ, akkor szívesen segítünk. Ha mi nem birkózunk meg vele, akkor meg nagyon-nagyon sok segítőkész ember van itt a fóromon, akik úgy, mint mi is sokszor megfordultak már Sartin, így valaki egészen biztosan tudja majd a kérdésedre a választ.
Szép napot kívánok! Andi
Köszönöm a választ mindenkinek. Ott minden csütörtökön történik?
Úgy olvastam hogy , akkor van nyitva a legtöbb kolostor meteoráknál, Sartin is akkor van piac meg neos marmarason is. Valahol még van valami csütörtökön??? ))
Szili Sartin sajnos nincs piac. Ott maximum, ha kifogsz pár termelőt, aki kocsiról árul, akkor olcsóbban be tudod szerezni a gyümölcsöket, zöldséget, mint amennyiért a boltokba be lehetne. De ehhez jó nagy adag szerencse kell, mert sokszor mire leér az ember az apartmanból, addigra már 2 utcával arrébb járnak.
Sartin , mi amikor voltunk , volt piac (bár lehet , hogy csak időszakos) szombaton volt a központ és a beach része között a focipályával szemben a nagy parkolóban .
Csak ruha , cipő és bazár volt kapható , zöldség -gyümölcs nem .
Elég nagy volt , 4-5 sor sátor , de a vége kiért majdnem a műútig .
Teljesen igazatok van. Én arra gondolva írtam az előbb, hogy olyan állandó, heti piac nincsen Sartin, mint, ami Marmarason minden csütörtökön van. Viszont augusztus közepén valóban van egyszer kirakodó vásár, búcsú Sartin is.
Görögországban augusztus 15.-e ugyanis Nagyboldogasszony napja, katolikus Szűz Mária-ünnep. Ezen a napon a hívők Szűz Mária mennybemenetelét ünneplik. A nemzeti ünnepre sokan zarándokolnak Sartira, de az ország többi részén is ünnepséggel, vásárral egybekötött ünnepet tartanak és imádkoznak. Ez a Húsvét után a legnagyobb ünnep Görögország szerte mindenütt. Ilyenkor a nagyobb városokban is bezár minden, a görögök pedig szabadságra mennek, ezt az ünnepet szinte minden görög a családjával tölti. Ezért ilyenkor az utak borzasztó zsúfoltak. Ilyenkor Thesszalonikinél számítani kell arra, hogy hosszú ideig az autónkban töltve vesztegelni kell majd, ott szinte mindig bedugul ilyenkor a forgalom.
Szinte minden faluban Panigirit (búcsút) rendeznek, és ünnepelnek. Így van ez Sartin is. A búcsú helytől függően 2-3 napig is el szokott tartani. Este kezdődik a Panigiri, amikor is minden nagyobb faluban zenekar és táncosok lépnek fel. Emellett ünnepi istentisztelet és körmenet is szokott lenni.
Andi