Kréta
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kréta
<   1 2 3 ... 342 343 344 ... 505 506 507   >
Üzenet
  Adri79 | #155241 Üzenet | 2011-01-22 22:07:10 | Válasz a #155195. hsz-ra
Szia Verka! icon_biggrin.gif

Hát az igaz, hogy egy kicsit elakadtam a szervezéssel, köszönhetően a "kedves" ajándéknak, amit a kolleganőm adott át, már négy hete köhög és nem megy dokihoz! Bocsi az OFF-ért!

Szóval szervezkedek azért még, múlt héten mutattam meg anyunak is az útitervet, ami ugye még kezdetleges, de már vannak fix pontok, úgymint szállás Falassarnán, onnan királdulások Elafonnisire meg a Baloshoz, meg Paleochora, meg a Korunas-tó (na, most lehet, hogy nem helyesen írtam vmelyiket icon_biggrin.gif), a többi még tervezés alatt icon_razz.gif Aztán meg a másik szállás Xerocamboson, innen meg mennénk Ierapetrára meg Makrigialosra, Vaiba.... és nyilván még itt is van ezer látnivaló, szóval már alakul.... Persze még vannak gondok, úgymint könyörgés a munkahelyen, hogy engedjenek el 10 munkanapra, mert hát nem tudok hazajönni, ha nincsen repülő icon_wink.gif Remélem a főnökeim közül valaki majd beveszi és engedélyezi a szabikérvényt, akkor a többi is rábólint icon_mrgreen.gif

Ja és amióta ezer jó tanácsot osztottatok, mindenhol amerre járok "fertőzök" a Kréta vírussal, az egyik kolleganőm már oda szervezi a nászútját is! icon_lol.gif

Ööööööööööööööö, Jenike bocsi, a nevedből kiindulva, hát én csajra gondoltam, bocsi, ez nagyon ciki icon_redface.gif
  Adri79 | #155244 Üzenet | 2011-01-22 22:31:11 |
Ja és amitől még kicsit "betérdeltem", hogy olvastam az indexen, hogy emelkednek a repülőjegy árak, mindegyik légitársaság csak arra vár, hogy a másik elkezdje az emelést, a kiváltó ok a nyersolaj piaci árának emelkedése. Gondoltam felmegyek a Malév oldalára és megnézem igaz-e a hír és beírtam a kedvenc Bud-Her úticélomat és már most!!!! 55 ezer helyett 63 volt oda-vissza a jegy ára!!! icon_cry.gif Ez január vége felé még nem azért van, mert közeledik a nyár, mármint az utazás ideje és minél közelebb vagyunk hozzá, annál drágább? Ez morbid lenne már januárban....
Szóval kicsit lelombozódtam, elég nehéz eldönteni, hogy mikor foglaljuk le a jegyet.... Hova fog még emelkedni az ára? Vagy esetleg csökken? Hát ez tényleg lutri. És akkor még a főnökök is cseszegetnek a szabi miatt....
  Verka | #155248 Üzenet | 2011-01-22 23:52:28 | Válasz a #155244. hsz-ra Előzmény #155244
Szia Adri!

A MALÉV jegy árára nem tudok mit mondani... én sem a legjobbkor vettem a májusi repülőjegyeinket, úgyhogy inkább nem foglalnék állást ebben a kérdésben. Amúgy sem lehet ilyenben tanácsot adni, egyikünk sem jós - sajnos.

Azt szokták mondani, hogy amikor olyan áron van, amennyit rászánsz, mert megéri neked, akkor vedd meg... aztán utána már ne nézegesd az árakat tovább, mert ha mégis lejjebb megy, akkor az nagyon dühítő...

Xerocambosból azért annyira nem rövid túra elugrani Ierapetrába és környékére, azt majd vedd számításba. Persze nem lehetetlen, csak eléggé hegyes-völgyes az út, nem olyan kényelmes minden nap reggel és este megtenni. (Ierapetrában amúgy mit szeretnél csinálni? Chrissi miatt mennétek (mert akkor értem)?)

Nagyon jó kis terveid vannak, szinte "honvágyam" van, ahogy olvasom ezeket a helyeket... icon_wink.gif
  Jenike | #155250 Üzenet | 2011-01-23 06:24:12 | Re:
Adri79 írta:
..., de már vannak fix pontok, úgymint szállás Falassarnán, onnan királdulások Elafonnisire meg a Baloshoz, meg Paleochora, meg a Korunas-tó (na, most lehet, hogy nem helyesen írtam vmelyiket icon_biggrin.gif), a többi még tervezés alatt icon_razz.gif Aztán meg a másik szállás Xerocamboson, innen meg mennénk Ierapetrára meg Makrigialosra, Vaiba.... és nyilván még itt is van ezer látnivaló, szóval már alakul....
icon_lol.gif

Ööööööööööööööö, Jenike bocsi, a nevedből kiindulva, hát én csajra gondoltam, bocsi, ez nagyon ciki icon_redface.gif

Szia!

Én csak a nyugati részre szánt tervről tudok nyilatkozni, mert 2009-ben ezt a részt próbáltuk felfedezni: https://www.hellasz.hu/beszamolok/1/id/1539/kreta_ahogy_a_parom_latta. Két hét alatt csak némi sejtésünk alakult ki a sziget szépségéről, mert rengeteg látnivaló van. A tervezésnél figyelembe kellett vennem, hogy két gyerkőccel próbáltuk letudni a kirándulásokat és végül úgy döntöttünk, hogy a kevesebb néha több, ezért a keleti részt egy másik alkalommal néznénk meg.
Szerintem a terved alapjában jó, de vedd figyelembe a távolságokat és a sziget domborzatát, ugyanis nem minden helyre lehet olyan gyorsan elérni, mint az a térképen első látásra látszik. Összefoglalva, én csak a sziget egyik oldalára céloznám meg.

Off. A Jenike névvel kapcsolatos félreértés nem ciki. A nagyobbik lányom nevezett el így még 4 éves korában és ez a Jenő név sajátosan becézett formáját jelenti. icon_lol.gif

Jenike
  Jenike | #155251 Üzenet | 2011-01-23 06:48:13 |
Adri79 írta:
Ja és amitől még kicsit "betérdeltem", hogy olvastam az indexen, hogy emelkednek a repülőjegy árak, mindegyik légitársaság csak arra vár, hogy a másik elkezdje az emelést, a kiváltó ok a nyersolaj piaci árának emelkedése. Gondoltam felmegyek a Malév oldalára és megnézem igaz-e a hír és beírtam a kedvenc Bud-Her úticélomat és már most!!!! 55 ezer helyett 63 volt oda-vissza a jegy ára!!! icon_cry.gif Ez január vége felé még nem azért van, mert közeledik a nyár, mármint az utazás ideje és minél közelebb vagyunk hozzá, annál drágább? Ez morbid lenne már januárban....
Szóval kicsit lelombozódtam, elég nehéz eldönteni, hogy mikor foglaljuk le a jegyet.... Hova fog még emelkedni az ára? Vagy esetleg csökken? Hát ez tényleg lutri. És akkor még a főnökök is cseszegetnek a szabi miatt....

Szia!

A múlt évben (és idén is! icon_lol.gif) nálam is a tervek között szerepelt Kréta és a párom szabadságolásának kötöttsége rengeteg problémát okozott a szervezésnél. A tapasztalataim alapján javaslom, hogy:
- a hét közepére tervezzétek az utazást (és a szabadság kezdetét), mert olcsóbbak a repülőjegyek
- szállást csak repülőjegy lefoglalása után intézz, vagy csak helyben
- naponta nézd a MALÉV odalát és határozz meg egy árat, ami számodra elfogadható. Ha ezen belül van a jegyár, akkor azonnal foglalj
- nézzél Krétára utat és kérjél árajánlatot egy utazási irodától (pl.: Apollon) egy hétre, de úgy hogy csak a második héten jönnétek haza. Tavaly mi így utaztunk Santorini-Naxos-Paros körútra, tehát működik. Ez a módszer a MALÉV jegy árának a kalkulációját is nagyban megkönnyítené.

Jenike
  Relax | #155257 Üzenet | 2011-01-23 09:45:24 |
Szia Adri79!
Olvastam én is a terveidet, amiről a világért sem szeretnélek lebeszélni, de egyetértek Jenikével a távolságokat illetően. Olyan távolságokat céloztál be, hogy félő, hogy a két hét alatt túl sok idő telne el az autóban. Mi kétszer két hetet voltunk Krétán, 2000-ben Heraklion mellett, Ammoudarán laktunk, 2009-ben pedig Makrigialoson Dél-Krétán. Tehát eddig még csak a középső és keleti részt sikerült látnunk úgy, hogy bőven maradt még így is látnivaló. Mindkettő esetben kevés volt a két hét.
Amíg Nyugat-Krétáról átautóznátok Xerocambosig, annyi szép hely mellett mennél el, hogy csak fájna a szíved, hogy nincs idő megállni. Viszont ha ezt az utat végigcsináljátok, tudni fogod, hogy legközelebb melyik részre menjetek hosszabb időre. Vagy lehet, hogy még tanácstalanabb leszel (?!) icon_smile.gif icon_biggrin.gif
  Verka | #155266 Üzenet | 2011-01-23 12:56:51 | Válasz a #155257. hsz-ra Előzmény #155257
Relax írta:
Amíg Nyugat-Krétáról átautóznátok Xerocambosig, annyi szép hely mellett mennél el, hogy csak fájna a szíved, hogy nincs idő megállni.

Szia Relax,

szerintem Adri tudja, hogy mit akar, és ha jól sejtem, hogy mi érdekli őt igazán, akkor szerintem jó a terve. Úgy látom a lelkesedéséből és a felsorolt helyekből, hogy számára a szép hely = szép strand. Mondhatnám úgy is, hogy a Balázsbea-féle modellt akarja megvalósítani. icon_wink.gif Az pedig már egyszer nagyon jól bevált. icon_smile.gif

Ha a fenti kiindulást elfogadod igaznak, akkor ha átgondolod a dolgokat, szerintem Te is úgy fogod látni, hogy Kréta középső részén nekik nincs sok keresnivalójuk és a szívük sem fog annyira fájni. Kréta legszebb strandjai (szerintem és sok más ember szerint is) Balos, Falassarna, Elafonissi, Xerocambos, Chrissi. Ezek mind a legnyugatibb és a legkeletibb részeken vannak. Ha ők erre kíváncsiak, akkor szerintem teljesen jó az a felosztás, hogy egyik héten az első három közelében lesznek, a másik héten meg a másik kettőnél. Ha ez érdekli őket, miért is mennének máshová? icon_smile.gif

Amikor az ember tippeket próbál adni másoknak, hogy hová menjenek, hol töltsenek el időt stb., akkor nem célszerű a saját érdeklődésedből kiindulni, hanem inkább abból, hogy a másikat vajon mi vonzza. icon_smile.gif (Ezért nem értem pl. azokat, akik beesnek egy fórumra, és felütik a kérdést, hogy szerintünk neki milyen fakultatív programokra kellene befizetnie vagy hová kellene elmennie egy adott környéken. Hát basszus, honnét tudjam én azt...? Amíg nem tudok róla semmit, hogy ajánlhatnék neki bármit is? Én spec. Krétáról nem jöttem volna úgy haza, hogy ne lássam mondjuk Festost, viszont pl. Spinalongára valószínűleg csak akkor mennék át, ha már vagy ötödik alkalommal lennék szigeten, és minden mást megnéztem, ami annál sokkal jobban érdekel. Ennek ellenére vsz. talán előbb ajánlanám Spinalongát másnak, mint Festost, hacsak nem tudom róla, hogy átlagon felüli történelmi érdeklődése van.)

Krétában az a nehéz - és egyben ettől is olyan nagyszerű a sziget icon_smile.gif -, hogy annyi minden van ott, hogy akit minden egyformán érdekel, nem csak kifejezetten egy dologra hegyezi ki a nyaralást, az nagyon nehezen tud szelektálni a látnivalók közül. icon_smile.gif Ők lesznek azok, akik többször is visszamennek, és részletekben fedezik a fel a szigetet, mondjuk úgy, ahogy Te is írtad, hogy egy évben mondjuk Kelet-Kréta, aztán a később a középső rész, aztán meg a nyugati is valamikor. Pláne, ha az ember ráérez Kréta ízére, utána nehezen tud elszakadni tőle és mindig visszavágyik... icon_smile.gif Krétában van valami különös, valami olyan, ami sehol máshol az országban, és ha ez valakit megérint, akkor utána az ember rabja lesz a szigetnek, és mindig visszavágyik...

Persze nem mindenki fogékony erre, de sajnos (? icon_smile.gif) én is beleestem ebbe a "csapdába". icon_smile.gif Én annak idején csak egyszer akartam Krétára menni és soha többé újra, hiszen annyi más hely van még a világon... Ezért akkor úgy voltam vele, hogy adott fixen két hét, végigolvastam mindent, amit értem Krétáról (legfőképpen az Indexen a Kréta topicot), majd csináltam egy listát, hogy mit akarok mindenképpen megnézni. Volt vagy egy hónapra való program benne... icon_smile.gif Kínkeservesen csináltam egy fontossági sorrendet, majd kihúztam belőle mindent, ami nem fért bele két hétbe. Ami maradt, oda mentünk el végül két hét alatt. icon_smile.gif

Aztán... most már eltelt azóta három év, és már egy csomó más helyen voltunk, de ez az egyetlen, amiben biztos vagyok, hogy legalább egyszer vissza fogunk még menni. Ebben a legfőbb szerepe annak a különös, semmihez sem fogható krétai érzésnek van, de nem kis szerepe van a fent felsorolt strandoknak sem, amik között számomra nem csak Kréta, hanem Görögország legszebb strandjai is ott vannak. icon_smile.gif De persze nem csak, sőt, főleg nem csak az ismétlés miatt mennénk vissza, hanem azon dolgok miatt, amik a múltkor kimaradtak.

Kicsit elkalandoztam... de visszatérve a témához: a tervezés szempontjából szerencsés az, aki pontosan körülhatárolhatóan tudja, hogy mi érdekli őt, mert akkor könnyen ki tudja válogatni, hogy hová menjen. icon_smile.gif

Viszont abban igazad van, hogy autózni sokat kell, de ez szerintem mindenképpen elkerülhetetlen, ha az ember látni akar valamit azon a nagy szigeten. Majd mindjárt írok Adrinak erről én is.
  Verka | #155267 Üzenet | 2011-01-23 13:06:53 | Válasz a #155241. hsz-ra Előzmény #155241
Szia Adri!

Jenike és Relax hsz-ához még annyit fűznék hozzá én is, amit már tegnap is elkezdtem Ierapetrával pedzegetni, hogy arra azért készítsd fel magadat, és pláne a családot, hogy elég sokat kell autózni. Ha Xerocambosból elmentek Vaira vagy Ierapetrába, akkor arra számíts nyugodtan oda-vissza összesen 2x2 óra utat (mondjuk fotószünetekkel együtt icon_smile.gif), az összesen egy napon 4 óra utazás, az azért nem kevés...
(Használd az időszükséglet kiszámításához a viamichelin oldalát, már betettem valamikor a linkjét.)

Xerocambost egy nagy hegység választja el a sziget többi részétől, kicsit elzárt helyen van, azért is olyan nyugis, de ez azt is jelenti, hogy hegyi szerpentines autózásokra készüljetek, keskeny, korlát nélküli utakkal, ahol kb. max. 40-nel tudtok haladni...
  Relax | #155270 Üzenet | 2011-01-23 15:37:49 | Válasz a #155266. hsz-ra Előzmény #155266
Szia Verka! Tökéletesen igazad van mindenben, amit leírtál Krétáról. icon_smile.gif Nálam is azok közé tartozik a sziget, ahová szeretnék visszamenni, kiváltképp, hogy a nyugati része teljesen ismeretlen még számomra. Amikor Makrigialoson nyaraltunk bennem is felvetődött, hogy el kellene látogatni a nyugati részre (Balos miatt is), de a hosszú út miatt (gyerekkel) inkább letettem róla és egy napos túra keretében, néhány óráért értelmetlen is lett volna.
Ami miatt megemlítettem Adrinak a távolságokat az az, hogy az első hozzászólásaiban pont azt írta, hogy a családja azért nem akarta Krétát választani, hogy ne kelljen napi több 100 km-eket autózni. Pl. Xerocambosból - ahogy írtad is - Vaiba, Itanosra, Chrissi szigetre (Ierapetraba) azért több órákat autóban kell tölteni. De ezt majd ő tudja, vagy megbeszéli a családjával, hogy mennyi fér bele. icon_smile.gif Az biztos, hogy Krétát autózás nélkül nem lehet felfedezni. icon_smile.gif icon_smile.gif
  Jacky | #155305 Üzenet | 2011-01-24 14:40:04 | Válasz a #155095. hsz-ra Előzmény #155095
Ajjaj, tartok én is kicsit a magánszervezéstől.
Bár asszonykám jó ebben, sokáig dolgozott a reptéren, meg van is érzéke ehhez. Ha egy 2 hetes Thaiföldi nyaralást - ottani belföldi repülőúttal, stb. - össze tudott hozni, méghozzá jól, akkor ez is menni fog icon_smile.gif
De azért még utánanézek, hátha valahová van szervezett út is, normális áron.
Nekünk Chania vagy Rethymno ill. a környéke is jó lenne, csak mindenképpen Herakliontól nyugatra legyünk, mert úgy láttam ott vannak a szép helyek.
Na meg az sem utolsó, hogy a Szamária-szurdok is arra van. Nem akarok az Isten háta mögül (keletről icon_twisted.gif ) odamenni. Márpedig egy szurdoktúra mindenképpen befigyel.
Ezek a fránya irodák meg nagyrészt a fővárostól keletre szerveznek utakat.
  Kvalcsi | #155306 Üzenet | 2011-01-24 15:18:11 | Válasz a #155305. hsz-ra Előzmény #155305
Szia!

A Neckermannak vannak útjai Rethymno környékére.
http://www.neckermann.hu/gorogorszag/kreta/repulos-utak
  Jacky | #155308 Üzenet | 2011-01-24 16:37:49 | Válasz a #155306. hsz-ra Előzmény #155306
Köszi Valcsi, de Neckermann kizárva. Iszonyatos áraik vannak és a hozzáállásukkal is nagyon nagy bajok vannak.
Emlékszem, bementem a Vörösmarty téri irodájukba és már az első pillantásra látszott, hogy egy lusta banda, akik ráadásul úgy viselkedtek, mintha az utas, én lennék értük és nem ők értem.
Azt se szeretem, ha kiírják, hogy 96.000-Ft és mire a végére érek, lesz belőle több mint 200.000! icon_mad.gif
Hja, hogy az a 96k csak a szállás! És nem számolták bele még a félpanziót, a biztosítást, a transzfert, meg az anyám kínját.
Nem szeretem a hamis látszatot keltőket, ezért kerülöm a Neckermannt - ez még mottónak is jó icon_twisted.gif

A Palm Bay Hotel nagyon tetszik nekem, kár hogy Sissiben van, Herakliontól keletre.
http://www.palmbay-sisi.gr/hotel-en.html
  Adri79 | #155314 Üzenet | 2011-01-24 19:11:01 | Válasz a #155248. hsz-ra Előzmény #155248
Szia Verka!

Azért a május nincsen olyan nagyon messze icon_razz.gif Most jobban el tudnám viselni, ha én nem a szeptemberre várnék.....

Tényleg nehéz kérdés ez a repjegy dolog, ma néztem, hogy szept. 1-jei indulással már egyetlenegy szabad hely sincs! Itt már majdnem azt kell, hogy mondjam, az a pár ezer Ft különbözet nem számít, mert ha nincs repjegy, akkor füstbe ment projekt az egész út......

Hmmmm, valóban nem egyszerű dolog a távolságokat felmérni és sokszor csalóka is a dolog, de általában amit a fejembe veszek, az úgy is van icon_razz.gif Meg tavaly Zakynthoson is sikerült rácsodálkoznia a kölcsönzősnek az "abszolvált" távra, szóval ha időben el tudunk indulni és nem nagyon tévedünk el, akkor azért bízok benne, hogy nem lesz nagy gond. Igen, Chrissi-t terveztem oda, de lehet, hogy az már tényleg sok lesz és a környező helyek és falvak bőven le fognak kötni és nem is jutunk el odáig icon_razz.gif
  Adri79 | #155316 Üzenet | 2011-01-24 19:17:50 | Válasz a #155251. hsz-ra Előzmény #155251
Szia Jenike!

OFF: Időközben már én is rájöttem a neved eredetére! icon_lol.gif De most már legalább képben vagyok!

Az a helyzet, hogy ahogy most látom csak csütörtökön és szombaton indul malév járat, sajnos nem túl nagy a választási lehetőség.... De éppen néztem, szept. 1-jei jegy már nincs is, le van foglalva az összes, úh. ami marad, az lesz, már ha végre tud dönteni a család az időpontról....

Már néztem, mondjuk tavalyi árakat a Dias Zeusznál és arra jutottunk, hogy jóval olcsóbban jön ki a magánszervezés és főleg nem vagyunk kötve senkihez. Persze ebbe nélkületek nem nagyon mertem volna belevágni.... Sőt még mindig azon aggódok, hogy vajon gond nélkül megtaláljuk az utat pl. a heraklioni reptértől Falassarna felé? Egyértelműen van-e táblázva vagy ott fogunk keringeni? De hát ez benne van a pakliban, no risk, no fun! icon_wink.gif
  Adri79 | #155317 Üzenet | 2011-01-24 19:27:22 | Válasz a #155257. hsz-ra Előzmény #155257
Szia Relax!

Nos, ez valóban nehéz kérdés, mármint a távolság, meg mi lenne jó, de őszintén szólva a család inkább a természeti szépségeket preferálja, szóval ne legyen túl sok múzeum, ásatás, meg rom, ezért ez a része nem nagyon fogja lelkesíteni őket, inkább a tenger vonzása dominál. Így talán azért, hát hülyén hanzik, de tudunk időt spórolni. A Szamaria szurdok meg pl. anyukám miatt nem jön össze, mert csípőprotézissal nem ideális számára a terep, és amúgy sem kárt akarok okozni, inkább hasznot, szóval ez pl. eleve kimarad.... Hát majd meglátjuk, helyben még mindig tudunk improvizálni, ha meglátjuk a terepviszonyokat icon_razz.gif Úgyis győz majd a lustaság, ahogy a társaságot ismerem icon_cool.gif
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kréta
<   1 2 3 ... 342 343 344 ... 505 506 507   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu