a banánfás képek a nyugati parton az az Avali partszakasz felé haladó útról elõbb a tenger felé letérve készültek. Pontosan nem tudom az öböl nevét, fentrõl csak egy kis tavernaszerû épület és a parkolója látszik (mikor ott jártunk nem üzemelt). Tulképpen a banánok ehhez a létesítményhez tartoztak, a tavernán keresztül lehetett lejutni a partra.
Mina strandleírásait olvasva egy életre elriadnék Lefkadától, de engem pont a Döme albumában látott képek fogtak meg, ahol néhol már olyan a strandfelvétel, mintha elõtte elzavarták volna onnan valami trükkel az embereket.
Mi mindig június elején vagy szeptember végén utazunk. Ebben a két idõpontban, talán szerencsésebb is Lefkada (északabbi sziget lévén, a szeptembertõl már kicsit tartanék, viszont a tenger mindg szeptemberben a legmelegebb.)
Sokan írjátok, hogy kevés az egy hét.
Mentségemre legyen, hogy bár nem olvasom rendszeresen ezt a fórumot de nézegetem mindenkinek a fotóit és beszámolóit. Mindeki a csodás strandokról mesél, de (Kakadun kívül) nem sokan írnak más látnivalókról. Írnátok arról, mi az ami még kihagyhatalan látnivaló, mert eddig nekem az jött le, hogy bõven elég egy hét, akár még négy nap is.
Azért érdekel, mert ha odautazunk, én inkább Kefallonián szeretnék majdnem két hetet; és végezetül Lefkadán csak 4-5 napot eltölteni.
Az egész topikot addig nem szándékozom átololvasni, amíg nem bizos, hogy megyünk oda.
Hát igen, Lefkada leginkább a strandjairól híres, épített látnivalót nemigen lehet találni. Strandok, hegyi falvak, Nidriben a vízesés (ez nagyon szép), Friniben a Faneromeni kolostor, délen a világítótorony; nekem ennyi jut eszembe mint látnivaló.
Szépek a nyugati parton a strandok, de abban igaza van minának, hogy sokszor annyira hullámzik, hogy nem lehet bemenni. Látványnak jók, meg arra, hogy az ember fényképeket csináljon, de fürdeni...
Fürdõcipõ pedig majdnem mindenhova kellett (bár ez attól függ, ki mennyire kényes). Nekem kicsit hiányzott a homokos, "beszaladós" tengerpart, amikor nem kell figyelned, hogy hova lépsz. Mi júliusban nyaraltunk, sokan voltak, de azért lehetett találni helyet a parton. Szerintem minden nyaralóhelyen így van ez, hogy július-aug.-ban tömeg van, szeptemberben pedig már nem annyira.
Na én most vallomást teszek: mi úgy voltunk Lefkadával, hogy szép volt jó volt, de egyszer elég volt. De hangsúlyozom, jól éreztem magam, megbánni nem bántam meg egyáltalán, csak...én nem osztom azt a véleményt, hogy a sziget maga a paradicsom. Azt hiszem, Kos, Rodosz, Kréta inkább nekem való lenne. (Ezek közül Koson voltam már, tavaly.)
Hogy elég-e Lefkadára 1 hét? Csak magára a szigetre szerintem igen. Az más kérdés, hogy 1 hét mindenképpen rövid egy nyaraláson...
Nos, majd biztosan a többiek is leírják, hogy hogy gondolják.
Én pedig remélem, hogy senkit nem riasztottam el a véleményemmel, nem állt szándékomban.
Sziasztok,hagy szóljak, Katsiki védelmében, szép hely sokan szeretik ezért sohasem lesz szezonban egy elhagyott hely. Én is utálom a tömeget, juli végén voltunk, tolerálható volt, találtunk helyet. Különben is ha az ember beúszik abba az álomszép azúrkék vízbe, nemigen érdekli a parton hányan vannak. Szerintem a vízbõl még szebb a strand!
Az igaz hogy süppedõs kavicsos a part (ragyogó fehér) ezért nem egyszerû mezítláb közlekedni, de legalább rendesen megdolgozza a láb reflexzónáit, így ingyen gyógymasszázsban is részesülhetünk.
Szerintem nem meglepõ, hogy július második felétõl augusztus végéig tömeg van Porto Katzikin - nem csak ott. Tulképpen akkor az egész országra ki lehetne tenni a MEGTELT táblát Az sem helyi specialitás, hogy vannak ügyeskedõ, a vendéget hülyére vevõ "vendéglõk", errõl én is, más is írt. Ebben az idõszakban én nem mennék oda, hiába a szivem csücske a sziget, de ilyenkor a tömegtõl, a millió digótól valóban kevéssé élvezhetõ, helyiek is idegesek, nincs idejük és idegük a vendégekre.
Hát igen, Lefkada leginkább a strandjairól híres, épített látnivalót nemigen lehet találni.
Na én most vallomást teszek: mi úgy voltunk Lefkadával, hogy szép volt jó volt, de egyszer elég volt.
Hogy elég-e Lefkadára 1 hét? Csak magára a szigetre szerintem igen. Az más kérdés, hogy 1 hét mindenképpen rövid egy nyaraláson...
Szia Kristin1!
Lefkada soha nem volt az a hely, ahova vágytam, mert elsõsorban a Kyklád-szigetvilág varázsolt el, de tény, hogy amióta egyre több beszámolót olvasok és fényképet látok e mesés szépségû partszakaszokról, engem is megbabonázott.
Nem alkothatnék véleményt, hiszen még egyiken sem jártam, de az eddig felvett ismeretekbõl nekem Lefkada és Zakinthosz nem azt a Görögországot jelenti, amit én ott keresek. A természeti csodáik viszont egyediek és ezekért el kell menjek oda egyszer.
Egy hét mindeképp rövid egy nyaralásnak - ebben egyetértünk! Ezért is írtam, hogy alapjában máshova mennék (he nem Kefalloniára, akkor egy epiruszi nyaralással kötném össze), tehát csak egy állomása lenne egy hosszabb nyaralásnak. Amiket felsoroltál, azokra szerintem elég lenne nekünk az a tervezett 5 nap.
Köszi a választ.
A strandképek (és a vízesés, és az az íves híd) nagyon hivogatnak, de annyira sok görög célpontom van még, hogy nekem fontos az, hogy egy fontossági sorrendet tudjak felállítani...Lefkada is rajta van valahol.
Ehhez annyit hozzátennék, pl. Katzikin a parkolás se volt egyszerû, és bizony ki lehet fogni rossz vendéglátó helyet is, Lefkadan, meg bárhol, (nekem igazán rossz helyet kifogni ugyan nem sikerült) Kisebb kellemetlenségek mindenhol érhetik az embert.
Csak egy Pl. Eddig nekem új volt étteremben, hogy kihozzák a kenyeret, jobb helyen pirítóst vajjal, és fel is számolják autómatikusan.Ahol elõször ettünk, isteni kleftiko-t és rántott polipot, ami friss volt, mégse rágós,
(Nidriben, az Apollonos iroda után, városból kifelé, szõlõlogasos kis étterem,a vízeséshez vezetõ út mentén) , Olyan finom pirítóst kaptunk azzal a jó görög vajjal hogy nem volt szivem reklamálni. Késõbb kiderült jól tettem mert itt mindenhol így csinálják. Egyébként egy üveg hideg recinával, ásványvízzel, tzatzikivel, görög salátával, 26e-t fizettünk.
Szóval Göröghonban engem mindíg annyival jó élmény ér, hogy mindíg felülírja az esetleges kellemetlenségeket.
Ha lesz idõm még írok erröl az útról, volt jó is rossz is volt benne.
Na akkor válaszolnék a tömérdek kérdésre ami itt délután felgyülemlett..
Kezdeném a vendéglõvel. Ahol minket a legtöbb kellemetlenség ért az sajnos az Ionan volt, amit Kónyu ajánlott. 2x voltunk, már elõször is bunkók voltak, de én pont azért adtam nekik még egy esélyt, mert itt a fórumon ajánlották.A barátom már szinte összeveszett velem, hogy nem hiszi el, hogy vissza akarok menni oda.A második alkalommal is elég bunkók voltak, ezért is maradtunk az Island mellett,ami bár drágább ,de ezerszer jobba kaja és a kiszolgálás.Ezért is nem akartam megnevezni az éttermet, mert tényleg lehet a fõszezon volt az oka a fura viselkedének.Bár mi voltunk egyedüli magyarok ott, amikor kajáltunk.
A lábproblémáimról.. Sajnos a nyugati oldalon süppedõs kavicsos a strand. Én estem keltem még a szárazföldön is, nemhogy a vízben, amikor kifelé szerettem volna jönni.Jah és úszócipõnk volt.Arra nem számítottam,hogy szinte hegyet kell mászni, hogy kijussak a vízbõl a partra.
A hideg vízrõl..Nekem Nidri strandja is hideg volt, nagyon. Fázott a vesém a tengerben. Ez szerintem részben annak köszönhetõ, hogy a Pesti esõzés után, a teljesen átázott utasokra így is a légkondit nyomatták.Mind1. A párom is eléggé óvatosan tudott csak a vízbe merészkedni, pedig õ aztán bírja a hideget.
Mi próbálkoztunk elhagyott öblöket keresni, nem nagyon jött össze.Motorral ez szinte lehetetlenség fõszezonban. Ami öblök szabadon lennének, csak motorcsónakkal lehet megközelíteni.Mi elmentünk Amousa beachre is, mert az egyik fórumon ajánlották, hogy nagyon jó kis eldugott strand.Hát ennyi erõvel Katsikit is írhatták volna, mert ott is tömeg volt.Egyedül Pefkoulia áll közel a szívemhez.Ott még viszonylag lassan mélyült a víz, és 50 méterenként volt egy ember.
A szezonról. Vicces ilyet írni, de én csak fõszezonban tehetem meg, hogy elmegyek nyaralni.Egyetemisták vagyunk,július7.-én ért véget a vizsgaidõszak, és szeptemberben meg kezdõdik a szorgalmi.Mert szerintetek az augusztus annyival jobb lett volna hõmérséklet szempontjából?
Az alvásról Érkezésünk estéjén vettü észre, hogy egy közeli hegyoldal ég Nidri felett. 9 tûzoltó kocsi, illetve 2 repülõ oltotta. Nagyon közelnek tûnt, én úgy gondoltam elõbb utóbb csomagolnunk kell..Éjjel megébredtem, akkor már lejebb volt az oldalon, elég közel Nidri egyik részén az apartmanokhoz, a szél is erõsen feltámadt.Mondjuk ezután, azon az estén sokat nem aludtam.A többi napon a korai kelés annak volt köszönhetõ, hogy még el szerettünk volna indulni a nyugati oldalra, mielõtt erõsödött volna napsütés.Mondjuk a motoron az ember így is szarrá égett, pedig vichy 50+ faktort használtunk.
Végezetül, tényleg ne haragudjatok meg, hogy ilyen véleményt írtam, de ez egy fórum, ide sajnos nem csak a jó dolgok kerülnek bele a szigetrõl. Aki olvasta folyamatosan a fórumot tudta, hogy én is lelkesen indultam neki a nyaralásnak.Csak mondjuk túl aktívra sikeredett:)Ezek ellenére azért szívesen vissza mennék, de semmiképpen sem nyáron.Inkább kirándulgatni, mint strandolni.
Mina!
Nem veszem személyes sértésnek, hogy problémátok volt az Ionian-nal, mert nincs benne érdekeltségem. Tény, hogy õk voltak az egyetlen étterem május végén-június elején, ahol nem kellett behívogató-embert a parton sétálókra uszítani, mert olyan felkapott hely volt, hogy állandóan telt házzal ment. Este 10 körül mindkét felszolgáló (egy 30 körüli duci lány, és egy 28 körüli jóképû srác) láthatóan hulla volt, de mindig kedves. Ezek a mi tapasztalataink, amit Te írtál le, azok meg a Tieid, és mindkettõ igaz is lehet, gondolom 1-2 hónap egésznapos hajsza után leamortizálódtak, és ez látszhatott meg rajtuk. A felszolgálók az általam leírtak voltak még? Amikor mi voltunk, rajtunk kívül járt még oda 1-2 magyar, nekik is kedvezõ volt a véleményük. Tehát ez fogható a Kakadu által említett fõszezoni fásultságra, de ettõl még elkeserítõ annak, aki megéli, hiába tudjuk megmagyarázni, és én külön sajnálom, hogy így jártál.
A lábproblémáidról nyílván nem Te tehetsz, de az, hogy a Te a szárazföldön is esel-kelsz, a mi komfortérzetünket még nem rontotta el, bár azt is tudjuk, hogy nem egyszerû a járás a kavicsos-köves partokon, ezen nálunk az segített a legjobban, hogy nem strandcipõben, hanem vastagabb talpú szandálban strandoltunk, és ha valaki furcsán közlekedett, az max. mosolyt csalt az arcokra, még az áldozatéra is. Ami meg a vízbõl kimászást illeti, én alig bírtam beúszni, pedig a könnyebbség kedvéért uszonyt is húztam, mert a hullámok mindig kifelé vittek volna, amikor én befelé igyekeztem, és alig tudtam megakadályozni, hogy a partra vessen. Persze ha valaki ilyenkor nem elég óvatos, akkor biza furcsán érhet partot, amikor egy erõsebb hullámba belefut:-)
A hidegnek vizionált víz meg így már érthetõ, hisz erõs megfázás esetén sokkal érzékenyebb vagy.
Fõszezonról: ha a kényszer vitt rá, hogy egyetemistaként ilyenkor menjetek, akkor arra sajna nincs orvosság, és mint számtalanszor leírtuk, az általad hivatkozott augusztus is fõszezonnak számít szinte a hónap végéig.
A halnali 2 órás fekvést így sem értem, de nekem nem is kell értenem, csak azért tettem róla említést, mert a fáradtságot a napi 4-5 óra alvás erõsen indokolja. Nekem bõven elég 7 óra alvás (igaz nem 20 éves vagyok, hanem épp 2 és félszer annyi:-(), az éjféli fekvés után 7 körül keltem, friss pékárut fél 8 elõtt még úgysem kaptam volna. Az erdõtûzrõl nem is hallottam, itt senki sem írt róla, remélem nem lett nagy a kár. Errõl írhatnál bõvebben, ha van némi infód. A napsütés írtózatos lehetett, ha az 50+-os is kevésnek bizonyult, pedig azzal gyakorlatilag 50-szer annyi ideig lehetsz napon, mint anélkül. Persze ez így nem egészen igaz, mert a víz és az izzadtság 2-3 óra alatt lemossa a javát, és akkor meg kéne ismételni a mûveletet.
És ami még FONTOS!!! Azzal kezdtem az elsõ válaszom, hogy:"...Félre ne érts, jó az ilyen vélemény is egy fórumon, Isten ments, hogy mást írj, mint amit érzel..." Tehát továbbra is azt mondom: senki sem sérelmezi, amit írtál, nehogy már elnézést kérj, sõt köszi, hogy beírtad, amit. Ez is segíthet majd azoknak, akiknek ugyanígy nincs még utazási tapasztalatuk, mint Neked. 1-2 nyaralás után majd kiderül, hogy melyik fajta nyaralás "jön be", mindenki így kezdi. Nekünk is kellet pár év, míg kialakult, hogy mi a nekünk való, kezdetben a Glóbus-konzerves-turizmussal próbálkoztunk, alig bírtuk el a hátizsákoz, olyan súlya volt a sok fémdoboztól, majd a parton fekvõs, homokos strandos verziót teszteltük, csak késõbb alakult ki a "végleges verzió".
Mostanra ott tartunk, hogy szinte csak és kizárólag a mi akaratunkon múlik a nyaralásaink-kirándulásaink-hegyitúráink minõsége, minimálisra csökkentettük a rizikófaktorokat.
Persze így is érhet kellemetlenség, de én olyan fanatikus módon nézek-olvasok utána a meglátogatandó helynek, hogy általában többet tudok róla, mint egy telepített id.vez (ami sokszor nem nagy kunszt:-()
Végezetül nehogy ez elvegye a kedved az utazástól, legközelebb majd változtatsz azon, amin kell, ahhoz, hogy kizárólag jó emlékekkel térj haza.
Addig is nyugodtan írd le a véleményed, mi csak válaszolunk rá, remélem nem sértõen, én részemrõl inkább csak értetlenkedte (de nem hitetlenkedtem, hisz a fiamék hasonló érzésekkel tértek haza az elsõ közös nyaralásukkal a párjával nemrég, és Õket is hasonlóképpen kifaggattam, hogy megtudjam, mi nem tetszett most Neki azon a helyen, ahol velünk együtt járva a menyországban érezte magát).
Ja, és a tavaszi kirándulós verzió jó ötlet, én is kipróbálnám.
Sajnos a Ionian tavernával nekünk sem volt szerencsénk. Csapnivaló volt a kiszolgálás. Elõször egy srác felvette az ital rendelést. A kaját is mondani akartuk neki, de mondta, hogy õ az itallal foglalkozik, a kaját majd másnál rendeljük. Jó. Utána jött egy másik pincér, egy lány, neki mondtuk, hogy mit szeretnénk enni. Kérdezi, hogy és inni, mit kérünk? Mondtuk, hogy azt már rendeltünk. Nekem kicsit furcsa volt ez a fejetlenség... Miért nem lehet egy embernél megrendelni mindent? Mindegy, ez még nem is volt baj. De aztán ültünk ott már majdnem 40 perce, és nem kaptuk meg még az italokat sem. Megfeledkeztek róla, vagy én nem tudom, mi történt... Nagyon sokáig tartott, mire kihozták a rendelést, és sajnos a kaja sem kárpótolt, nem volt jó.
Maga az étterem meg kissé elhanyagolt. Azok a kék bõrszékek szakadtak voltak, az evõeszköz koszos...
Mindezek ellenére baromi sokan voltak. Árban tényleg jó, de csak abban.
Aztán az is lehet, hogy máskor nem ilyen a kiszolgálás, csak mi kifogtunk egy ilyen alkalmat, nem tudom.
Kipróbáltuk Ligiában a Kotokui tavernát is, amit Kakadu ajánlott a tavalyi beszámolójában. Az a hely viszont nagyon-nagyon tetszett, 2x is ettünk ott, nagyon szuper volt minden!! A szakács nagyon érti a dolgát!
Amikor mi nyaraltunk, akkor is volt erdõtûz. Láttuk, hogy füstöl a hegyoldal, mentek a helikopterek, autók oltani. Valahol Nidri közelében volt a tûz.
Páromék motorozás közben is láttak tüzet, nem csak füstöt, a lángokat is , de ez úgy emlékszem, azt mondták, szemben a szárazföldön volt, nem Lefkadán.
Na ezért sem megyek többek közt fõszezonban nyaralni:-(
Ha már a kedvenc helyemen is ez van:-(
Hiszek mindkettõtöknek, csupán értetlenkedem, és megpróbálom a fõszezonnal magyarázni.
Sziasztok!
Már csak 19 nap és én is láthatom végre mindazt, amit itt leírtatok! Rossz ez a várakozás, de ha azt nézzük, hogy 168 napról indultunk, akkor azért elég tûrhetõ!
"én olyan fanatikus módon nézek-olvasok utána a meglátogatandó helynek, hogy általában többet tudok róla, mint egy telepített id.vez..." Kónyu! Ezzel én is ugyanígy vagyok! 21 éves létemre eléggé felelõsségteljesen indulok neki egy "idegen" országnak, sõt, néha kicsit túlzásba is viszem a szervezést!
Mina!
Senki nem haragszik a véleményed miatt, nyugodj meg, ezzel senkit nem fogsz eltántorítani a szigettõl! Legalábbis engem biztosan nem! Én 10 éve voltam a szüleimmel Leptokaria-ban, és tisztán emlékszem rá, hogy én ott sem tudtam kijönni a homokos-kavicsos vizbõl, és még a parton is bukdácsoltam! Kíváncsi vagyok itt mi lesz velem!
Pár évet lehúztam a vendéglátásban, sok trükköt ismerek, sok disznóságot láttam (és ha nagyon õszinte akarok lenni meg is csináltam), tavalyi beszámolómban is azért írtam azt amit. Vannak tisztességes vendéglõsök - ez a kevesebb - és vannak akik pajszerral szeretnének betörni a piacra - ez az általános. Nidri õsztõl tavaszig szinte nincs is, állandó lakossága minimális, egyikük azt mondta most a nyáron, hogy novemberben már az is említésre méltó, ha egy macsek átmegy az úton. A vendéglõsöknek tehát pár hónap alatt kell megkeresniük az egész évre valót és ilyenkor nyilván nem válogatnak sem az eszközökben, sem a módszerekben. Nikianában a Kutuki (Hordó) annyiban más, hogy az egész évben üzemel, mert folyamatosan van vendég, az év nagyrészében nyilvánvalólag helybéliek, akik ha rosszat kapnak hamar elküldik Kostast a tulajdonost a megfelelõ helyre, tehát egyenletes és jó minõséget kínál (pl. azon kevés hely egyike ahol az étlapon feltüntetik, hogy melyik hal étel készül fagyasztott alapanyagból és melyik a friss).
Száz szónak is egy a vége: senkinek nem ajánlom az utazást sehová a legvadabb fõszezonban, mert percenként lesz nagyon csúnyán lehúzva!