Július 14-től leszünk egy hetet az EVI Hotelben. Falirakiból mennyiért visz be a busz Rodosz városba? Hol lehet menetrendet és árakat nézni?
Milyen árakon mozog idén a robogó-, autóbérlés (a hotel közelében)?
kicsit olvass vissza a fórumon és megtalálod a kérdéseidre a választ.
Vagy nézd meg az index/ utazós fórumán , ott is van Rodos-os fórum, emlékszem
fent van a busz menetrend. Bal oldalt van egy kereső ,oda írd be ,
úgy emlékszem 1,5 euro a buszjegy Falirakiból a fővárosba .
Sziasztok!
sajnos megérkeztünk
most értünk haza, elég fáradt vagyok, holnap írok bővebben.
Faliraki jó választás
Fundy: az Evi Hotel nagyon messze van mindentől. De, a főúthoz, ami Rodoszba visz, közel van. 2,20 EUR a buszjegy.
Elmentünk a hotel előtt egy párszor. Faliraki központja is 1,5-2km onnan.
Tsampika az egyik legjobb strand De a mi kedvencünk Agathi Beach (Golden Sand) Faraklos mellett.
Faliraki: 9 éve jártunk itt legutóbb, azóta elég sok minden változott. Sok "luxus" taverna és koktélbár nyílt, nulla görög hangulattal. De, azért meg lehet találni az igaziakat is A Luna Park kiköltözött a szállodasorra, a Water Park alá.. a régi helyét Faliraki központjában benőtte a gaz. (??)
A part még mindig nagyon klassz, viszonylag lassan mélyülő, homokos, rengeteg bérelhető napernyővel. Mi mindig viszünk strandsátrat, a napernyő mentes részeken fel tudjuk állítani.
A buszok kb. 20 percenként indulnak a McDonaldstól Rodosz városba. Fontos tudni, hogy két főút van Falirakiban! Van egy felső kétszer két sávos, ami egyenesen bevisz a városba. Itt is jár sok busz, amik messzebbről jönnek. A jegy 2,20 EUR egy útra.
A másik főút (utca), ami Faliraki közepén megy végig, a szállodasor és Kallithea felé Rodosz városba. Ezen az úton lehet eljutni a Water Parkba is. (Esperides Hotel megálló!) A jegy a Water Parkig 1,10 EUR. Faliraki Lindos felé eső szélétől, ahol mi is voltunk, ill. ahol az Evi Hotel is van, a McDonalds egy jó negyed óra-20perces séta.
Rodosz városba még be lehet jutni a piros kishajóval is a kikötőből. (ha jól emlékszem, arra 4 EUR a jegy)
Árak:
Gyros pita: 1,8-2,5 EUR (Rodosz városban olcsóbb) Apolakkiában, valamint a Tsampika View útszéli tavernában ettünk nagyon finomat
Gyros tál: 6,5-9 EUR
Musaka: 6-8 EUR
Pasticio: 6-8 EUR
Octopus: 8-12 EUR
Swordfish steak: 10-12 EUR
Üdítő tavernában: 1,5-2 EUR
Egy pohár bor: 1,5-2,5 EUR
Sör (helyi rodoszi): 1,8 EUR az Akti tavernában a kikötőnél
Mythos: 3 EUR körül (boltban 1-1,5 EUR)
helyi borok Emponasban: 4-10 EUR / palack
Souma: 6-8 EUR / fél liter
Kenyér: 0,6 EUR (0,5 kg lehet kb.)
Frappé: 1,5-2 EUR (fagyival 3,5 EUR)
Egy gombóc fagyi: 1-1,5 EUR
Mi a Kallithea felé lévő Lidl-ben vásároltunk be. Az árak kb. mint itthon, de tele van görög cuccokkal görög Argus sör például. Dolomades és óriásbab konzerv 0,8 EUR. Víz 6*1,5L 1,4 EUR (a super marketben a víz 1 EUR /2L)
Bevándorlók: a Lidl-nél rohant le minket pár gyerek, erőszakosak. De rájuk kiabáltunk és elszaladtak. Ezen kívül a városban láttunk egy-két furcsa alakot, de csak feküdtek a parkban, nem sok vizet zavarnak. Szóval ettől a dologtól nem kell tartani.
Idő: elsőkét nap júni 17-18. nagyon meleg volt, péntek reggelre jött egy hidegfront, felhőkkel. Akkor sem volt hideg, de érdekes módon lehűlt a tenger is..aznap nem is fürödtünk, pedig Tsampika volt betervezve egyébként 26-30 fok körül volt, de a napon a hőérzet kb. 40 fok. Akkor lehet érezni, hogy nem annyi, mikor kijössz a vízből, és fúj a szél. A nap nagyon durván süt, felhőt csak egy napon láttunk. Vigyázni kell. 5 perc alatt odakozmált vállam első nap, amíg lesétáltunk a partra.
Water Park: érdemes megnézni, de egy napot rá kell szánni. Belépő: felnőtt: 22EUR, gyerek: 15EUR, 90cm alatt ingyenes.
Zoknit vigyetek!! A beton először szétégeti a felázott talpadat, majd leszedi róla a bőrt Faliraki hotelsoron van Kallithea felé, az Esperides Hotellel majdnem szemben.
Autót 3 napra béreltünk, az Efremtől. Már április elején lefoglaltam e-mailben. Fiat Panda 1.2 70EUR / 3 nap volt. Az autó vadi új, 2014-es. Házhoz hozták,és onnan is vitték, full insurance, km limit nélkül. A benzin 1,61-1,69 EUR/L, az Ekol kutaknál olcsóbb Faliraki környékén. 45 EUR-t tankoltunk a 3 nap alatt, és sok mindent láttunk. A sziget túra 40-45 EUR fejenként, és kb 3-4 helyre visznek el.
Szerintem, ha helyben akarsz foglalni, olyan 30EUR/nappal kell számolni egy A kategóriás kiskocsira. A motort nem tudom.. de azt én csak helyben közlekedésre ajánlanám..
1. autós nap: Epta Piges (Hét forrás) Kolimbiánál kell elkanyarodni felfelé, onnan kb 500m, balra fel egy meredek úton. (ki van táblázva mindenhol „Seven springs”) Belépő nincs! A parkoló ingyenes. Pávákra vigyázni! ott mászkálnak a kocsik között. Szép erdős rész, hűsítő program. Azt a bizonyos alagutat csak is annak ajánlom, aki abszolút nem klausztrofóbiás, és ezt tudja is magáról a párom nem tudta.. kb. 200m tök sötét, szűk, vizes alagút, és ha bemész, nem tudsz visszafordulni, mert 100an jönnek mögötted. A végén kis tó, vízesés amit az alagutat elkerülve is meg lehet közelíteni egy kis dombon keresztül.
Faraklos, Agathi beach (Golden Sand): Haraki felé kell lekanyarodni a főútról. Farakloshoz (romos kastély) fel is lehet mászni a vállalkozóbb szelleműeknek. A Golden Sand-en strandoltunk egy kicsit.. de megnézni is érdemes, igazi aranyhomokos part, lassan mélyülő vízzel.
Lindos: minden irányból gyönyörű. felmásztunk az Akropoliszhoz, belépő: 6 EUR na, onnan aztán van kilátás ki ne hagyjátok! Felfelé, mivel fogalmam nem volt, hogy merre kell menni, követtük a szamarakat (5 EUR-ért felvisznek szamárháton), az út vége felé bokáig gyalogoltunk a szamár kakában Aztán lefelé kiderült, hogy van másik út is.. de Lindos nekem olyan mint egy kis labirintus, alig találtunk ki. Ezen a napon borzasztó meleg volt..
Sok-sok víz kell! felfelé megittunk egy 2 literest.
Visszafelé megnéztük Tsampikát, az Anthony Quinn és a Ladiko öblöket. (Faliraki mellett közvetlenül, a főúton ki van táblázva)
2. nap: St. Pauls’s Bay, és Lindos a másik irányból. Parkolni a főút mellett ingyenesen lehet.
Askiplio (várrom): Kiotarinál kell felfelé kanyarodni. Sokat kell felfelé gyalogolni a parkolóból, de megéri. belépő nincs .
Utána mentünk lefelé Prassonisi-ig, majd Apolakkián keresztül (jó kis tavernák vannak , olyan tzatzikivel, amiben megáll a kanál ) Monolithosig. Itt sincs belépő. De ajánlott sportcipőben menni. Utána Sianna (Sina), ahol Szumát vettünk, majd Kritina (várrom, belépő nincs). Utána Emponason át vissza Falirakiba.
3. nap: Petaloudes (Pillangók völgye) belépő: 5 EUR. Jó kis túra, olyasmi mint a Szalajka völgy. Három helyen lehet bemenni, alul, felül, és középen. A főbejárat középen van, ott van nagyobb parkoló is. Fentről vissza lehet jönni gyalog, vagy kis vonattal is (4 EUR). Fent van egy monostor, nagyon szép kilátással, érdemes felmászni odáig. A völgy aljában pedig egy kis múzeum a helyi élővilágról. Lepkét láttunk, egy féléből van viszonylag sok. De, aki azt hiszi, hogy a feje körül fognak százával röpködni, az csalódni fog. A fatörzseken, és a sziklákon pihennek. Június-Augusztus között lehet a legtöbbet látni.
Utána lementünk a partra Kamiros felé (színház). Kamiros belépő: 4 EUR.
Még a helyi élővilághoz: egyik nap gyalogoltunk hazafelé, egy nagy rét melletti járdán a Voula közelében, mikor sokkot kellett kapnom.. egy kb. 1 méteres fekete kígyó (vagy sikló..nem értek hozzá) csúszott el a járda mellett. Én ekkorát még csak üveg mögött láttam, szóval nem kicsit ugrottam
Rengeteg szúnyog van!! De az elektromos riasztót annyira nem kedvelik.. tudtunk nyitott ajtónál aludni, klíma nem kellett.
Nagyon köszönöm a részletes beszámolót, a kérdéseimre , bocsi a szúnyogos dolgot nem
értem, akkor vigyünk elektromos szúnyog riasztót ?? vagy nem használ nekik ??
nálunk változott a szálloda, Louis Colossus Beach Hotelbe megyünk, ez Faliraki szélén
van , a tengerparton.
megnyugtató hogy még nem lepték el a szigetet a menekültek!!
Huu jó a kígyós sztori, gondolom hogy frászt kaptál !!!
Még eszembe jutott pár dolog.
Nálunk a fakultatív program Symi lesz, úgy tudom a Falirakin a kikötőből is lehet menni
a hajós programra. Nem emlékszel ez mennyibe került ?? ill.Ott tudok kártyával fizetni ??
vagy csak egy bódé van a kikötőben ??
A fővárosba szeretnénk bemenni és nézelődni, a fővárosban drágábbak az éttermek ??
A Nagymesteri Palotába mennyi a belépő ??
Köszi a választ előre is.
üdv
gémike
mi hétfőn délután megyünk , 17.-kor megy a wizz , most épp a görög államcsőd miatt
izgulok.