A Magyar Köztársaság területét Magyarországon forgalomba helyezett járművel a forgalmi engedély szerinti tulajdonos, illetve üzemben tartó kivételével más személy csak a tulajdonos írásos hozzájárulásával hagyhatja el.
A tulajdonos írásos hozzájárulása tartalmazza:
a jármű használójának családi és utónevét,
úti okmányának számát - új típusú állandó forgalmi engedély esetén -,
a jármű törzskönyvének számát, rendszámát, alvázszámát, motorszámát
tulajdonos (üzemben tartó) nevét, aláírását, gazdasági társaság esetén annak cégszerű aláírását, valamint azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja.
A hozzájárulást a határátlépés ellenőrzésekor felhívás nélkül be kell mutatni az eljáró határőrnek. Amennyiben a külföldre utazás nemzetközi szerződés alapján személyazonosító igazolvánnyal történik, az írásos hozzájárulásban annak számát kell feltüntetni.
A Magyarországon bérbe vett vagy lízingelt jármű esetén a hozzájárulást a bérleti, illetve a lízingszerződés pótolja, amennyiben abból megállapítható, hogy az üzemben tartó a járművel az ország területét jogosult elhagyni. A szerződést a határátlépés ellenőrzésekor felhívás nélkül be kell mutatni az eljáró határőrnek.
Az Autoklubnál lehet kapni többnyelvű meghatalmazás nyomtatványt, amit kitöltve elfogadnak mindenhol. Azt hiszem nem volt több pár száz forintnál. Egyszer úgy mentünk, hogy a szüleim egy kocsival, mi pedig egy másikkal, ami szintén a szüleim nevén volt. Nem fogadták el a szerb rendőrök azt, hogy ott vannak, csak azt, ha benne ülnek. A határ előtt ezért át kellett ülni. Következő évben vittem ezt a meghatalmazást.
Olvastam az előző hozzászólásokat és felmerült egy kérdés bennem. Miért indul valaki görögországba románián keresztül? Esküszöm, hogy nem kötekedni akarok, csak a szempontokat megérteni.
...Olvastam az előző hozzászólásokat és felmerült egy kérdés bennem. Miért indul valaki görögországba románián keresztül? Esküszöm, hogy nem kötekedni akarok, csak a szempontokat megérteni.
Gondolom abban bízik, hogy ott nem kell tartania a jogtalan büntetésektől.
Igen, ez egy szempont. Tavaly egy ismerősöm az utazás előtt két nappal vette észre, hogy lejárt az útlevele, ezért romániának ment. De aki erre nem figyel, meg is érdemli.
Én Görögország és Törökország felé kb. 20-szor tettem meg turistaként a jugó szakaszt. Egyszer büntettek meg, de tényleg gyalogátkelőn előztem le egy kis traktort.
Én már rég leellenőriztem, a feleségemnek két hónapja szóltam, hogy csináltassa meg. Azóta sem ment el. Nem szólok neki többet, ha elfelejti marad. Nagyobb hely marad a kocsiban, és több sör nekem.
Én már rég leellenőriztem, a feleségemnek két hónapja szóltam, hogy csináltassa meg. Azóta sem ment el. Nem szólok neki többet, ha elfelejti marad. Nagyobb hely marad a kocsiban, és több sör nekem.
Hmmmmmmmmmm....Remélem ezt nem gondoltad komolyan???
Mi is volna ott veled...
Egy asszony mindig jó a háznál...
Meg ha már autó akkor ki vezetne míg te sörözöl!!!!!
Hmmmmmmmmmm....Remélem ezt nem gondoltad komolyan???
Mi is volna ott veled...
Egy asszony mindig jó a háznál...
Meg ha már autó akkor ki vezetne míg te sörözöl!!!!!
Azt nem mondta., hogy nő nélkül megy...
Egyébként olyan esetet is írt itt valaki tavaly, hogy jogsi nélkül utaztak el és visszafelé vették észre, hogy nem vitték magukkal, amikor kérte a rendőr...
Jogsit még soha nem kértek tőlem. Vagyis egyszer, motorkölcsönzésnél. Ott ahol előző évben még kiadták a motort, következő évben nem fogadták el a sima B kategóriát. De útközben egy rendőr sem kérte.