Sziasztok,
Az idei nyaralás úticéljául leginkább Samos-t szerettük volna, de lemondtunk róla a szûkös és drága lehetõségek miatt.
Így most megy a vacillálás, hogy hova utazzunk.
A szempontok:
- repülõs út legyen (így nagy sajnálatomra Thassos és Parga kilõve, pedig nagyon tetszenének)
- szép legyen a tengerpartja, tiszta, rendezett
- legyen lehetõség kirándulásokra, legyen mit megnézni, ne csak természeti szépség legyen, de szép városok, görögös falvak, templomok, erõd, stb.
- ne legyen ellepve angol részeg turistákkal...
- ne legyenek túl nagyok a távolságok, jó lenne ha robogóval elég jól bejárható lenne a környék
- szállást tekintve lehetõleg apartman, vagy ha hotel, akkor csak reggelivel, mivel az esti tavernázások lehetõségét nem akarjuk elveszíteni
Na, hosszas hosszas vívódás, fórumolvasgatás, utazási iroda kínálat böngészés után jelenleg ezek állnak a verseny élén: legelöl Kos szigete (pontos település és szállás még nem eldöntött), nem sokkal lemaradva Korfu, itt egyedüli negatívum a hatalmas nagy turistaáradat, ettõl tartok egy kissé, hogy mennyire bírnánk illetve mennyire venné el a dolgok szépségét és hangulatát. Kos-tól és Korfu-tól kissé lemaradva a versenyben, de ott van még Tolo is, pár napja még az élen állt.
Na szóval, Kos, Korfu, vagy Tolo?
Köszönettel:
Mandzsi
mind a négy Mandzsi, nagyon hasonlóak az igényeid egy utazással kapcsolatban, mint nekem.
Korfun is meg lehet találni a nem annyira turistás falvakat (mármint szálááshelynek gondolom). Szerintem Koson és Rhodoson is nagyon nagy turistatömeg. Mi mindig úgy választunk szállást, hogy nagyobb, nyüzsgõs faluban/városban legyen, de kint a széléln, van 1-2 km-re attól, valami zöld kert ölén, ahol nyugi van, de esténként be lehet sétálni a városba...
Korfun és Tolóban voltam, mindkettõ a kedvenc helyeim között listavezetõ. A másik két hely még várat magára...hmmm nehéz, én sem tudnék dönteni. tedd azt, amit mi szoktunk: írjál cetlit és tedd egy nagy kancsóba (vagy kalapba), hútzzatok felváltva a pároddal, és ami utolsónak marad bent, oda menjetek. Nálunk már megesett ez párszor, amikor döntésképtelenek voltunk
Igen, mind a 4 hely nagyon nagyon jónak tûnik...A leginkább azt szerettük volna, hogy 1 hét Kos, 1 hét Rodosz, ez a lehetõség az iroda internetes katalógusában szerepel, a nyomtatottban nem. Na, ma felhívtam õket, de nincs már ilyen opció, tavaly volt csak elvileg...
Ami leszûkíti pl Tolo-van a lehetõségeket, az az, hogy nem sok irodát találtam aki repülõs utat szervezne ide. És, újabb szûkítõ paraméter, hogy 1 hétnél többre szeretnék menni. Van egy db iroda, aki 10-11 éjszakás utakat szervez, van repülõs apartmanja is, de nem a legjobb így elsõ látásra (megnéznéd lszi? A diaszeus-nál a Villa Eva).
Egy másik irodánál vannak szupi apartmanok, de 1 hetes a turnus. Én naív azt gondoltam, nem baj, akkor tuti lehet menni 2 hétre...Felhívtam õket hogy megkérdezzem a 2.hét anyagi vonzatát. Na, hát rá kellett döbbennem, hogy hiába a külsõ átalakulás, az az iroda valójában olyan amilyennek gondoltam, nem túl rugalmas és ügyfélbarát. A nõ szinte kiakadt, hogy milyen ötleteim vannak, és közölte velem hogy csak menetrendszerinti járattal tudok akkor oda menni 2 hétre, hiszen náluk egy utazás az egy hét...
Szóval így Tolo hátrébb került a sorban, mert máshol jobb szállásokra bukkantam.
Korfun találtam jókat, de itt is nagyon korlátozott az hogy mely helységekbe utaztatnak. Nekem Paleokastritsa vagy Barbati tetszene talán a leginkább, de 1-1 lehetõséget találtam mindkettõbe, 10-11 éjszakás turnusba. A szállások többsége Messonghi, Moraitika, Sidari, na és Kavos, amirõl elég rosszakat olvasok, így az és Sidari (azt olvastam túl nyüzsgõ és zajos) kihúzva. Marad leginkább Messonghi-Moraitika, ahol vannak is jó apartmanok, de tartok tõle hogy túlontúl nyüzsgõ lenne, tömeg a parton, magyar étlap, stb. Ez vhogy elveszi egy görög nyaralás igazi hangulatát...
Kos és Rodosz: Koson nagyon jó szállásokat találtam, 10-11 éjszakás turnusra, Rodoszon nem annyira. Kos szigetével kapcsolatban ami kissé elbizonytalanít, hogy azt olvastam elég szeles, kihordja a szemetet a partra, felkavarja a vizet, nagyok a hullámok, stb. De jelenleg ez az egyetlen negatívum, amit itt látok, és ez még nem igazán probléma...
Most még azon hezitálok, hogy nem kellene-e 2 hétre menni Kos-ra, de akkor kereshetek újra szállásokat....
Na szóval nem vagyok egy könnyû eset...
A cetlihúzás nálam nem mûködne, mert hiába húznám ki, én még azután is meditálnék...
Egyébként bent volt még Kréta is eleinte, (Dél-Kréta: Makrigialos, vagy É-Ny-on Platainas, de arról a beszámolódban nem olvastam túl jókat).
Na Mandzsi, lehetõleg sorolj még fel pár helyet, hyg még nehezebb legyen
Akkor szerintem Tolo ebben a repülõs összefüggésbenneked nem nyerõ. Az az iroda meg nem normális, aki elálla két hét lehetõségétõl, hiszen manapság a legtöbb ember két hétre akar menni. De jó, hogy "itt nálunk" nem csak hetes meghosszabbítás lehetséges, hanem napos is,mert minden nap van repülõ a kapósabb helyekre. De ez rajtad nem segít.
Korfun Paleokastritsa csodaszép, de szerintem igenis turistás és drágább,mint a szihet más részei a víz kristálytiszta, de rémesen hideg (ott egy áramlat miatt).
Barbati nagyon szép (kavicsos) parttal bír, és eléggé kevés turista látogatja, de messze van mindentõl és maga a falu is igen kicsi. Nekem Ipsos jött be, de lehet, hogy legközelebb én is Barbatit választanám.
Kosnak és Rhodosnak nem vonz engem a partja, én azt szeretem, ha nem hosszú széles a part, hanem vannak pici sziklákkal körbevett öblök, lehetõség magányos strandolásra, nudizásra
Én nem tudok eked már mást mondai, remélem más is hozzászól a témához.
Rhodos-Kos kombinációt mi is akartuk, de mindkét szigeten kevés lenne az 1-1 hét. Rhodos megér simán két hetet. Kosszal meg megéri Nissirost kombinálni, az is csuda egy hely.
Nem, félreértettél, Tolo versenyben van még, de ott igazából egy szállás tetszett meg, Villa Eva, azt írják 80 m-re van a tengerparttól ill. fõutcától, és kb 15 percre a Tolo másik végében lévõ, nagy, hosszú, homokos strandtól. Ebbõl úgy gondolom, ez vhol ott lehet, mint ahol Ti is lehettetek az elsõ toloi nyaraláskor, olvastam a beszámolódat.
Korfun akkor Paleokastritsa-t "ejtjük", Barbatit is, így marad Messonghi-Moraitika.
Rhodos-nál vmilyen okból jobban vonz Kos, egyrészt jobb szállásokat találtam, másrészt vhogy az egésznek a hangulata a fotóalbumakat nézegetve nagyon megfogott. Ha Kos-t választjuk, akkor mindenképpen szeretnénk áthajózni egy napra Rhodos fõvárosát megnézni, valamint Kalymnos-ra és Nissiros-ra is igen!
Egyébként a tengerpartok tekintetében is egyezik az ízlésünk, alapvetõen én is jobban szeretem a pici öblökkel tagolt, kvázi csipkézett partszakaszt. De ugyanakkor most egy ilyen hosszú, finomhomokos tengerpartot is el tudnék viselni, az elmúlt években nem ilyen partoknál nyaraltunk.
Szállást tekintve én is olyat keresek mint Te: ne legyen zajos, nyüzsis helyen (mint pl fõutca), szép zöld, rendezett legyen a környéke/kertje, nyugis helyen legyen, nem baj ha többet kell sétálni esténként a központba, de legyen központ, azaz lehessen hova bemenni és hol bolyongani, tavernázni, fagyizni, vagy csak ülni a kikötõben egy padon és nézelõdni...
csak egy gyors válaszra van idõm. Andi tudja, hogy egyezik az ízlésünk - mostmár így mindannyiunknak.
Korfu: több mint 1 hétre nekem/nekünk kevés, és az hagyján hogy turistás, de ott épp olyan turisták vanak zömmel, akikkel mi nem szeretnénk együtt nyaralni.
Tolo: az én szerelmem az egész Peloponnészosz, a szívem csücske Tolo, viszont elég messze vannak a nevezetességek ahhoz, hogy robogóval járjátok be, fakultatív program keretein belül megnézni a dolgokat meg (szerintem) elég húzós.
Kos vagy Rodosz: én ezeket választanám, de inkább Kos szigetét. Egyik helyen sem jártam, Korfun már igen, de így látatlanban is felcserélném Kosra. Tetszett Korfu, de tudom, hogy Kos jobban tetszene.
Jajj, csak Messonghi-Moraitikába ne menj. Szerintem nagyon béna hely. Bocsi a többiektõl, hogy ezt mondom. Annyira szétszórt, nincs igazi városmag, olyan óvárosféle. A partja sem tetszett és iszonyúan zsúfolt volt már 1998-ban is.
Tolo nekem is a szíven csücske, így róla csak elfogultan tudok nyilatkozni. Én még harmadszor is visszamennék.
Rhodos sokáig vonzott, de most már nem, mert a fõváros körüli üdülõhelyek strandjaitól odzkódom, de ha meg távolabbi kisebb településre megyünk, ott meg semmi sincs.
Valószínûleg én is Kos felé hajlanék.
Amúgy majdnem Korfura mentünk volna holnap!!! Mert egy hónapja már a hegyekbe készülünk (holnaptól...sátorral, sziklát mászni, de borzalmas idõjárást jósolnak) itthon meg nem akarunk ülni, így ma utazási irodákba rohangáltuk és felkutattuk a fél netet egy 5 napos korfui vagy mallorcai út után, de sajnos csak egy hetesek voltak.
De képzeljétek, lett volna holnaputántól egy hetes út Rhodosra, Kosra, Zakinthoszra ill. Korfura szállodában félpanzióval 250 Euróért. Hár nagyon bánom, hogy nincs egy hetünk, ha már a hegyekbe nem tudunk menni, ez igazán kellemes meglepi lett volna.
Bocs az off-os részekért.
Sziasztok,
Mia, köszönöm szépen a véleményt illetve javaslatot! Nagyon egy irányba húzunk így hárman! Korfu egy idõben nagyon nagyon vonzott, de pont ettõl tartok, a turistatömegtõl, attól hogy mindenbõl üzletet csinálnak, hogy kvázi sorba kell állni egy szép kilátásért, a hering módon strandolástól, stb.
Tolo nagyon tetszene, ott az tart vissza, hogy mint ahogy írod, igazából autót kellene bérelni hogy a látnivalókat megnézzük, és ettõl pedig kicsit tartunk, bár egyszer ezt is el kell kezdeni...Csak hát a görögök vezetési stílusa, a szerpentinek azért riasztóan hatnak.
Kos és Rhodos közül mindkettõ vonz, más-más miatt, de talán Kos inkább. Nagyon jók onnan a lehetséges hajókirándulások, Kalimnos és Nissiros (Bodrum-ba annyira nem kívánkozok), és a fõváros, az Asklepion szentély, a strandok is tetszenek. A páromat igazából az fogta meg, illetve akkor keltettem fel a figyelmét, amikor azt meséltem hogy ott sokan bicikliznek, egyrészt mert nem túl nagyok a távolságok, másrészt mert elég sík. Persze õ inkább a hegyekben teker, de ez már más téma lenne...
Rhodos-nál pont az bizonytalanított el engem is, amit Andi, Te írsz, hogy a fõváros körüli strandok ill települések túlzsúfoltak, elturistásodtak, pl Faliraki. Rhodos-on Stegna-t néztem ki, de attól tartok, túl kicsi a település, és nem lehetne esténként hangulatos utcácskákon, tereken barangolni, nézelõdni.
Szóval összességében már majdnem biztos, hogy Kos lesz... Aztán jövõre ha összejön Samos, vagy Tolo (esetleg talán Rhodos).
Korfu-val kapcsolatban még egy gyors kérdést azért felteszek, csak a kíváncsiság miatt: Acharavi-ról mi a vélemény?
Andi, nagyon jó hogy írtad ezt a Messonghi-Moraitika dolgot, így a képekrõl pedig nem tûnt annyira riasztónak, de pont azt nem szeretném, hogy ne legyen városmag, óváros része. Eddig azt olvastam, hogy Moraitika-nak van egy óvárosias része, de valószínûleg ez nem olyan mint amire én gondolok, csak max a régebben épült házakat jelenti, és nem az 1-2 éve felhúzott csili-vili szállodákat.
Egyébként a hegyi túrát hova terveztétek? Nálunk szóba került, hogy a nyaralás helyett menjünk egy szervezett "kalandnyaralásra" a Garda-tóhoz, ahol hihetetlen szép túraútvonalakat járnánk be minden nap a hegyekben, gyalog illetve egy nap biciklivel. De végül ide most nem megyünk, talán egy pár napos Ausztria összejön helyette.
Andi, az akciós utak nagyon jó áron vannak nálatok! Tényleg kár hogy nem tudtok elmenni!
Bocs, hogy beleszólok. Mi 2 éve voltunk Messongiban de én ott nem láttam csilli-villi szállodákat. A Gallini apartmanházban voltunk,közvetlen a tengerparton, csendes nyugodt helyen, de nem túl messze mindentõl. A fotóalbumomban vannak róla képek, nézd meg ha érdekel, Korfu 2005. címmel. nem volt szardíniásdoboz, nekünk nagyon tetszett. Igaz itt nincs látnivaló, mi is mindennap elmentünk valahová autóval, bejártuk a szigetet. Ne hagyd magad egy vélemény által lebeszélni szerintem.
Semmi baj, köszönöm a hozzászólást, a csili-vili szállodával kapcsolatban rosszul fogalmaztam, arra gondoltam, hogy talán amit korábban olvastam egyes beszámolókban, hogy Moraitikán van óvárosias/ófalusias rész, az csak annyit jelenthet, hogy ott nincsenek ilyen szép, új apartmanházak, hotelek, stb, hanem régebbi épületek vannak. Lehetséges, hogy nem ugyanarra gondolunk óváros címszó alatt (mint ahogy pl már Sartinál is olvastam hogy óvárosi részt írnak az irodák egyes szállások fekvésére).
Szóval köszi szépen Bobolya, meg fogom nézni a fotóalbumodat, és hidd el, nem egy vélemény alapján döntök, meditálok és töprengek én már egy jó ideje, ezernyi dolgot mérlegelve.
Hát igen, nem irigyellek, nagyon nehéz dönteni úgy hogy még nem jártál ott. nem tudod mit kapsz. Tavaly én is rosszul döntöttem, Nea Potideán voltunk a Kassandra félszigeten, minden nap el mentünk máshová fürdeni onnan, és nem volt igazán látnivaló sem. De azért mindent meg lehet oldani. Idén Sartira megyünk, saját autóval most is, itt biztosan nem ér nem várt meglepetés minket,Jó és sikeres keresgélést.!
Szia Mandszi
Persze, hogy mindenki véleménye szamít, nézz utána, amit Bobolya mondott. Én csak egy napot töltöttem el Moraitikán. Nem tetszett. De mi nem is jártuk be a részeit, csak a fõutcát és a strandot. Szóval ha Bobolya ott nyaralt, õ aztért nagyobb rálátással bír. De én most már csak azért is Kosra mennék
A többi kérdésedre (Garda-tó stb.) válaszolok privát üzenetben.
Andi
Korfun két helyen voltam, utoljára 99-ben. Nekem egyik hely sem jött be. Korfu nekem nem nyerõ, mint nyaralóhely(és itt elnézést kérek a Korfut imádó utastársaimtól). Nekem csak természeti szépségei miatt tetszik, nem is vágyom vissza. Elõször Ipsos-on voltunk, tán úgy 95-6 körül, akkor még nagyon kezdetleges volt, egy csomó hangoskodó, piáló angollal, csinos egyenruhás tán amerikai tengerészekkel, az angolokra kialakított árakkal.
Második alkalommal Moraitika volt az uticél.Van (vagyishogy akkor volt) néhány szép kis apartmanház, egy hosszú sétálóutca, ami mellett sok elhagyatott, üres telek is volt, néhány taverna.
Az elhagyatott öblöket én is szeretem, de ahhoz 93-ban volt szerencsénk, Nea Kallikratián (Chalkidiki), és mára már azt is tönkretették. Korfun túl zsúfolt a tengerpart is, sok helyen mint pl. Ipsos nagyon keskeny is. Amikor ott voltunk egy félreesõ kis öbölben voltunk, éles kis kövek és egy vadkempingezõ társaságában.
Mi Kos-on, Rhodos-on még nem voltunk, leginkább a Chalkidiki félszigeten lévõ üdülõhelyekre utazunk, és a hellyel még egyszer sem jártunk rosszul. Kedvencünk, Toroni is ezen a csodás félszigeten van.