Tanuljunk görögül!
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 226
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Süti
Aktív fórumos
Aktív fórumos
118 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42515 Üzenet linkje2007-08-23 20:39:59 

Szia Stratos! Úgy tûnik, hogy a szerver velem is "tréfál", mert nekem sem volt megjeleníthetõ! icon_cry.gif Remélem gyorsan helyre jön! icon_rolleyes.gif icon_wink.gif
# 227
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42549 Üzenet linkje2007-08-24 08:00:45 

icon_confused.gif icon_cool.gif Annyi baj legyen! Ha másképp nem, találunk még biztosan más netes anyagot is az önmûvelésre! icon_wink.gif

Nóra például felhívta a figyelmemet egy másik klassz oldalra is:
http://hellonet.teithe.gr/EN/lessons/lesson1/L1_en01.html

...még nem néztem meg tüzetesen, de lehet, hogy itt is találunk hanganyagot!

# 228
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42560 Üzenet linkje2007-08-24 08:40:02 

Sziasztok!

Na hazaértem és visszatértem (a fórumba icon_smile.gif )

Nekem sem jön be a Filoglossia! DE: Az utóbbi idõben több gyakran látogatott oldallal voltam így, 2-3 napig semmi, aztán minden tuti! Azt hiszem karbantartják, vagy fejlesztik ilyenkor - nem tudom!
De bízzunk benne, hogy "feléled" icon_wink.gif

Majd figyeljük!

Stratos:
Ok (bár én már nem bízom benne... icon_confused.gif ), nem is törlöm teljesen az eddig elkezdett anyagot, hanem inkább kiegészítem majd! De a fentebb ajánlott oldal ( icon_idea.gif Négy részbõl álló anyag, de azokban is 4 lecke van, meg gyakorlatok, és bizony, van hozzá hanganyag is! icon_razz.gif ) sem rossz, SÕT! elkezdhetjük fordítgatni azt is! icon_wink.gif

# 229
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42607 Üzenet linkje2007-08-24 13:39:28  Válasz a #42560. hsz-ra Előzmény #42560

Köszi Petrosz minden angolról fordított segítséget javítást!
Fel kezdtem rakni az anyagot (nehogy ezt is idõ elõtt töröljék icon_twisted.gif !)
És bármi észrevételt, javítást, javaslatot, vagy elõredolgozást szívesen veszek! (Itt is, és privátban is!)

Szerintetek jó lesz ez így, vagy szedjem szét jobban az anyagot?

# 230
Jorgos
Moderátor
Moderátor
515 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42643 Üzenet linkje2007-08-24 19:49:17 

Szerintem jó lesz ez így!
# 231
Süti
Aktív fórumos
Aktív fórumos
118 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42828 Üzenet linkje2007-08-26 19:29:23 

Szia Stratos! Elküldtem Neked a gammás szavakat, de nem vagyok benne biztos, hogy meg is kaptad. Az elküldött e-maileim között nincs ott. Írj, ha nem sikerült! icon_rolleyes.gif

Stratos: a legjobb, ha a gmailemre küldtök minden anyagot, minden segítséget! :
estratosster@gmail.com
Mindenki neki láthat akár a feltett lecke fordításának, akár a következõ leckéknek...
Köszi, és üdv!

# 232
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42972 Üzenet linkje2007-08-27 23:34:09 

Petrosz barátunktól kaptuk a hírt, hogy újra él a Filoglosszia! icon_cool.gif http://www.xanthi.ilsp.gr/filog/uk_menu.htm
icon_rolleyes.gif
Akkor most melyikkel dolgozzunk? Ezzel, vagy a HelloNettel? http://hellonet.teithe.gr/EN/lessons/hellointro/intro_en01.html

Vagy felváltva? icon_wink.gif

# 233
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42973 Üzenet linkje2007-08-27 23:49:18 

A Filoglosszia sokkal szimpatikusabb! Szerintem sokkal könnyebb használni egy kezdõnek... Sokkal jobb a struktúrája és maga a honlap is sokkal áttekinthetõbb és könnyebben használható! Ezen kívül meg ha a sors "visszaadta"... icon_smile.gif
Én arra szavazok icon_smile.gif

# 234
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42975 Üzenet linkje2007-08-27 23:57:30 

Ja:
És rázva, NEM keverve icon_smile.gif

# 235
Fnenora
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
41 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42976 Üzenet linkje2007-08-28 00:04:00 

Szerintem is maradjon a Filoglosszia ha már újra megnyitható. Ha ezzel végeztünk, még mindig megnézhetjük, mi van a másikon.

Stratos: Jó, ha nincs ellenszavazat... maradjon!
(de azért, mégiscsak idézek majd a másik oldalról is...!) icon_wink.gif

Hölgyeim!
Köszönöm a béta-gamma szavak fordításait ejtéseit ( https://berlin.cls.yale.edu/pi....._combo.asp )!
Nagy segítség! (a betûkre, hangsúlyokra nem árt figyelni! Pl. nem mindegy, hogy βροχή (vrohí), vagy βρόχι - (vróhi) mert míg az elõbbi esõt, záport jelent, addig a másik vadfogó-hálót, hurkot, kelepcét!) De már rakom is fel a Hellasz.hu szótárába...! Jöhetnek a következõ betûk is! icon_twisted.gif
Nem akar még esetleg, más is a segítségbe beszállni...? icon_redface.gif icon_redface.gif icon_redface.gif

# 236
Fnenora
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
41 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43050 Üzenet linkje2007-08-28 21:32:01 

Van még mit tanulnom kiejtés terén is. Megnéztem mit írtam rosszul, hát..... De ezeket most biztos megjegyzem. A deltá-val folytassam vagy azt már fordítja valaki?

Stratos: Hát nehéz a hiányzó betûket a magyar betûkkel leírni fonetikusan... ezért írtam oda hullámvonallal a gh... betûknél a ~j...-s verziót is! (Valahol a kettõ közt lehet az igazság. De majd ha eljutunk a párbeszédek meghallgatásáig, ott jobban érezhetõ lesz, mikor hasonul, és mennyire a betûk kiejtése!)
Mivel Te voltál a gyorsabb, legyen neked a Delta, és Süti jöhet az epszilonnal! Még valaki csatlakozik?

# 237
Süti
Aktív fórumos
Aktív fórumos
118 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43062 Üzenet linkje2007-08-28 23:48:33 

Epszilon? Azt szeretem! icon_wink.gif De kérek pár napot, mert most eléggé húzos hetem van. De igérem igyekszem! Azt még mind a mai napig nem értem, hogy miért nem mentek át a csatolt excel fájlban a görög betûk, de majd kitalálok valami okosat! icon_wink.gif Örülök az újabb "házinak". icon_biggrin.gif
# 238
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43065 Üzenet linkje2007-08-29 00:18:28 

süti írta:
Epszilon? Azt szeretem! icon_wink.gif De kérek pár napot, mert most eléggé húzos hetem van. De igérem igyekszem! Azt még mind a mai napig nem értem, hogy miért nem mentek át a csatolt excel fájlban a görög betûk, de majd kitalálok valami okosat! icon_wink.gif Örülök az újabb "házinak". icon_biggrin.gif

Csak elsõre nem jöttek át (akkor folyamatosan íródtak olyan kínaias olvashatatlansággal), de aztán, már kétszer is átjött a melléklettel ahol klasszul olvashatóak voltak a görög betûk is!
Te is megnézted a Szótárat?
Mivel én sem vagyok tévedhetetlen (csak érzésbõl írom a dolgokat), de már egy másik fórumon rámpirítottak a χ~"h(>ch) betûvel kapcsolatosan, ahol is azt írtam; én a görög h betût nem lágynak érzem, és nem is azért írják a c-betûtt hozzá (lásd a technika szóban) - ahogyan a deltánál, vagy a gammánál szoktam kitenni figyelmeztetésül a lágyító h-t, hanem ellenkezõleg! Keményebbnek! A torok ill. nyelv és a szájpadlás közti szoros résen átpréselõdõ levegõ, ami néha az f betû erõsen fújt változatára hasonlít, szerintem a k ill. ty hangot puhítja (ki hogy tartja a nyelvét), és ezért nem hasonlítható a magyar "puhább" há betûjéhez!
De ha valaki észérvekkel meg tud gyõzni az ellenkezõjérõl, (és nem csak az az egytlen süket érve, hogy azt állítja magáról, hogy õ tanár!), akkor simán beadom a derekam! Hisz ezért van a fórum, hogy "hülye" kérdéseket tegyünk fel!
Ezért, nyugodtan kérdezzetek rá, ha valamit nem úgy írtam, ahogy Ti küldtétek, és gondoljátok... és nem értitek, miért írtam másképp! Itt meg lehet vitatni, s a göröghonban lévõ srácok majd eldöntik a kérdést!

# 239
Süti
Aktív fórumos
Aktív fórumos
118 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43079 Üzenet linkje2007-08-29 09:08:25 

Sajnálom Stratos, de nem tudlak ész érvekkel meggyõzni az ellenkezõjérõl. A h betût szerintem is keményen kell ejteni! icon_wink.gif

Nem sûrgõs semmi sem! A lényeg, hogy amikor van kedvetek, és idõtök haladni az anyaggal (akár a https://berlin.cls.yale.edu/picturedictionary/pub/index.asp?p=2&v= szavaira, szótározására, akár a Filoglosszia kimaradt dolgai, ill. következõ leckéi), akkor tegyétek meg! icon_wink.gif

Hölgyeim, ha van kedvetek kiegészíteni még, a korábbi betûk szavaihoz tartozó nyelvtani/ragozási táblázatainak teljes fordításával is (a példaszavak ragozási formái, amiket a szóhoz mellékeltek, mint a példamondatokat) esetleg az alapján magának a szónak a ragozása), az se lenne rossz...! Mert például, az igéknél is teljes káoszt idézhetek azzal elõ, hogy a Kézi Szótárban alapban egyes szám elsõ személyében szerepelnek a görög igék, míg a magyar megfelelõi egyes szám harmadik személyben...! Pedig én a Hellasz.hu szótárában szintén egyes szám egyest használok a magyarhoz... ha odaírnánk a többi alakot talán érthetõbb lenne...!
Nem ártana a felszólító módokat is szerepeltetni, és az egyébb igeidõket (múlt, jelen, jövõ) mert elsõre nem könnyen találhatóak meg a szótárban, mivel sokszor a szótõvük sem teljesen egyezik...
De ez csak egy sóhaj volt...!
icon_redface.gif

# 240
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#43087 Üzenet linkje2007-08-29 10:00:43 

Ilyesmire gondoltam: (el van kicsit rejtve a szavak melletti nyelvtani táblázat)

Ενικός Αριθμός / Egyes szám

Ον. - η βιβλιοθήκη / a könyvtár ~ Alany eset
Αιτ. - τη(ν) βιβλιοθήκη / a könyvtárat ~ Tárgy eset
Γεν. - της βιβλιοθήκης / a könyvtárnak a... ~ Birtokos eset

Πληθυντικός Αριθμός / Többes szám

Ον. - οι βιβλιοθήκες / a könyvtárak ~ Alany eset
Γεν. - τις βιβλιοθήκες / a könyvtárakat ~ Tárgy eset
Αιτ. - των βιβλιοθηκών / a könyvtáraknak a... ~ Birtokos eset

Legutóbb Stratos szerkesztette (2007-08-29 11:58:36), összesen 1 alkalommal
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár