Jók az internetes határozók, de az ember sokszor elfelejti, milyen halakat is látott. (Persze ha fotózik, akkor azért könnyebb felidézni.) Szóval néha jól jön egy könyv, a legjobb talán a "Mi él a Földközi-tengerben?", ez 2001-es kiadású, tele színes képekkel, búvárok számára az egyik leghasznosabb könyv. Csak sajnos már antikváriumban sem könnyű fellelni, mert nem szívesen vál meg tőle senki.
A Sivota és Párga közötti partrészen készültek. Görögország általam látott részeihez képest itt sokkal gazdagabb volt az élővilág, pl. sokkal több halat láttam, mint eddig bárhol...kivéve azt a héhány öblöt, ahol nem volt semmi, csak olyan algás, egyszínű valami a köveken.
Olyan 20-25 cm átmérőjű lehetett. Máshol én sem nagyon láttam sokat de itt elég gyakori volt. Sokszor már a kajakból is ki lehetett szúrni olyan élénk színűek voltak.
Ezek mind készülékes merülés során készültek, Kalymnoson. A csillagos képeim közül azért ezt mutatom, mert szerintem abból azért látni keveset normál sznorizás közben, mert a sekély vízből ezeket szedik ki elsőnek, szuvenírra vágyók. Pár méter mélységtől nem szokatlan, bár nagyon sok nincs belőle ott se. Korfun mondjuk egész "sorozatot" tudtam lőni róluk.
Bár offtopic, ezt a Svédországban készült képet azért még megmutatom:
Nagyon klasszak a fotóid! Szeretem nézni a tenger élővilágát bemutató filmeket, fotókat. Amennyiben van még, jöhet több fotó is. A fiam is búvárkodik néha az Adrián, de az igazi "szerelme" a barlangászat.
Örülök hogy tetszenek. A búvárkodásban az a szép, hogy bárki űzheti, a legtöbb helyen könnyebb és kevésbé megterhelő, mint egy hegyi túra... Azt hiszem, tettem már be videót korábban, de most mutatok egy olyat, ami nem Görögországban készült, de akadt, aki irigyelt miatta...
Na, akkor most még több irigyed van. Gondolom ha esetleg nem is Te vagy a filmen, azért úszkáltál a delfinekkel. Tündéri állatok szerintem. Nekem ugyan csak hajóról volt szerencsém többször látni a görög nyaralásaim során őket és egyszer Spanyolországban, mikor elmentünk Merilandbe és ott megnéztünk többek között egy delfin-showt.
Biztos fárasztóbb a barlangászat, de neki ez jobban tetszik. A búvárkodásban a csend ami megfogta igazán. 57 méter volt a legmélyebb merülése egy roncshoz. Spanyolország egyik barangjában viszont több mint ezer méter mélyre ment és valami fantasztikusan szép helyeken járt, a mexicói kristálybarlangokról nem is beszélve. A természet gyönyörű, legyen az földön, földalatt, vízen.