#1289792010-03-15 23:32:51 Válasz a #128952. hsz-ra
"Talán meg lehet csinálni, de nem látom benne az ésszerűséget, s az élvezetet. icon_rolleyes.gif Ennyire szétszórtan lévő látnivalókat praktikusan körutazás keretében célszerű megnézni, de 3 gyerekkel...?"
Nos, erre gondoltam én is. 3 gyerek, szülők, és még az is megeshet, nem is a gyerekek lesznek a probléma. Valakinek mindig lesz valami nyűgje, borul a terv, utána meg rohanás. Elsőre elkövettem én is ezt a hibát, elterveztem a dolgokat, csak nem számoltam a terepviszonyokkal, hőmérséklettel, táblákkal, meg ezzel-azzal. A legnagyobb baklövés az Olympia utáni Epidauros volt, elvileg nem látszott túl hosszúnak az út. A valóság meg egészen más volt. Ha még azt is beleszámoljuk, hogy nem lehetetlen itt-ott "eltévedni", a vége morgás lehet.
"Szerintem Paralio Astros-t sem fogjátok élvezni... Ha még nem jártál ott (úgy tűnik), talán Tolo megfelelőbb bázis lenne (a gyerekek - homokos strand - miatt is)"
Astrosnak két oldala van, az északi oldal viszonylag sekély, és homokos, de ezen túl valóban nem nagy durranás.
Mistras és Monemvaszia szerintem is sok egy napra, még ha nem is kell visszaautózni. Legalábbis, ha meg akarják nézni rendesen, és nem csak "naittisvoltunk", mehetünk tovább.
Persze nem tudjuk mekkorák a gyerekek és mit bírnak, de Mistras-t megmászni inkább felnőtt próbáló kaland.
Ahogy mondtátok, Olympia Astrosból nagyon messze van, ráadásul _szerintem_ nem is akkora csoda mind gondolja az ember amíg nem látta. Oké, tudom, a hely szelleme.....
#1289802010-03-15 23:59:35 Válasz a #128978. hsz-ra
Bopis,
én semmiképpen sem szeretnék "kész" javaslatot adni Neked, és semmiképpen sem mondom azt, hogy mindenképp ezt fogadd meg! (Még aztán a végén visszajössz és megkapom, hogy milyen rossz tanácsot adtam. ) De komolyan: ezek csak tippek és ötletek, hogy mit érdemes átgondolnod, a végső döntést pedig úgy hozd meg, hogy mindent azon a szűrőn keresztül nézel, hogy Nektek mi a jó, milyenek a nyaralási szokásaitok stb. Nincs kész recept erre sem.
Én mindig úgy tervezek, hogy mindent és mindenkit elolvasok, és utána kigondolom, hogy nekünk melyik verzió lenne a legjobb. (Nagyon sok időt eltöltök mindig a tervezéssel, sok-sok órát tökölök azon, hogy vajon mi mennyi idő alatt járható be nekünk, mennyi idő alatt lehet eljutni A-ból B-be, mennyire fog nekünk tetszeni egy-egy hely stb. Mondjuk én szeretem ezt csinálni... így már egy évvel a tényleges indulás előtt elkezdek nyaralni. )
Itt van pl. rögtön a helyben szálláskeresés. Szerintem tök jó, gyors, időkímélő stb., de ne feledkezz el mondjuk a pakolásról sem. Van aki idegbajt kap attól, hogy minden nap kipakol-bepakol. Nálunk ez nem gond, mert jóformán soha semmit nem pakolunk ki, és mindennek fix helye van, tehát pár perc alatt megvagyunk, így ez semmi időveszteséget nem jelent. De nem tudom, három gyerekkel mennyi idő és mennyi hercehurcával járna ez... De ebben Szirom biztos tud segíteni.
Az, hogy H.apcival nem egyformán gondoljuk a Monemvassia-Mistras kérdést, annak talán az az oka, hogy ők egy feltérképező körutazást tettek nemrég, aminek során nem néztek meg mindent, csak az utat járták végig. Úgy rémlik, hogy pl. Monemvassián egyikőjük őrizte az autót, mert nem volt parkolóhely, a másik pedig berohant körülnézni. (Remélem, jól emlékszem... ) Mi meg szépen komótosan bejártuk az egészet az aljától a tetejéig, mindenhová bementünk, ahová lehetett stb.
A Te igazságod lehet, hogy valahol középen van, de ezt csak Te tudhatod. Talán Ti a gyerekekkel inkább csak az alsóvárost szeretnétek majd megnézni, amire mondjuk elég lesz 2 óra kényelmes séta és sokaknak úgyis az a látványosabb. Így nem kell felcaplatnotok a hegy tetejére, főleg, ha a romok nem érdekelnek annyira, és le tudtok mondani Gefira meg a háztetők fenti látványáról, ami nekem szintén borzasztóan tetszett, de lehet, hogy másnak már nem annyira érdekes.
"Szerintem Paralio Astros-t sem fogjátok élvezni... Ha még nem jártál ott (úgy tűnik), talán Tolo megfelelőbb bázis lenne (a gyerekek - homokos strand - miatt is)"
Astrosnak két oldala van, az északi oldal viszonylag sekély, és homokos, de ezen túl valóban nem nagy durranás.
Őszintén szólva szerintem sem Tolo, sem Astros nem egy nagy durranás. (Mondom ezt úgy, hogy egyik helyen sem voltam még és valószínűleg nem is leszek sosem. ) Csupán amiatt tűnik jobbnak Tolo, hogy közelebb van a tervbe vett helyekhez.
Triznyak írta:
Ahogy mondtátok, Olympia Astrosból nagyon messze van,
Egy biztos, azt nem mondhatja Bopis, hogy Olympiáról nem próbáltuk meg egyöntetűen lebeszélni.
#1289882010-03-16 09:36:22 Válasz a #128978. hsz-ra
Szegény bopis… Mondtam, hogy nem vitaindítónak szánom…
Abból kellene kiindulni, hogy mi érdekelheti a gyerekeket és mit bírnak ki. Megint csak magánvélemény, hogy akármilyen nevelést, szülői hátteret kaptak, akkor is gyerekek, akik biztos nem bírnak ki – legfeljebb szülői szigorral – 6 órát egy emberpróbáló romterületen. Így egy életre meg lehet utáltatni velük az igényes nyaralást. Láttam én az Akropolison kicsiket és nagyokat, akik undorral rugdosták unalmukban az apró köveket, amíg szüleik áhítattal nézelődtek. Én a gyerekeimmel 2 éves korukban kezdtem utazni, de mire romterületekre is elvittem volna őket, már inkább nélkülünk utaztak, s azóta bejárták a fél világot…
Valóban nem könnyű gyerekekkel utazni, főleg nem a Pelponészoszon, de ha megtaláljuk a megfelelő egyensújt akkor nem hiszem, hogy gond lesz. Mi pont ezért foglaltunk szállást Tolón, mert itt homokos a part és egy nap lubickolás után jöhet egy nap kirándulás.
A mi gyerekeink nem kicsik (11, 13 évesek), de szerencsére nem kell kényszeríteni a romok megtekintésére, mert szeretik ők is, különben nem mennénk együtt
#1289902010-03-16 10:17:09 Válasz a #128989. hsz-ra
Éppen erre gondoltam én is, amikor Tolot javasoltam. Egy ókori színház, a Korinthoszi csatorna - főleg végighajózva rajta, egy hajókirándulás Hydrára, Nafplioban az erőd, stb. biztosan élvezhető a gyerekek számára is.
Én úgy egy hónapja nem foglalkoztam a témával, mert úgy érzem, hogy mindent elterveztem már, szállásokat ott keresünk, most már csak autót kellene lassan (ideje lenne már) foglalni, de még azt is bevallom őszintén, hogy azért nem jártam még annak sem utána, mert éha belém üt a gondolat, hogy mégsem a Peloponnészoszra mennénk, hanem valami tök váratlan helyre.
Azt gondolom, hogy a Peloponnészoszon igyekszünk majd ott többet lenni, ahol még nem voltunk, mert ahol már voltunk, az valahogy már nem annyira izgat fel. Ezért is jön be sokszor a régen vágyott epiros-i rész, hogy talán azzal cserélném fel, de ahhoz megint nulláról kellene kezdeni a tervezgetést, ahhoz meg már nincs energiám. A szigetekről meg ne is beszéljünk.
Még azon is filózom, hogy maradunk, de kevesebb napot a Peloponnészoszon és a végén felmegyünk még a Pilion-félszigetre. Tök káosz van bennem, de egyre erősebb az érzés, hogy egy teljesen új helyet szeretnék felfedezni a régi megismétlése helyett.
Ez tök jó ötlet! Bennem is felmerült, de aztán nálunk Lefkada győzött. Közelebb is van a Peloponnészoszhoz, meg engem most sokkal jobban izgat a Pilionnál az a lefkadai világoskék színű víz...
Viszont a Pilionról nagyon sok jót hallottam. És mi lenne, ha előbb mennétek a Pilionra, és ha az megtetszik, akkor még mindig dönthettek úgy, hogy a Peloponnészoszt kihagyjátok...
Nekem is elsőnek Zakynthos és Lefkada jutottak eszembe, mint jól kombinálhatóak autóval, illetve Kefallonia nagyon jól kombinálható Athénból repcsivel. De a szárazföldnek azt a részét még sosem láttam és bérautós utunk nem olyan gyakran van, míg repülőset sokkal egyszerűbb utazási irodával is katalógusból ezekre a szigetekre kiválasztani, így inkább maradnék az autó adta lehetőségek kimerítésénél és ebbe talán még beleférnének a Meteórák is, ahol én már voltam, de párom nem.
Ha az újakra koncentrálok, akkor lefaraghatok a sok napos finikoundai tartózkodásból, a sok napos Mániból és koncentrálnák inkább a kimaradt keleti partra, Monemvassiára, a Parnon hegységre, jajj és Elafonissost ki ne felejtsem. Ezután fel még Porosra és ha valahogy sikerülne egy hetet nyerni (szóval a 20 napból mondjuk csak 12-őt lennénk a Peloponnészoszon), akkor simán felkocsikázhatnánk még Pilion felé. Vagy éppen a nyugati parta, Parga felé, csak ott olyan sok a látnivaló, hogy megint megőrülnék, hogy mit nézzek meg és mit hagyjak ki.
Ez jár most a fejemben kontra Kréta, de párom erről még semmit sem tud, meglátjuk mit szól jövő héten, ha visszmegyek.
Biztos van, mert aug. 15-e körül mi is ott leszünk már a Peloponnészoszon. Nem tudom, hogy Nektek mik a pontos dátumaitok (nekünk még nincs meg, mert még nem vettem meg a repjegyeket /mi repülünk és ott bérlünk autót/).
Azt is vegyetek figyelembe,hogy az aug. kozepe nemcsak siman abszolut foszezon, de az unnep miatt (aug.15) ekkor vannak mindenhol a legeslegtobben, es igy az apartmantulajok is tobbet kernek. Szerintem erdemes esetleg 1-2 nappal kesobbre foglalni a jegyet, vagy az elso par napra elore foglalni szallast.
#1291872010-03-18 20:05:58 Válasz a #129186. hsz-ra
Köszi, igen, nem felejtkeztem el 15-éről, de az időponton nem tudunk változtatni, úgyhogy nincs más választásunk. Kíváncsi leszek az aznapi szálláskeresős tapasztalatainkra, de bízom abban, hogy azért valami eldugott helyen csak lesz két szabad ágy - de ha nem, akkor max. alszunk a kocsiban. Ez a végső mentsvár mindig ott van.
#1291882010-03-18 20:10:17 Válasz a #129180. hsz-ra
Nálam végül Lefkada is a "szárazföld" kategóriába sorolódott (közlekedésileg), de értem, amit mondasz.
Szerintem ez nagyon jó terv, és talán M.-nek is jobban fog tetszeni egy olyan hely, ahol még nem voltatok. A Peloponnészoszra meg 12 nap is simán elég.
Megnézni elég a 12 nap simán a kimaradt részeket, ebben igazad van. Csak eredetileg úgy terveztük, sok pihenés, strandolás, lazítás lesz benne, de ez valahogy most annyira unalmasan cseng, hogy ennél nekem több kell, de azért rohanósra semakrom, valahogy a kettő között. Kár, hogy most itthon nincs térképem, azon tudok csak igazán képzeletben mozogni. Most belőni sem tudom, mennyire van fentebb Athéntól a Pilion.