Kréta
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kréta
Hozzászóló Üzenet
# 5251
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Adri79
Aktív fórumos
Aktív fórumos
296 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155948 Üzenet linkje2011-02-05 18:19:02  Válasz a #155924. hsz-ra

Szia Verka!

Ez csak természetes icon_lol.gif Éppen most készülünk, kb 3/4 óra múlva gyűlik össze a kupaktanács a véglegesítés miatt! icon_biggrin.gif Bár nem biztos, hogy minden úticél fixen meglesz, meglátjuk majd helyben, hogy mit sikerül belőle összehozni.... icon_wink.gif De majd igyekszünk icon_smile.gif

# 5252
Zsf
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
30 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155952 Üzenet linkje2011-02-05 20:05:27  Válasz a #155947. hsz-ra Előzmény #155947

Szia!Nagyon jó a beszámolód!Lesznek esetleg képek is hozzá a krétai utadról?
# 5253
Adri79
Aktív fórumos
Aktív fórumos
296 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155964 Üzenet linkje2011-02-06 11:32:37  Válasz a #155947. hsz-ra Előzmény #155947

Szia BoAt!

Mivel kíváncsi természet vagyok, rámentem én is a beszámolódra, a párommal együtt gurulva röhögtünk (szerintem az egyik legjobb rész: ha egy méterre le tudsz ásni......icon_lol.gif)

Szép napot! icon_biggrin.gif
Üdv. Adri

# 5254
BoAt
Aktív fórumos
Aktív fórumos
254 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155968 Üzenet linkje2011-02-06 13:07:05 

Sziasztok!

Kedves zsf:) Lassan ismerkedem az oldal menüivel, 24 db. fotót ma beküldtem a képküldést használva, majd meglátjuk, hogy sikerül-e feltölteni.

Kedves Jox, ha valami nem stimmel a méretekkel,vagy bármivel a fotókkal kapcsolatosan, előre bocs a terhelésért:)

Szia Adri79:) Hát igen, az ásás nagyon érdekes lenne, magam is megnézném. Egyik matalai hegyoldalban érdekes köveket láttam félig kifordulva a földből, akkor gondoltam először arra, hogy ha elkezdeném túrni a földet, valószínűleg nagyon érdekes dolgokat találnék. Van egy régész ismerősöm aki azóta is nyaggat, hogy ha még megyek Krétára, feltétlenül szóljak Neki. Örülök hogy tetszett a beszámolóicon_smile.gif

# 5255
Krakler
Aktív fórumos
Aktív fórumos
104 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155969 Üzenet linkje2011-02-06 14:00:48  Válasz a #155867. hsz-ra Előzmény #155867

Szia Adri!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, még nem késő mert a jövő héten lesz meg a kártyám a számlámhoz és akkor tudok foglalni. Mi is nagy tanácskozásban vagyunk, annyival könnyebb dolgunk van, hogy mi csak ketten megyünk a férjemmel, (10 házassági évforduló). Abban már sikerült megállapodnunk, hogy a Matalai hotelt mégiscsak lefoglaljuk, bár sokan azt mondták, hogy az északi részről indul minden út, de a nyugi megér ennyit, meg aztán árban is az a legjobb, az a rész is csodás, állítólag tele van eldugott kis öblökkel, ahol nincs tömeg.
A következő probléma az lesz, hogy a reptérről hogy jutunk le a szállásig, megnéztem a buszközlekedést a neten, pont lekéssük az utolsó buszt, a taxi meg vagy 100 euro lenne, úgyhogy most az autóbérléseket nézegetem, mert ennyiből majd egy hétre kapunk autót, és odahozzák a reptérre.
Találtam egy jó kis oldalt a kirándulásokhoz, meg minden máshoz, ha érdekel, ezen a linken találod: www.explorecrete.com én a google fordítót használtam hozzá, mert jó magyar módjára magyarul beszélünk csak, mondjuk azt jól, ahogy ez a kisregény is bizonyítja amit sikerült ide írnom Neked. (bocsi)
Üdv Ági

# 5256
Adri79
Aktív fórumos
Aktív fórumos
296 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155971 Üzenet linkje2011-02-06 14:37:47  Válasz a #155969. hsz-ra Előzmény #155969

Szia Ági!

Köszönöm a tippet! icon_lol.gif Már majd kicsordul nálam a kedvencek közül a sok ktétai link icon_lol.gif Szerintem jó ötlet az autóbérlés, mert tényleg nem vagy időhöz kötve és nagyon sok helyre el tudsz jutni, amerre mondjuk nem megy busz, vagy olyan időpontokban, ami neked nem felel meg.
Én még gyűjtöttem egy-két kölcsönzős oldalt, innen-onnan, megnézem majd mindet, hogy összehasonlítsam az árakat:
www.autorip.gr
www.autotravel.gr
http://www.xerocamboscreta.com/Car%20Rental%20uk.htm
http://www.autopappas.net/
magyarul pedig: www.autoberlesonline.hu

A nyugati oldallal már kész vagyok, mindjárt írom is icon_lol.gif

# 5257
Krakler
Aktív fórumos
Aktív fórumos
104 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155974 Üzenet linkje2011-02-06 15:10:09  Válasz a #155947. hsz-ra Előzmény #155947

Szia Boat!
Elolvastam a beszámolót, nagyon bátor vagy egyedül elindulni... miért nem valósítottad meg az "ajtót bekenem és nekidőlök" projektet, tök jó ötlet!! Komolyra fordítva a szót, honnan nyomtattad ki a busz menetrendet? Most néztem, létezik, hogy még mindig a 2008-as menetrend a jó? Mert eszerint pont nem érjük el az utolsó matalai buszt. Bár ahogy olvasom nálad, nem annyira tartják be a menetrendet..
Üdv Ági

# 5258
Adri79
Aktív fórumos
Aktív fórumos
296 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155977 Üzenet linkje2011-02-06 16:11:54 

Szia Ági, Verka és akit még érdekel!

Összeállítottuk tegnap az útitervet, egyenlőre még csak a nyugati oldal van kész teljesen, nem tudom mennyire kivitelezhető, majd útközben meglátjuk, mennyire bírjuk az iramot icon_lol.gif

az adatokat a Verka által ajánlott honlapról vettem icon_lol.gif , de én németre átállítottam a nyelvet, mert egyrészt azt jobban értem, illetve nem akartam a mérfölddel küzeni, jobb nekem a km-ben megadott adat icon_biggrin.gif https://www.viamichelin.co.uk/

1. nap. Heraklion-Falassarna (du. 4 körül landol a gép, úh. ez a nap arról szól, hogy eljussunk az első szállásra). Kb. 3 óra, 187 km, kalkulált benzinköltség 17,6 euro

Itt marad összesen 6 napunk, amiből 4-et beterveztünk, 2 pedig helyben pihenés. Egy-egy nap ugye eltelik a szállások elfoglalásával.

2. nap: Falassarna-Elafonisi: itt két úton is lehet haladni az egyik a part mentén, ami lassabb, mert kanyargós és szakadék mentén vezet: 51 km, 1 óra 17 perc, benzin 5 euro.
A másik út Topolián és Eloson megy keresztül Elafonisire, ez 1 óra 25 perc, 57 km és a benzin kb. 6 euro. Vagy oda vagy vissza ezen az úton szeretnénk menni, mert itt van Topolia után az Agia Sophia cseppkőbarlang (a hegyi alagút után rögtön jobbra). Erről még gyűjteni kell infót, valakinek a beszámolójában olvastam róla.

Elafonisiről még el szeretnénk menni Paleochorára (Elos és Strovies felé) 1 óra 23 perc, 48 km, kb 5,10 euro benzin

Majd Paleochoráról vissza Falassarnába 1 óra 24 perc, 59 km, kb 6 euro benzin.

Paleochora: egy félszigeten áll, két partszakasz között - északnyugat felől egy hosszú, homokos öböl, délkeletről pedig egy még hosszabb, de kavicsos és védtelenebb tengerpart határolja. A falu központjához közel találhatóak az egykori velencei erőd, Kásztel Szelino romjai, melyet a kikötő és a part védelmében építettek, ám a török hódítás után sorsára hagytak. Az 1970-es években fedezték fel a hátizsákos turisták, ma pedig Kréta csendesebb üdülőhelyeinek egyike, békés éjszakai élettel és családias hangulattal.
A romos erőd: Paleochora apró magaslatára épített ősi erőd története Velencéhez kapcsolódik, és egészeg 1279-ig nyúlik vissza. A Kastel Selinou avagy Szelinosz Kastély 250 évig állt, mígnem Barbarossa kalózkapitány ki nem fosztotta a XVI. század közepén. Sohasem építették újjá.

3. nap: Falassarna-Kournas tó (majd hazafelé Chania-n) keresztül: 1 óra 53 perc, 99 km, benzin kb. 9,77 euro

Kournas tó: az egyetlen édesvizű tó, Georgioupolis mögött, az északi parton, területe 65 ha. Georgioupolistól a szárazföld irányába tett 4 km-es séta után jutunk ide. A tó a környező dombokat és hegyoldalakat visszatükröző sötétkék vízével egy nagyon nyugodt képet tár elénk. Apró taverna is van itt, a tópartnál kenukat és vízibiciklit is bérelhetünk. Kiváló hely a madárlesre, a part mentén egy ösvény húzódik, amelyen a tó körbejárása nagyjából egy órába telik.

Kournas-Chania-Falassarna: 1 óra 42 perc, 95 km, 9,27 euro (itt majd még megállunk Chaniában, és nézelődünk egy kicsit, van mit icon_biggrin.gif )

4. nap: Falassarna-Kissamos-Balos (Gramvoussa)
Falassarna-Kissamos: 21 perc, 15 km, benzin kb. 1,5 euro
Kissamos-Balos: 42 perc, Kavalinin keresztül 16 km, benzin kb. 4,3 euro. De itt ugye mindenki tudja, hogy a földútig az eljutás még plusz időt vesz igénybe, mert igen rossz állapotú és szakadékos is. Meg utána még legalább egy fél óra oda és vissza, míg legyalogolsz az "ösvényen" a lagúnához.

Vissza Balos-Falassarna: 51 perc, 20 km, benzin kb. 4,8 euro (ez is tovább tart szerintem a földút miatt, de most nem tudom megsaccolni)

5. nap: Falassarna-Preveli-Panormos-Bali-Falassarna
Falassarna-Prevelli: 2 óra 19 perc, 136 km, benzin kb. 12,5 euro.

Prevelli: a Kurtaliotisz folyó Prevellinél éri el a tengert, ahol a zöld folyó, a kék tenger, a datolyapálmák és a "görög bambusz" (nád) trópusi oázis érzetét kelti. Ez van róla az egyik útikönyvben, csak azt nem említik, hogy volt egy tűz, amiben a pálmaliget sajnos nagyrészt leégett, de mi azért megnézzük, hogy milyen a helyzet.

A másik útikönyv ezt írja: a sziklák alatt, Preveli monostortól keletre található a Pálmapart, mely egykoron egy kiváló hely lehetett. A kis homokos öböl a Kourtaliotiko-szurdok szájánál található, ahol egy széles patak csörgedezik lefelé a sekély zúgókon pálmafák, oleánderek és eukaliptuszok miniatűr oázisa között. A folyó a part mögött egy kis lagúnát alakított ki, tökéletes látványt teremtvén így meg.

Prevelli történelmi vonatkozása: Preveli monostor: magasan a déli part sziklái felett egy elszigetelt ponton áll a Preveli monostor (nyitva 8:00-18:00 naponta), mely egykoron Kréta egyik legvagyonosabb monostora volt. Manapság csupán néhány pap él már itt, ám egykoron elég népszerű hely volt, részben a második világháborúban játszott szerepe miatt, amikor a papok a közeli partokon a szövetséges csapatoknak segédkeztek elmenekülni egy tengeralattjárón. Mint más monostor a török időkben, ez is fontos központja volt az ellenállásnak. Az udvar végében a XIX. századi templom néhány gazdag fafaragvánnyal, egy ékes ikonosztázion (oltárfal) és egy arany kereszttel büszkélkedhet. A templom előtt egy apró múzeum néhány ereklyét mutat be a múltból, köztük néhány csodálatos ezüstmunkával, pl egy gyertyatartót vagy egy tömjénezőt. Szökőkútjaival és platánfáival a kert csodálatos kilátást ad a tengerre.

Preveli-Panormos-Bali: 63 km, 1 óra 13 perc, benzin kb. 6,7 euro. Olvastam valahol, hogy itt Balin van a Melidoni cseppkőbarlang, de erről még infót kell gyűjtenem.... Természetesen a Preveli-Bali közötti távolság van megadva, de nincs még belekalkulálva a nézelődés, egyebek....

Hazafelé Bali-Falassarna: 141 km, 2 óra 20 perc, benzin kb. 13,33 euro

Aztán van két nap pihi, amit vagy beteszünk egy-egy húzósabb nap után vagy még majd meglátjuk icon_lol.gif

Utolsó nap: Átköltözés a sziget másik felébe: Falassarna-Xerocambos: 6 óra 24 perc, 363 km, benzin kb. 35,19 euro

Bocsi, kicsit hosszúra sikeredet.... a keleti oldalt meg még össze kell szednem.... Kicsit sok volt az úticél és néhányat ki kell húzni.... De az is meglesz nemsokára icon_wink.gif

# 5259
BoAt
Aktív fórumos
Aktív fórumos
254 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155978 Üzenet linkje2011-02-06 16:14:12  Válasz a #155974. hsz-ra Előzmény #155974

Szia Ági! Én a KTEL honlapját és egy matalai honlapot használtam:
Supraregional lines Heraklion - Lassithi station B (Villages of South East Crete)

Matala Crete Bus (KTEL Bus service) - Timetable

A matalai honlapon több járat szerepel most is, és 2008-ban is megbízható információkkal szolgált. Időnként rá kell nézni a honlapokra, mert a nyári járatok később kerülnek fel. De írhatsz is nekik a következő címre:
post@bus-service-crete-ktel.com , a tőlük kapott információ a legbiztosabb. Jómagam nem nekik írtam, hanem a szállásadómat kérdeztem meg levélben, hogy az-e a hivatalos menetred, amit a matalai honlapon találtam, és ő megerősítette a dolgot. Annyira kedves és segítőkész volt, hogy a végén már Gavdosról meg Preveliről faggattam nagy pofátlanul, de mindenben segített és lebeszélt pár hülye ötletről. Fontos, volt, hogy a héraklioni B buszpályaudvarra érjek ki, mert csak onnan indult busz délre, gondolom ez most is így van. Sajnos az én gépem is későn érkezett, és mivel jogsim nincs, egy éjszakát eltöltöttem egy alacsony árfekvésű szálláshelyen. Nem bántam meg.

# 5260
Mediterraneo
Törzstag
Törzstag
1300 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#155993 Üzenet linkje2011-02-06 21:34:04 

Szia BoAt!

Piszok jó a beszámolód! Remek szórakozás volt elolvasni!

Van egy tippem (csak Neked): lehet kapni szórófejes naptejet is és azt könnyebb eljuttatni a hát minden négyzetcentiméterére icon_smile.gif

Üdv, Medi

# 5261
BoAt
Aktív fórumos
Aktív fórumos
254 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#156008 Üzenet linkje2011-02-07 11:32:00  Válasz a #155993. hsz-ra Előzmény #155993

Szia Mediterraneo!
Köszönöm a tanácsot, megfogadom:) Örülök, hogy tetszett a beszámolóicon_smile.gif

# 5262
Krakler
Aktív fórumos
Aktív fórumos
104 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#156021 Üzenet linkje2011-02-07 15:27:43  Válasz a #155977. hsz-ra Előzmény #155977

Szia Adri!
Nagyon profi, ha sikerült lefoglalni a szállást én is valami hasonlót akarok csinálni, (sokat fogok tőled puskázni) csak addig babonából nem fogok hozzá. icon_rolleyes.gif !
Üdv: Ági

# 5263
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#156027 Üzenet linkje2011-02-07 18:01:58  Válasz a #155947. hsz-ra Előzmény #155947

Szia BoAt!

Nem megyek mostanában Krétára, csak majd, ha egyszer visszamegyek, akkor így fogom csinálni... icon_smile.gif Mert visszamegyek, az biztos, hiszen ahogy Te is írtad, Görögország nagyon a szívemhez nőtt! icon_smile.gif

# 5264
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#156028 Üzenet linkje2011-02-07 18:03:54  Válasz a #155977. hsz-ra Előzmény #155977

Szia Adri!

Nagyon a jó terved! Jó programok vannak benne, sok szép hely, és mégsem zsúfolt, lesz időtök pihenni is.

# 5265
Adri79
Aktív fórumos
Aktív fórumos
296 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#156046 Üzenet linkje2011-02-07 21:29:29  Válasz a #156021. hsz-ra Előzmény #156021

Szia Ági!

Ha visszaolvasol, láthatod, hogy én is aggódtam eleget, de aztán eddig úgy tűnik, hogy egész jól ment. icon_razz.gif Bár még a bankadatokat várjuk, de már le van tisztázva, hogy a xerocambosi szállás foglalva van, nagyon kedvesek voltak, hamar válaszoltak minden kérdésünkre és nagyon készségesek is, szóval ha véletlenül egyszer Xerocambos felé vinne az utatok és szállás kéne szerintem nyugodt szívvel ajánlhatom icon_lol.gif
A falassarnai szállásról is hamar reagáltak, de a páromnak egy másik apartmanház tetszik, onnan meg nem tudom miért, de nem írtak vissza. Szóval, ha egy-két héten belül nem jön visszajelzés, akkor nyilván azt választjuk, aki válaszolt a megkeresésünkre (az sem rossz, közvetlenül a part mellett van, van tavernája is, aztán majd meglátjuk, hogy milyen icon_biggrin.gif)

Jó tervezést-szervezést kívánok! icon_wink.gif
Üdv. Adri

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kréta
<   1 2 3 ... 350 351 352 ... 505 506 507   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu