Az Arillas beach nekem is csalódás volt az idén,mert nagyon elhanyagolt hely lett.Pedig 4évvel ezelőtt a kedvenc helyünk egyike volt.Igaz akkor ott volt Perdikán a szállásunk is és ez volt közel fürdeni.Tele lett kövekkel,pedig tiszta homok volt az egész régen.Ez volt most az első hely ahova útközben megálltunk,mert annyira vágytunk az emlékekre,és nagyot csalódtunk,így mentünk tovább Párgáig.Párga számomra nem változott,ugyan olyan csodás,mint 4éve volt.Anyukám most látta először,de ő is teljesen beleszeretett.Volt ott elég sok magyar,csak mindenki titkolta.De nem tudom,miért kell ezt szégyelni.Én mindig büszke vagyok rá!És a görög emberek is szeretik a kedves magyarokat.Mi most is barátságot kötöttünk velük.Azóta is emailen beszélünk.Volt ott egy erdélyi-magyar kislány,nem találkoztatok vele?Esténként ott osztogatta a csalogató plakátokat a zöldséges előtt.6 hónapja költözött csak úgy ki.Jó neki.Jól keres és alig dolgozik valamit.Mi is jó időt fogtunk ki/szept10-19/.És már újra vágyom,hogy ott legyek.
Szia Ildi!
Arillas tele volt kövekkel,szeméttel,meg a fákról lehordott levelekkel és olyan piheszerű valamivel,a parton tábortűz és bulinyomok....
pedig biztos tök jó hely lehetne,mert lassan mélyülő homokos partja van.
Igen,azt vettem észre,ha kedvesen,mosolyogva lépsz be egy üzletbe,egyből máshogy bánnak veled,körbeugrálnak.
Láttunk egy hölgyikét,aki egy koktélbár szórólapjait osztogatta,a bazársor elején egy zöldségessel szemben állt mindig,a halas előtt,rá gondolsz? Mert ő mindig kedvesen sziázott,ha arra jártunk.
Jaj,már most annyira hiányzik Parga,nem találom itthon a helyem,és fázom !!!
Mi kedden indulunk Pargára, remélem jó időnk lesz. Tudna valaki olyan linket küldeni, ahol meg lehetne nézni, milyen idő várható? Olyan jó olvasni, hogy milyen jól éreztétek magatokat. Már nagyon várom az indulást!
Szia Zsóka!
Nem fogtok csalódni,annyi gyönyörűség van ott,hogy ha esetleg nem tudtok strandolni végig,akkor sem fogtok unatkozni!
Szurkolok,hogy szép időtök legyen.
Pár oldal:
https://www.accuweather.com/hu/gr/preveza/parga/forecast15.aspx
Itt be lehet magyar nyelvre is állítani.
Vagy a Waltertravel oldalán is fent van az időjárás sőt még webkamera is.
Azt vettem észre,hogy tetszik nekik,hogy magyarok vagyunk.Volt ahol azt,hitték,szerbek vagyunk,majd egyből kedvesebbek lettek,amint kiderült,hogy magyarok.
Szinte mindenhol kérdezték,honnan jövünk,és kedvesek voltak velünk.
Még hál'istennek nem érte el Pargát a "magyarok bejövetele",így még eddig nem nagyon találkoztak negatív viselkedéssel honfitársaink részéről. Most próbáltam kultúráltan fogalmazni,de szerintem mindenki érti,mire gondolok.
Nem szégyelltük mi sem, hogy magyarok vagyunk, csak óvatosak voltunk. Nekünk azért sikerült belefutni "tipikus" magyar nyaralóba.
A 33-ban kajáltunk (bár ne tettük volna) mikor megjelent egy társaság, és elkezdtek rendezkedni, majd az egyikük jó hangosan megjegyezte, hogy jó lesz már, mert a pasi a szomszéd asztalnál (a férjem) már nagyon forgatja a szemeit. (hogy a toszba ne, mikor folyamatosan rajta másztak keresztül) Így a párom kénytelen volt megszólalni magyarul, hogy akkor ő szívesen odébb is húzódik, ha nekik így jobb. Persze addig is megtette volna, ha jelzik a szándékukat. De úgy tettek, mintha mi ott sem lennénk.
Valamint korábbi nyaralásaink során - évről évre - egyre több kellemetlen tapasztalataink voltak kedves honfitársainkról. Így inkább óvatosak vagyunk, nehogy velük vonjanak egy kalap alá.
Megértelek titeket, bár én még sose találkoztam Görögországban megkülönböztető bánásmóddal, mert magyar vagyok.
Sőt volt olyan hely ahol kaptunk kedvezményt, pl a 33 melletti liquer storban, vagy a Dallasban cukrocskák,
a kedves erdélyi lány a Zig-Zag elött, Bachos magyar étlap, 33 - magyar köszönés.
Én inkább azt javaslom, hogy pont az ellenkezőjét kell tenni, pont az udvariasságotokkal,
kedvességetekkel, kell lerombolni az esetleges bunkó magyarok miatt-i rossz képet.
Azt mindenki tudja, ha valaki valami rosszat csinál, vagy 10 jó kell, hogy valamennyire helyre álljon a bizalom.
Tehát 1 bunkó magyart max 10 kedves barátságos, tud ellensúlyozni.
Majd lassan kész a beszámolom, amiben bőven írok a bunkó görögökről, mert igenis alapból bunkó tapló népségnek tűnik,
de ez másképp működik mint nálunk, mert ők egyben kedvesek is.
Nekünk ez a vehemens kiabálós életmód az nem annyira barátságos.
De ha belelátsz a mélyére, de ehhez tényleg az kell, hogy sokat légy közöttük, meg látod a lényeget.
Én is ezen a nyaraláson, kezdtem el kapisgálni a "Zorba a görög" által sugallt képet.
Én nem a boltos görögökről beszélek, mert azok persze, hogy kedvesen viselkednek.
Én a mezei görög emberekről beszélek.
Még egy dolog, mi vagyunk a betolakodok, ők vannak otthon. Ezt sose felejtsük.
Sőt volt olyan hely ahol kaptunk kedvezményt, pl a 33 melletti liquer storban, vagy a Dallasban cukrocskák,
a kedves erdélyi lány a Zig-Zag elött, Bachos magyar étlap, 33 - magyar köszönés.
... és az is magyar jellemző, hogy odavan a kedvezményekért, bónuszajándékokért, magyar étlapért ...stb. sőőőt, szinte hiányolja, ha nem kap...
Forradalom írta:
Majd lassan kész a beszámolom, amiben bőven írok a bunkó görögökről, mert igenis alapból bunkó tapló népségnek tűnik,
de ez másképp működik mint nálunk, mert ők egyben kedvesek is.
Érdekes, hogy látod a viselkedésbéli alapvető különbségeket (jól), és mégis képes vagy azt írni, hogy bunkó, tapló népség... alkalmazkodni kell, ez a titka. A kínai sem paraszt, ha böfög evés után... A kulturális különbözőségekről be lehet számolni intelligensen is.
#1526342010-09-30 19:43:12 Válasz a #152630. hsz-ra
Szerintem nem off a téma, mivel én per pillanat Parga-ról írok.
Úgy látom sajnos, hogy amit írtam pont a lényeg nem jött át.
Érdekes az írod "alkalmazkodni kell, ez a titka. A kínai sem paraszt, ha böfög evés után... A kulturális különbözőségekről be lehet számolni intelligensen is."
Pár példa amihez " alkalmazkodj ", és ne minősítsd:
A Pap felmegy a kápolnához, ami már szinte teljesen romos, egy hegy tetején. (nem értem miért nem újítják fel)
Megissza a másfeles üvegből a maradék vizet, majd eldobja a palackot, a maradék 40 mellé, és többi szemét mellé.
Ha elmész kirándulni, nem tudsz olyan helyet találni, ahol nincs telehányva szeméttel az erdő, matrac, sitt, kommunális hulladék.
Csináltunk egy fotót, ahol a matracon átnőtt egy fa, ez több éve ott van, nem foglalkoznak vele.
Megérkezik a görög család a partra, majd a fejünk felett nekiállnak, teniszlabdás faütözni, nem baj ha ránk-esik a labda, nem baj ha ha mi is vizesek leszünk, elunják, ledobják az ütőt, ép ahol puffan, és ledobják magukat a törülközőjükre, egymással csak úgy beszélnek, hogy öööö grrrrr uuuu, mintha ugatnának, egy morgás egymás felé, ez a "apa figyelj" egyszer csak felkerekedik apuka, majd a víz felől kiköt a strandolok között egy motorcsónakkal. Egy másik görög elküldte a fenébe, hogy miért jön be a strandolok közé.
Az összes görög nyomja a csikket a homokba, kupakokat, mindent, napvégén sose szedik össze, elég gusztustalan.
A kikötőbe, több éve elsüllyedt hajó, a fele kint van, mellette hegy rakásnyi szemét, hűtőgép, akkumulátor, mindenféle halász háló hegyek.
Ha mész az úton és jön egy görög autó, tanulj meg repülni mivel letolnak.
A görög nem ad elsőbbséget, az megy, a táblák, lámpák semmit sem jelentenek.
Hajó kirándulás, minden görög a szemetet bedobálta a tengerbe, a csikkek csak repkedtek a fejünk felett.
Nem egy görög csinálta ezt, hanem 50! Mindent hánytak be a vízbe, csikk, zsebkendő, kávés pohár
A széket kiveszik alólad, ha felállsz róla. Nem kérdez, cselekszik.
Ha egy magyartól látod ezt arra azt mondod, tapló bunkó.
Tavaly Skopeloson találkoztunk először a szemét problémával, teljesen elszontyolodtunk, hogy a turisták milyen szemetesek, de kiderült ott is, hogy nem a turisták szemetelnek.
És ettől függetlenül, én szerettem őket.
Mivel első dühöm után, mikor beakartam hajítani a kávés pohár után az egyik bácsit, elkezdtem gondolkozni, hogy vajon miért ilyenek. És ekkor kezdődött a megvilágosodás.
Én sose vártam magyar étlapot, nekem volt jó fordításom, hála Brekinek.
Nem vártunk ajándékot, jól esett. Ezeket a példákat csak azért meséltem, hogy milyen módon kedveskedtek, ha megtudták, hogy magyarok vagyunk.
#1526382010-09-30 20:36:17 Válasz a #152595. hsz-ra
A mosoly nekünk is bejött, de azt hiszem ez máshol is így van.
Minket is néztek szerbnek, ami nem esett túl jól.
A posta környékén viszont úgy jártunk egy marketben, hogy az utcán vásárolt mézzel mentünk be. Gyanakvóan néztek minket, amíg vásároltunk, aztán, mikor fizettünk, megkérdezték, mennyiért vettük a mézet. Volt egy olyan érzésem, hogy azért, mert látni szerették volna, hogy nem ott vettük.
A mézről jut eszembe.
A mézárustól a 2. nap vettünk. Ezután minden este amikor elmentünk előtte, régi ismerősként üdvözölt.
Amikor az Acheronhoz mentünk, ott is összefutottunk vele. Azon túl, hogy megismert, felajánlotta, hogy kb. 2 óra múlva indul vissza Pargára, és ha akarjuk hazavisz. Tök rendes volt, bár nem tudtuk igénybe venni, mert autóval voltunk mi is.
#1526392010-09-30 20:45:32 Válasz a #152634. hsz-ra
A szemét kérdés nekünk sem tetszett sehol. A tapasztalat az, hogy eddig bárhol is voltunk az országban, ez mindenhol megoldatlan probléma. Ez a "balkán".
Bár, ha a lelkünk mélyére nézünk itthon sem a legjobb a szeméthelyzet.
Forradalom teljesen igazad van!Mi is így látjuk a Görög embereket.Sajnos tényleg nem vigyáznak Párga szépségeire,de szerintem itt még tűrhető is és sok tulajdonos ügyel a portája körüli rendre.Évián teljesen le voltam döbbenve egy hétvégi Athéni emberek invázió utáni koszhalmokon, a beachek mentén. Igen a Zig-Zag koktél bárt reklámozta az erdélyi kislány.Minket az utolsó este meg is hívott egy-egy italra,úgy örült,hogy mindig beszélgettünk vele.De ő se szeretne görög férjet magának! Párgán azért elég sok kis üzlet megszűnt 4év óta.Pl.a magyar származású,kunkáth árus is.Jó fej volt az öreg,csak a kopasz üzlet van meg.