A Párom inkább a homokos partot szereti és a gyönyörû kék vizet, amiben lehet búvárkodni is, ahol van bõven látnivaló. Ez nekem is bejön, de megõrülök, ha egy napnál tovább kell napozni! Én szeretnék kirándulni, tipikus görög kék-fehér házakat látni, szûk útcákban barangolni, esetleg hegyet mászni...stb. Tehát inkább az aktív pihenést szeretem. Megfogadtam a tanácsotokat és olvasgattam. Azt máris tudom, hogy pl. a Meteora kolostorok érdekelnek. A lényeg, hogy tartalmasan akarjuk eltölteni az idõt, de ugyanakkor elengedhetetlen a homokos part, és a kristálytiszta víz!
Látom igényes utazó vagy Yager! Nagyon helyes! Én, -hamár úgy is autóval mentek- a körutazást Salonikivel kezdeném. Igaz, hogy ott nincs homokos tengerpart, de viszont rengeteg a látnivaló és tipikus mediterrán nagyváros!
Utána egy picit lejjebb hódolnék az élvezeteknek és a Halkidiki félszigeten megkeresném Sarti leghomokosabb, legszebb tengerpartját! Bár ez egy tipikus nyaralóhely, ahol nincs túl sok látni való, de nagyon szép a tengerpartja!
Ezután egy olyan helyet ajánlanék, ahol még sosem voltam, de nagyon vágyom:Pelion. Meseszép!!!!!!!! Ezen a honlapon szerintem nem találsz róla túl sok mindent -legalábbis én nem találtam- de érdemes utánakeresni a neten, mert tényleg gyönyörû! Homokos tengerparttal, kis halászfalukkal, magas hegyekkel! Ott szerintem mindent megtalálhatsz, csak esetleg a tipikus görög házakat nem!
És végül én átmennék a kontinens nyugati oldalára, ami megint csak nagyon szép a kis halászfalvaival zöld tájaival.Pl: Parga.
De egyébként tényleg annyi, de annyi látnivaló van Görögországban, hogy egy görög mániákusnak szerintem a legnehezebb kérdést tetted föl, ami csak létezik a világon! Úgyhogy inkább nem is ajánlok semmit, csak azt, hogy mennyetek el minnél több helyre, ha tudtok!
Süti...máris ajánlottál! Most indulok Szegedre (2.kajak-kenu válogató van) de ha vasárnap éjszaka hazajövök, egybõl elkezdem megnézni az általad ajánlott helyeket!
Süti...azzal kapcsolatban tudsz mondani vmit, hogy Sarti-ból át lehet e menni Pelion-ra komppal? Egyébként jól írtad le? Azért kérdem mert lehet én bénázok az útvonaltervezõvel, de nem ad be ilyen uticélt! Viszont felajánlja Pílio -t! Szerintem egyrõl beszélünk...
A kérdés tehát az, hogy át lehet e kompozni, mert szárazföldön elég sok, kb. 550 km!
Cingi!...érdeklõdtem Tõletek, hogy mit ajánlotok elsõ uticélnak autóval mint tapasztalt utazók Kaptam egy nagyon jó tippet, de km-re elég brutális lett volna. (Süti 528as hozzászólásában olvashatod)
Ez alapján kezdtem el nézelõdni, és jutottam el odáig, hogy Thessaloniki - Sárti útvonal kezdésnek nem lehet rossz! Mint írtam tartalmas nyaralásra vágyom, de ugyanakkor a homokos tengerkék víz is fontos, mert a Párom ezt imádja. Sárti-ról azt olvastam eddig, hogy gyönyörû a tengerpart, de nem sok látnivaló van.
Thessaloniki pedig elég tartalmas "ahol egyszerre van jelen, múlt és a jövõ", közel van Makrigialos, ahol megnézhetjük az Olympost, és a Meteora- kolostorokat! ....
Tervben volt még Paralia is, de Thessalonikitõl ellenkezõ irányba kell menni mint Sarti van... Szerinted, szerintetek, melyik irányba érdemes elindulni..?
Yager, én a Peloponnészoszra küldenélek, mert az a szívem csücske és nagyon szép is, de ha nem akarsz olyan messze menni, nagyon jó választás lehet még a Szaloniki-Sartihoz hasonló kombinációban: Kavala (mint szép nagyváros) és Thassos,mint egy sziget, ami neked mindent kínál, amiket felsoroltál, hogy mire vágysz
A bõség zavara Azt hiszem egyenlõre marad Saloniki - Sarti.....vagy nem megyünk el Sarti-ig, hanem Paralia felé vesszük az irányt. Kicsit még nézelõdök, hátha el tudom dönteni, hogy melyik...
Szia Yager!
Szerény véleményem szerint a Paralia-Sarti párharcban magasan Sarti a nyerõ, ha nyaralóhelyrõl van szó. Paralia-nak nagy - és szerintem egyetlen - elõnye, hogy a szárazföldi részen lévõ nevezetességek, érdekességek közelebb vannak hozzá. Egyéb jót nem tudok elmondani róla, a víz (tenger) nem szép, tömeg van, sok a honfitársunk, és egyéb kelet-európai népek gyermekei. Az Olympos vonzza a felhõket, mi anno (elõször és utoljár mikor voltunk -) júliusban voltunk, délelõtt még a nap sem sütött.
Ezzel szemben Sarti - annak ellenére, hogy messzebb van az elõbb említett látnivalóktól - természeti szépségei, elhelyezkedése miatt sokkal jobb választás, még ha már nagyon ráálltak a túristák fogadására, és elég zsúfolt is. Szerintem az egész Chalkidiki félsziget gyönyörû, kirándulásokra alkalmas, és érdemes körbenézni rajta.
Személy szerint a Chalkidikin a kedvenc helyem Toroni. A víz ott is gyönyörû, tiszta, túrista alig, leginkább görögök vannak, Marmaras 25, Sarti 30 km, busszal is bárhova el lehet jutni onnan, de autóval még egyszerûbb. Van egy ásatás is, de azt ki kell tapasztalni, mikor van nyitva.
Én még nem voltam sem Paralian, sem Sartin, de az eddig általam látott képek szerint Sarti ezerszebb szebb fekvésû hely. Paralia nekem is a turistatumultust juttatja eszembe, azt pedig én nem szeretem. Én Sartit választanám.