igen,csak nem arra hogy a kocsidban eloltsd a tűzet.
Bizonyára hihetetlen, de én már oltottam el 1kg-os poroltóval a saját kigyulladt autómat. Így "csak" a motortér fele égett ki, nem az egész autó porig.
Szóval, az, hogy semmire sem jó, elég messze áll a valóságtól.
"Volt már itt bárki is, akit görög rendőr megállított, és igazoltatott??? "
Igen. Ha jól emlékszem, 2008-ban, a Tempi völgy előtt kiintett a sorból és kérte a papírokat. Amikor rájött, hogy külföldi vagyok, visszaadta és elköszönt. 2009-ben a kenumat vizsgálta át egy nőből lévő rendőr horgászfelszerelést keresve, de a férfi társa szólt neki, hogy hagyjon békén, nyilvánvalóan nincs benne semmi.
vészhelyzetre, nem tűzoltónak akarok felcsapni, hanem ha látom, hogy az autóm (vagy másé) füstöl/kigyullad, akkor meg tudjam fékezni. Ez az 1 kilós 6-10 másodpercig olt, min. 15 bar nyomáson. Valamire csak jó, az orosz dashcam videókon tudnak ezek is oltani.
Volt már itt bárki is, akit görög rendőr megállított, és igazoltatott??? (kivéve gyorshajtás, de az se nagyon jellemző)
Inkább a szerb és a mac előírásokra kell jobban figyelni.
Engem már mért be görög rendőr a pályán éppen lassítottam amikor 180 környékén lekamerázott .. Megálltam ,ránézet a rendszámra mondott egy ejnye bejnét és tovább engedett.. Volt hogy konvojban mentem,kb 5 autó én leghátul. Kiállított mindenkit, meglátta a magyar rendszámot, és engem tovább küldött. Volt a sorban szerb bulgár román.őket ellenőrizte.. Szerb rendőrnek még nem fizettem, Szabadka környékén vett ki, mondja 120-al mentél, mondom nem! akkor 110-el mentél, mondom nem! akkor 100-al mentél, mondom nem. mire a rendőr, akkor menj a picsába mind ezt magyarul, a kocsiból ki sem szállva mellém állva mondta...
Macedón rendőrnek fizettem talán kétszer.. Mindkét esetben 50-100 euróról indultunk, végén 10-20 euró amit adtam neki, De volt hogy 40-et kért, ötvenest adtam oda. Nem tudott visszaadni, ezért visszaadta az 50-est...
vészhelyzetre, nem tűzoltónak akarok felcsapni, hanem ha látom, hogy az autóm (vagy másé) füstöl/kigyullad, akkor meg tudjam fékezni. Ez az 1 kilós 6-10 másodpercig olt, min. 15 bar nyomáson. Valamire csak jó, az orosz dashcam videókon tudnak ezek is oltani.
Az 1 kg-os tűzoltópalack elsősorban háztartási célra van. Pontosabban háztartási balesetek- pl. konyhai tűzeset- elhárítására.
Mindazonáltal tavaly mi is 1 kg-os palackot vettünk a Lidl-ben, mielőtt elindultunk Görögországba és azóta is az autóban van.
#2470232018-03-12 12:47:22 Válasz a #247020. hozzászólásra
Tényleg olyan Görögország, mintha nem is lennének rendőrök.
Szerbeknél fizettem már, azok elvették az összes papírom, amíg nem rendezem a pénzügyeket.
De ott vissza is játszotta a videót, megmutatta a felvételt, nem volt min variálni.
az a baj,hogy egy kezdődő tűzre sem igazán jó.
az a tűz nagy valószínűséggel két helyen fog keletkezni,vagy a motortér vagy a műszerfal alatt.
mit fogsz csinálni ha elkezd dőlni a füst a műszerfalnál,félreállsz előásod tűó.készűléket és elkezded benyomni a lukon ahonnan a legjobban dől a füst,ha van egy kis szerencséd eloltod vele(de nem fogod) ha nem akkor ég tovább.de nézzük azt hogy eloltottad,ráment a kilós mindenki megnyugszik,de az a tűz újra elkezd égni,már nem lesz mivel oltani.
a másik a motortér.dől ki a füst.mit csinálsz?az eleje ua.autó félre tűó.készűlék elő,a kilós ahhoz megint kevés hogy hűtőrácsnál befújd,persze mit csinálsz,felnyitod.óriási hiba.
A kis porraloltót nem is arra találták ki hogy egy komplett autó tüzet eloltsunk. Arra viszont tényleg jó, hogy egy kis tüzet eloltsunk vele. Egyéb iránt a kicsi el nem oltott tűzből lesz a nagy tűz!Sose azt nézzük hogy a mi készülékünk elég-e az oltáshoz, hanem próbáljuk meg az oltást. Aztán vagy nyerünk vagy nem. De ha meg sem próbáljuk?! Én pl. vontató kötelet is rakok be, mert hát sosem tudni hogy kell-e, vagy sem. Ez kicsit ahoz hasonlítható, mint az utasbiztosítás. Sose legyen rá szükség, legyen kidobott pénz!
igen,csak ez kb olyan hogy a te autódhoz mondjuk 2tonnás vontatókötél kell,de te csak 1,5t-sat veszel,tudod hogy van és ha kell el fog szakadni,de van!
"Az autótüzek változatos helyről és okból törhetnek fel, de az esetek többségében az elektromos rendszer hibájára vezethetők vissza. Mi is a műszerfal alól, a biztosítéktábla környékéről indítottuk kis teszt-tüzünket, amit Karotta sikeresen megfékezett a cikk elején említett egykilós porral oltóval. A mi példánkban, amíg csak a műszerfalat nyalogatják a lángok, és van nálunk oltóeszköz, van esélyünk, de ha már elérte a kárpitot a tűz, inkább meneküljünk, a kis poroltókkal esélytelen a harc."
az a baj,hogy egy kezdődő tűzre sem igazán jó.
az a tűz nagy valószínűséggel két helyen fog keletkezni,vagy a motortér vagy a műszerfal alatt.
mit fogsz csinálni ha elkezd dőlni a füst a műszerfalnál,félreállsz előásod tűó.készűléket és elkezded benyomni a lukon ahonnan a legjobban dől a füst,ha van egy kis szerencséd eloltod vele(de nem fogod) ha nem akkor ég tovább.de nézzük azt hogy eloltottad,ráment a kilós mindenki megnyugszik,de az a tűz újra elkezd égni,már nem lesz mivel oltani.
a másik a motortér.dől ki a füst.mit csinálsz?az eleje ua.autó félre tűó.készűlék elő,a kilós ahhoz megint kevés hogy hűtőrácsnál befújd,persze mit csinálsz,felnyitod.óriási hiba.
főként azért vettem 1 kilóst, mert az méretben akkora, hogy ne zavarjon az utastérben, bármikor egy mozdulat, hátranyúlok és ott van. Csomagtartóban nem sok értelme van tartani, gondolom azzal egyetértesz és az is életszerűtlen, hogy egy 6 kilós poroltót hurcoljak egy gyerekülésben. Így van valami, ami több mint a semmi, a görög rendőr sem büntet meg, ha kiállít, még ha nagyon kevés esély is van erre. Ennyi megér nekem 2000 forintot.
De mondd el nyugodtan, ha van jobb ötleted. A felhívom a tűzoltó barátomat, aki rögtön ott terem és eloltja a tüzet sajnos nálam nem opció, mert nincsenek barátaim.
hát én inkább raknék egy 6kilósat a csomagtartóba,több értelme van.én pl.nyaraláskor behajítok egy 6-os port és mellé még egy halonnal oltót is,sajnos ezt már betiltották.
Görögben még nem láttam Én sem, hogy mértek volna, meg sem állítottak, igaz csak Sartira szoktunk menni.
Inkább jellemző Szerbiára és Macedóniára a trafi