Padlizsánkrém juhsajttal2 darab kb. 30 dekás padlizsán, 3 EK olivaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 25 dkg Feta sajt, 1 EK citromlé, 1 kk friss oregano (vagy fél kk szárított), só, feketebors. A sütõt 220 fokra elõmelegítem. A padlizsánokat megmosom és hosszában kettévágom. A vágási felületüket olajjal beecsetelem. Egy tepsit kibélelek alufóliával (fényes felületével felfelé) és a padlizsánokat a vágási felületel lefelé belefektetem. Betolom a sütõ középsõ szintjére és fél óráig sütöm. A padlizsánokat kiveszem és eltávolítom a szárait, a fokhagymát megtisztítom és mindezeket a fetával együtt mixerben pürésítem. Az így kapott krémet citromlével, sóval, borssal, oreganoval ízesítem és fél órára hidegre teszem.
"Padlizsánkaviár" - nak is nevezik ezt a nagyon finom krémet. Törökországban, Görögországban más elõételekkel együtt fontos alkotórésze a híres elõételasztalnak. Nagyon finom kenyérre kenve is, illetve grillezett húsokhoz, vagy fõtt burgonyához.
A görög konyha sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán konyhával.
Megfigyelhetõk szerb, török, bolgár és albán vonások. Az ételek kulcsszereplõi a fûszerek, amelyek közül legyszívesebben az oregánót és bazsalikomot használják, de az olyan ízesítõk, mint a koreander, fahéj, olivabogyók és olivaolaj szintén fontos szerepet játszanak.
A görögök mindig igyekeznek a legfrissebb alapanyagokat felhasználni, sokféle zöldséget, padlizsánt, cukkinit, articsókát stb fogyasztanak.. A hozzávalók között nagyon fontos szerepet játszik a paprika, paradicsom, uborka.
A sütõt melegítsd elõ 180 fokra, a muffin formát pedig béleld ki papírkosárkával. A töltelékhez valókat keverd össze egy tálba, majd készítsd el a muffin tésztáját. Egy nagy edényben keverd el a lisztet, a sütõport, a citrom reszelt héját, egy másik edényben pedig a folyékony anyagokat: a tojást, az olajat, az olvasztott vajat, a mézet, a cukrot és a tejet. A két masszát fakanállal keverd eggyé: a lisztet szórd bele a tojásos masszába.
A muffinforma feléig tegyél a tésztából, szórj rá 1 evõkanál fûszeres-diós-mandulás tölteléket, és fedd be a masszával úgy, hogy a tészta egy ujjnyival a perem alatt maradjon. Ezzel az eljárással kell a többi muffinnál is eljárni. Ha marad a töltelékbõl, akkor nyugodtan szórj belõle a muffin tetejére.
Kb. 15-20 percig, tûpróbáig kell sütni, míg a teteje enyhén megbarnul.
Az õsi görög föld, ahol egykor az istenek jártak keltek az emberek között, tele van mesékkel. Ugyanez a megfoghatatlan érzés hatja át az ételeiket is, melyek mintha maguk a mítoszok világából kerültek volna az asztalunkra. A mai görög konyha kedvelt alapanyagai közül többet nem ismertek még az ókorban, ilyenek pl. rizs, és a paradicsom. Sok minden van persze, ami nem változott, az olajbogyó és a bor már antik idõkben is a görög ételek varázsának elengedhetetlen tartozékai, legfontosabb ízesítõi voltak. Szívesen készitik ételeiket citromos mentás ízesitéssel, johurtos mártással. Elõszeretettel használják, a tengereik gyümölcseit, tintahalat, rákokat, halakat. A húsok közül a bárányhús a legkedveltebb csemege, de vannak marhahúsból és sertéshúsból készülõ éltelek is. Édességek többségének legfontosabb adaléka pedig a méz, és a mandula.
A görög konyha olyan, akár a görög emberek, vidám és vendégszeretõ. Epikurosz szavait a görög szakácsmûvészet is megfogadta: Élvezd az életet, de csak módjával!
Szeretném, ha ebbe a topikba írnánk bevált, vagy éppen még nem próbált recepteket!
Jó étvágyat Mindenkinek a receptekbõl elkészülõ ételekhez!