Nem gondoltam, hogy lavinát indítok el. A ki beszélhet kinek a nyelvén elég furi kérdésfeltevés, de azért válaszolok rá, mert erősen érintett (bár nem voltam félreérthető).
Számomra fontos, hogy a célország nyelvén megtanuljak alap dolgokat (jelen esetben görögül). Nem szeretem, ha első blikkre magyarul, szlovákul, olaszul, bárhogy szólnak hozzám kint (mert mondjuk az a náció utazik oda nagy számban) - próbáljuk görögül vagy angolul (azért utóbbi nyelven, mert lássuk be, a legtöbben ismerik, és Görögországban is a legtöbben tudják a legalapabb szinten legalább). A görög úgyis kíváncsi, és meg fogja kérdezni (jó esetben görögül, mert kitart odáig az én tudásom, más esetben angolul), honnan vagyok. És akkor már lehet egymás kedvébe járni a másik anyanyelvén tudott mondatokkal, majd megegyezni egy közös (akár kézzel-lábbal) nyelvben. Ennyi. Vojandi is hasonlót írt.
És lássuk be, a turisták által tömegesen ellepett helyek idővel rémessé válnak, mert már nem arról szól a történet, hogy az odatéved "idegen" ismeri meg, milyen ott az élet, hanem a helyi próbál az idegen kedvébe járni. Ha pörköltet akarok, magyar étlapot, magyarokkal csacsogást, és mustáros gyrost, akkor lemegyek a Balatonra. Lehet arra hivatkozni, hogy a magyarok híresen rosszak idegennyelvtudásból, de ettől még nem kell überbunkónak lenni ("aszonta, paszport, paszport, mi a f*t akarhat?" - idézet egy egykori buszos utas szájából) Én viszolygok a városban bikiniben, gagyi gumipapucsban vánszorgó "turistáktól", akiktől zeng az utca, állati jópofák, és elfelejtik, hogy valakik ott élnek. De viszolyogtam azoktól az angoloktól, akik egy hajóút során hulla részegre itták magukat, és kiszállás után a kikötő betonján fetrengtek, mert fölkelni nem tudtak. Sajnos nemzetiségtől függetlenül a legtöbb csoportos útnak is megvannak a maga ilyen jellegű alakjai, ezért (is) járom a saját utam. Mert tény, hogy én is turista vagyok, de nem mindegy, mi (ki) alapján ítélnek meg. És tény az is, hogy többnyire a tömeghelyeken vannak előítéletek, netán a boltban árgus szemmel figyelők, nehogy lopjak valamit... gondolom, van már rá alapjuk, és ez nekem rossz érzés.
Bocs, ha valakit megbántottam netán, nem akartam.
#1424762010-07-04 20:40:37 Válasz a #142473. hsz-ra
Képet csak olyat tudsz beszúrni, amit előtte feltöltöttél a netre, pl. egy ingyenes tárhelyre. Az img gomb megnyom, bemásol a kép linkje, megnyom a /img.-----Elküld.