Mielõtt megirom az élményeket,némi izelitõ az árakról :
Szupermarketekben:
tej-1.10
10szelet gépsonka+10szelet sajt/edami/6.85-7.10
6db.szezámoskifli-2eu
német 4.6os finom sör-0.60
görög sör/nem Mythos/-0.70/doboz
Mythos 6db/dobozos/-6eu
1kg fehérkenyér-0.80
mindenfajta cigi-2.5eu
sajtok 20dkg-1.85
ouzo-1.95-tõl határ a csillagos ég!/2dl/
naptejek-6-20ig
1.5literes fanta termékek-1.80/ize sokkal édesebb,mint itthon és sokkal fanyarabb pl.a citromos,finomabb
paradicsom 1kg-0.80
görögdinnye/nekem ugyanolyan izûnek tûnt,mint itthon,de lehet,hogy csak rosszul választottam/-0.35/kg
Tavernákban:
Mythos 0.5dl-2-3.5
Cola 2.5dl-1-2
közepes gyros/mert sztem ettõl bõven jól lehetett lakni/:2.20
nagy gyros-2.50
gyrostál-5-6eu
stifado/nyúl-marha-bárány/-6
muszaka-6
panirozott csirkefilé grill-lapon sütve/isteni-kotopulo fileto pane görögül/-6eu
briam/mindenféle sült zöldség,isteni/-4.20
stuffed tomato/rizzsel töltött paradicsom/-5.20
solefish/filézett tengeri hal sörtésztaszerûségben sütve/-8eu
kardhal-9eu
Na,ezek egy tengerparti étterem az Akrogiali étterem árai,ezekben benne a köret,a sült krumpli+kukoricás,borsós rizs is,külön nem kell kérni.Majdnem mindennap itt kajáltunk,minden este ajándékba kaptunk 2dl.rakit és egy tányér görögdinnyét!!!INGYEN!!!!Néha kaptunk még emellé sült husidarabokat tzatzikivel,halkrémmel,krumplisalival,crostinivel,úgyhogy mindig degeszre tömött gyomorral keltünk fel az asztaltól,mindez kb.22euróba fájt nekünk,sztem irtó baráti ár ennyi mindenért,ja és mindig ittunk hideg frappét jégkrémmel,poharanként 2.5euért,de azt ne hagyjátok ki,isteni!!!Egyelõre egy szuszra ennyi,majd még eszembe jutnak dolgok és folytatom.
Souvlaki mindenféle-7-8
görögsali-4-5
tzatziki-1-2
halfilé paradicsomos szószban/ezt az olasz ITALIAN-Restaurantban ettem,irtó finom és egy sütõtálban teszik eléd,amiben sütötték,akkora adag,hogy azt hittem,nem megy le,de azért legyûrtem/-12eu
Az olaszban minden drágább volt,mint a másikban,amiben szoktunk enni,de ennek megfelelõen az adagok is többek voltak,egy muszakát meg sem tudtam enni,amit most nagyon bánok,mert most szivesen megkajolnám,az 9eu volt,ezután szoktunk át az elõbb emlitettAkrogialira,az is bõséggel elég volt a mi gyomrunknak,pedig az sem kicsi...
Ebben az étteremben minden kedden élõ görög zenei est volt,nagyon hangulatos volt,a napocska lemenõ fényében/hegy mögé ment le 20órakor/isteni étkek mellett megittuk a frappénkat,a söröcskénkkel,rakinkkal zeneszó mellett,ugye el lehet képzelni,már-már giccses is volt kicsinykét,amit cseppet sem bántunk,ilyenkor az oldalbordaszúrásom is kevésbé fájt!
Tessék a ténykre szorítkozni, és nem a másik szívét szomorítani. Még hogy lemenõ nap, még hogy egy kis itóka, és plussz még a párod is? ez hallatlan. És még én azt hittem magamról, hogy nem vagyok irigy.
Judithka
Jó ám a várakozás,ezt szerettem a legjobban,úgyhogy neked velem ellentétben most jobb dolgod van...egyébként fotóztuk Fermát is,csak annyira idióták vagyunk és számitógépes analfabéták,hogy nem tudom,mikor kerülnek fel majd ide Elsõ látásra szimpinek tûnt a partja nagyon szép,de sztem kell majd bérelnetek kocsit,hogy minden elérhetõ legyen/Ierapetra vagy Makri/bevásárlás céljából,mert kissé kihaltnak tûnt,de ez lehet a pozitivuma is a szép partja mellett...
Szia Atosz!Minden bejött,amit irtál,meg is akarom mégegyszer köszönni az infókat,ha te nem vagy,ezt a szép kis falut nem ismertük volna meg tüzetesen.Beszámolót majd irok talán holnap,addig annyi a dolgom még,ja és ide a fórumba fogom irni,ha valakit majd érdekel a Krétai élmények-élménybeszámolóba.
Folytatás:autókölcsönzés.2cég csinálja ezt Makrin,egy a falu közepén,árait nem tudom,de egypár magyar tõlük kölcsönözte a kocsiját,sajna 3xkellett kereket cserélniük...jó,lehet,hogy ez csak véletlen,de az Aeolusnak az apartmanunkkal szemben volt egy kocsikölcsönzõje,teljeskörû biztositással itt az áraik,ha valakit érdekelne,bár látom,nincs még ember,aki Makrira menne,szeretnék kedvet csinálni hozzá,mert látnotok kell,nagyon-nagyon gyönyörû hely!!!
MATIZ:1nap-52E CLIOvagyMICRA:1nap-54
2nap-95
2nap-90 3nap-133
3nap-124 4nap-164
4nap-153 5nap-197
5nap-183 6nap-227
6nap-210 7nap-254
7nap-234
Mostmár gépközelben vagyok.....
Üdvözlet az újra itthonlévõknek! Remélem nekünk is olyan jó lesz, mint nektek volt. Már alig vááááárjuk ......
Milyen volt a tenger?
Bírtátok a hõséget? Éjjel, alvás?
Válaszoljatok gyorsan! Lécccciiiii!!!!!!!
Mostmár gépközelben vagyok.....
Üdvözlet az újra itthonlévõknek! Remélem nekünk is olyan jó lesz, mint nektek volt. Már alig vááááárjuk ......
Milyen volt a tenger?
Bírtátok a hõséget? Éjjel, alvás?
Válaszoljatok gyorsan! Lécccciiiii!!!!!!!
Szia!
Megértelek, hogy nagyon várjátok!!! Láttuk minden nap a hegyoldalban a szállodátokat. A tenger az gyönyörû, tiszta, aprókavicsos. Képzeljétek: az alja pedig megkövesedett láva, és kb. 5-6 méteren keresztül olyan, mintha ki lenne betonozva. Feltétlenül vigyetek strandcipõt, mert anélkül elég kellemetlen már bent, meg a kavics a 45-48 fokon õrült forró. A tenger vize nagyon kellemes, bár napról-napra melegszik.
Nálunk Ierapetrán állandóan fújt a szél, néha már kellemetlenül is, de így elviselhetõ volt a meleg. De ugye más a tengerparton egyébként a hõség, mint itthon. Éjjelre a szélnek köszönhetõen lehûlt a levegõ és tudtunk pihenni.
Kérdezz csak, és válaszolok!
noni
Köszi a gyors választ! Annyi,de annyi kérdésem van
Úgy tudom Te sem vagy húsevõ, mit ettél, mit érdemes megkóstolni? Volt ellátásotok a szállodában, ha igen tudtatok választani? Mikorra kell kimenni a reptérre, mennyi idõ és milyen volt a transzfer?
Merre jártatok a szigeten, mit néztetek meg?
Egyelõre ennyi....... x 10000
Köszi a gyors választ! Annyi,de annyi kérdésem van
Úgy tudom Te sem vagy húsevõ, mit ettél, mit érdemes megkóstolni? Volt ellátásotok a szállodában, ha igen tudtatok választani? Mikorra kell kimenni a reptérre, mennyi idõ és milyen volt a transzfer?
Merre jártatok a szigeten, mit néztetek meg?
Egyelõre ennyi....... x 10000
Judit
Nem vagyok húsevõ, de szerencsére rengeteg salátájuk van a krétaiaknak. A gyümölcsökrõl már nem is beszélve! Nekem a horiatiki volt a kedvencem. Olyan nap nem volt, hogy ne ettem volna. De vannak paradicsomos, spenótos, babos kajáik, szerintem mind-mind meg kell kóstolni! Mi önellátóak voltunk, stúdióban laktunk. Egy édenkertben!!! Nem szeretem a szállodát, mert korlátoz. Például abban, hogy mikor és mit egyek.
A reptérre 2 órával az indulás elõtt kell kiérni legkésõbb, ott már vár az Aeolus képviselõje. 2 órás volt a transzfer. Gyakorlatilag átszeltük Krétát. Klimatizált volt a busz, teljesen korrekt volt minden. A légitársaság is és az utazási iroda is. Minden pontos volt, megszervezett. Én csak jót tudok mondani.
Fermában, Makriyaloson, Sítiában, Istronon, Ag. Nik.-ban a Ha-kanyonnál és Myrtoson voltunk. Autót béreltünk, úgy kirándultunk.
Kérdezz csak bátran, ha tudok szívesen válaszolok!
Irtad, hogy voltatok Fermában. Milyen volt? csak a tengerpartot néztétek meg, vagy a helységet is? Mi oda megyünk aug.23-án. A repülõ reggel, vagy napközben megy? Nektek merre volt a szállásotok?. Milyenek az utak, tényleg olyan életveszélyesek?
Irtad, hogy voltatok Fermában. Milyen volt? csak a tengerpartot néztétek meg, vagy a helységet is? Mi oda megyünk aug.23-án. A repülõ reggel, vagy napközben megy? Nektek merre volt a szállásotok?. Milyenek az utak, tényleg olyan életveszélyesek?
Judithka
Szia Judithka!
Csak átutaztunk Fermán. Megálltunk ugyan megnézni a tengerpartot, de túl sok tapasztalatot nem gyûjtöttünk. Egy pici, hangulatos kis falunak tûnt. Szerintem van minden, ami kell (taverna, minimarket).Túl nagy távolságok nincsenek. Szerintem Nektek is kell autót bérelni, ha látni akartok valamit Krétából. (ha megtalálom a Fermában készült képeket felrakom)
Mi 10.30-kor indultunk Heraklionba, és vissza 8.30-kor.
Fermától néhány km-re volt a szállásunk, az Ierapetra végét jelzõ táblától 10 m-re. (de Ferma felé) A Gialos stúdióban laktunk.
Az utak nagyon jók, kétségtelenül kanyargósak, de csodálatosak. Néhány km-en keresztül Sítia után leánderek nõnek az út mindkét oldalán.
noni
Köszi a gyors információkat. Mi is néztük azt az apartmat amiben ti voltatok, de az uram azt mondta, nekem jár az a két hét amikor kiszolgálnak. Talán, ha reggeli lett volna bele vágunk, de így a
Porto Bellisariot választottuk. Kocsit szerintem minden helységben lehet bérelni. Vagy nem jól gondolom? Úgy tervezzük, hogy 4-5 napra bérelünk autót és azzal bejárjuk a keleti részt, szervezett úton pedig Knossos. stb. plusz egy hajóút. Sajnos még mindig 50 nap van hátra.