Szia!!
Elhiszem neked hogy nem volt fincsi,de az emberek izlelőbimbói nem egyformák.
Én érzek magamba annyi bátorságot és a gasztronomia iránti szeretetet,hogy én gondolkodás nélkül megkostolnám a sünikét.
Fel is csigázott ez a téma csak ezekszerint nem tudom megkostolni,de amik késik ugye az nem múlik
Igyekszem ezt az űrt kitölteni és remélem még sikerül is ebben a rövid életembe ezt kitölteni.
Én már csak azért sem kostólnám meg, mert nyersen kell fogyasztani és ha jól tudom akkor a nyers dolgok a tengerben hepatitis fertőzöttek amitől mi nem mediterrán emberek könnyen megbetegszünk. Más ez a helyiekre hisz ők ilyeneken nőttek fel, Lásd a cigánygyerekeket, télen is egy kisgatyában szaladgálnak a hóban és mégsem fáznak meg........
#1033102009-06-05 11:34:54 Válasz a #103299. hsz-ra
Kedves Macska
Valoban a tengeri herkentyuk nyersen vagy nem elegge atfozve valo fogyasztasatol lehet kapni hepatitisz A t a foldkozi tenger kagyloinak pl.40 % a fertozott ezzel a virussal de ugyanugy el lehet kapni mosatlan gyumolcstol fertozott ivoviztol es fertozott vizzel valo tisztalkodassal is vagy csak attol hogy nem megmosott kezzel aszankhoz nyulunk hiszen az A vrus cseppfertozzessel is terjed es a vilag egy ket orszagan kivul(Japan ,Eszak-Amerika pl.)szinte mindenhol jelen van
a B szexualis uton terjed
a C pedig fertozott verrel valo kapcsolatba kerulessel
a jo hir az hogy az A es a B ellen van oltas a mi generacionkat (30- 40 esek)meg csak A ra oltottak ha jol tudom de a mai gyerekeket mar B re is
Szoval ha valaki nem biztos benne hogy be van e oltva az menjen el a korzeti orvosahoz es erdeklodjon utana es ha szukseg van ra oltassa be magat mielott nyaralni indul igy aztan konnyen kivedheto a dolog
Udv
Kriszta
#1033132009-06-05 11:38:59 Válasz a #103299. hsz-ra
ja igen es meg egy dolog:
a hepatitisz nem valogat es nem lehet hozzaszokni aki nincs beoltva az elkaphatja fuggetlenul attol hogy helyi vagy turista ezert eszik itt annyira
nyugodtan a kagylokat sunoket a helyiek mert attol csak az A -t lehet elkapni arra itt pedig kotelezo az oltas es teljes vedettseget is nyujt
#1037282009-06-08 19:30:15 Válasz a #103313. hsz-ra
megkérdeztem házi doktorbácsim és aztat mondta, hogy a teljes védettséghez 3 oltás kell amit 6 hónap alatt lehet beadni és akkor lesz emberke teljesen védett, de már a második után is olyan 80-85% védettséget ad ami 4 hét, tehát aki kóstolni akar és van még annyi ideje...
#1041752009-06-11 17:22:42 Válasz a #103728. hsz-ra
Szia
igen en is ugy tudom hogy 3 oltas kell de en mintha azt hallottam volna hogy az A elleni oltas kotelezo es kapja mindenki
tevednek?
Na majd utanezek hogy hogy is allunk ezugyben
Udv
Kriszta
#1053142009-06-19 11:03:14 Válasz a #105297. hsz-ra
Kedves Kriszta!
Szívesen segítenék, de nem tudok. Sajnos nem szoktam sztrapacskát készíteni, pedíg szeretem. Időnként átmegyünk Párkányba és ott szoktam enni a Mária Valéria étteremben isteni finomat.
#1053212009-06-19 11:13:53 Válasz a #105297. hsz-ra
Kriszta! A kedvedért kerestem Neked a neten receptet. Nem tudom, hogy milyen, de jónak tűnik.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 tojás
- 45-50 dkg liszt
- 30 dkg juhtúró/túró
- 20 dkg füstölt szalonna
- tejföl
- só
Elkészítés:
1. A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félre tesszük.
2. Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.
3. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!).
4. Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk. (A 2 evőkanál szalonnazsírt azért kell beletenni a tésztába, mert a későbbiekben lényegesen megkönnyíti a szaggatást!)
5. Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség.
6. Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. (vigyázni kell, mert nagy lángon könnyen kifut a víz!)
7. Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, nyakonöntjük a tejföllel, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót/túrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.
8. A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 percet jelent). Azonnal kiszedjük, és a tálalásig lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon.
Tanácsok:
- A burgonyára reszelés közben lehet önteni egy kis tejet és akkor nem barnul meg.
- Túró helyett lehet reszelt sajtot tenni a kiszaggatott, kifőtt tésztára, így igazán nyúlós, egymáshoz tapadós lesz a galuska.
- A juhtúrot előre össze lehet keverni a savanyú tejföllel majd a kiforrott sztrapacskával és utána a kisült szalonna kockákat a tetejére tenni, majd irány a sütő.
#1053302009-06-19 11:56:40 Válasz a #104338. hsz-ra
Találtam én is, itt nagyon klassz dolgokat lehet megtudni az egyik "barátnőm" ajánlotta nekem is, remélem hasznát tudod venni http://www.mindmegette.hu/index.php
Mi a párommal a következőt vesszük figyelembe:
- az asztaloknál ülők előtt levő étel legyen szimpi (adag, kinézet, stb.), az abrosz tiszta (volt Pireuszban olyan hely, hogy kifordultam onnan); az elegáns hely nem biztosíték a kaja minőségére! (Athénban különösen érdemes erre odafigyelni)
- helyiek legyenek benne (üdülőövezet közepén ez nehezen megtalálható, de azért akad)
- rá lehessen mutatni a halra, hogy na, akkor azt kérem megsütni és/vagy be lehessen menni a konyhába (jó, hát ez az ideális, de persze ilyen nincs gyakran)
Nem számít, az, ha:
- nincs menü - elég ha van miből választani a pultnál/konyhában
- ha a menü nincs valamilyen világnyelven és a tulaj/pincér nem beszél angolul (sőt, ez jó jel), viszont érdemes alapszinten beszélni görögül, hogy megértessük magunkat
És még pár gondolat a külsőségekről:
- a tengerparti tavernákat, mint valaki már említette, elsősorban turisták látogatják, de azért nagyon kellemes tud lenni egy tengerparti üldögélés; arany középútként van, hogy valami autentikus helyen megvacsizunk és a hangulat kedvéért még beülünk egy pohárkára vagy desszertre egy olyan helyre ahol a hullámok az asztal lábát nyladossák
- imádom a lugas-éttermeket is, amikor szőlőlugasban, mindenféle virág köztött vannak az asztalok
Előre bocsi, ha rossz helyen kérdezem, de nem tudja valaki lehet itthon valahol Mythos sört kapni? Bp. a körúton van egy görög üzlet, de ott nincs...gondoltam itt hátha valaki tud valami hazai görög éttermet ahol árulnak.