Skopelos
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szporádok
Hozzászóló Üzenet
# 241
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
MaciG
Törzstag
Törzstag
816 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236927 Üzenet linkje2016-02-01 09:46:46 

Mediterraneo és Pontikos köszi az infókat!

Delfineket eddig még sosem volt szerencsénk látni pedig már túl vagyunk pár görög úton, de talán majd most. icon_wink.gif

Épp azon tűnődtem hogy vajon érdemes-e neten előre foglalni robogót vagy inkább majd ott a helyszínen.

# 242
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236920 Üzenet linkje2016-01-31 11:43:30  Idézet innen: #236748

Szia Pontikos!

Nyilván hajókirándulás és hajókirándulás között is vannak különbségek, attól függően, hogy ki szervezi, honnan indul és hová, mi fér bele a programba, stb. Nekem is volt már pozitív élményem, Skiathosról Alonissosra, Skopelosi megállással - nos, ez hiányérzettel zárult.
Már írom a beszámolót, erre is kitérek. Ez így sikerült, lehet szubjektív is, hogy azt érzem, gyenge volt, de persze a háttérben vannak objektív tényezők is.

Abban igazad van, hogy delfint nem lehet garantálni icon_smile.gif Mi is ott és akkor láttunk, amikor nem is gondoltunk rá icon_smile.gif
Ugyanakkor a motorcsónak-bérlést viccesen a motor-bérlés alternatívájaként említettem.
Én azért biztos rákérdeznék a Nemzeti Park irodájában, hogy ők mit javasolnak, hátha a helyi tengerbiológus elvinne a körútjára.
Nos, reménykedjünk, hogy topiktársunk talál megoldást icon_smile.gif

# 243
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236748 Üzenet linkje2016-01-24 17:52:12  Idézet innen: #236744

Mediterraneo írta:
Ezt NEM javaslom, Mi így voltunk és a viszonylag kicsi hajó lassan tette meg a távolságot, a viharos tenger miatt a delfinnézés elmaradt, szóval csak hajóztunk, de keveset láttunk

Akkor ezt ismét cáfolom Medi, ne haragudj. Különösen azért, mert nyilván más egy Skiathosról induló, és Alonissost (is) érintő fakultatív, mint egy skopelosi kirándulás. Skopelos-Alonissos ugyanis (eleve) jóval kevesebb hajózással jár. (Ismét hangsúlyozom, h nekem régiek már az élmények!)
Mi Skopelos kikötőjében fizettünk be egy kishajóra, kifogástalan volt a dolog. Alonissoson Patitiriből busszal vittek föl a sziget fővárosába, aztán tovább hajóztunk Leptos Gialosra strandolni, végül Kalamákián volt fürdés/evés, kinek mi. Már nem emlékszem, hol mennyi időt töltöttünk pontosan - tudom, h nem volt őrült sok, de nem is éreztem rohanásnak, és arra jó volt, h ízelítőt kapjunk a szigetből. Hazafelé még bementünk a kék barlangokba, aztán pedig delfinles, egy egész kis csapat úszkált a hajó körül.
Amire érdemes figyelni, h a busz ára nem biztos, h benne van a kikötőben befizetett árban - nyilván dönthetsz úgy is, h nem mész föl a városba, hanem lent időzöl, erre rá kell kérdezni.

Mediterraneo írta:
Hogy delfint hogy lehet látni, nem tudom, de biztos lehet bérelni motorcsónakot.

Ezért tényleg ne haragudj meg, de ne mááár! A delfint senki nem tudja garantálni - abban viszont legyünk biztosak, h az egész életüket a vízen töltő görög hajósok jobban tudják, mint az életében először/másodszor arra járó turista. Sőt, valamilyen fura (sic!) perverzió miatt ők (kivéve néhány undok, vagy bal lábbal kelt alaktól) ugyanolyan boldogok, mint a turisták, ha sikerül nekik delfint mutatni. Persze az is hozzátartozik a delfintörténethez, hogy van mázlifaktor is - lehet, a messziről jött embernek lesz szerencséje, míg a helyinek meg nem.

Az a kérdés meg, h mi éri meg jobban, sztem tök egyedi. Ki kell számolni ár/idő/lehetőségek és minden egyéb alapján, aztán magunkat (is) ismerve dönteni.

# 244
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236744 Üzenet linkje2016-01-24 16:19:40  Válasz a #236743. hozzászólásra Előzmény #236743

Gondolom, hogy amikor MaciG fakultatívat ír, akkor iroda által szervezett kirándulásra gondol, vagy olyanra, amikor végigmész a kikötőben és megnézed, hogy melyik kirándulóhajó programjában van benne Alonissos és az ő tengeri nemzeti parkja. Ezt NEM javaslom, Mi így voltunk és a viszonylag kicsi hajó lassan tette meg a távolságot, a viharos tenger miatt a delfinnézés elmaradt, szóval csak hajóztunk, de keveset láttunk, Skopeloson is csak két órára kötöttünk ki, pedig nem erről volt szó. Vigasztaló, hogy olcsó volt (20 euróért annyit hajóztunk, hogy egyhamar nem kívánok hajóra szállni).
Marad az egyéni szervezés, azaz komppal. Mivel elég nagyok a szintkülönbségek én inkább autóra szavaznék, de nyilván ez pénztárca kérdése is - már ami a sziget bejárását illeti.
Hogy delfint hogy lehet látni, nem tudom, de biztos lehet bérelni motorcsónakot.

# 245
Rollo
Törzstag
Törzstag
1558 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236743 Üzenet linkje2016-01-24 15:10:57  Válasz a #236742. hozzászólásra Előzmény #236742

ezt hogy érted, mire gondolsz pontosan?
# 246
MaciG
Törzstag
Törzstag
816 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236742 Üzenet linkje2016-01-24 14:12:49  Válasz a #236733. hozzászólásra Előzmény #236733

Köszi! Elég érdekesnek tűnik. vajon egyénileg jobb felfedezni (átkompozni + robogóval) vagy inkább fakultatív?
# 247
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236733 Üzenet linkje2016-01-23 17:26:37  Idézet innen: #236731

MaciG írta:
Ha már Alonissosnál tengeri rezervátum . Akkor valaki aki volt ott meg tudná mondani hogy is "működik" ez? Ez egy külön létesítmény, mint mondjuk Pesten a tropicarium? Vagy csak szimplán ki van jelölve egy rész képzeletbeli határokkal és az a park? (mint mondjuk hazánkban a nemzeti parkok)

Nemzeti parkként működik. És nem csak delfinek vannak, mint azt a hajókirándulás reklámozta, hanem, mint megtudtuk, sok minden már is.
További infók itt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Alonnisos_Marine_Park
https://www.alonissos-park.gr
https://alonnisos.net/en/alonnisos/archive/alonnisos_national_marine_park

# 248
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236732 Üzenet linkje2016-01-23 17:22:02  Idézet innen: #236730

[quote="Pontikos"]
Mediterraneo írta:
Idézet:
Bocsi, ha félreérthető voltam, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy Skiathoson strand van bőven, de egyéb nem annyira.

Ez így már tisztább. icon_smile.gif (És más a jelentése is. icon_biggrin.gif )
Egy szóval nem írtam, h Skiathosnak ne lenne jó a buszközlekedése, az árak viszonyát meg a két sziget között értettem.
Alonissosnál tengeri rezervátum (is) van.
Ami tény, hogy a Szporádok nem az ókori romok kedvelőinek kedveznek, de nem is igazán a vad partikra vágyóknak, sokkal inkább a természet szerelmeseinek.

Örülök, hogy tisztább icon_smile.gif Túl leegyszerűsítve fogalmaztam, holott, persze, a kép sokkal árnyaltabb. "Találkoztunk" már más topikban is és úgy éreztem, hasonlóképpen látjuk, értékeljük a dolgokat.
Amikor a Skopelos-i hajókirándulásra befizettünk, sokat nyomott az is a latban, hogy Alonissos is benne volt a programban, pontosabban a tengeri rezervátum, ahol delfineket lehet látni. De annyira viharos volt a tenger, hogy végül ez kimaradt a programból. Helyette csak kikötöttünk a szigeten és bóklásztunk a városban, de rábukkantunk a a tengeri rezervátum irodájára, voltunk bent, megnéztük a plakátokat, fotókat, beszéltünk pár szót egy ott dolgozó fiatalemberrel.
Egyébként egyetértek: ókori romok nincsenek. És éjszakai élet sem annyira.

# 249
MaciG
Törzstag
Törzstag
816 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236731 Üzenet linkje2016-01-23 16:56:25 

Ha már Alonissosnál tengeri rezervátum . Akkor valaki aki volt ott meg tudná mondani hogy is "működik" ez? Ez egy külön létesítmény, mint mondjuk Pesten a tropicarium? Vagy csak szimplán ki van jelölve egy rész képzeletbeli határokkal és az a park? (mint mondjuk hazánkban a nemzeti parkok)
# 250
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236730 Üzenet linkje2016-01-23 16:34:20  Idézet innen: #236729

[quote="Mediterraneo"]
Idézet:
Bocsi, ha félreérthető voltam, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy Skiathoson strand van bőven, de egyéb nem annyira.

Ez így már tisztább. icon_smile.gif (És más a jelentése is. icon_biggrin.gif )
Egy szóval nem írtam, h Skiathosnak ne lenne jó a buszközlekedése, az árak viszonyát meg a két sziget között értettem.
Alonissosnál tengeri rezervátum (is) van.
Ami tény, hogy a Szporádok nem az ókori romok kedvelőinek kedveznek, de nem is igazán a vad partikra vágyóknak, sokkal inkább a természet szerelmeseinek.

# 251
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236729 Üzenet linkje2016-01-23 15:42:26  Idézet innen: #236726

Idézet:
Ez azért enyhén félreérhető...
Skopeloson is csodálatos partok vannak (homokos is), ráadásul jó a buszközlekedése is. Skiathos régóta a vastag tárcájúak (divatos) nyaralóhelye, míg Skopelos a Mamma Mia őrület előtt egy fantasztikus természeti paradicsom volt. Azóta ez nyilván (a fórumot olvasva is látni) megváltozott.
Én még 2006-ban voltam, azóta biztosan sok minden változott, de azért úgy gondolom, a skopelosi partok nem lettek csúnyábbak icon_biggrin.gif , maximum zsúfoltabbak és/vagy kiépítettebbek. A két szigetet nem lehet összehasonlítani, aki teheti, szerintem kombinált nyaralást szervezzen oda (netán még vegye bele Alonissost is), úgy az igazi.

Bocsi, ha félreérthető voltam, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy Skiathoson strand van bőven, de egyéb nem annyira. Azért a buszközlekedés Skiathoson is kiváló.
Skopelosról keveset tudok mondani, hiszen csak a fővárosában voltunk (ami hihetlenül szép), és a szigetet félig-háromnegyedig körülhajóztuk, a partokat, strandokat "kívülről" láttam csak. Nekem ebből úgy tűnt, kevesebb, kisebb strandok vannak, mint Skiathoson, és ráadásul inkább kavicsosak, kövesek.
Ha ma kéne válasszak a kettő közül, akkor Skopelost választanám (erre Misiarc fel is hívta a figyelmemet, de akkor már a szállás le volt foglalva).
Azzal viszont vitatkoznék, hogy a vastag tárcájúak szigete lenne Skiathos, éppen ellenkezőleg, a szállás is olcsóbb volt és a kaja is az, mint egy és két éve Kefalonián, ill. Lefkadán (azonos időszakban, szeptemberben voltunk mindhárom helyen). Ráadásul a kiváló buszközlekedés miatt autót sem kell bérelni. Nem tartom kizártnak, hogy a Mamma mia-őrület miatt Skopelos lett a drágább.
Ami Allonisost illeti, néhány órát ott is töltöttünk. A fővárosa viszonyag új, nulla vonzerővel. Sajnos a szigetből semmit sem láttunk, pedig szívesen megnéztem volna. Állítólag van festői település is és bizonyára vannak szépséges öblök, strandok, erdők.
Skopelos fel van véve a bakancsistámra Allonisossal, de Skiathoson, ha átutaznék, csak egy kolostort látogatnék meg mindenképpen.

# 252
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236726 Üzenet linkje2016-01-23 14:52:51  Idézet innen: #236724

Mediterraneo írta:
aki strandolni akar, az Skiathosra menjen, rengeteg szuper, gyönyörűséges homokos strand van, könnyen megközelíthetők. Akinek elsősorban nem a strand a fontos, arra Skopelos vár inkább.

Ez azért enyhén félreérhető...
Skopeloson is csodálatos partok vannak (homokos is), ráadásul jó a buszközlekedése is. Skiathos régóta a vastag tárcájúak (divatos) nyaralóhelye, míg Skopelos a Mamma Mia őrület előtt egy fantasztikus természeti paradicsom volt. Azóta ez nyilván (a fórumot olvasva is látni) megváltozott.
Én még 2006-ban voltam, azóta biztosan sok minden változott, de azért úgy gondolom, a skopelosi partok nem lettek csúnyábbak icon_biggrin.gif , maximum zsúfoltabbak és/vagy kiépítettebbek. A két szigetet nem lehet összehasonlítani, aki teheti, szerintem kombinált nyaralást szervezzen oda (netán még vegye bele Alonissost is), úgy az igazi.

# 253
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236724 Üzenet linkje2016-01-23 12:09:38  Válasz a #236704. hozzászólásra Előzmény #236704

Kaliber, ráklikkeltem az általad linkelt képekre, és meglepve láttam a dátumot: szeptember 23-án volt az a vihar??? Azért kérdőjellel, mert meglep. Mi ugyanis, ha jól emlékszem, szeptember 30-án voltunk Skopeloson és nyoma sem volt semminek ilyesminek, legalábbis a kikötőben és városban már mindent eltakarítottak addigra.

Amúgy továbbra is azt mondom: aki strandolni akar, az Skiathosra menjen, rengeteg szuper, gyönyörűséges homokos strand van, könnyen megközelíthetők. Akinek elsősorban nem a strand a fontos, arra Skopelos vár inkább.

# 254
MaciG
Törzstag
Törzstag
816 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236711 Üzenet linkje2016-01-22 09:48:08 

A partot a téli időjárás pik-pak helyre rakja ( a tenger is gyorsan megtisztul) ami keményebb dió az utak renoválása, mert azt nem szokták a görögök elkapkodni...
# 255
Kaliber
Aktív fórumos
Aktív fórumos
265 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#236704 Üzenet linkje2016-01-21 20:05:18  Válasz a #236697. hozzászólásra Előzmény #236697

Közben néztem helyi oldalakat és még megdöbbentőbb képeket ill. videót találtam, de úgy néz ki, hogy Stafilos és Agnontas környékét érte ez a csapás. A többi rész az talán nem kapott annyit.
képek

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szporádok
<   1 2 3 ... 16 17 18 ... 72 73 74   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu