#2282302015-04-14 20:46:57 Válasz a #228223. hozzászólásra
Szia Messinia!
Szerintem Nektek még kevésbé lesz fontos a játszótér (az inkább a 4-5 éves kortól érdekes), de ettől függetlenül és is az OMV kutakat javaslom Szerbiában, van 4-5 a határtól Aleksinacig a pálya mellet. Aleksinac után már nincs az út mellett OMV, de Vranje közelében van egy Valoni Petrol , és Macedóniában a görög határ előtt az RT Petrol. Ezek mind alkalmasak megállni kis időre. Én azt javaslom, hogy - ha nem probléma a párodnak - az éjszakai vezetés, akkor úgy időzítsétek az indulást, hogy az esti lefekvési idő előtt érjetek át Szerbiába, a határ környékén tartva egy tankolással egybekötött pihenőt, így a pici miatt meg sem kell állni a Macedón határig, illetve Vranjéig. Ha a felnőtteknek kell egy eü. megállás, azt gyorsan lehet rendezni, hogy ne ébredjen fel a csemete. Az SRB-MAC határ után még vissza szoktak aludni. Így csak az út elején és az utolsó 4-5 órában kell lekötni, és az etetéssel sincs gond. Nálunk régebben anyuci hátra ült, így ha fel is ébredt a csemete nem kellett megállni, tudott vele foglalkozni a nejem. A bébiétel, a megszokott tejpép és társai szerintem fontos, hogy itthoni legyen, főleg ha válogatós a csemete. A kinti drága is, a választék is kicsi, ráadásul régebben csak görög felirat volt rajta... Bár mi nagy részét visszahoztuk anno, mert a csemete azt ette, amit mi. Pelenka tényleg horror árban van, legalábbis a helyi kis boltokban. Alap gyógyszercsomag egy általános antibiotikum legyen nálatok.
A többiek tanácsai nagyon jók, teljesen egyetértek vele. Fontos, hogy legyen olyasmi bőven, amivel le lehet kötni a figyelmét ha fent van út közben.
Kicsit lehet, hogy szerencsésebb lett volna nem szigetre menni, a Halkidiki környéke, vagy Asprovalta és társai több órát jelentettek volna menetidőben, és pont a nyűgösebb óra lett volna kevesebb.
A tranzitszállásos verzió nekem spec. nem szimpatikus, nem is biztos, hogy idegen helyen jobban alszik a kicsi, mint a kocsiban, de ha nappal indultok, akkor ez is jó verzió lehet. Én jobban szeretem az út nagy részét letudni éjszaka, mert kisebb a forgalom, hűvös van, sötétben mindenki alszik.
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat, jó tippeket kapok, hasznositani fogom!
A terve az, hogy valamikor az esti fürdés után indulunk, tehát este 21-22 óra körül. A kislányom miatt igy lenne a legjobb. Viszont remélem, hogy a párom is tud előtte aludni, és birni fogja igy, mert nálunk csak ő vezet, nem tudom leváltani. Éjjel jobb lenne menni, kisebb a forgalom is, talán a gyerek miatt is kevesebbet kell megállni, és aludni fog. Majd meglátjuk.
Észak-Magyarországról megyünk, tehát még kis hazánkon is át kell utazni (ilyenkor de irigylem a szegedieket ). Mindenképpen olyan helyre akartunk menni, amit már ismerünk, tudjuk mi hol van, mi hogy működik, ezért megyünk Thassosra, és hát nem utolsósorban imádjuk a szigetet. A kompozási idő szerencsére nem sok, és ugye jó sűrűn is jönnek a kompok, az már nem lesz gond, a szállásra is harmadjára megyünk már, tudjuk hol van, merre kell menni.
Igyekszünk neki vinni valamit, amin tud mesét nézni napközben, és biztosan sokszor hátra fogok én is ülni mellé.
Viszünk akkor pelenkát és bébiételt is, bár addigra remélem már jó mindent fog enni, ami mi is eszünk.
Alig várjuk, tavaly pocakosan kimaradt a nyaralás, most meg olyan jó lesz már a kibővült kis családunkkal útnak indulni, nagyon kiváncsi leszek mit szól a tengerhez!
Köszönöm még egyszer, aranyosak vagytok!
Majd még biztosan eszembe fog jutni egy csomó kérdés...
(Szerintem 11 hónapos kisgyereknek elég mesekönyvet néznie. Mozgóképet nem javasolt még ebben a korban, szakemberek szerint sem. Hatással lesz a fejlődésére, sajnos nem jó irányba.)
mi is észak magyarországrol indulunk s hasonlo a helyzet én vezetek végig .annyi hogy ismerem már az utat . tavaly mégis sikerült kétszer elmennem az utrol peddig jo a gps-em csak ugy elnéztem .az egyik vissza felé Beográd elötti kapu rossz kapuhoz álltam be igy be vitt a városba.
#2282412015-04-15 10:51:57 Válasz a #228236. hozzászólásra
Mi is elég jól ismerjük az utat, rengetegszer voltunk már Görögországban, sőt Thassoson is, ahová megyünk, általában már nem kell a gps sem.
A fene vigye el, hogy ilyen messze lakunk Röszkétől.
A párom általában szokott 2-3 órát pihenni útközben - legalábbis eddig igy csináltuk szerintem most is hasonló lesz a helyzet - főként már ahogy átérünk Görögországba, de majd meglátjuk, most minden a Picúrtól függ.
Elég jó alvókája van a kislányomnak, remélem ez a kocsiban is igaz lesz majd hosszab úton.
#2282572015-04-15 19:01:46 Válasz a #228241. hozzászólásra
Nekem az a módszer jött be a legjobban, hogy délelőtt mindent előkészítünk, be is pakolom az autót szinte teljesen, csak az enni-innivalót nem. Jól beebédelünk, és 2-6 ig lefekszem aludni, a család meg próbál csendben lenni, vagy pihenni.
Aztán zuhanyzás, kaja csomagolás, utolsó símítások, kihúztadavasalót?, és 9 körül elindulunk. Én simán végignyomom az éjszakát, de amúgy is sokat melózok éjszakába nyúlóan. Tavaly Röszkétől Vranje utánig meg sem álltunk. A kocsiban viszek enni-innivalót bőven, van erősre főzött tea, kávé, szól a zene, mire észbe kapunk már reggeledik, és a SRB/MAC határon vagyunk.
A nagyobbik lányom 1 éves volt az első nyaralásán, a kicsiket pedig már 9 hónaposan vittük, igaz repülővel. A beleülős úszógumival kifejezetten élvezték a meleg tengerben lubickolást. Először akkor mentünk Kocsival, amikora kisebbek 3.5 évesek voltak, a nagy pedig 6.5. A gyerekek bírták utánam a legjobban az utat, pedig heten mentünk...
#2282642015-04-15 20:52:44 Válasz a #228257. hozzászólásra
Titi, az indulást kb. mi is hasonló módon tervezzük - még a "kihúztadavasalót" dolgot is.
Az én párom is szeret vezetni, és simán birja jó sokáig megállás nélkül, ha a gyerek aludni fog, most is csak miattam lesz megállás.
Közben eszembe jutott valami az Iannal való beszélgetésem kapcsán.
Ugye ha gyerekkel utazunk, sokan viszünk hordozható kiságyat, hogy legyen hol aludni a csöppségnek.
Na, ilyenünk még nem volt. Simán befér az autóba a rengeteg holmi mellett? (mert ha akkorára lehet összecsukni, mint az alja, akkor azért az elég nagy... )
Nem nagy az ágy ! De szerintem nektek nem kell az apartmanból kiindúlva mert az első részben a fal mellett van az ágy körbe rakhatjátok székkel.De ti tudjátok.A gyerekkel való utazásról: Mi 9 hónapossal voltunk elősször ha van kérdésed írj vagy hívj bátran próbáltam pü küldeni de nem engedi. A másik fórumon irtam pü.
Kb. 25x25x100cm-s, nekünk simán belefért a többi csomag mellé amikor egy gyerekkel mentünk, sőt még a kettőnél is. Persze ez függ a kocsi csomagtartó méretétől. Én nem kísérletezgetnék az ágy körbepakolásával. Lehet, hogy ez is jó, de mi nagyobb biztonságban éreztük a gyereket az utazóágyban...
Szerintem Nektek még kevésbé lesz fontos a játszótér (az inkább a 4-5 éves kortól érdekes)
Ezzel nem értek egyet. Ne feledjük, hogy a gyerekek többsége ~ egy éves kortól kezd el járni, ki hamarabb ki később, nem egyforma. Persze az első lépések megtételéhez még kell a szülői felügyelet, főképp kint
Innentől fogva még jobban "kinyílik" számukra a világ. A játszótéri környezet, a színes kis játékokkal pont egy olyan tér a kicsiknek, főképp ha még más kis pajtások is vannak ott, ahol jól ki tudják használni az újonnan szerzett tudást.