...de ha kell, megvédelek benneteket bármitől, bármi áron...
Ez az előnye a hivatásos katonáknak, hogy ilyen a hozzáállás... mikor nekünk annakidején muszályból kellett egy évet masírozni, engem mindig elfogott a röhögés: ezzel a jampibrigáddal oszt' nemigen védjük meg kishazánkat (én különben is csak menekülni tudtam volna...)
#1331792010-05-05 20:06:00 Válasz a #133175. hsz-ra
Köszönöm szépen Breki, nagyon érdekel a könyv. Mondjuk engem minden érdekel, ami Görög, görög, GÖRÖG, még a kedvenc gyümölcsöm is a görögdinnye
Ok, de már be is fejeztem, mert ez egy toló topic, nem akarok kikapni
Sziasztok! Az index-es fórumba is írtam ma, most fedeztem fel ezt a Hellas-os fórumot. Úgy látom, itt sokkal aktívabbak vagytok, úgyhogy itt is próbálkozom, hátha hamarabb és részletesebb választ kapok...
No, a lényeg: Toloba utazunk május 22-én (GT), apartmant foglaltunk, busszal. Néhány kérdésem van ezzel kapcsolatban:
1) Bár sokat utazunk, apartmanban eddig még nemigen laktunk (hotel vagy sátrazás volt eddig, aktuális pénztárca szerint). Rutinosabb apartmanozók: mire készüljünk, mi az, amit feltétlenül érdemes vinnünk, amit kint nem adnak, vagy drága stb.? (A buszon korlátozott mennyiségben tudunk holmit magunkkal vinni, ezért nem mindegy, mi kerül a csomagunkba.) Konkrétan a Demos felszereltsége érdekel.
2) A reggelit otthon oldanánk meg, esténként meg nyilván mindig beülünk valahova. Itthonról érdemesebb "alapanyagokat" vinni (pl. sajt, felvágott stb.), vagy jobb, ha ilyesmiket kint veszünk? Egyáltalán: merre induljunk, hol van valami nagyobb élelmiszerbolt?
3) Szombaton érkezünk - hogyan vannak nyitva a boltok hétvégén? Ráadásul ez éppen Pünkösd hétvégéje. Pünkösdkor mire kell számítani a múzeumok/nevezetességek, illetve a boltok nyitva tartása kapcsán?
4) Olvasgatva a görögországi válságról szóló híreket: mennyiben érinti ez a turistákat, illetve az idegenforgalmat? A sztrájkok mennyire bénítják meg a tömegközlekedést, a napi életet stb?
5) Milyen időre kell május vége felé számítani? Fürödni fogunk-e már tudni? (Bár elsősorban is a kulturális érdeklődés hajt, nem vagyunk a napozós-döglős fajta; de ha már tengerpart...)
6) És ha már ennyire "pofik" vagytok: soha nem jártunk még Görögországban, így köszönettel fogadnánk egy-két olyan étel-ajánlatot, amit érdemes megkóstolni (nem feltétlenül gyros-ra vágyunk nap mint nap...
Nagyon köszönöm, ha a fentiek megválaszolásával segítetek a tervezésben!
Andi 39, a GT fórum is jó (oda is nézz be)
1. alapdolgok mindenhol vannak (tányér, 1-2 edény, poharak, evőeszköz), ezeket nem kell cipelni, csak ha ragaszkodsz a sajátodhoz
2. a Marinopoulos bolt a legolcsóbb, Tolo főutcáján van, vagy Nafplionban van Lidl, de egy rúd szalámit, egy-két májkrémet én vinnék (a pékáru isteni)
3. pünkösd ügyben Ágnitolo tud nyilatkozni, ő lesz az idegenvezetőtök kint, biztosan válaszol majd itt (egyébként hétvégén nyitva vannak a boltok, a szieszta zavar be inkább, dél körül bezárnak, és du. 5 körül nyitnak újra)
4. Tolo üdülőfalu, ti pedig a GT busszal majdnem hogy háztól-házig mentek (kint pedig szerintem a kirándulóhajók, kirándulóbuszok a sztrájktól függetlenül közlekednek)
5. tök jó idő lesz (szerintem fürdés is)
6. amit ne hagyhatok ki: Horaitiki (azaz az igazi görög saláta), muszaka (rakott padlizsán), souvlaki (rablóhús)
Én vinnék szúnyogriasztót -bár első évben abszolút nem kellett- és egy karton ásványvizet
(A kinti víz nem túl jó az igazi ásványvíz pedig drága)
tartós kenyeret és gabonapelyhet, toalettpapírt, naptejet, rendes konyhakést villát összecsukható poharat, nagy stradtörölközőt
(Az úton takaródzni este, nappal rá lehet teríteni az ülésre)
mp3 lejátszót , nyakpárnát vagy kispárnát, búvárfelszerelést, süncipőt stb
Az említetteken kívül nálam most a Stifado az ami most nálam mindent visz, bár nem tudom Tolóban hogy készítik
"A Stifado-t tájegységenként más-más fűszerekkel készítik, van ahol bográcsban, van ahol sütőben, valamint különböző húsokat használnak hozzá: kecske, vadkecske, vaddisznó, nyúl és marha a leggyakoribb."
És a tzaziki is kihagyhatatlan ugye görögországban.
Illetve én a híres Tolói halashoz is elmennék bár nem kaptunk képeket róla, hogy most felújítva hogy néz ki.
#1332312010-05-05 23:04:39 Válasz a #133224. hsz-ra
Szia Andi!
Isten hozott közöttünk.
Először is úgy tűnik együtt fogunk utazni, csak mi az Eleana házba megyünk. Velünk jön még egy fórumos házaspár Timba és Jana. Ti mennyi időre mentek?
1.) A görög apartmanok alapfelszereltséggel rendelkeznek mindenből csak annyi van, ahány személyes az apartman.(evőeszköz, mély, lapos, kistányér kisebb és nagyobb poharak stb). Általában egy nagyobb lábas és egy nagy serpenyő, kávé kiöntő van. Általában egy kétlapos villanyrezsó van, előfordul, hogy villanysütő is , frigó, és külön pénzért légkondi. Fejenként egy kisebb és egy nagyobb törölközőt adnak és WC papírt is legtöbbször.
Ami nincs és érdemes vinni: kávéfőző, dugóhűzó, sörnyitó, mosogatószer, mosogató szivacs, vagy kendő, tálca, szappan, Mi szoktunk egy kis flakonban kevés Domestost vinni, fertőtleníteni a WC-t. WC papír(csak az útra) papír törülköző, szúnyogirtó. Nagyon fontos, hogy legalább 30-as faktorú napvédőt hozzatok, mert nagyon erős a sugárzás a parton. Más most nem jut eszembe.
2.) Érdemes hozni tartós élelmiszert: Szalonnát, füstölt kolbászt esetleg füstölt sonkát, vagy tarját. Ezen kívül sót, cukrot fűszereket. Csak annyit, amennyi elfogy az ottlétetek alatt. (Ott is hasonló kiszerelésben vannak ezek, mint itthon és nem érdemes egy kilót ott euroért megvenni, aztán cipelni haza)Mást nem érdemes, mert mindent kb otthoni áron meg lehet venni. Tolon rengeteg élelmiszerbolt van, de ezek Pünkösdkor biztosan zárva lesznek, ezért a hét végére való kaja mennyiséget érdemes előre megvenni, vagy gyrosozni, vagy tavernázni. Naphlion mellett van egy Lidl áruház, ahol sokkal olcsóbban be lehet vásárolni mindenfélét, mint Toloban. Busszal 1,5-2,5 euróért meg lehet járni.
3.) A válság annyiban lesz érzékelhető, hogy áfa emelés miatt egy kicsit minden drágább lesz . Ha kocsit béreltek, érint titeket az üzemanyag ár emelés Durvább, mint nálunk. Jelenleg 1,7-2 euro/liter.
4.) Májusban Görögországban nyár van 30 fok körüli hőmérséklet jellemző. Egy- egy nap lehet hűvösebb esős. A tenger még egy kicsit hűvös olyan 22 fok körüli. Kirándulásokra, kultúrális programokra kiváló az időjárás, ráadásul Tolo környéke és a Peloponesos félsziget rengeteg lehetőséget kínál ezekre. A Peloponesos Görögország lényege.
4.) Ételek: Kiváló halételek és príma halvendéglők vannak Toloban, érdemes kipróbálni őket, A többit majd elmondom a buszon. Mi másodszor megyünk ide, de huszadszor megyünk Görögországba, úgy, hogy eléggé otthon vagyunk ott. Addig is kérdezz nyugodtan szívesen válaszolok.
Ja és még egy! Nagyon fontos láttam, hogy 22-ét írtatok indulásként és biztos, hogy így is van írva a papírodon, de az az apartman elfoglalásának időpontja. Az indulás 21-én van. Azért írom, mert volt olyan, aki félreértette és nagyon ráfázott.
Jó készülődést és készüljetek a csodára! Görögország az Istenek földje. Minden értelemben.
Üdv: Josza
Megjelentek az Apollón travel honlapján az akciók az első 4 hétre.
Szinte mindenhová van még szabadhely,ha nem is minden hétre,
így Tolóba is.
Parga lett nagyon "elkapkodva". Oda összesen csak 3 szabad szoba van az egész 4 hétre.
#1333432010-05-06 19:46:13 Válasz a #133195. hsz-ra
Robi! Ez a fotó nagyon találó nekünk. Amikor a Demos apartmanban voltunk, (kétszer is) akkor mindig a pálmafák alá telepedtünk le strandolni! Akkor még sokkal kisebbek voltak!
Elsősorban a saját, de valószinűleg még sok társam nevében szeretnék kérni Tőled valamit. Leírnád, hogy milyen idő van és kb. hány fokos a tenger? már csak 29 nap indulásig és nagyon izgulok, mint mindenki. Ja igen, esetleg egy-két naponta megismételnéd az időjárás jelentést. Persze csakha nem túl nagy kérés.
Előre is köszönöm, köszönjük!!!
üdv. és puszi Katonalány