Mi is most gondolkodunk vásárlásban az én férjem élt kinn Pefkohoriban és oda járunk évente akár többször is szerintünk is megérné venni egy ingatlant és amikor nemvagyunk ott akkor kiadni utazási irodának.Ha van valakinek ötlete írjatok beszéljünk róla.Én néztem az árakat hát van nagyon drága és elfogatható is.
#1547192011-01-11 07:59:36 Válasz a #154680. hsz-ra
Nagyon köszi, Ágni! Egyszerűen fantasztikus vagy! Még hogy morzsák ... hát jó nagy infó-morzsák ezek
Végre lehetőségem van belülről látni a dolgokat. Mert eddig csak az ingatlanközvetítőkre hagyatkozhattam. Website-on kevés infó, rémes árak - ez nem igazán segített ki. Személyesen már jobb a helyzet: a legutóbbi két nyaralásunk alkalmával voltunk ingatlanirodákban is, csak hogy lássuk, mi a helyzet, hogyan bánnak a potenciális ügyféllel, mennyire komolyan veszik, milyen árak vannak. Azt kell mondjam mindenhol barátságosan fogadtak és hosszan elbeszélgettünk, jóllehet konkrét üzletről nem is esett szó.
De például azt sehol se mondták, hogy telket érdemes venni - no, persze, nem volt érdekük, ha házat akartak elsózni.
Aztán még valami: az ingatlanosok adatbázisában levő, méregdrága ingatlanokon kívül is vannak eladó ingatlanok, pl. Kithirán sok helyen láttunk táblát kitéve, persze görögül, dehát pont ezért tanuljuk a nyelvet...
Ugyan ezeket majd össze kell foglalnom egy nagyobb beírásban, így morzsánként is jó beírni, mert könnyebben emészthető az info, ha lassacskán zúdul ránk:)
Szóval átlagosan elfogadott és ismert tény, hogy egy telek vagy bármilyen ingatlan annál drágább minél jobb a fekvése. Ez alatt azt értjük, egyrészt minél közelebb van a tengerhez, másrészt minél szebb onnan a kilátás. Ez utóbbi nem mindig tengeri kilátást jelent, de ha az is van, rögtön felszökik az ára. A tengertől akár 5-10 km-re lévő telkek árai akár 4-10-szer olcsóbbak lehetnek, ha nincs tengeri kilátás. Így egész jó áron lehet olyan telkeket venni, amik 10-15 percre vannak kocsival a parttól, jó helyen, szép környezetben, de nincs rálátásuk a tengerre. Tehát a tenger mellett nagyon drágák, ahogy távolodunk esik az ár.
A másik tényező: milyen parthoz van közel és milyen helyen, vagyis mennyire divatos a hely. Más árak vannak Korfunk, Zakinthoson, más árak Gia-n, Évián. Évián megint más árak vannak dél Évián, főleg ha közel van Eretriához, ahonnan minden negyed órában van komp, vagy ha közel van a hídhoz és más észak Évián, ahová nehezebb eljutni. Más az ár ha zöld erdők vannak közel: magasabb és olcsóbb ha szikkadt föld és kopár terület veszi körül, ha van város a közelben vagy a pusztában van.
Példák: a mi falunkban, ami 7 km a parttól és egy szép kisvárostól, 1.000 nm körüli telket 20-25 ezer euróért árulnak, ebből lehet alkudni, attól függően milyen helyzetű, kilátású, fekvésű, egyenletességű a telek és milyen a föld összetétele, mennyire köves, fás, stb.
Ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkező telek Limniben, part mellett, tengerre látással lehet 150-200 ezer, de nincs, nem adnak el, egymás között mennek el. 2-3 km-re a parttól, de tengeri rálátással is megér 100-150 ezret, ezekből is csak nagy ritkán kerül eladásra és ismerősök, rokonok egymás közt elrendezik.
A hely a nagyon jó kategóriába számít, van turizmus, de kevés, és főleg nincs tömegturizmus.
Ha jól emlékszem az említett magyar család 2006-ban 19 ezerért vett egy 1.000 nm-s telket, gyönyörű rálátással az egész Éviai öbölre és a naplementére, 10 km-re a parttól, de csak azért volt ilyen "olcsó", mert az előttük lévő hosszúkás telek egyik részén van egy félkész váz, amely a kilátásukon ront. Szerencse a telek hosszúkás, így nem zavaró.
Kész házat itt nálunk nem lehet venni. Ritkán kerülnek ilyenek eladásra és nem is kerülnek majdnem az ingatlanosok kezére. Északabbra van egy cég aki ezzel foglalkozik, épít majd főleg németeknek árulja, van egy ilyen iroda, de a sziget északibb csücskében. Az épületek esetében is ua. érvényes: a helyzetétől, fekvésétől függ az áruk.
Egy nagyon jó megoldás, amit a görögök szoktak csinálni: megvesznek egy telket, majd rátesznek egy utánfutós kocsit és azt használják évekig háznak. Vannak olyanok, amiket körbeépítettek, tetőt húztak föléje, udvart cementeztek eléje, beültették körbe fákkal és szép lassan ráépítenek egy házat is. Ilyenről vannak képeim az idei Samothrakis blogbeírásomban, a barátaink is így csinálják.
#1546722011-01-09 23:43:50 Válasz a #154670. hsz-ra
Szia Medi,
OK, akkor a BLOGom jövőbeni témái közé pakolom, van már egy jó dossziényi anyag:) Különben pont a mellettünk lévő telket meg egy román ismerősöm vette meg pár éve, egy Athénban élő mérnöknő, úgyhogy gyűjtöm körbe az embereket:) Sajnos a másik telek magyar gazdáival nem igazán tartjuk a kapcsolatot, nem talál tökéletesen a szó, de mindenképpen ha valami probléma van számíthatnak rám, már amennyiben valamit tudok tenni. Ők megvették a telket 2006-ban és azóta minden nyáron rásátoroznak, építettek maguknak kis WC-t, zuhanyzót, sátorponyvatartót és volt már olyan, hogy egy évben 3szor is jöttek. Tudom, hogy építkezni is fognak lassan rá, ahogy idejük és pénzük engedi. Majd ha előkerülnek valamikor infóim, írok blogba és magánba is neked. Mások is (magyarok) akartak errefele venni telket, régi házat, aztán a válság dugába döntötte az emberek terveit.
#1546702011-01-09 23:17:27 Válasz a #154657. hsz-ra
Köszi Ágni!
Minden segítség jól jön, persze jó 10 év múlva ki tudja, mi lesz
Angolul beszélő ügyvéd is elég, mert jóllehet nincs kizárva, hogy addigra beszélünk görögül, de aligha annyira jól, hogy egy görög szerződést tutira megértsünk. Viszont angolul mindketten tudunk olyan szinten, hogy akár egy szerződéssel se legyen gond.
Szóval addig még van egy kis idő, ráérsz kotorászni
#1546572011-01-09 16:56:19 Válasz a #154619. hsz-ra
Szia Medi,
2006-ban vett egy magyar család egy telket itt nálunk Évián, a segítségemmel. Valahol le vannak írva a részletek, hogyan ment a vásárlás, de most nincs időm előkotorni. Időközben minden év elején adóbevallást kell csináljanak, így muszáj legyen valaki, aki az ügyükkel foglalkozik és erre a legjobb valamiféle fizetett ügyvéd, aki követi a törvényváltozásokat is és értesít ha valami van. Athénban van magyar anyanyelvű ügyvéd is, ki lehet nyomozni ha majd szükség lesz rá az elérhetőségét. Valamikor ha majd időm lesz leírom milyen lépések voltak szükségesek a vásárláshoz, vagy esetleg megadhatom az illetők elérhetőségét, érdeklődhess.
Engem a kontinens érdekel, konkrétan észak Görögország. A szigetek alapvetően nem érdekelnek, mivel autóval nehezen megközelíthetőek. Perzse vannak kivételek pl. Korfu, Lefkeda, Thassos, stb. A szigeteken olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni, mivel mostanság elmaradnak az angol vásárlók, és nincs helyettük más. Észak Görögországban más a helyzet! Sajnos. Viszont magyaroknak is könnyebb kiadni az apartmant, mint mondjuk Ikaria szigetén, mely nem igen tartozik a turista központok közzé.
Az ingatlanpiaci pangás általánosságba véve kimondható, azonban ez nem teljes mértékben igaz észak Görögországra. A görög ingatlanpiacot eddig leginkább uraló angolok ugyan elmaradnak, de helyükbe léptek a románok, bulgárok, és furcsa módon a szerbek. A szerbek inkább jönnek a görög tengerpartra mint a horvátra, mivel ott nem igen szeretik őket. Görögországban a tengerparti ingatlanok ára továbbra sem csökken, sőt!
Alapvetően ez északi területekre jellemző. A nagy városokban a lakáscélú ingatlanok ára csökken, valamint igaz ez a nehezen megközelíthető helyekre (pl. kissebb szigetek) Több ingatlanossal felvettem a kapcsolatot és alapvetően a fenti véleményen voltak.
Tehát, ha valaki, illetve akár többen is szándékozna görögben ingatlant vásárolni -akár befektetés jelleggel is- akkor kérem jelentkezzen email-en. Mi is úgy szeretnénk, ha egy házban magyarok által bírtokolt apartmanok lennének. Így még kiadni is könnyebb lenne. Át kell gondolni az egészet, mert egy családnak (ha rendszeresen jár görögbe) 200-300 ezer forint csak a szállás két hétre kivetitve. Ennyiből néhány törlesztő részlet is kijön, hát mégha beleszámoljuk a hasznosításból származó bevételt is. Akikkel beszéltem azok azt mondták, hogy hitel is megoldható.
Mi társakat keresnénk, mert egyedül nem szeretnénk belevágni.
Ha valakit komolyan érdekel görögországi ingatlan vásárlás az küldjön emailt nekem! Szerintem nincs mire várni, hiszen a válságnak előbb-utóbb vége lesz, melynek következményeként rövid időn belül meglódulnak az ingatlan árak. Nekem is azok a tapasztalataim, hogy a görög piacon megjelentek a román, bulgár és szerb vásárlók, akik megjelenése szintén árfelhajtó hatást produkál. Sajnos az egy évvel ezelőtti kedvezőbb árak az "erős forintnak" voltak köszönhetőek. Csak ez kb. 10-20%-os emelkedést indukált.