...amit az utazási irodák kínálnak, azt a görögorstág-rajongó, aki minden éveb ide utazik, már kivégezte. Szerintem nagy hülyék az irodák, hogy nem bővítik a kínálatukat más irányba is.
Amikor a fentieket írod, akkor magadból indulsz ki. De nézd csak végig pl. a Hellasz utazólistáját! Azt hiszem, ennél beszédesebb és relevánsabb adat nem is kell. Oda csupa Görögország-imádó írta be az úticélját, és ha végiggörgeted a listát, akkor rögtön látod, hogy melyek azok a helyek, amelyekre a leginkább van kereslet a magyar piacon...
Az a néhány ember pedig, akit érdekelnek más helyek, és ezeket meg is tudja fizetni, azért nem támaszt keresletet az irodák felé, mert megoldja a szervezést egyénileg. Az indexen pl. van olyan fórumozó, aki járt már Folegrandoson, Sifnoson, Miloson stb., aztán van olyan, aki Paroson stb. Szóval vannak-vagyogatnak, de egyrészt nem sokan, másrészt ők aztán messziről elkerülik az irodákat.
A fenti két ok miatt nincs kereslet az utazási irodáknál ilyen utakra, és ez csak nagyon lassan fog megváltozni. Addig az van, hogy egy-két iroda kínál olyan utakat mint pl. Mykonos, Naxos, Ios stb. De ők sem ezekből az utakból élnek meg, mert alig van ezekre a helyekre kereslet... Bea tudna mesélni arról, hogy pár éve a mykonosi útjukat törölték, mert nem jött össze a kellő utaslétszám...
nem vagyunk egyformák, mindenkit más motivál. És ez szerintem Neked külön szerencse, mert így élvezheted Milost. Képzeld el, ha mindenki oda akarna menni, aki most a szárazföldet választja... De szerintem vannak páran, akik halálra unnák magukat az álomstrandokon, és még ha olcsóbb lenne, akkor sem mennének oda.
Nem mindenki ugyanazt keresi a nyaralásban, van, aki bulizni akar, van, akinek elsősorban a társaság fontos, a hely szinte nem is számít. Aztán vannak olyanok is, akik minden évben ugyanoda járnak, vagy saját nyaralójuk van, és nem is vágynak máshová, mert a béke, a nyugalom, a megszokottság az, ami vonzza és pihenteti őket. Ezeknek is megvan a varázsa és szerintem ez így jó, és nem hiszem azt, hogy emiatt egyik-másik ember több vagy kevesebb lenne.
Igazad van.
Tudom hogy mindenki más, (sokszor azért nem értem az embereket)
és elfogadom, hogy ki mit szeret. Jó, néha azért próbálom meggyőzni őket...
Mindenesetre nem bántani akartam a kijelentésemmel senkit, de ismerek olyan embereket, akik egy vagyont költenek a nyaralásra, és nemhogy még jól sem érzik magukat, de még nem is olyan szép az a hely, mint ahová mehetnének annyi pénzből.
De ez már persze nem az én gondom
Egyébként még annyit hozátennék, hogy a Lefkadai nyaralásunk annyiba kerül, mintha az irodába befizettem volna egy hétre... és ugyebár nem egy hetet leszünk ott
Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy sokszor nem éri meg az irodát választani, bármilyen olcsón is kínálja magát.
...amit az utazási irodák kínálnak, azt a görögorstág-rajongó, aki minden éveb ide utazik, már kivégezte. Szerintem nagy hülyék az irodák, hogy nem bővítik a kínálatukat más irányba is.
Azzal egyetértek, hogy kár, hogy nem bővítik a kínálatukat az irodák. Annak idején örültünk, hogy megy az Apollon Toroniba, foglaltuk is, nagyon jó volt. Aztán 2 éve mindenképp Thassosra szerettem volna menni. Akkoriban a Bella Tours ajánlatait nézegettük, nem különösebben nyerte el a tetszésünket. És láss csodát, akkor ment először oda az Apollon. Annak is tudtunk örülni, nem bántuk meg, hogy oda és velük mentünk, nagyon jó volt. Nekünk eddig kedvenc helyünk - Thassoson kívül - a Chalkidiki, rengeteg nyaralóhellyel, viszont az irodák többnyire a jól bejáratott helyekre szerveznek. Az Apollon már tavaly is bővített a Chalkidikin, viszont apartmant nem köt le újabb helyeken (Psakoudia, Nikiti, Kalamitsi), csak szállodát, amit sokan - így én is - nem engedhetnek meg maguknak, illetve sokan ugyan ki tudnák fizetni, de jobban szeretik a kevésbé kötött apartmant. Korábban kitárgyaltuk, hogy sokan nem tudják kihagyni az irodákat, sajna én is ebbe a kategóriába tartozom. Ennek ellenére szeretnék több helyre is elutazni, és pont ebben nem partner egyik iroda sem.
Igen, törölték a mykonosi chartert 2006-ban, és abban a pillanatban én voltam a világ legboldogtalanabb embere... DE: csak nagyon rövid ideig tartott a letargia, mert gyorsan mindent megszerveztük magunknak s azonnal rájöttünk, ez így mennyivel jobb, mintha irodával mentünk volna! Sokkal kedvesebbek az emberrel, ha magának intézi a dolgokat, sokkal jobban éreztük a vendégszeretetet is, mint előtte bármikor, mert mindennek egyéni íze lett, a vendéglátóinknak valóban fontos volt az, hogy jól érezzük magunkat, nemcsak a pénzünket akarták. Pedig ez Mykonoson volt, ami ma már a legjobban elüzletiesedett szigetek közé tartozik, s mi mégis itt tapasztaltuk meg először az igazi görög vendégszeretetet. Mai napig ez a nyaralás hagyta bennünk a legmélyebb nyomokat, még az akkor hároméves lányunkban is, aki még mindig Mykonost emlegeti legtöbbször, még ő is érezte a különbséget. Persze azóta is magunknak szervezzük az utzásainkat, így voltunk Rodoszon és Krétán is, az idén pedig Santorinire és Naxosra is saját szervezésben megyünk, csak az idei repjegyet vettük meg irodánál, mert ez tűnt a legésszerűbbnek. Így is két hetet nyaralunk abból a pénzből, amit az utazási irodánál fizettünk volna be hasonló szépségű helyeken (Santorinin Firostefani és Oia, ill. Naxoson közvetlen tengerparti szállás Agios Prokopioson, állítólag Európa egyik legszebb strandján), pedig ebben még hajózás is van, s a repjegyet is magas felárral adta az iroda.
Szóval pár éve már én is az egyéni szervezés híve vagyok, de nem ragaszkodom csak olyan helyekhez, ahová utazási iroda nem visz. Nálam mindig a hely a döntő, s ha az megtetszik, lehet ott többezer ember egyszerre, akkor is látni és érezni akarom, s eszembe sem jut ferde szemmel nézni azt, aki utazási irodával megy. Nem mindenkinek van ideje és energiája, hogy magának szervezze meg az utat, s magyar pénztárcával azért korlátozottak a lehetőségek is, s szerencsés az az ember, aki megengedhet magának egy tengerparti nyaralást, akár Parálián is. Szerintem előbb meg kell nézni, miről mondunk véleményt, nem pedig fordítva. Ha nem tetszik, legközelebb mást választok, de nem akarom a másik szájába rágni, mi lenne neki a jó, hisz azt mindenki maga tudja a legjobban. Persze jó elmondani a tapsztalatokat, megfogadni egy-két jótanácsot, ha azzal azonosulni tudok, de mindenki nyaraljon úgy, ahogy neki tetszik. Irodával vagy egyénileg, ha neki úgy jó. A lényeg az, hogy jól érezzük magunkat, hisz ezért megyünk, nem?
Haspók, úgy értettem, hogy aki a "modern kori utazás kezdetei óta = 1990" utazik, és szinte minden évbe Görögországba és nem megy vissza kétszer unyanarra a helyre, annak már kifogytak az irodák programjai. Volt egy pár év, ahol már nem bírtunk újat választani, aztán végre bejött Thassos is stb...
Én továbbra is szívesebben utazom idorával, mert levesz egy csomó idegeskedést a szervezés terén a vállunkról és főleg azt az agyrémet, amit a vadidegen számlákra interneten való átutaláskor kell átélnem, amitől mindg rettegek. Ennél nekem kellemesebb érzés bemenni az irodába, ahova x éve járok, ahol tegeznek, ahol ha kell egy óráig is keresgélik nekem azt, amire vágyom és biztosan úgy is lesz, ahogy szeretném.
Mi kocsival nem szeretünk Németországon és Ausztrián kívül máshova menni, mert féltjük a feltöréstől, lopástól.
Ezt most Kakadunak írtam, mert ebben is mások vagyunk, mi emberek. Van, aki így szereti, van aki úgy. A sajt szervezésnek is meg van a maga szépsége és előnye, de nekem az isznyú sok idegességbe kerül és ezt nem mindig kívánom magamnak.
Szerintem nem csak az tud menni magánszervezésben, akinek van autója. Mi ígyis-úgyis megyünk.
Csak egy példa: az ismerősömnek néztem Naxost irodával és az én szervezésem által. Ugyanabban az időben ugyanannyi napra elég nagy volt a különbség. Pontosan 80-100 ezer Ft, az én javamra.
Persze ehhez az szükséges, hogy időben (még januárban) intézkedjen az ember, és legyen meg benne az a kalandvágy, amit egy saját szervezés során átél (sokszor idegtépő)
Én ezért vagyok most nagyon iroda ellenes.
A buszos utakat (a szárazföldi üdülőhelyekre csak ilyenek vannak), azt meg azért zárom ki és utálom is, mert Korfuról hazajövet balesetünk volt, és ilyen élmény után inkább mindenkit csak lebeszélnék az ilyen nyaralásról.
Talán ezért érezhető az írásomban a negatív hozzáállás ezekhez.
Az utazási irodás szervezésről és magán szervezésről még az jutott eszembe, hogy nem feltétlenül mindig az irodás a drágább. Két esetben is volt már (egyik tavaly Tenerife volt, a másik idén Szicília lett volna), hogy maánúton akartunk szervezni, de vagy a szállások voltak eszmételten drágák, vagy nem volt arra az időszakra olcsó repülőjegy. Mindig az jött ki, hogy a saját szervezésünk sokkal drágább lenne,mint az iroda útja. Szerintem olcsó szállást nagyon nehéz találni a neten.
Én is azt tapasztalom, hogy a neten található szállások (legalábbis Chalkidikin) kb. duplájába kerülnek, mint az irodánál. Most a 3 ágyas szoba az irodánál éjszakánként kb. 33 euróra jön ki, a 3 ágyast a neten 55-65 euróért kínálják. Eddig egyedül Spanyolországban tudtunk olcsóbban szállást foglalni, mint irodán keresztül, illetve tavaly Vrasnán kb. annyiért, mintha irodánál foglaltunk volna. Ez nem szól az egyéni szervezés mellett.
Hozzáteszem, ha tehetném, én is kihagynám az irodákat, de gyalog nem tudok lemenni kedvenc Görögországomba, a repülő ára horror, aminek talán kevésbé, az Bécsből indul, az meg autó nélkül elég macerás.
Lehet, hogy akkor megérné az egyéni szervezés, ha helyben foglalnánk, de ez jármű nélkül szintén nem megoldható. Az utóban tudsz egy éjszakát eltölteni, de ha kidobnak a buszból faluban, aztán menj, amerre látsz, az nem kivitelezhető. Gyerekkel meg különösen nem.
Tisztelt Vojandi!
Te voltál már Görögországban? Ezt azért kérdezem mert írtad félted az autódat.Hát...Olaszba Spanyolba én sem merném még a biciklimet sem kivinni, de Görögbe? Ott csak a magyaroktól kell tartanod-tisztelet a kivétel-mert bármit elhagysz, ott hagysz azt bíztos nem nyúlják le, (ezt személyes tapasztalatból is tudom)vissza adják...hát Ők még a kulcsot is benne hagyják autóba ,motorba eszükben sincs ,hogy eltünik-bár már mi is itt tartanánk-és ez már sok éves tapasztalatból tudom,és ezt (is) nagyon irigylem Tőlük.
A szállással kapcsolatosan igazad van:Olasz , Spanyol ,én is tapasztaltam, hogy az irodán keresztül olcsóbb...de Görögbe én már évek óta autóval járok ,és ott nézzek szállást, és olcsóbban jövök ki mintha itthon buszos útra fizette m volna be,és én választom ki, hogy tetszik-e.
Jó nyaralást mindenkinek!
A magánszervezéses utakban az a rossz ha pl.először utazol igy ,nem tudod mennyi az a pénz ami elég!!!!nem igazán lehet előre kalkulálni na meg napokat zötykölődni busszal,autóval...
Ha egyénileg megy valaki, minek a netes foglalás?
Szinte kizártnak tartom, hogy ne találjon ott magának bárki szállást, ráadásul tutira azt kapja, amit fizet, mivel megnézi... Az árból alkudni is lehet - itt főleg a több napos tartózkodásról beszélek.
Tudom, vannak esetek, amikor nem szerencsés a helyszíni keresgélés...
Ha gyerekekkel megy az ember és elég nekik autózni tízen órákat akkor ne menjen el idő a szállás keresgéléssel...
Ez oké.
Amúgy ott van egy "hibrid" megoldás: a neten utána nézni szállásoknak, címet felírni/elmenteni GPS-be, telefonba... és konkrétan oda menni, de csak ott "foglalni" el/le a szállást...
Szóval szerintem több megoldás is van, vagy legalábbis több árnyalata is van egy lehetőségnek