Miután megérkeztünk Krétáról ,gondoltam írok néhány sort a tapasztalatokról.
Hersonissosban voltunk. Ez egy kellemes település számos üzlettel, tavernával. Aki volt már görögben annak fura lehet a keskeny strand, ám ne ijesszen el senkit, így is lehet több starndot találni, van kicsi sziklás, nagyobb homokos, zajos-csendes, mindenki megtalálhatja a számára megfelelõt. Kréta jó "kis" sziget nekünk nagyon tetszett.
Rögtön a legfontosabbal kezdem, Santorinivel. gyönyõrû sziget, szavakkal kifejezhetetlen, ezt látni kell. Igaz ami igaz a hajózás egy kicsit hosszadalmas, bár egy 7 emeletes tengerjáró hajón feltalálja magát az ember. Reggeli és vacsora a jegy árában. A hotelben próbáltunk hideg csomagot kérni, erre reggel kaptunk két tányérra elkészített reggelit.
Szóval közel 4 órás hajózás után érkeztünk meg a szigetre ahol választhatsz:
befizetsz egy buszozásra és elmész két városba (Oia, Thíra) helyenként 1-1,5 óra szabadidõvel
Partaszállsz Thíra városánál és ott maradsz 4-5 órát
Mi az utóbbit választottuk, de ez is kevésnek bizonyult. Mellesleg nagyon jó buli, hogy Thíránál a nagy hajók nem tudnak kikötni, így kis motorosok visznek ki a partra. Arról nem is beszélve ,hogy akár szamárháton is fel lehet menni a városba.
Krétán fakulatatív programokra (Kelet-Nyugat Kréta) nem érdemes befizetni (szerintem). Mi inkább béreltünk két napra autót. Érdemes elfogadni az idegenvezetõ ajánlatát és nem vadászni az utcán az olcsóbb lehetõségekre, mert a szerzõdések görögül vagy németül vannak, valamint a végén úgysem lesz olcsóbb. Mi egy B kategóriás kocsit kértünk, önrész nélküli biztosítással, korlátlan kilóméterrel. Az autó napi 64 Euro volt, a benzin 0,98 euro a 95-ös. Robogót csak az béreljen aki helyben szeretne mozgolódni, mert rengeteg a hegyes útszakasz. Sajna nem volt B-s kocsi így C-t kaptam a B árán, mivel azt rendeltem
Két nap alatt igyeleztünk elmenni nyugatra és Keletre is. Érdemes elmenni Rethimnoba ahol nagyon hangulatos a kikötõ illetve van egy szép világítótorony is. Knossosba 6 eruo a belépõ, kicsivel Heraklion alatt található, szintén kihagyhatatlan. A szigeten található Európa legdélebbi városa is Ierapetra, ami már a Líbiai-Tenger partjainál fekszik. Ha viszont valaki autóba száll nem hagyhatja ki Vai Beachet, Kréta egyetlen pálmás strandját. Rengeteg pálma, apró homok, kellemesen langyos tenger.
A görögöknek meglehetõsen furcsa vezetési stílusuk van. Ha megállnak akkor nem indexelnek, hanem egyszerûen csak kiteszik a vészjelzõt és lassítanak. Az utakon szinte végig záróvonal van, a sávok mellet kis "félsáv", melyre kissé lehúzódhatunk ha elõzni szeretnének minket. Nyugaton elég kevés tábla van, fõleg csak a keresztezõdésekben, elõjelzõ nincs, így jó ha az embernek van egy megbízható "navigátora" párja Egyet tehetünk, más is ezt teszi: dudálni, dudálni, dudálni,...
Édemes kinyomtatni a Hellasz.hu-n található kis szótárt, elég sokat lehet belõle tanulni, és szívesen veszik a görögök is.
Természetesen jox segítségével teszünk fel képeket is a közeljövõben.
Ha valakinek kérdése van szívesen segítek.
Adio!
Sziasztok!
Mi a parommal mult heten csutortokon jottunk meg Kretarol! (bocs az ekezetnelkulisegert, de nem vagyok ekezetes gep kozeleben! remelem, igy is elvezheto lesz!)
Szoval:
Felszall a gep Ferihegyrol, irany Kreta, szivunk csucske!!!
Mi az 5kontinens irodaval voltunk, meg voltunk veluk elegedve. Miutan a szamunkra szep emleku Eurotours megszunt, igy talaltunk rajuk. Szerencsere a regen nem latott ismeros idegenvezetovel hozott bennunket ossze a sors, akit akkor is szerettunk, es most sem csalodtunk benne!
Leszalltunk Heraklionban, irany a busz, irany Platanias. Hozza kell tenni, hogy ez bizony jo 3 oras buszut volt, de kit erdekelt, amikor mar a hon szeretett szigetunkon voltunk!?
Platanias: kedves kis udulofalu Kreta nyugati reszen. Szeretjuk azt a reszt! Estenkent nyuzsi van mindenfele, sok ember, jo hangulat, finom kajcsik! Kell ennel tobb?
Este meg lementunk a partra es csak neztuk a gyonyoruseges hullamokat! Csak ultunk es bamultunk es elveztuk, hogy megint kint lehetunk.
Masnap: lent voltunk a parton egesz nap! Mint okos, ertelmes emberekhez illik, elmentuk delben, a legnagyobb melegben setalni a parton! A kis setabol lett 1,5-2 ora, aminek az eredmenye egy csunya leeges lett! De nem am a hatunkon, vagy arcunkon, vagy ilyesmi!!! Dehogy a labfejunkon! persze, estere mar nem tudtam labraallni, mert bedagadt es nagyon fajt! Mint az ovodasok, akik eloszor szabadulnak ki a nyarba! Mindenesetre a masnapot a medence partjan toltottuk, kremezessel es borogatassal.
Vasarnap: vegre kiberelhettuk az autot es elindultunk autokazni. meglatogattuk a sziget egyetlen edesvizu tavat! Aki arra jar, ne hagyja ki! Gyonyoru! A latvany a hegytetorol, fantasztikus! A viz szuper! Es ha szerencseje van az embernek, olyan fergeteges vadkacsa produkciot lat, hogy amig el, el nem felejti! Hihetetlen! (Kournas lake a to neve)
Utana meglatogattuk Lappat, ami egy regi velencei kis falucska volt. A romokra epitkeztek az emberek, igy a regi keveredik az ujjal. Hihetetlenul szep kis falucska, szuk utcakkal, feher-kek hazacskakkal, ahogy az a nagy konyvben meg van irva!
Hazafele megalltunk egy partocskan lubickolni!
Hetfo: Gramvoussa volt a cel! 1 oras hajokazas utan ertuk el ezt a csodas partot! Felmasztunk az erodbe, mert azt illik, a kilatas pazar volt!!! Utana atmentunk a szemben levo lagunaba, ahol kb. olyan volt, mint Elafonissin, csak kicsiben! De a tenger szine ott olyan, mint sehol mashol! Az a gyonyoru turkizkek szin! Sehol nem lattam meg ehhez foghatot! Ott volt 3 ora szabadidonk, amig furodtunk, gyonyorkodtunk a tajban! Felejthetetlen!
Kedd: autokaza ujra. Cel: Elafonissi! Most lattuk harmadjara, de meg mindig lenyugoz a latvanya! Ezt latni kell, elmeselni nem lehet!
Szerda: autoka megint: Cel: a deli part! Gyerekek! Ha meg nem jartatok szerpentines, szuk utakon, akkor oda feltetlenul menjetek el! Vegig a part menten megy a kanyargos, szuk utacska, a kilatas pazar, a hegyteton a taj holdbeli, huvos van, mikozben a parton 40 fok! Felelmetesen szep volt! Elmentunk megneztuk Plakaias-t, Frangokastello-t, Hora Sfakion-t!
Plakaias: gyonyoru kis tengerparti falucska, a hegyek labanal.
Frangokastello: van egy hangulatos kis taverna az ut egyik oldalan. A kastellot sajnos, nem lattuk, mert akkora szel volt, hogy nem lattunk at az ut masik oldalara, a homok betakarta az egeszet! Lefenykepeztuk a hegyrol!
Hora Sfakion: hangulatos kis falucska. Megalltunk ebedelni, majd onnan indultunk Hania fele! Eszmeletelen szep volt! Gyonyoru!
Csutortok: indulas hazafele. Itthon persze mi fogadott bennunket: 17 fok es szakado eso! Csoda, ha visszavagyunk?
Jovore megint Kreta az uticel, csak 2 het es most megint ellatogatunk Santorini-re es megint megmasszuk a Samaria-szurdokot!
Kepek az idei nyaralasrol elerhetoek lesznek a fenykepalbumban. Remelem, hamarosan!
Udv: Timi, Lacca
Most jöttünk meg Krétáról, tele vagyok élménnyel.
Csak röviden:
informálódás
- az els& helyen áll ez a topik
- a másodikon a kreta.lap.hu
- nem volt szerencsém a www.kreta.hu-val, mert bárhányszor néztem, soha nem jött be semmi
- sok infót kaptam még ismer&sökt&l és egy könyvb&l, aminek Görög szigetek, vagy ilyesmi a címe, nem vettem meg, könyvesboltban böngésztem
odajutás
utazási-iroda-ellenes vagyok, ezért évek óta úgy nyaralunk, hogy repjegy megvesz, aztán a reptéren rent-a-car és nyomás.
Ezt most talán nem így kellett volna, mert pont a csúcsszezonban találtunk Krétára, így igen nehéz volt a szálláskérdés. Ami tetszett volna, ott teltház volt.
Nevetséges, hogy a heraklioni reptérr&l nincs közvetlen buszjárat a heraklioni buszpályaudvarra, a legközelebbi megállótól kutyagolni kell vagy 500 métert, ami csomagokkal elég macerás. Taxizni kellett volna, az elég olcsó, fix árakkal dolgoznak a nyelvet nem beszél& sof&rök (még a köszönést sem értik, ha az nem hello!).
Rethymnont választottuk az el&zetes infók alapján, mert nem akartunk magyarok között nyaralni (honfitársaink inkább kelet felé mennek) és mert ez a város a sziget közepén van, innen jobban elérhet& minden.
A buszpályaudvaron Lefteris szólított le minket, és fehér Alfa Romeoján elvitt a központban lév& saját szállodájába. Ez EUR 30 lett volna hármunknak minden nélkül, két tiszta és nagyon egyszer&, légkondis szobában. Nem tetszett, ezért továbbvitt minket, mert el&re megígérte, hogy nem fog morogni, ha nem mellette döntünk.
A következ& szálloda drága volt (EUR 130) proccos, viszont sz&k és ételszagú, a harmadik, a Hotel The Artemis (EUR 112 reggelivel) megfelel&nek t&nt.
Nem volt ezzel a szállodával baj, csak egy órát kellett takarítanunk kicsomagolás el&tt, mert minden koszos volt, a rejtett légkondiból olykor csöpögött a víz, a fürd& fala átázott, a zuhanygégéb&l több helyen spriccelt víz és olyan kopottas volt az egész.
Pazar volt viszont a reggelijük, néha már terhesen figyelmes személyzettel (ötször kérdezték meg 10 percen belül hogy kérünk-e még kávét, pedig tele voltak a csészék).
Három nap után - némi helyismeretre szert téve (Renault Mégane EUR 50/nap) átvonultunk a szomszédos Plataniasba, ott is a Hotel Mantenia nev&
szállodába (EUR 74 reggelivel)
Rethymnon és Platanias olyan, mint Siófok és Zamárdi, szinte egyben&ttek, el&bbi bícse olyan, mint Ciprus, tengerpart napágyakkal és erny&kkel, járda, forgalmas út, szállodasor-üzletsor több kilométer hosszan. Utóbbi olyan, mint a Balaton volt 30 éve. Forgalmas út, kétoldalt üzletek és tavernák, beljebb szállodák, a bícs 200 méterre, helyenként kiépített aszfaltút üdül&kkel, másütt pedig nádas, szemétdomb, kecskék.
A Mantenia:
Egyszer& és kínosan tiszta, csendes, családias szálloda. A medence kábé 30 méter hosszú, az eleje egyméteres, a vége több mint kett&. Gyönyör& növényzet veszi körül.
A szoba kényelmes, a törölköz&k és az ágynem& nem tökúj, de el&bbit naponta, utóbbit kétnaponta cserélik. (nincs ez a környezetvédelmi cicó, mint mindenütt a világon)
A bícs öt percre van, fizet&s napágyakkal, de a szálloda ingyen biztosít naperny&t. S&t, a tyúkanyós f&nökasszony welcome drinkkel fogad, búcsúajándékkal köszön el és menet közben mindenben segít, amiért külön nem fogad el semmit.
Ritka jól éreztük magunkat nála.
étkezés
Hárman sörrel-borral általában 20 és 30 EUR között vacsoráltunk, jobbnál jobb helyeken. A legdrágább a Rethymnoni Giorgo volt, ami egy kicsit még lehúzós is, nagyon oda kellett figyelni, mert szerették félreérteni a rendelést, közben a füligvigyor svéd tulajn& simogatott, csicsergett, stb, a legolcsóbb a Platanias el&tt lév& Zizisz, vagy miafene (így mondták, de a leírás nem is hasonlített erre) volt (18 EUR) ahova a helyiek küldtek, hogy az nem turistakajálda, ezért a legjobb a környéken.
Nos nem is az, de egyrészt nem f&znek olyan jól, másrészt az esztétikumra semmi figyelmet nem fordítottak, tehát egy nyamvadt salátalevél sem került a tányérokra - szemben a néhány euróval drágább éttermek fotós étlapjain szerepl& ételköltemények csicsáival. Meg aztán jobban szeretjük a sört h&tött kriglib&l inni, mint csorba vizespohárból.
kirándulások
Autót lehet bérelni EUR 30 és 100 között, el&bbi egy fityfiritty dévu légkondi nélkül, utóbbi egy pözsó kabrió. Az átlag a napi 50, de érdemes több napra és alkudni, meg azt kikötni, hogy a reptéren hagyhatjuk.
Nagyon lazán kezelik az egészet, az autó állapotát és a benzint is. Bennük meg sem fordul, hogy miért kellene a szerz&désre ráírni a végén, hogy "hiánytalanul visszavettem".
A szervezett utakra nem érdemes befizetni, kivéve a hajózásokat, mert ezek drágák viszont nem sokat érnek. Maszekben érdemes a környékbeli kolostorokat (Arkadi, Arsani) megnézni, továbbá meglátogatni a Maroulas nev& falut, ahol egyrészt megállt az id&, másrészt csodás panoráma nyílik vagy 15 kilométernyi partszakaszra.
Nem szabad kihagyni a déli parton lév& Prevelit, ahol egy hegyi kolostor az egyik látnivaló, a másik a Palm Beach, ahol százméteres kanyonból folyó ömlik a tengerbe, csodás sziklafalakkal övezve.
Ugyancsak kihagyhatatlan Knossos, a négyezer éves romváros, Heraklion mellett. Ez tipikus turistahely, hatalmas tömeggel, a kettes busszal kell menni, autóval nem szabad.
nációk
a környéken f&leg francia, skandináv és holland turisták voltak, kevés olasz, néhány lengyel és elvétve németek. Szerencsére orosz egy sem volt és csak Prevelinél találkoztunk egy szimpi magyar családdal.
A világon mindenütt jelenlév& üdül&rém, az éjszaka részegen üvöltöz& németek, nem jelentkezett.
hazajutás
Ez volt az utunk gyenge pontja. EU csatlakozás ide vagy oda, a görögök még mindig totál alkalmatlanok arra, hogy lekezeljék a reptéri turistahadat. Több mint két órát álltunk sorba, és az utolsó húsz perc alatt vették fel a népet, kapkodva, hibát hibára halmozva. Még a gépre is feljöttek kicserélni egy papírt, ellen&rizni, egy útlevelet. Sajnos az összes eddigi görög utam során ezt, illetve ennél rosszabb dolgokat tapasztaltam.
A gépen nem tudom, mi volt rosszabb. A reptéren a sorokat leel&z&, a leüléskor azonnal sört követel& aranyláncos siserehad, a mellettem ül& bácsi, aki az orrát a kezébe fújta, a kezét meg az ülésbe kente, vagy a mögöttem hisztiz& anyuka a kisfiával, aki kikövetelte a gyerekének az összes kispárnát és nem volt hajlandó egyet visszaadni egy elalvó kisgyereknek, holott az övé egy percet nem ült a székében. (anyuka sem (( )
A legutóbbi görög nyaralásból hazatérve megfogadtuk, hogy építünk egy medencét és nyáron többet nem megyünk sehova.
Most talán már meg is csináljuk.