Az a baj ezekkel a jó kis üdülõhelyekkel, hogy egyre inkább felkapottá válik aztán oda a nyugalma. Persze ez jó hír azoknak akik éppen erre vágynak, én viszont ezek tükrében egyre kevésbé vissza Sartira. Bár én epillanatban mindegy hová, csak indulnék vissza.
Ezzel valahogy én is így vagyok. De az biztos, hogy Sartin nem fogunk többet nyaralni, mert kiábrándító kedves honfitársaink viselkedése. Nem értem azt, hogy miért nem lehet tekintettel lenni arra, hogy valakik pihenni szeretnének, nyugalomra vágynak, és nem pedig arra, hogy éjszaka közepén sálgotárjáni akcentusban egymással kiabáljanak az erkélyen keresztül, hogy melyik dizsibe kell menni, mit kell felvenni, hol a hajszárító... és hasonlók. Én nagyon szeretem amúgy a vidéki embereket, mert teljesen mások, mint a pestiek, de a mi utastársaink (illetve õk már egy héttel korábban érkeztek) viselkedése több mint megrázó élmény volt!!! Most olvastam egy egy oldalas élménybeszámolót, ha jól emlékszem Punitive írta, hát érdemes elolvasni, mert a srácnak tökéletesen igaza van!!! Én is hasonló élményekkel tértem haza, értem én ezt pld. arra az "élményre", mikor is 50-es házaspár férfi tagja hangosan felszólítja a parton tökéletesen, szétdobott lábakkal kitárulkozó, két részes fürdõruhás háj-báj feleségét, hogy "Gyiri be a lébe!!!!" Húhhhhh, ez volt az utolsó csepp, onnantól kezdve inkább autóba ültünk és más partot kerestünk...
Hát mi az idén rendszeresen arra ébredtünk hajnalban, hogy hazatérõ ifjú honfitársnõink a dizsibõl hazatérve az utcán hangosan ecsetelték a különbözõ náció férfitagjainak pozitívumait és negatívumait. Hát nem ecsetelném ezt bõvebben de bizony nem voltam büszke arra, hogy magyar vagyok, ill. hogy õk azok. De nem csak a magyar tud bunkó lenni, a románok biza rajtunk is túl tesznek, csak nem érted pontosan mit mond. És azt gondolom sorolhatnánk.
Valószinüleg nem a hovatartozás határozza meg a viselkedési kultúrát, inkább az, hogy ezek az emberek azt gondolják, hogy ha õk nyaralnak akkor minden mehet. Ugyanakkor kikerülnek a környezetükbõl ami esetleg némi kontrollt gyakorol rájuk. Másrészt (és itt lehet hogy kapok a fejemre) de ezeket az utakat sajnos ma már mindenki elérheti aki akarja. Lassan ezügyben is át kellene gondolnom a ma már sok helyen alkalmazott nézetemet: inkább többet fizetek, de egyesek azt nem tudják/akarják megfizetni. És még ez sem ad biztonságot ez ügyben, hisz a pénzzel nem automatikusan jár a viselkedés kultúra.
Remélem a fentiek mindenki számára érthetõek voltak és senkit nem bántottam meg akaratlanul. Persze akinek inge az igenis vegye magára, azzal szemben vállalom.
Teljesen igazat adok, én is így érzem. Valóban meglepõen sok volt a román de a szlovák és cseh túrista is! Még lengyeleket is voltak. Tudod nem az a baj, hogy mindenki számára elérhetõek ezek az utak, mert mindenkinek joga van a nyaraláshoz, hanem az, hogy némely emberbõl hiányzik az önkontroll. Igenis legyen benne annyi, ha elmegy valahová, ott megpróbál viselkedni, hiszen a saját nemzetét járatja le azzal, ha bunkó...
Lassan indulunk, úgyhogy egy kérdés. Merre található a narancspart?
És hallottam a héten olyat, hogy tele van emberi ürülékkel, és hogy nagyon büdös van. Igaz ez ???
A Narancspart Sartitól észak fele van kb.6 km-re.Van egy része ahol nudisok vannak, de szerintem nagyon szép a víz, és tiszta.A fehér sziklái pedig csodaszépek.
Közvetlenül a part tiszta és gyönyörû, de feljebb, ahol elég sokan vadkempingeztek, meg volt egy lepukkant lakókocsibüfé is, ott elég sok szemét volt szétszórva. Mi nem mentünk be a fát közé, de nem lepõdnék meg, ha ott valaki aknába lépne, mert kiépített budi nincs. Mondjuk én 8 éve voltam, de nem hiszem, hogy gyökeresen megváltozott volna a helyzet.
De tényleg gyönyörû a narancspart, ha a közelben vagytok, akkor feltétlenül meg kell nézni!
Tudtok nekem szállíást ajánlani SArtin? Vasárnap indulunk. Elõször Paralia-n töltünk el pár napot, utána pedig átmegyünk Sarti-ra. szállást elõre nem foglaltunk, ezért érdeklõdöm, hogy mire lehet számítani....
Szerintem jobban jársz, ha ott helyben keresel szállást, mikor megérkezel. 2 héttel ezelõtt is voltak kiadó apartmanok, a tulaj kint ül a háza elõtt egy táblával, legalább 4 helyen láttam... Ha mégsem találsz magadtól, akkor menj be az utazási irodákba (Sithon Travel, Taosannis Tours) és biztos tudnak majd segíteni.
Hát akkor ezért nem sikerült összefutnunk, ha mindig máshová mentetek fürdeni. Mi nagyon jól éreztük magunkat a Stamatisban, jó választás volt. Egy hátrányát éreztük, közvetlen elõtte megy a fõút, ahol éjszaka akkora volt a forgalom az õrült autósokkal, hogy 2 nap után be kellett zárni az ablakokat, terasz ajtót és klímát bérelni, mert nem bírtunk aludni a zajtól. Egyébként minden szuper jó volt.
Okulásként leírom: ottlétünk alatt a földszinti legszélsõ apartmanban lakókat az éjszaka leple alatt, álmukban, kirabolták. A klímát nem használták, csak a szúnyoghálós ajtó volt bezárva nekik. Kivágták a szúnyoghálót, kireteszelték az ajtót, és míg aludtak, elvitték az összes pénzüket. Nem szabad a klímán spórolni, vagy jobban kell vigyázni a pénzünkre. A földszinti apartmanok egy légterûek, nehéz átszellõztetni, csukott ajtónál nem lehet aludni. A földön az ajtó mellett volt a bõröndjük, abban a pénztárca....
Szia bobolya!
A másik Sartis fórumon KBA-ként vagyok regisztrálva (a nevem kezdõbetûi), már ott is írtam Neked.
Mi láttunk Benneteket a macedón határon. A férjem meg is kérdezte a nagylányodat, mert õ ült elõl a férjed mellett, hogy merre mentek és honnan jöttök, de mivel én nem tudtam, hogy honnan, ezért aztán nem is mertünk tovább kérdezõsködni... Most már bánom. Egymás mellett araszolgattunk a két autóval az útlevélkezelés felé... csak azt tûnt fel, hogy szörf van a kocsi tetején... és mondtam is a férjemnek, hogy kizárt dolog, hogy minden így összevágjon: szörf, a lányok kora stb.
Igen, emlékszem. Hát nagyon sajnálom hogy kihagytuk, kicsit erõszakosabban kellett volna érdeklõdni, de én akkor pont nem figyeltem, csak a nagyobb leány mondta, hogy kérdeztétek, honnan jövünk. tényleg mi voltunk azok. Milyen kicsi a világ, nem? Mi is egy nappal hamarabb elindultunk, de hogy ennyire egy idõben, ez nagyon érdekes.
Igen, mi úgy volt, hogy éjjel 1 körül indulunk, de a férjem már annyira be volt sózva, hogy este negyed 7-kor elindultunk. Most néztem meg a kis füzetemet, hajnali 2 óra 45-kor voltunk a szerb-macedón határon, és ott kerek 1 órát kellett várakoznunk! Hát azalatt az idõ alatt lehetett volna pedig ismerkedni, beszélgetni, mert ráadasul kb. egy vonalban haladt a két autó... na majd legközelebb