Ha már lefordítottam harmincakárhány oldalt thassosi túrákról németről magyarra, ha a túrákat nem is másolnám be ide, de a bevezető szöveget igen, tekintettel arra, hogy sokan kérdeztek már a méhek és kígyók után itt a fórumon.
Ősszel rengeteg a méh, ezek nem kedvelik a mesterséges illatokat, pl. a parfümöket, amik agresszívvé, támadóvá teszik őket, így egy jó tanácsként, a hölgyeknek eszükbe ne jusson erdei túrához parfümöt, egyéb illatszert fújniuk magukra!!!
Ha méhkaptárak mellett haladunk el, lassan menjünk és ne hadonásszunk a kezünkkel, ne zavargassuk a méheket.
Ha kígyóval találkoznánk, fő a nyugalom megőrzése, a kígyók nem támadnak emberre, inkább félnek tőlük.
Pár thassoszi kígyó jellegzetessége: 1. Ugrósikló: kékeszöldes szín, narancs-vörös fej, egészen 2,5 méteres hosszig nőhet, nem mérgező, de tud ugrani. (a latin név, ha valaki utána akar nézni valahol: coluber jugularis caspius)
2. Vékony(?)sikló: kékesszürke szín, a hasánál világosabb, a fejnél pár sötétebb folt látható, nagyon vékony, 1,4 méterig nőhet, nem mérges. (coluber najadum)
3. Homoki szarvas vipera: a fején van egy kis szarvacska, a hátán cikk-cakk vonalas minta, főleg reggel és este aktív, nagyon mérges, nappal holtnak tettei magát, többnyire rejtőzködik napközben. (vipera ammadytes montadoni)
4. Leopárdvipera: világoskék vagy világosszürke alapon piros vagy barna, és feketével körbevett mintázattal. Nem mérges, 1 méterig terjed, igen védett faj. (elaphe situla)
Ophisaurus apodus thracius (ennek nevét nem sikerült kinyomoznom magyarul): ez egy lábatlan, páncélos kígyógyík fajta, a kuszma nevű gyíkféle rokona. Akár 1,25 méteresre is nőhet, barnás-zöld vagy barnás-narancsos színe lehet. Mozgása a kígyóéra hasonlít. Ami alapján egy kígyótól megkülönböztethetjük:
- van két füllyuka, ami a kígyóknak nincs
- van szemhéja, tud pislogni, míg egy kígyó szeme folyton nyitva van
- a pikkelyei egyforma méretűek és nem tudnak mozogni, emiatt merevebb és lassabb a mozgása, mint a kígyónak
- a fej és a farok között mindkét oldalán húzódik egy redő
Nem veszélyes az emberre, de gyakran megölik, mert mérges kígyónak hiszik. Kihaló félben lévő faj.
Hála az égnek az elmúlt három nyaralásom mind Görögországhoz köthető, ezen idén sem változtatnék, mert nem csalódtam még.
Három éve Sartin, majd Zakynthos-Kefalónia, tavaly pedig Lefkada volt az úticél.Mind felejthetetlen élményként vésődött be.
Elkezdtem böngészni a netet és a fórumokat, és Thassos mellett tettem le a voksomat, pedig Kréta sokáig tartotta a vezető pozicióját.)
Két kérdést szeretnék feltenni, mert nem igazán bízom az utazási irodákban.
A párom elég sokat vezet egész évben így a nyaralásaink autómentesek.Azokra a tengerparti részekre, gondolok itt a Paradise Beach, Golden Beach vagy a márvány part el lehet e jutni helyi buszjárattal?
A másik kérdésem, kicsit elriasztott, hogy mindenhol azt olvastam, hogy szinte darázs invázó van a szigeten és még az éttermek környékén is csak füstölővel tudják megoldani ezt a problémát.Ez valóban ennyire vészes vagy lehet tőlük élni?Szeretek az apartman teraszán reggelizni vagy vacsorázni, lazítani, szóval semmi extra, csak arra lennék kíváncsi valóban annyira nagy számban fordulnak elő, hogy ellehetetlenítik a lazítást?
Köszönöm
Brigi
Az általad említett helyekre közvetlenül nem lehet eljutni autóbusszal. Az autóbuszos túrázással kapcsolatban Kónyu biztosan tud segíteni. A méhek először jelenthetnek problémát. Mi nem tudtunk kiülni reggelezni a teraszra, mert a gyerekeket nagyon zavarták ezek a "jószágok". Olvasd el a beszámolómat!
Hihetetlenek ezek a rémiszgetések a méh-invázióról meg kígyókról!
Tavaly Thassos-on nyaraltunk, augusztus végén. Igen, vannak méhek, mert méztermelés folyik a szigeten, de nincs több, méh, mint pl. itthon ősszel a lugas alatt!!!
Én itthon is szoktam az udvaron reggelizni és van hogy idetéved egy-egy méh, na hát ez Thassos-on is így van!
Az egyetlen dolog amire figyelni kell a szigeten, hogy lehetnek a parton a homokban fulladozó méhek, és mezítláb nem kellemes rálépni. De ez is inkább a zsúfoltabb partokon jellemző, ahol különböző illatok vonzzák a méheket.
De ennyi!!!! Nem kell védőruhában mászkálni! Nyugodtan lehet napozni, fürdeni, nem fogják megtámadni az embert!
Természetesen erdei túráknál fokozottabb figyelem kell, ugyanúgy ahogyan itthon a kullancsok miatt.
A buszjáratokról sajnos nem tudok mit írni, mert mi robogót béreltünk, mert az eldugodt öblöket ezzel lehetett a legkönnyebben megközelíteni.
A busszal kapcsolatban arra emlékszem 4 évvel ezelőttről, hogy bár járnak , de nem túl sűrűn, viszont a menetrendet tartották, azt meg lehetett nézni, a jegyet meg előre meg kell venni, a buszon nem kapható, ha jól rémlik. Nekünk Thassoson a stoppolás vált be, bár este 6 után meghal a forgalom, az utak kihalnak - de erről már írtam
Méhekkel július elején nem találkoztam, amikor sétáltunk Mariestől a tó felé, és elhaladtunk több tucat útszéli méhkaptár mellett, a duruzsolást hallottuk, de ennyi róluk az össz élményünk. Kígyót Thassoson nem láttam, pedig én vadászok rájuk, nagyjából ismerem is az előfordulási helyeiket, de nem tudtam egyet sem lencsevégre kapni. Talán majd idén, alig várom már. Félni marhaság tőlük, nem gyakoribbak, mint nálunk a hegyekben, és ugyanúgy ártalmatlanok, mint az itteniek, kivéve a viperát, ami nálunk is honos, de utoljára 40 éve láttam. Ha valaki látott már itthon méheket, és látott már a Balatonon vagy a Pilisben siklót, az Thassoson is láthat, kb. annyira kell tőlük f.sni ott is, mint itthon. De mint írtam, engem tavaly 2 csípett meg 2 nap alatt egy szatmári faluban, 1 meg Lefkadán, de se Magyarországot nem szándékozom emiatt elhagyni, sem Nidriből nem rohantunk haza És ettől még akár Thassoson is a se..etekbe csíphet egy
A természetbe szeretünk járni,ha megyünk akkor az a méhecske,darázs,sikló stb., ez mind,hála még a természet velejárói.Én nem akarok senkinek valamit belebeszélni a hasába,de az ezektől való irtózást a fóbiák sorába lehet inkább sorolni.Ezek nem ellenségek,csak a természetben élő lények,mint mi, ahol ugyan úgy élhetnek és éljenek is továbbra is mint ezidáig.Kónyu "kollegának" teljes mértékben igazat adok.
Ne féljetek,ne bántsátok,ha nem ismeritek a fajt, ne zargassátok,ha irtózól szegénykémtől jól kerüld ki... de ne bántsd!!! Ez nem kimondottan thassosi téma az igaz.Ez minden hová érvényes a földön...
Pár éve Limenáriában nyaraltunk onnan jártunk busszal Alykibe, majd a fővárosba.Ugy emlékszem a busz körbe jár a szigeten,de mi csak egy irányból mentünk.A jegyet a trafikba vettük meg , visszafelé a fővárosba a végállomáson árulták.Alykibe 1,45/fő, a fővárosból vissza 2,9o/fő.Persze azota jó pár év eltelt,de a jegyek itt vannak előttem tehát igy kalkulálj,ez a minimum.Természetesen minden attól függ hol laktok.A fövárostól a Golden és a Paradise közelebb van.Mi tulajdonképpen középen voltunk.Nem fogsz csalodni,mi bármikor szivesen visszamennénk.Jó nyaralást.
Szerintem mindenki megnyugodhat a méhecskékkel kapcsolatosan. És véleményem szerint ezzel kattanjunk is le a témáról. Bocs, remélem nem bántok meg vele senkit!
Nekünk méhészetünk van. Volt olyan, hogy egy-egy pergetés alkalmával minden ujjamat megszúrta 1-1. Úgy nézett ki a kezem ill. az ujjaim, mint 1-1 virsli. Szúrnak és nem csípnek (mivel nem vérszívók). Az illatok vonzzák őket. Még a hajlakk illata is, nemhogy a parfüm, no és minden ( főleg édes) kaja illat. Ha megszúr valakit, tartsa-mártsa hideg vízbe az adott testrészt, jól hűsít. A Fenistil gél is jó, főleg, ha hideg. Aki allergiás, vigyen gyógyszert. Ha felénk repülnek, nem kell csapkodni, rendszerint a sötétebb, árnyékosabb helyre nem követnek. Ha csápolunk, a hajba belegabalyodnak könnyen, már ha valakinek nagyobb haja van. Megelőzés: sapka, ami amúgy sem árt a nap miatt.Ennyi
Szia Brigitte!
Mi tavaly nyár végén voltunk Thassoson, busszal a főváros elég jól elérhető, sűrűn és menetrendszerint közlekednek nagyon tiszta,ápolt buszok! A márványpartot midennképp érdemes megnézni,akár biciklivel is el lehet oda jutni! Ismerősök Paradise Beachre is busszal jutottak el (mi autót béreltünk,csak a fővárosba buszoztunk). Kígyót nem láttunk, méhecske akad...Nekünk reggelizéssel, kiülős étkezésekkel nem volt gond (Maria Apt.), viszont volt olyan étterem, ahol a méhek folyamatosan jöttek, és szinte enni nem lehetett tőlük. Egy strandon tapasztaltuk még ugyanezt, ahol vizes testtel,ha kijöttél, szinte "megszálltak" a méhek. Tehát 1 hét alatt 2 alkalom, szerintem jó arány, én bármikor újra visszamennék,mert egyébként csodálatos sziget!Ideális pihenésre!!
Én is jártam már Zakinthoson, Kefalónián, ez is hasonlóan szép,és természetközeli sziget!
Sziasztok,ez az elsö hozzászólásom.Igaz már tavaly is innen vettem infókat Halkidikihez,s tavalyelött egyik baráti család mutatta meg ezt a helyet ahonnan végül azt is tudtuk hol kell vásárolni korfun.Most az idén thasosra esett a választásunk,s föleg a leirásaitokbol választottam ezt a helyet.Fura hogy mennyit töltöttem itt az idöt olvasással de még nem szóltam hozzá...Ennek vége
Örülünk, ha Te is gazdagítod az élménybeszámolóiddal, fotóiddal a honlapot, hogy más is tudjon hasznos infókat gyűjteni a nyaraláshoz.
Előre is köszil!