A szurdokban autóval??? Eddig végig úgy tudtam, hogy ott csak a kisvasút fér el, de az is néha majdnem a sziklát súrolja. Azt tudtam, hogy van egy autóút is fentebb, szóval, nem ott lent, ahol a vasút megy. Gondolom, akkor autóval nem akkora élmény, mint bent a szurdok mélyén a kisvasúttal lenne. Igazából ez utóbii érdekelt volna.
A szurdokban autóval??? Eddig végig úgy tudtam, hogy ott csak a kisvasút fér el, de az is néha majdnem a sziklát súrolja. Azt tudtam, hogy van egy autóút is fentebb, szóval, nem ott lent, ahol a vasút megy. Gondolom, akkor autóval nem akkora élmény, mint bent a szurdok mélyén a kisvasúttal lenne. Igazából ez utóbii érdekelt volna.
Igen, feljebb vezet az út, nem a vasút mellett. Nem is láttam felbukkanni útközben sehol a vonatot, pedig nézelõdtem.
Mondjuk nem is a vonat érdekelt, mert azt már láttuk korábban (2004-ben), hanem inkább a vasútpálya.
A vonat a szurdok alján megy, az biztosan sokkal szebb rész, de azért az út is szép helyeken megy.
Most olvastam valahol a neten egy útleírásban, hogy a Kalamata és Sparta közötti bõ 50 km-es út leküzdéséhez gyér forgalom mellett is 5 órára volt szüksége a szerpentinek miatt!? Ezt enyhe túlzásnak érzem... Örülnék néhány személyes tapasztalatnak, mert aktuális, s nem mindegy mennyi idõvel kalkulálok... Elõre is köszönöm!
2 óra (ha sietsz kb 1 óra) alatt kényelmesen végig lehet menni a szakaszon.
Nagyon szép, szerintem az egyik legszebb útvonal Görögországban.
Amikor tehetem, végigmegyek ezen az útvonalon.
Van egy 6-8 hajtûkanyaros rész.
Tettem fel filmrészletet az útról, megnézheted a Videoalbumban. (nem a legszebb, de a legkeskenyebb részrõl)
Szia h.apci! Nekünk is két órába telt ez a szakasz.
Én is így terveztem... Vacilálok, hogy a Kalamata-Sparta-Ghytio vagy a Kalamata-Areopoli útvonalon menjek végig kétszer a környék bejárása során. Így maradhatnék a szálláshelyen, nem kellene minden nap továbbálni. Még messze van szeptember...
Bennem egy kicsit most keverednek már az emlékek, hogy mi, hoyg is volt nálunk, azt hiszem, el kellene olvasnom ahhoz a beszámolóm ide vonatkozó részét magamnak is. Ha jól értelmezem, nem akarsz egy helyben megszállni és onnan kirándulgatni, hanem "továbbállós" körutazást tervezel. (?) Gondolom Tolo felõl jöttök és nem Patras felõl?
Ha Tolo felõl, akkor érdemesebb valóban Gythionál kezdeni, le a keleti part mentén és a nyugati part mentén fel Kalamataig. Ha nem akrsz sehol sem sokáig maradni, csak megnézni, ami fontos, akkor szerintem erre 3 napot érdemes minimum áldozni, azaz ennyibe bele is fér.
Nem egészen... A nyugati parton megyünk végig Olympia kitérõvel, le Methoniig, majd Koroni, végül Kalamata mellett (Messini) szállnánk meg. Innen kirándulnánk Mani - Sparta - Gythio térségébe, de este vissza is kell menni. Azt hiszem, Gythioból jobb, ha a parton Aeropoli felé megyek vissza, mint Sparta felé. A végén innen mennénk - Monemvasia érintésével - Toloba... ...aztán pihi a vízparton (no meg azért még ez-az, mint Hydra, Athen)
Jó terv! Nagyon szép út lesz, az biztos. Ha valóban csak egy nap van a Peloponnészosz középsõ "újjára", és abba még Spárta is bele kell férjen...az nehéz lesz. Spárta szerintem kiahagyható. Sokan voltak már ezen a véleményen.
Tahát reggel indulsz Kalamatából és ugyanoda mész este vissza??
Én döntenék valahogy, hogy vagy csak Kalamatától északabbra vagy csak attól délebbre megyek, de nem mindkettõ egy napon.
Ha agaszkodsz a tervedhez, és Spártát nem akarod megnézni, akkor talán valóban a legjobb terv: Kalamata - Mistras (Sparta) - Gythio - majd Kotronas irányába és a közelben lévõ völgyszoroson át Areopoliba, onnan, pedig fel ismét Kalamatába. Ez a terv szerintem belefér egy napba, bár elég húzós lesz és rengeteg látnivalóz kínál. A Belsõ-Máni sajnos ezáltal kimarad. De így is láttok valamit belõle.
Azért tartom én is jobbank ezt a sorrendet,mert ha fordítva indulsz el, útközben annyi kisebb települést látsz,ahol van valami vonzó és meg akarsz állni, hogy elmegy a nap, nem jutsz Gythiónál tovább. Ellenkezõ sorrendben viszont délelõtt lezavarod Mistast, gythiót és a délután még a Mánié, a maradék idõbe el tudod osztani a fontosabb látnivalókat.
Kicentiztem már majdnem mindent, csak az idõjárás rúghatja fel, egy-egy esõs nap... Spannos, de vannak alternatívák. Nem zavar, ha elmarad esetleg valami. Nem szenvedni megyek, hanem nézelõdni; néha a kevés a több... Spártán csak átmennék, sõt, lehet, hogy ezúttal Misrtast sem mászom meg, csak vetek rá egy "gyógypillantás"-t. Úgy lesz, hogy egy nap csak Mani és Gythio... Azért lesz jó a lefoglalt fix szállás, mert ráérek akármilyen késõn odaérni esténként.