Én eddig majdnem mindhol báránystifadot fogtam ki és én megvallom, nekem jobban ízlik, mint a borjús...
Most Koson volt ilyen is, hoyg "octopus stifado", de nem volt rá ingerem megkóstolni, mert szerintem ahohz hal íz nem passzol.
Kedves Jox!
Ez azért durva! Tessék azonnal adni abból a hatalmas adag gusztusos suvlakiból!
Hú, de éhes lettem! Fel lettem izgatva (ízlelőbimbóilag) és úgyhagyva.
Pedíg van! A Hellasz.hu főoldalán lenyitod a "Tartalomjegyzék" rovatot majd ott rákattintasz a "Receptek"-re. Azon belül kiválasztod az "Ételeket"-et és ott az 5 oldal tetején olvashatod.
Joghurtos, fokhagymás uborkasaláta - tzatziki
Hozzávalók:
1 kg uborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, friss bazsalikom és tárkony, 4 dl joghurt, só, kevés borecet vagy citromlé
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk egy órát, majd leszűrjük. Finomra vágjuk a zöldfűszereket, lereszeljük a fokhagymát, belekeverjük a joghurtba, és ha nem elég savanyú, borecettel vagy citromlével ízesítjük. Belekeverjük a leszűrt uborkát, és lehűtve tálaljuk. Tipp: A nálunk kapható joghurt közel sem olyan sűrűségű, mint a görög. Ha a salátát túl hígnak találjuk, bármilyen ízesítés nélküli tejszínes krémsajttal sűríthetjük.
A görögök előszeretettel fogyasztanak a húsételek mellé salátákat. A tzatziki uborkából készült sűrű joghurtos saláta, amit előételként is fogyasztanak.
Hozzávalók:
- ízlés szerint friss citrom leve
- 2,5 dl tejföl
- 1,5 dl natúr joghurt
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 2 közepes méretű kígyóuborka
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehérbors
Az uborkát lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn, vagy vékony csíkokra gyaluljuk, megsózzuk, majd állni hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen, utána jól kinyomkodjuk.
A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk az uborkához az áttört fokhagymát, a tejfölt, a joghurtot, egy kis fehérborsot, ízlés szerint citrom levet és jól összekeverjük.
Letakarva 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Akkor lesz igazán jó, ha kifejezetten sűrűre sikeredik.
Szia Kvalcsi!
Köszönöm a receptet, igyekszem kipróbálni, de melyik az a magyar joghurt ami pont olyan tömény és sűrű, mint a görög volt. Az nem volt vízízű!!!
Szia, ha a joghurtot tiszta pamut konyharuhába öntöd és a mosogatócsapra akasztod úgy 2 órára csöpögni akkor a víz kicsöpög belőle és legalább állagra kicsit hasonlít majd a görög sűrű joghurtra.
Karpuzi a kosi nyaralásom óta állandóan rád gondolok, mert az útszéli gyümölcsbódéknál mindenhol ki volt írva a neved!!! Most már tudom, mit jelent!!!! Nagyon eltűntél.
Bocs, az offért, csak remélem, ha ide írtál, itt észreveszed, hogy írtam neked.
Szerintem egyik sem! Azt nem tudom, hogy lehet-e kapni a görög élelmiszereket áruló boltban Budapesten joghurtot.
Itt a honlapjuk, ezen nem említik, de azért elképzelhető, hogy van.
http://www.fbvszosz.hu/csemege.pdf
Én úgy tudtam, s ezt is olvastam mindenhol, hogy a stifado borjuhúsból, vagy fiatal marha húsából készül. Nosza, gondoltam, legyen birkából! Isteni finom volt!
meg nyúlból.... bárányról én sem hallottam még ......