#1425372010-07-05 08:06:27 Válasz a #142531. hsz-ra
Amióta Uniosok vagyunk én így megyek . Egyszer sem álltam be a sorba ami legalább 10alkalom .A Görög vámos mosolyogva csinált mindig helyett hogy át tudjunk menni. Lehet vannak kivételek, de nem az a jellemző !!
Sziasztok, tavalyig mi sem mertünk előremenni, de olyankor mindig jött a görög határőr végig a soron és ő terelt előre bennünket. Tavaly amikor megláttam a sort, vettem egy kanyart a legközelebbi szabad kapu felé, s lássatok csodát, már mehettünk is.
Az első évben amikor autóval mentünk (2006) kicsit értetlenkedtünk hová akar minket vinni a határőr, aztán jöttünk rá, hogy előre... Éppen evett még a kicsi lányom a természetes tejforrásból (nem lehetett látni, csak a lepelenkázott ablakot) amikor benézett, odavezetett minket és leállított bennünket az árnyékban, megkérdezte van-e szükségünk valamire, nagyon-nagyon rendes volt. Aztán mentünk tovább miután jóllakott a kis hercegnő.
Elnézést, ha már valaki kérdezte előttem, de egy jó pár fórumhozzászólást átböngésztem, de nem találtam választ a kérdésemre.
Meg tudja valaki mondani, hogy lakóautóval milyen autópálya díjakat kell fizetnünk Szerbiában és Macedóniában?
Illetve elég csak annyi is, ha valaki írt már ilyen témában idei árakat, akkor abban segítetek, hogy hol találom ezt meg?
Vajon a lakóautót - ugyan itthon személy autónak számít - nem tudom, hogy melyik kategóriába sorolják, sebesség és egyéb szempontból például. Tudja ezt valaki?
És a lakóautós tapsztalatokat sem találtam meg eddig. Vannak ilyenek?
Bocsánat, már régen jártam a fórumban, mert két éve voltunk Görögben, akkor jobban bele tudtam ásni magam.
Előre is köszönöm a segítséget.
Szép napot.
#1426202010-07-05 17:47:37 Válasz a #142582. hsz-ra
Szia! Macedóniában mindegy, tehát a személyautó kategória (Persze csak 3.5 T össztömeg alatt), Szerbiában pedig az első tengely középvonalában mért magasság számít. Ha ez nagyobb 1.3 méternél, akkor a III. kategóriába tartozik, ha nem, akkor az I. kategória. A 141140 hsz. ben írtam egy egyszerű módszert a mérésre, ha érdekel.
Kérte a Macedón az útlevelet (Passport please...) még pecsételt is bele. Személyivel nem is próbálkoztam. Én úgy vagyok vele, hogy amíg lehet, addig az útlevél a legjobb. Amúgy Ukrajnába nem engednek személyivel, szóval jó ha van. Ha külföld, akkor még mindig útlevél nálam.
Amúgy egy érdekesség: Lehet kapni Görögben olyan üzemanyagot, hogy SUPER LRP. Ez olyan üzemanyag, ami ólompótlót tartalmaz. 1985 előtti nyugati autóban használatos. Modern autóba csak Unleaded 95-öt!
Készüljön fel mindenki, hogy szegeden, röszkénél tegnap 3 órás sor volt! Szegedi vagyok, tehát ha valakit érdekel azonnali infókat tudok mondani.
Ajánlom mindnekinek, hogy Tiszasziget felé kerüljön!