Köszi mindenkinek. Mit ajánlotok nekünk így elsõ nekifutásra megnézni a félszigeten?Én a magam részérõl Epidauruszt, Athént, Korinthoszt gondolnám, vagy esetleg még Spártát vagy Mükénét. Ja meg Nafplion-t. De az elsõ hármat mindenképp. Nafpliont azt miért mindenhol csak éjjel ajánlják???Athénban pedig a Parthenont, a Dionüszösz színházat, meg az õrségváltást tudom, hogy jó. Ezeken kívül mi van még, ami "elsõ alkalmasoknak" kötelezõ?? Amúgy én sem tervezek sok ruhát vinni, remélem, hogy csokibarnára sülök a 10 nap alatt, és egy csöpp esõ se fog rám esni....A tavalyi nyaraláson nagyon megszívtuk az idõjárást, úgyhogy az idén jó lenne bepótolni a napsütést.
Szia! Én ajánlom még feltétlenül Hydrát, hajóval! Páratlan szépségü a sziget, mi szerelmesek lettünk bele. Eddig mindhárom alkalommal elhajóztunk, hiába ismerjük már. Nem tudom lesz-e alkalmatok elhajózni Monemvasiába, szerintem az is jó program. Mi csak vágyunk rá, mert eddig mindíg olyan pechesek voltunk, hogy utószezonban már nem ment a hajó.
Napflionra szánjatok egy jó fél napot, a várba feltétlen menjetek fel. A várból ha lejöttök és mentek egyenesen egy nagy téren át, ott a sarkon vagy egy nagyon jó taverna, isteni a gyrosuk. Ha jól emlékszem, Corner a neve.
Kaja ügyben: Mi is szoktunk vinni lefagyasztva kész pörköltet, vagy bolognai mártást, amihez csak egy tésztát kell kifõzni és az elsõ, második napra megvan a kaja. Olyan fóliás felvágattakat, virslit vigyetek, mert ezek nagyon drágák kint. Én még szoktam egy dobozos túrót, tejfölt, kis szalonnát is, szintén egy zacsi tésztával. Ez is egy napi kaja. (A tejföl leégésre is jó.) Zöldséget, gyümölcsöt, tojást nem érdemes, az nem vészes. Ja, még az olaj! Azt olyan 3 decis ásványvizes üvegben szoktam vinni, mert elég drága az olivaolaj. A szénsavas üdítõk ára elég húzós, a sima buborék nélküli ásványvíz 5 l-es kiszerelésben elég olcsó. Nagy fõzésre ne készülj, mert az aparmanokban lévõ rezsó erre nem alkalmas, nagyon lassan melegszik rajta minden. Max. egy tésztát lehet megfõzni, vagy zacsis levest, de azt is úgy, hogy alufóliával lefeded a tetejét, mert különben sose forr fel a víz.
Remélem tudtam segíteni. Melyik apartmanban lesztek?
Olyan jó Tolóról beszéni, mert az egyik kedvenc helyem Görögországban.
Régebben én is ugyanúgy csináltam, mint Totó, az szerintem nagyon jó ötlet, ha elõre összeírod, hány napra is kell kaja, és mik jönnek számításba, amik nem romlanak meg és nem is kell velük sokat fõzõcskézni.
Mexx, egy nap ezért menjetek el étterembe és ha szeretitek a halat, akkor tiszta szívembõl ajánlom azt a "Fish Restaurant" nevû helyet, ami Toló fõutcáján, a kikötõi vége felé közeledve, a Hotel Epidavrosszal szemben van. Ott egy pocakos, kedves idõs bácsi a tulaj és a pincér is egyben. Nagyon kedves és szívélyes és nem is olyan drága,mint a többi fõutca beli felkapottabb hely és jó nagy adagot ad.
Nafplion valószínûleg azért ajánlják este, mert akkor a legszebb, de ez nem azt jelenti, hogy nappal ne lenne szép. Nappal is csodás, és ezért hallgassatok Kittyre és rám, és menjetek át, hiszen csak 8-10km-re van Tolótól és barangoljatok a vár alatti hangulatos, szûk utcácskákban is.
Mükéné nem olyan nagy szám, legalábbis engem nem nagyon hatott meg, nagyon romos, tehát a híres oroszlános kapun és kupolás sírton kívül nem sok mindent látsz, kõhalmokon kívül. Spárta messzebb van és ott semmi látnivaló nincs, csak a neve vonz oda.
Én, amikor ezekrõl írok, felpörgök ezerre, mert már az emlékezés is lázba hoz, ezért regényt is tudnék írni errõl (amúgy írok is éppen)
Szóval, kedves Mexx és azt javaslom neked, hogy ha van idõd, ess neki a Körutazás a Peloponnészoszon címû beszámolóm olvasásához, azzal megtakaríthatsz pár itt feltett kérdést. De amúgy mindenre lelkesen válaszolok/válaszolnak a többi hellaszosok is. Ha nem érdekel az egész, nagyon hosszú beszámoló, akkor fuss át az elején a tartalomjegyzéken és keresd ki a Tolóban eltöltött egy hetet.
Illetve van egy külön tolói nyaralásról szóló beszámolóm is. Biztosan helyenként unalmas idegen emberek napirendjét olvasni, de sok hasznos info is rejlik benne.
Ja, és Athénról is olvashatsz a körutazás elején és végén, abból kiveheted, mit néztünk meg mi, akiknek szintén csak egynapjuk volt arra.
Szívesen elolvasnám, de sajna nem nagyon találom. Ha esetleg még megvan Neked,megtennéd, hogy nekem is elküldöd e-mailben?Ha nem, az se baj, csak mondd,hogy hol találom. (Lehet nagy balfék vagyok, sorry, nem nagyon ismerem még ezt a rendszert, bár kezdek belejönni) A címem ugyanúgy mexx19freemail.Elõre is köszi. Mi még sosem jártunk Görögben, de az eddig olvasottak alapján elég valószínû, hogy ez lesz a févörit. :)Gondolkodtunk, hogy melyik részére menjünk, föntre vagy lentre, és én elõször nem favorizáltam a Peloponnészoszt, merthogy nekünk túl drága lenne. De alighanem meg fogja érni....Legalábbis remélem.
Szia! Ha ez lesz a legelsõ görög utazásotok, akkor ez a lehetõ legjobb választás! Mi is 1997-ben elõször ide jutottunk el, ekkor láttuk elõször a tengert! Mivel szept. közepén utaztunk, az volt a legfontosabb szempont, hogy minél délebbre legyen. Nem csalódtunk, csodás idõnk volt.
Azóta már bejártuk görögo. több más részét is, -mind szép hely- de ehhez fogható sztem nincs. Talán Sarti az, amelyik még ilyen közel áll a szívemhez.
Kitty!
Elfelejtettem megírni, hogy melyik apartmanba megyünk: Thetis apartmanház. Az Ibusszal foglaltuk. Volt már valamelyikõtök ebben?Elvileg 80 méterre van a tengertõl. Reméljük jó lesz. Amúgy ott milyen a tengerpart?Homokos?És ugye vannak a környéken kis öblök is, ahol nincsenek ezren....Mi általában mindig ilyeneket szoktunk keresni.
Szia Mexx! Nem tudom melyik a Thetis apartman, nincs rajta a térképemen. Mit mondtak? Melyik részen van, a kikötõhöz közel vagy a homokos partnál?
Ui. Toló úgy néz ki, hogy a falu elejénél ahogy beértek, úgy van egy nagy, széles homos part, bal kéz felé van a tenger. Aztán az utcán ha tovább mentek, van egy nagy kanyar, itt leszûkül az utca és innen már keskeny, kavicsis part van, közvetlenül a szállodák, apartmanok elõtt. Itt is lehet strandolni, mert csak 1-2 m-es kavicsos részen kell átmenni, utána szintén homokos és sekély a tenger.
Abban viszont el kell, hogy szomorítsalak, olyan kis eldugott öblök nem nagyon vannak, ill. én nem is láttam. Vizibiciklivel át lehet menni a szemben lévõ kis szigetre, de én ezt inkább délelõtti programnak ajánlom, mert délután már mindíg erõsebben hullámzik a tenger! Vigyázni kell, mert erõs a tengeráramlás a sziget mögött. Errõl sokkal bõvebben olvashatsz Vojandi beszámolóiban, fõleg az 1997-es utazásról szólóban. Ha láttok olyan nagy, leveses tányér nagyságu barna rojtos medúzákat, attól nem kell félni, azok nem veszélyesek. Mi meg is fogtuk õket, a helyiek mondták, hogy azoktól nem kell félni.
Ha priviben küldesz nekem fax. számot, tudok küldeni egy kézzel rajzolt falu térképet. Még 97-ben kaptuk, elsõ utunknál.
Itt, a hellaszon van egy beszámolók címû rész a bal görög oszlopon. Abban vennak, amiket említettem, de semmi gond, kõldém e-mailben is. A vizibiciklizést ki ne hagyjátok, mert annál nagyobb élmény nincs, mint a tengeren vizibiciklizni, ahol alattatok olyan kristálytiszta a víz. Toló közelében sehol sincs olyan rejtett kis öböl, egyedül Toló legvégében, abban az irányban, ahonnan beérkeztek a faluba, ott van a sziklafal alatt egy kis köves öböl, ahova lépcsõkön lehet lemenni. Szóval küldöm az e-mailt. Jó olvasást.
Andi
"Fekvése: A nemrég teljesen felújított ház a város központjában, a homokos, lassan mélyülõ tengerparttól kb. 80 m-re található. Közvetlen közelében számos vásárlási és szórakozási lehetõség, hangulatos bárok és tavernák várják a vendégeket."
Ennyit tudok róla. Semmi egyebet nem mondtak. Annyit tudok még, hogy a Thetis hotel mellett van. Szeirintem biztos jó hangos környék lesz...Nekünk sajna nincs faxunk, de pár nap múlva tudok majd számot mondani, ahova elküldhetnéd. Olyan szerda körül. Elõre is köszi!
Köszi Andi!
Nem feltétlenül arra gondoltam, hogy bent Tolóban, vagy a szélén, hanem mondjuk egy pár kilóméterrel arrébb. Persze ha nincs, az sem baj, gondolom, hogy a falu strandja is tök jó. Mi amúgy úgy szoktunk strandolni, hogy beülünk a kocsiba, visszük a hûtõtáskát tele szendvicsekkel, és addig megyünk, amíg nem találjuk meg az "igazit".
Nincs sajna Toló környékén sem. Északra sziklás a part, legközelebb Nafplion van, de arrafelé semmi jó strand nincs, és dél felé, Tolótól 2 km-re van Asini és Desprano strandja, mi hosszú, kavicsos, köves. Még délebbre semmi strand nincs. Bescannelem neked a térkép e részét és elküldöm mailben. (valószínûleg már csak holnap)
Andi
Mexx19, bescanneltem neked a térképet (az említett cégtõl), és küldöm mailben, jó minõségû lett. Az egész Argolisz-félsziget rajta van.
Ahogy az apartmanotok le van írva, valószínûleg közvetlenüla nagy homokos strand közelében lehet. Ez a falunak a központjától egy kicsit a kijjebb esõ része, innen jó tíz perces gyaloglás, míg eléritek azt az S-kanyart, amit Kitty írt, és ott kezdõdik el a fõutca élettel telt része. Közben küldök neked még egy leírást Nafplionról és külön Tolóról is mailben.
Andi
Rendben, még ugyse holnap utaztok! Én is csak a melóhelyemrõl tudom elküldeni a faxot.
Amit írtál az apartmanról az sztem nagyon jó helyen lehet. Nem olyan zajos, ne izgulj. Én Tolóban mindig nagyon jól tudtam pihenni, amit sajnos az utóbbi nyaralásainkról nem mondhatok el. Tavaly pl. éjjel 2kor küldtem el a bánatba a szomszéd erkélyen nyerítõ lengyel csajokat. Jó, bulizzanak, de azért lehet tekintettel lenni másokra is.
A homokos parton jól lehet strandolni, igaz, nem eldugott kis öböl. Andinak és hanyboynak nagyon jó képei vannak fent Tolóról. Olyan jó lesz nektek!
Csak megerõsíteni tudom Vojandit és Kittyt a Toló környéki látnivalókról. Nafplion éjjel és nappal is gyönyörû. Ezt a programot ne hagyd ki. Az egyik legelbûvölõbb városka Görögországban. Mükénébe szerintem sem nagyon érdemes ellátogatni, de az Epidavroszi szinházhoz viszont igen. Spártában szinte semmi látnivaló nem maradt, de a tõle kb. 6 km-re lévõ Misztrászt (halott bizánckori város) feltétlen nézzétek meg (edzõcipõ ajánlott). Hydra szigetét sem kihagyni, ha Tolóban jársz. Itt nincsenek gépjármûvek, csak gyalog vagy csacsin közlekedhetsz. Nagyon hangulatos, igazi görögös kis sziget.
Athénban van más látnivaló is, mint amiket említettél. Van itt a Fórumon külön topicja is, de Vojandi készített leírást is róla, melyet a hellasz.hu kezdõoldalán lévõ "Leírások" rovat alatt megtalálsz.
Üdv.: