Röviden ez tulajdonképpen az utcán va,n napokig sétáltunk arra este mindig hatalmas tömeg, full-on a hely helyiekkel és turistákkal, de nem tömegnyomor.
3-4 napig mindig azt hittük vmi nagy buli van születésnapot vagy hasonlót ünnepelnek, hogy mindig ilyen műsor és telt ház van.
Ugye összehasonlításul lent állnak a parti sétányon és hívják be az embereket amit én nem szeretek ez pedig fent van sokan nem is tudják
de vmiért tele van vendéggel.
Egy hét után mondom engem már nem érdekel ez a hely kell nekem
és hazautazás előtti nap rászántuk magunkat este.
Hangulatot nem tudom leírni kis négyszemélyes asztalok világító gyertyákkal, az utcán sincs világítás.
Pincér egyből gratis Ouzo-val kezdett, amit én speciel nem annyira szeretek de megittam, aztán étlap, Stifado-t nem találom rajta a gyertyafénynél, de megkérdem, természetesen van árat nem tudok, de már nem is érdekel, rendeltünk még vörösbort is meg azt hiszem Musaka-t. A bort érdekes módon egy mifelénk mérőedénynek mondott fémedényféleségben hozta ilyesmiben mint az itt elől lévők
Megterített egy gyönyörű Parga térképes asztalterítővel. És jöttek a kaják
a félhomályban nem minden részletet láttam a kajából, de ha az ízére gondolok még most is összefut a nyál a számban.
Gondoltam ez ilyen helyen biztos jó árban lesz még a vörösbor is és a végén ha jól emléxem még kérdezés nélkül hozott vmilyen süteményt is
de lehet hogy dinnyét. Igazából ekkor az Ouzo és vörösbor kombo kicsit megtette hatását.
Hozták a számlát és néztem, hogy ez olcsóbb sokkal mint a lentiek. Már nem tudom pontosan mennyi volt, de annyira meg voltam mindennel elégedve, hogy adtam két euró borravalót még hozzá.
Közben filóztam rajta hogy lehetne a Parga térképes abroszt elemelni, de annyira barátságos volt a pincér, hogy elbeszélgettem vele, hogy ez a Sakis meg a másik Sakis hogy viszonyul egymáshoz, aztán mondom neki elkérhetném-e a terítőt, mondja egy pillanat és pár perc múlva visszajött nem is egy hanem kettő összehajtogatottal.
Akkor jöttem rá hogy akiket láttunk külföldi hölgyek miért járnak ide vissza, láttam hogy búcsúznak személyes ismerősként kézcsókkal tőlük a pincérek. Mi először voltunk ott de, azt éreztük, hogy kedvesen fogadnak, itt igazi görög hangulat van nem pl mint a sétányon a csili vili új éttermekben ahol kint áll a csaj, hogy gyere már be.
Ide nem kell behívóember, nem véletlenül, a pincér miután fizettem tök kedvesen elbeszélget velem, majd úgy búcsúzik mint egy baráttól.
Nálam ez az étterem 10-ből 10-es, még Gaioson amiről írtam meg Licnoson volt talán 9-es.
Igen igazad van, már írtál róla, de annyi infót osztotok meg velem/velünk, hogy sokszor már azt sem tudom..., azt hiszem jegyzetelnem kéne. Egyébként tényleg le fogom írni a fontosabb infókat, mert nem lehet tudni mikor lesz rá szükség.
Szóval tényleg tud valamit ez a Sakis. Most már biztos el fogunk oda menni, főleg, hogy finom, olcsó ételek vannak és udvarias a kiszolgálás....lehet, hogy még mi is táncra perdülünk az Ouzo-tól?
Breki!
Pontosan úgy írtad le, ahogy velünk is történt! Sajnos mi is az utolsó estén fedeztük fel magunknak. Úgy terveztük, hogy a másnapi, utolsó pargai ebédet is ott fogjuk elfogyasztani, de még zárva voltak!
Erika2006 | #143677 | 2010-07-12 12:57:08 | Parga-ról - minden
Sziasztok!
már egy hete, hogy hazaérkeztem, de eddig szinte sokkos állapotban voltam emiatt. Éjszaka felriadtam és szomorúan konstatáltam, hogy itthon vagyok. (de tényleg!!!!)
Otltévők! Nem volt így senki, vagy én kattantam be?
Most ez a trópusi időjárás (mennyivel jobb lenne ott lenni!!!) hozta ki belőlem a látottakat, tapasztaltakat, amit megoszthatok veletek.
Ha ismétlésekbe bocsátkoznék, bocsi, de másrészt próbálom azt megosztani veletek, amiről eddig talán nem esett szó.
Én lennék, aki már január óta kereste az útitársakat a sajátunk szervezte úthoz.
Sikerült elmennünk. Nekünk a 2 hét volt annyiba, mint a többieknek az 1. Ráadásul végig a fenekünk alatt volt egy minden igény kielégítő TÁGAS, klímás busz, amikor oda és akkor mentünk, amikor kedvünk tartotta.
Ha kinnt lesztek, fogjátok értékelni ezt, a fogós fakultatív kirándulások miatt.
De beszélhettem én előtte!!!
Tények.
Utazás.
Gyakorlatilag Szerbiától kezdve végig autópálya, vagy afféle van. Görögországba belépéskor kell fizetni olyan környezetvédelmi adó féleséget. A Szalonikit elkerülő út után már semmit.
Amikor Dodoni után eléritek a Verenika nevű kihajtót (egy várrom van fölötte), ott a kertek alatt Morphi felé hamarosan Pargába érhettek.
Mi a nagy busszal kb. 18 óra alatt értünk le.
Szállás.
A Piso Krionery-nél a Bakas apartmannal szemben lévő Maria Haus-ban voltunk (kinti utazási iroda közvetítésével) - tágas, klímás stúdiók, apartmanok. Naponta takarítás, két naponta ágynemű csere.
Vásárlás.
A piso-i strand bejáratánál lévő Coop szupermarket az egyik legolcsóbb, árakat már írtak. Mi egy 3 kg-os szeletelt, fagyasztott, gyorskrumplit 3,3 euró-ért vettünk. A nyitvatartása kissé kacifántos, reggel 8.25-kor nyit du. 2-ig, du. 6-9-ig, kivéve szerda és szombat délután, ill. vasárnap egész nap zárva.
A Dallas ABC, ami a templom mellet van, olcsó, és vannak jó akciói is. Ez kora reggeltől éjfélig nyitva.
Az akciók pl, mikor ott voltunk (június 20. - július 3.)
csomagolt konyhai szett (konyharuha, kesztyű, edényalátét-párgás fotoval) 2 euro
díszdobozos olívaszappan hűtőmágnessel: 1,2 euro
frottirállatok dörzsis hassal fürdéshez (delfin, teknősbéka, stb.9 1 euro
díszdobozos 7 dl-es ouzo - 5,8 euro
Ha a bazársoron elindultok a vár felé, kb. 100 m után jobbra az Eden Bar-nál egy kis sikátorban találtok egy nagyon olcsó kézművesboltot, ami egy idős házaspáré. Itt olcsón kapható natúr színű kádkilépő görög motívummal 2,5 eurótól, hímzett terítők és háziszőttesek tömkelege 5 eurótól, strandruha 8 euro, topok, pólók, ruhák 4-5-6 euro. ha több mindent veszel, akár alku nélkül is árengedmény.
A Stefanosban a muszaka (bőséges) 7 euro volt. Viszont a Yannisban, ami a Lichnoshoz vezető út felé van, a "cserepes", isteni finom, 6 euro. Abban a cserépedényben tálalják, amiben sütik is. Érdemes a Piso felé átsétálni, jobbak az árak.
Ennyi jut most az eszembe, a kirándulásokról szóló ötleteimet rövidesen egy másik bejegyzésben írom.
Sziasztok ezen a forró nyári napon!
Egyébként a Sakis nagy névnek számít Pargán. Nekünk volt szerencsénk a szintén Sakis nevű apartmanházban nyaralni, és miután ott laktak a tulajok, sikerült megismerni az egész családot. Övék a Sakis Taverna és a Hook Kapitány hajó is. Nekünk, mivel az ő apartmanházukban laktunk fele áron lehetett volna elmenni a Paxos-Antipaxos programra, de mivel októberben voltunk ott, már nem járt a hajó kénytelenek voltunk a Marko Poloval menni teljes áron. A tavernában is jelentős kedvezmény járt az ottlakóknak. Az apartmanház festői helyen a Valtos közelében egy fantasztikus olajfa erdőben volt. A kert egy édenkert volt és a szállás kifogástalan. Sakisék végtelenül kedves emberek. Olcsón lehetett venni tőlük a kertben termett zöldségekből és csodálatos gyümölcsökből. A végére úgy összebarátkoztunk, hogy mindezt ajándékba kaptuk. Mikor aztán elutaztunk egy komoly elemózsia készletet kaptunk tőlük útravalónak.
A Sakis és kertje.
Sziasztok!
Két kérdésem lenne. Remélem valaki lesz olyan kedves és válaszol:) Az egyik, hogy bele merjünk-e vágni és úgy menjünk, hogy csak ott foglalunk szállást? Így gondolom jóval olcsóbb, mint utazási irodával. A másik pedig, hogy szórakozási lehetőség van-e Pargán? Nagyon köszönöm előre is:) Idén megyünk 3.jára Görögországba. Voltunk már a déli részen(Tolo,Athén) és a másik parton Nei Poriban, Stavrosban. Ezek közül csak Nei Pori nem tetszett. Sok helyen jártam már a világban, de nekem Görögország a szívem csücske:) Imádok ott nyaralni.
Még a vásárláshoz.
reggel 7 óra körül olyan piacnak nevezett valami van a vasmacska fölötti részen, ahová dinnyét, paprikát, paradicsomot, zöldségféléket hoznak a termelők.
Különben délelőttönként járnak kis, platós autókkal, kínálva az árúkat. "Köcsögös" is volt, amfora szerű jó nagy cserépedény kb. 15 l-es, 8-10 euro volt.
Kirándulások.
az Acheronhoz helyből csak a mólótól induló kishajós kirándulások vannak. Ez 10 órakor indul, fölmegy az Acheronon 2-3 km-t, visszafordul, Ammodiánál tart kb. 1 óra szünetet (érdemes fürdeni kávézás helyett), a part mellett a sziklák tövében mielőtt Lichnosra ér, bemegy egy "Kék barlangba", majd kiköt Lichnoson. Innen indulhatsz vissza 2-4-5-6 órakor.
Előtte este (6-7-ig van pénztár) érdemes érdeklődni, mert a 14 euros kirándulást a 16 fős csoportunknak 8 euróért adták. Érdemes összefogni a lakótársakkal, bármilyen nemzetiségűek is.
Viszont az Acheron szurdokához csak egyénileg lehet eljutni. Ha nem kocsival mentek, bérelhető robogó (14 euro 24 órára). Ezzel kell Gliky faluba elmenni (útközben megnézhető Necromantion jósdája - belépő 2 euro), a faluba beérve a folyó bal partján kb. 2 km-t felmenni a függőhídig a parkolóba. Itt levetkőzni fürdőruhára és egy stabil lábbelit kell húzni. Kb. 2-300 m séta után értek a folyóhoz, ahonnan nincs út tovább. Itt kell belemenni a folyóba. Igaz bokáig ér, de olyan hideg, mintha penge vágná a lábad - DE CSAK 10-15 m-ig.
Ugyanis itt ömlik bele egy jéghideg forrás. Ha ezen túljutsz, már mocskosabb a vize és kellemesebb. Rövidesen beleérünk a szurdokba, előbb térdig, derékig, majd a forráshoz csak úszni tudók juthatnak el. De így is nagyon szép.
Amit viszont ne hagyjatok ki! Ez Zagória és a Vikosz-szurdok. Európa Grand-Canonjának nevezik. Ha jártatok már Franciaországban a Verdun Canyonnál, ez olyan. 1 km mélységű.
A szervezett útnál jobb, ha kellő bátorságotok van hozzá, kocsit bérelni és azzal elindulni.
Monodendri falu fölött az Oxia nevű kilátópontnál belelátsz a szédítő mélységbe. (kiépített balkon van). A merészebbek elindulhatnak a sziklafalakba vájt ösvényeken. esős időben rizikós, szédülősök pedig ne is próbálkozzanak. Monodendriből a kolostor felé le lehet sétálni az aljára.
Vagy. Át kell menni Papingóba, ami a szurdok alján épült, felette magasodnak a hatalmas sziklafalak.
Visszafelé érdemes megállni Joanninában. Török mecset, dzsámi, középkori vár. Mellesleg az ezüstművesség központja. Nagyon szép ezüst és ezüstözött dolgokat lehet venni. Itt van Lidl is (kivéve vasárnap)
Ha beleférne az időbe itt van a Perama-i cseppkőbarlang is. Úgy tűnik még újabb hozzászólást kell írnom, mert kifogy a karakter.
Ha már elkezdtem , csak nem hagyom abba.
Ötlet.
Robogót kell bérelni nyitáskor (9 óra). Program: Necromantion- Acheron szurdok - fürdés Ammoudiánál (gyönyörű, hatalmas, homokos part) - este felé felmenni Ali pasa várához. Éjszaka meg lehet még csavarogni akár a városban, akár a környéken. Fele annyiból kijön, mint a fizetett program. Saját kocsival meg szinte csak üzemanyag.
Mint említettem, ott volt velünk a busz. Így Korfut sem hagytuk ki.
Mit mondjak. Nekem csalódás volt. Pedig láttuk a legszebbnek mondott részeket: Paleokastrita, Bella Vista, Sidari (Szerelmesek öble), Sissy kastély. Sajnos az idő rövidsége miatt (pedig a legelső komppal mentünk és a legutolsóval jöttünk) Korfu városát már nem sikerült megnéznünk. ha nem Pargán vagyunk, lehet jobban tetszett volna. De Parga jó magasra tette a mércét és viszi a pálmát!
Igaz 2 éve már jártunk Párgában, de most is azzal indultunk haza: ide még VISSZA KELL jönni!!!
Időközben ha még eszembe jut valami jelentkezem. Esetleg, ha kérdésetek van, szívesen válaszolok.