Általános tapasztalatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
Hozzászóló Üzenet
# 91
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42904 Üzenet linkje2007-08-27 14:03:46 

h.apci írta:
Ha ezt valaki végigolvassa (németül) a kapcsolódó linkekkel együtt + rengeteg kép, video... Borzalom! icon_evil.gif icon_cry.gif

Sorry! A link lemaradt (zavarodottságomban icon_redface.gif ): Link

# 92
Kvalcsi
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
3368 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42906 Üzenet linkje2007-08-27 14:04:44 

Sziasztok!

Szombaton és vasárnap is sokat néztem az ERT görög adó mûsorát. Borzasztó volt látni, hogy lángokban áll az a sok gyönyörû hely. Mikor Olümpiát is elérte a tûz mondtam is a páromnak, hogy nekünk még szerencsénk volt élõben ott lenni, de mit fognak nézni a következõk, akik meg szeretnék nézni?
Abba is szörnyû belegondolni, hogy hányan meghaltak és azokkal a szegény emberekkel mi lesz, akiknek oda lett mindenük?
Én 2005-ben Kos szigetén találkoztam tûzzel. Sajnos pont akkor mentünk Pili felé, amit lezártak a tûzoltók a tûz miatt, de az "kismiska" volt ezekhez a pusztításokhoz képest.

# 93
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42908 Üzenet linkje2007-08-27 14:12:00 

Én az ókori romokért nem aggódok, azok elég tûzállóak. Csak hát nem mindegy milyen körítéssel látjuk õket.
# 94
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42909 Üzenet linkje2007-08-27 14:14:18 

h.apci szia, most nézem, amit linkeltél. Már tegnap is jártam ott.

Nem tudom, hogy ilyen körólmények közt tudnék-e a strandon henyélni.

# 95
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42913 Üzenet linkje2007-08-27 14:55:49 

vojandi írta:
h.apci szia, most nézem, amit linkeltél. Már tegnap is jártam ott.

Nem tudom, hogy ilyen körólmények közt tudnék-e a strandon henyélni.

Én tudom, hogy nem. Én sem... icon_cry.gif

# 96
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#42921 Üzenet linkje2007-08-27 15:24:25 

vojandi írta:
Ma egész nap ezt hallom a rádióban, hogy az Olympiában lévõ romokat is elérte a tûz. Szerencsére a márvány nem ég!! icon_smile.gif De mondják, hogy pl. a stardion körüli összes zöld rész leégett. Turista szemszögbõl, de ez biztosan sok embert elriaszt majd és ez nagyon negatív, mert éppen most kellene hogy minél több turista menjen oda, hogy minél több belépõjegyet fizessen és támogassa ezzel is az országot. ...

Én biztos így is kifizetném a belépõt és ha úgy hozza a sors, jövöre ki is fizetem.
Na értsetek félre, nen vagyok perverz és abszolut nem kultiválom, sõt ellenzem a "katasztrófa turizmust", de ha azzal is segíthetek (és szerintem jövöre sem lesz késõ) hogy kifizetek belépõket, akkor miért ne (és még fûmagot is viszek icon_smile.gif)

# 97
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45906 Üzenet linkje2007-09-26 21:40:11  Néhány mondít az idei utazásunk tapasztalatairól

1994-tõl (2 év kivételével: 1997, 2005) minden évben Görögországban töltünk pár hetet, általában Szeptemberben.
Sok dolog évek óta fel sem tûnik már, csak akkor, amikor itt a fórumon az újabb Hellasz rajongók írnak róla, pl:
- kenyeret többnyire csak kenyérboltban lehet venni
- délben szieszta van, bezárnak az üzletek
- a wc-be nem szabad bedobni a papírt
- az autósok a világítást szinte csak tök sötétben kapcsolják be

Néhány mondat az idei 12. utazásunk tapasztalatairól:

Tavaly is megfigyeltem már, de idén nagyon szembetûnõ, hogy rengeteg bulgár és román utazik Görögországba, fõleg az északi részre, de a Peloponnészoszra is, pár éven belül ellepik az országot.
Úgy mint a magyarok Sartit.

Sarti tényleg magyar falu lett, még szeptemberben is rengeteg honfitársunk van itt.
Messzirõl megismerni a magyarokat, többnyire estélyiruhában vagy mackóalsóban sétálnak, tele ékszerekkel, illetve sokan fürdõruhában vacsoráznak a tavernákban. Nem mindenki, de sokan.
Három jótulajdonsága van Sartinak: Szép helyen fekszik, nagyon jó a tengerpartja, itt a legolcsóbbak a szuvenir árak.

Mi még nem találkoztunk az "igazi görög vendégszeretet"-tel.
Az ellenkezõjével sem.
Sokan összekeverik a vendégszeretetet a pincérek vagy szállásadók kedvességével, pedig ez ngyon nem ugyan az. Õk ebbõl élnek.
Szerintem ma már szinte ugyanolyanok a görög emberek, mint pl mi, vagy más népek, csak kicsit törelmesebbek.

Nem vagyunk nagy tavernázók, pár ételt azért már megkóstoltunk, de véleményem szerint a magyar kaják sokkal jobbak.
A gyros a tzatziki és a görögsaláta azért jótalálmány.

Rengeteg szemét van az utakmentén, tengerpartokon, kikötõkben.
Ezek nagyrészét valószínûleg a turisták dobálják el, de a helyiek is szemetelnek, nem egy ilyet láttunk.
Viszont a legdurvább, amikor köpködnek az utcán, illetve a tengerben fürdõzve. Ez azért nem annyira gyakori.

Sok helyi azt hiszi (talán joggal) övé a tenger, és betelepednek a tengerparton a már ottlévõk elé, iletve 1 méterre mellé a másik "szályába".

Többnyire most csak a negatívumokat írtam le, mert a pozitív dolgokról naponta írunk, hiszen ezek vannak túlnyomó többségben. Különben nem létezne ez az oldal. icon_wink.gif

# 98
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45930 Üzenet linkje2007-09-27 11:32:19 

Szia Jox! icon_smile.gif

A kajálásról hasonlóképp vélekdtek valszeg a párommal, õ ugyanis ez idén Karpathoson többször is kijelentette, hogy a görögök nem tudnak füzni, fogalmuk sincs, mi a jó konyha, csak a húsos vackaikat variálják ezerféleképpen. icon_smile.gif
Most olvastam Tome Stone: Volt egyszer egy tavernám c. könyvét. Õ is hasonlóképp vélekedik icon_smile.gif Amúgy jó könyv, ajánlom mindenkinek.

A szemételés nem újabb nagyon szomorú példáját láttuk. Az egy dolog, hogy turisták is szemetelnek, de mikor fent voltunk a hegyekben, ahol alig jár ember, egyszercsak jött a billentõs dümper, megállt egy kanyarban, ledöntötte magáról a szemetet a korlát felett a valaha szép volt hegyoldalba, ahol hömpölygött lefelé a szemét. Borzalmas. Beszéltünk errõl göröggel és mondta, hogy komoly probléma a szemétégetés megoldása.

# 99
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45934 Üzenet linkje2007-09-27 13:18:13  Re:

Jox írta:

Mi még nem találkoztunk az "igazi görög vendégszeretet"-tel.
Az ellenkezõjével sem.
Sokan összekeverik a vendégszeretetet a pincérek vagy szállásadók kedvességével, pedig ez ngyon nem ugyan az. Õk ebbõl élnek.
Szerintem ma már szinte ugyanolyanok a görög emberek, mint pl mi, vagy más népek, csak kicsit törelmesebbek.

Jox,
Ezzel teljes mértékben egyetértek. Azt azért biztosra mondom, hogy jóval kedvesebb az alaptermészetük, mint itt, Európa északibb, nyugatibb részén élõ népeknek. De abban is biztos vagyok, hogy a kedvesség, mint pénzt hozó turistáknak, még intenzívebb, ez azonban nem esik annyira nehezükre, mint sok kereskedelmi vendéglátónak mifelénk!
Viszont nekem volt szerencsém megtapasztalni az "híres" görög vedégszeretet is. Sokszor mondtam már ismerõsöknek is, hogy az én - néha ijesztõ - vonzódásom nem mint "turista" alakult ki. Én, mielõtt kint dolgoztam, nem jártam Görögországban. Turistaként is csak az idén. Tehát teljesen más relációban éltem át, tapasztaltam dolgokat, mint a legtöbb ember.
Nyilván azzal is tisztában vagyok, hogy teljesen valós nézetem sem alakuhatott ki, mert megint más, ha évekig, esetleg örökké köztük és velük élsz, dolgozol.

Egy görög család mindennapjaiban éltem, velük ettem, esténként és napközben is sokat beszélgettem, nevettem velük, fültanúja voltam a mint minden más családban elõforduló vitáknak (bár azokból legtöbbször semmit nem értettem icon_smile.gif ). Segítettem a házkörül tenni, venni...
Emellett több görög barátra is szert tettem, akik nem azért voltak velem iszonyatosan kedvesek, mert turista voltam.
Nem mondom, pár tavernás - de ezt könnyen levágtam - eleinte kicsit icon_smile.gif érdek barátnak tûnt, de azt hiszem õket ügyesen "kezeltem" icon_wink.gif
De nagyon jó volt 3 év után visszamenni hozzájuk, mint barát vendégül láttak (nem csak a tavernások!!!) Könnyes szemmel nyakamba borultak, sztorizgattunk... Nagyon jól esett icon_razz.gif

# 100
Antero
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
630 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#45936 Üzenet linkje2007-09-27 15:07:04  Válasz a #45906. hsz-ra Előzmény #45906

"szályába".

,,,,,,,,,,,,, lyullllllyyyy icon_exclaim.gif

# 101
BOBOLYA
Aktív fórumos
Aktív fórumos
349 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#46005 Üzenet linkje2007-09-28 08:20:38  Re:

Antero írta:
"szályába".

,,,,,,,,,,,,, lyullllllyyyy icon_exclaim.gif

Jól van na! Senki sem tökéletes /rajtam kívül icon_razz.gif / icon_lol.gif

# 102
Dijuska
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
164 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#46114 Üzenet linkje2007-09-30 15:33:18 

Nekem azért ízlettek azok a húsos vackok:D ha ilyen a fõzés-nemtudás, akkor én már örülökicon_smile.gif
(Pedig nem vagyok annyira nagy húsfogyasztó, mint a párom.)
Mi jövõre valószínûleg nem görög helyre megyünk, hanem Horvátországba. Majd írok egy összehasonlító elemzést a saját szemszögembõlicon_smile.gif
Bár már jártam Horvátországban, de az már régen volt. 7 éve. Az apukámmal, az meg nem olyan.icon_smile.gif

# 103
Vojandi
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
4595 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#46115 Üzenet linkje2007-09-30 15:53:10 

Szia Dijuska!
Én is ondtam a páromnak, hogy azért van nagyon sok színvonalasabb kaja is, csak azt nem készítik el a turistának. Azt, hogy nem tudnak fõzni, arra értette, hogy nem csak a gyorsbüféknél, hanem az éttermekben is csak gíroszt, szuvlakit, és sülteket kínálnak, esetleg valami rakott dolgot, ezeket meg ugyebár nem nagy fõzési mûvészet elkészíteni. Szóval nem az ízekre értettük, hogy nem jók, hanem a választék gyenge.
Andi

# 104
Dijuska
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
164 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#46117 Üzenet linkje2007-09-30 15:56:40 

szia Andi,

óó nem okoskodni akartam énicon_smile.gif
amúgy éppen arról beszélgettünk a barátommal, hogy szerintünk a görögök, (fõleg az idõsebbek) tuti nem ennék meg a gyrost meg a szuvlakit, amik egy parti büfében készülnek, turistáknak:)

# 105
Sivaa
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
5 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#53740 Üzenet linkje2008-03-04 16:09:46 

Sziasztok!
Nyáron készülünk Asprovaltára.
Érdekelne minket, hogy tud- e valaki valamit a Dimitris apartmanról vagy a Nikos és Takis apartmanokról?
Illetve érdemes-e Asprovaltát választanunk Paraliával szembe?
Elõre is köszönjük segítségeteket.
H és M

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
<   1 2 3 ... 6 7 8 ... 38 39 40   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu