#1922162012-07-26 11:11:06 Válasz a #191971. hsz-ra
Szeroz! A vámszabadon inkább a görög termékek amik olcsók pl. ouzo, metaxa (főleg a 7csillagosat éri venni), frappé, görög cigaretta (rengeteg fajta cigarettát lehet kapni, nagyon sok jó áron van de hát ugye nem lehet akármennyit hozni). Van ennek a vámszabad áruháznak mindig egy kis akciós katalógusa (ha jól emlékszem a pénztáraknál vannak kitéve) ezeket érdemes vásárlás előtt megnézegetni mert nagyon sok csomag akció van amit nem biztos, hogy a sorok között észre vesz az ember ha nem nézte előtte meg az katalógusban.
Sziasztok!
Szeptemberben megyek az Apollon-al Stavros-ba (Alexandros apartm.) Ha valaki járt ott kérdezném, milyen a szállás, mit kell vinni az apartman-ba pl.törülközőt wc papirt adnak? Hol lehet olcsón vásárolni sajt, joghurt, kenyér, szőlő. És vacsizni, girost enni hol érdemes, és kb. milyen árban van. Mit kell kerülni. Mennyi ideig tartott az utazás.
Előre is köszönöm. Foxi
Sziasztok!
Vasárnap érkeztünk haza Stavrosból.
Mi nem cipeltünk ásványvizet, mert iható a víz Stavroson, ez az Alexandrosban ki is van írva, és Vasilis is említette. A kenyerek többnyire 35 dkg-osak - a péknél ki van írva - és finomak.
Nekünk a gyros Jiannis-nál jött be, 3 helyen kóstoltuk, de mindig oda tértünk vissza. És nagyon kedvesek is az emberrel, amit az utóbbi néhány évben már kevésbé tapasztalunk, mint régebben.
Olympiada 1/4 óra busszal, de kicsit korán kell kelni, mert hétköznaponként 6:45-kor indul a busz Stavrosból, visszafelé pedig 15:30-kor. A buszjegy 80 cent/út/fő. Hétvégén 13:45-kor indul csak busz, visszafelé pedig ugyanúgy 15:30-kor. Mi megjártuk, mert először hétvégén akartunk menni, az info kiosk-ban direkt megkérdeztük, hogy hétvégén is úgy közlekedik-e a busz, mint hétköznapokon, felkeltünk hajnalban, aztán kiderült, hogy feleslegesen. Olympiada hangulatos kis falu több régi házzal, nagyon szép templomkerttel, tengerparti sétánnyal. A legkedvesebb a sétányon lévő gyros-os volt (és hatalmas adagot adott, csak kár, hogy hideg volt a pita is, meg a husi is), a boltokban viszont enyhén szólva keresztül néztek az emberen. Lehet, hogy még nagyon korán volt.
Olympiádánál a tengerpart inkább sóderes (kb. mint Toroninál, csak kicsit durvább), és ami nagyon nem jött be, hogy bazi nagy kövek vannak a vízben. Amikor ott jártunk, éppen jó kis lökdösődős hullámok voltak, lehet, hogy az előző esti/éjjeli vihar miatt.
Stavrosban van Arvanitidis szupermarket, közel az Alexandroshoz, jó árakkal, akciókkal, pl. az Amita gyümilé másfél literes olcsóbb volt, mint a Zoi-ban a literes. Mi zöldséget, gyümölcsöt is a Zoi-ban vettünk, a nektarin isteni volt, még a kevésbé érett is, és nagyon finom görögdinnyét is vettünk ott, mikor eljöttünk 25 cent volt/kiló.
A piac csütörtökönként van, de a Marmarasi tavaly sokkal jobb volt.
Csodálkozva olvasok a nagy hullámokról Stavros-on, pedig a 2 hét alatt csak 3x nem voltunk lent a aprton, de nagyobb hullámok nem nagyon voltak.
A tenger nekünk jobban tetszett a kikötő előtti részen, mint az utánin, mivel itt homokos volt, és főleg reggel gyönyörűen látszottak a redők, ahogy a hullámzás összegyűri a homokot. Vannak köves részek, de közvetlenül a Zoi market melletti partszakaszon azokat sem kell kerülgetni. Igazából koszosnak én csak egyszer láttam a vizet az első délután, utána végig nagyon klassz volt. Valaki korábban írta, hogy sárlé. Tény, hogy a homok miatt nem olyan, mint pl. Sarti, de mondjuk Paraliánál sokkal különb.
Kirándulni mi a Meteórákhoz mentünk el, ami még mindig lélegzetelállító. Viszont, ha nehezen viseled a szlovák nyelvet, és van rá lehetőséged, akkor egyénileg oldd meg az odautazást! A visszafelé útba ejtett Tempi völgye is "megér egy misét", nagyon szép.
#1931802012-08-08 11:49:43 Válasz a #192837. hsz-ra
Szia Foxi!
Alexandrosban törölközőt nem adnak, wc papírból induló készletet (1 tekercs). Ahogy észrevettük, a tulajnak egy a lényeg, a medence, a szobák már kevésbé fajsúlyosak neki. De ha nem zavar, hogy kissé lelakott, a kisebb problémákat fekete szigszalag "jelzi", akkor elviselhető. Összegezve voltam már ilyen áron jobb apartmanban is, de aludni, pihenni megfelel. Van klíma, ha igényled, a legjobban akkor jársz, ha az irodában fizeted (3.000.- Ft/hét), ha kint kéred, egy hét ha jól emlékszem 15 euró, egy nap 5 euró. A hűtő görög viszonylatban jó, ha kiveszed a mélyhűtő alatt polcot, akkor még jobb.
Takarítás önerőből, felmosó volt a szobában, partvis egy szinten egy, elvileg, időnként valaki leviszi, és ott felejti. Rezsó, ha szerencséd van 2 lapos, ha peches, mint mi, akkor csak egy, de pár nap múlva kaphatsz.
Gyros a Jiannis-ban ízlett a legjobban, pitában 2 euró, tálon 6. Pitában souvlaki, csirke souvlaki szintén 2, csirkéből jobban ízlett. Van magyar étlap is, ha nem boldogulsz, ha hallják, hogy magyar vagy, eleve azt adják oda. Ha az Alexandrosból elindulsz a part felé, a jobb oldalán ahol ki van táblázva a Jiannis, ki van téve az étlap is, magyarul is. Egyébként a közvetlen környéken kb 3-4 helyen tudsz enni, ha lemész a központba akkor lépten nyomon gyros-os, jégkása 1,5, óriás pali 2, golyós loukumades kis adag 1, nagy adag 2 euró.
Vásárlásra az Arvanitidis és Zoi.
Szirupos sütik 10 euró/kiló, loukumades 1 euró péknél és azt hiszem a boltokban is, vizet nem vettünk, csak induló készletet az üvegért, iható a csapvíz, holland sör az Arvanitidisben 69 cent/fél lityis doboz, Mythos 4 x 0,3-as 3 alatt, 4 x 0,5 l-es 5 alatt (akciósan), Amita gyümölcslé Arvan-ben másfél liter 1,6 körül, kenyeret olvashattad kicsit előrébb, 35 dkg-os 70 cent, mi általában az Alexandroshoz közeli péknél vettük, kb 6-7 fajtából válogathatsz.
#1932042012-08-08 14:56:01 Válasz a #193180. hsz-ra
Köszi az információkat. A piacon vettetek valamit? Pl.a feta és a sajtok, valamint a gyümölcsök ott olcsóbbak, vagy inkább a bolt? Érdekelne, hogy az apartmanoknál jobb a földszint, vagy inkább az emelet a csendes? És van-e legalább 2 edény, hogy levest+másik fogást csinálhat-e az ember. Mit vigyek, evőeszköz van-e elegendő, meg merőkanál, és fakanál?
A másik kérdésem, hogy mennyi idő volt az utazás, és az Apollóval mentetek-e. Mennyire voltatok megelégedve az irodával, és a kihelyezett idegenvezetővel. Hazafelé mikor indultatok?
Lehet, kicsit sok a kérdés, de jobb felkészülni a dolgokra.
Ha van időd légyszi irjál.
Üdv Foxi
Köszi anyuci68 az új infót. Szeretném megkérdezni szúnyog volt? Ettetek a Koralliban, ha igen milyen volt?
Foxi-- fakanál,konyha ruha nincs hát a merőkanál, mintha lenne. A medence felőli oldal zajos a fürdőzök kiabálása és a közlekedés miatt is. Nem beszélve arról,hogy a seregélyek egyszerre ébrednek és haza is egyszerre érkeznek a túloldali fákra. Ha este nem zárják be kilincsre 2 bejárati ajtót akkor a cicuskák hajnali nyávogására is ébredhettek. Ezért is jó lenne ha a Magyarok semelyik kóbor állatot nem etetné és főleg nem az emeleti apartman ajtaja előtt. Foxi,nagyon jó fényképeket és beszámolókat találsz ha visszaolvasol.
#1932802012-08-09 07:57:34 Válasz a #193246. hsz-ra
Vicos köszi, segitettél, visszaolvastam, de szerintem elég kevesen voltak az Apollónnal. Én sem utaztam még velük, eddig mindig a Grand Tours-al mentem. De mivel szinte minden görög utjukon voltam, és Stavrosba csak maszek kirándulni, igy választottam ezt a helyet. Asprovaltan voltam 2* és onnan busszal átmentünk ide körülnézni, de ez már legalább 10 éve volt. Mivel Stavrosba nem annyira hosszu a lemenetel, ezért no meg a hely szép fekvése miatt választottam idén ezt az utat. Ha még valaki abban tud segiteni, hogy a buszmegállók (távolsági) hol találhatóak, és honnan lehet megtudni az indulás-érkezést, és az mennyire pontos. Gondoltam, hogy talán átmegyek Asprováltára egy kis nosztalgiára. Persze motorozni nem tudok, és autót meg nem akarok bérelni, mivel már régebben nagyon sok helyet bejártunk ezen a környéken. Ugy gondoltam, hogy nem megyek sehova fakultativ, mert mindenhol voltam már többször is nyaralni, meg autóval is. Csak a tenger, mondjuk tudom, hogy itt nem annyira szép mint pl Thasszoszon vagy a Calkidikin, de azért talán már szeptemberben kicsit nyugisabb lesz, és tisztább is.
Üdv. Foxi
#1932842012-08-09 09:18:18 Válasz a #193280. hsz-ra
ziasztok!
Koraliban egyszer ettünk gyrost, de nem nyerte el a tetszésünket, mert nagyon olajos volt a pita és a sült krumpli sem volt az igazi. A husi finom volt benne, és a hölgy is kedves volt. Ettől persze még más ételeik lehettek finomak, de ugyanazokat megkapod Jiannisnál is, ott talán többen is voltak. Sajnos a tengeri herkentyűk idén nem jöttek össze, mivel csemetém a második héten összeszedett valami hasmenős vírust, vagy a sós vízből ivott sokat, így szolidarítottunk vele, nem akartuk fájdítani a szívét, hogy mi eszünk, ő meg nem.
A gyerekemet mindig megtalálják a szúnyogok, őt csípkedték is az utcán, mi felnőttek megúsztuk. Érdemes bekenekedni szúnyogriasztóval, ha este elindultok. Mi klímát használtunk, az ajtó nem nagyon volt nyitva, így a szobában nem igazán voltak szúnyogok. De az is lehet, hogy nem szerették a szúnyogriasztót, amit vittünk (folyadékos herbal cucc).
A szobában rozsdamentes edények voltak, egy szeletsütő, egy kisebb és egy kicsivel nagyobb lábas, fedő csak az egyikhez, tejforraló szerűség. Fakanalat (is) az 1 eurós boltban vettünk a főúton. bögre, tányér (személyenként egy mély és egy lapos), üvegpohár, vágódeszka volt, de csöpögtetőre nem futotta, így a tésztaszűrő és alatta az egyik mélytányérral helyettesítettük.
Apollon.
Évek óta velük utazunk, és úgy tűnik, hogy nemcsak a szállások számát redukálták le, de a minőségre sem adnak már annyira. Az utóbbi évek tapasztalataihoz képest az Alexandros igencsak gyengécske szállás volt. De viszont igyekeznek a kívánságokat mind a buszos ülésrendnél mind a szobák elosztásánál figyelembe venni, külön felár nélkül. Ha csendet akarsz - mi is ezek közé tartozunk - ne medencére néző szobát válassz (már, ha van rá mód). Mi direkt emeleti nem medencére nézőt kértünk és kaptunk. Sokan inkább a klóros vizet választják és nem a sós tengert. Lelkük rajta, de ezt itthon is megtehetnék, azért kár 1200 km-t utazni. Nem vagyunk egyformák (szerencsére).
Piac nekünk nem jött be. tavaly Marmarason és előtte Nikitiben sokkal jobb volt. Ott ugyan vettünk 1 euróért nektarint, de az íze közel nem volt olyan finom, mint amit a Zoiban vettünk. Amúgy gondolom minden olcsóbb valamivel. A vegyes cukorka ami a boltokban 8-9 euró/kg az úgy 7 körül volt, a szirupos sütik 10 helyett 8 környékén. Olajbogyót, sajtokat, cipurót, bort lehet kapni, de azt nem néztük, hogy mennyiért, mások biztos tudnak ebben segíteni.
Vasilis, az idegenvezető nem rossz srác, mi, mint régi motorosok Görögországban nem kellett, hogy különösebben igénybe vegyük a segítségét, elég vegyes véleményeket hallasz róla. Volt, hogy az utcán összefutva megkérdezte, minden rendben-e, de mivel görög, ez a mentalitásán is észrevehető. A kirándulásokra nem ő megy.
A tenger minőségére nagyon háklisak vagyunk - tekintve, hogy van már 19 évi összehasonlítási alapunk -, de semmi gondunk nem volt vele, reggel különösen szép, de délután is nagyon kellemes volt, és szemetes is csak egyik délután volt.
Az utazás odafelé gyors volt, pontosan indultunk, 2 óránál egy határ sem volt több, jók voltak a sofőrök is, így görög idő szerint reggel 9 óra körül már az apartmannál voltunk. Visszafelé már húzós volt, szerbek hozták a régi formájukat, 7 buszt átengedni 3 óra, és ez csak egy határ. Így sikerült is kb 23 óra alatt hazaérni. A macedónoknál észrevehető egy kis javulás, lehet, hogy ők tényleg szeretnének csatlakozni az unióhoz.
Ha még van kérdés, amire tudok válaszolni, szívesen teszem.
#1933012012-08-09 11:36:43 Válasz a #193300. hsz-ra
Hááát)) Szerettem volna kettesben elmenni a Párommal is. Tudod, hogy mindíg gyerekkel utaztam, és most úgy gondoltam, lassan jön a szülinapom, és megleptem magunkat tegnap egy last minute úttal. Marina megy Sartira Zsoltikával szeptemberbe így lelkiismeret furdalásom sincs.