Kréta
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kréta
Hozzászóló Üzenet
# 946
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Csu
Aktív fórumos
Aktív fórumos
119 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#23132 Üzenet linkje2007-03-19 11:09:38 

Szia Karpuzi!
Biztos különleges élmény volt! Én is mindig szeretném fõszezonon kívül is megismeni a görög tájakat, de sajnos ez csak álom egyenlõre.

# 947
Mono
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
646 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#23163 Üzenet linkje2007-03-19 18:56:11 

Sziasztok!
Karpuzi köszi a beszámolót,már nagyon vártam icon_smile.gif

# 948
Mono
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
646 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#24596 Üzenet linkje2007-04-03 22:03:17  Kréta kronológia I.rész

i.e.5000-i.e.-i.e.2600Emberi települések elsõ nyomai a szigeten.

i.e.2600-tól a krétai õslakókkal összeolvadó kis-ázsiai bevándorlók saját kultúrát teremtenek.(bízonyíték:kerámiák,kerek sírok).Tengeri kereskedelem Egyiptommal,Mezopotámiával és Kis-Ázsiával.

i.e.2000-1700épülnek az elsõ paloták Knosszoszban,Phaisztoszban,Zakroszban.
i.e.1700-ban az összes palota romba dõl valamilyen katasztrófa,feltehetõen földrengés következtében. icon_sad.gif

i.e.1700-i.e.1450 ezek az évek jelentik a sziget fénykorát,a régi paloták alapjait felhasználva újra építik a palotákat,gazdasági és kultúrális fellendülés megy végbe.Továbbfejlesztik a képírást,és már nem csak pecséteken használják.Homérosz szerint 90 város létezett már ebben a korban a szigeten ,melyeknek Knosszosz volt a központja. icon_rolleyes.gif

i.e.1450-ben hatalmas katasztrófa vet véget a minószi birodalomnak,az elsõ fejlett európai kultúrának.Minden elpusztul!Néhány kutató szerint földrengés és tûzvész okozta,mások szerint mükénéiek vagy mások ellenséges betörése okozta a katasztrófát.........

i.e.1375-ben ismét felépítik a knosszoszi palotát,de néhány évvel késõbb elveszti jelentõségét.Egy ideig a szárazföldrõl érkezõ mükénéi hódítok uralják a szigetet,majd különféle tengeri népek támadják meg a szigetet,végérvényesen véget vetve a minószi és a mükénéi kultúrának.
A trójai háború is ebben a korban dúlhatott.
folyt. köv.

# 949
Mono
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
646 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#24859 Üzenet linkje2007-04-05 21:47:35  Kréta kronológia II.rész

i.e.1100-ban elözönlik Krétát a dórok,számos városállamot hoznak létre,a partok mentén pedig várakat építenek.
A vallásban,mûvészetben és kultúrában Görögországot követi Kréta.

i.e.480-395 klasszikus és római kor.Athén felemelkedése következtében Kréta veszít politikai és kultúrális szerepébõl.
i.e.67-ben a rómaiak hódítják meg a szigetet,Gortüsz a központ.Majd az elsõ püspöknek köszönhetõen (Pál apostol Titusz) a kereszténység gyors terjedése figyelhetõ meg.

337-826:1-sõ bizánci kor.A bizánciak elfoglalják Krétát,számtalan templomot építenek a szigeten.

Krétán 826-ban,az arabok beözönlése után törnek ki újabb felkelések.Az arab hódítok több mint 130 évig nyomják el a keresztény lakosságot.Rabló hadjáratok kiindulópontjának használják a szigetet,Omar emír uralkodásának idején az északi parton új ,jól megerõsített fõvárost építenek,a mai Herakliont. icon_exclaim.gif

# 950
Kriszti23
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
22 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#24922 Üzenet linkje2007-04-06 14:52:15 

Sziasztok!
Most megyek elõször Krétára,Amoudarába!Ha valamelyikõtök járt már ott örülnék egy kis infónak!köszi

# 951
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#24930 Üzenet linkje2007-04-06 16:40:16  Válasz a #24922. hsz-ra Előzmény #24922

95-ben Amoudarán volt a szálláshelyünk 1 hétig (azóta biztos sokat fejlõdött). Nem rossz hely, vannak üzletek, tavernák, kölcsönzõk, stb. Nagyjából pont a sziget közepén van (északon), ezért jó kiindulópont az egész sziget felfedezéséhez. A közelben van néhány magas gyárkémény, de nem zavaró.
# 952
Mono
Spec. Fórum tag
Spec. Fórum tag
646 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#24937 Üzenet linkje2007-04-06 19:03:24  Amoudara

Szia Kriszti23!
Szerintem az egyik legjobb hely Amoudara,legfõképp azért amit Jox is írt,én nagyon szeretem,viszont sokan másképp gondolják.
Jó dolog:a fõváros közelsége,bárhova könnyen eljutsz.Általában a szállások eléggé közel vannak a tengerparthoz.A tengerpartjában nincs semmi extra,de mégis úgy gyönyõrû ahogy van.Szinte minden helyet beépítettek,apartmanok,tavernák.Esténként elég nagy a mozgólódás,az emberek ellepik az utcát,bár ez is attól függ honnan nézzük,Hersonissos-hoz képest visszafogott kis hely.Igazándiból sokan a fõvárost sem kedvelik mert barátságtalan betonrengetegnek mondják,és így éreznek Amoudarával kapcsolatban is,valójában az igazi Krétát Amoudarán nem ismerhetjük meg,(hiszen minden a turistáknak szól),ahhoz inkább a sziget belseje felé kellene menni.Szóval az a lényeg ,hogy ahány ember annyi szokás,tapasztalat ,vélemény.Szerintem jól választottál,de én lehet hogy elfogult vagyok és nem tudok hitelesen beszámolni ,mert én imádom Amoudarát kiss.gif
Egyet biztosan állíthatok,hogy az emberek nagyon kedvesek,barátságosak.Melyik szálláshelyre mentek?

# 953
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#25001 Üzenet linkje2007-04-07 20:29:37  Amoudara

# 954
Kriszti23
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
22 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#25012 Üzenet linkje2007-04-08 09:12:01 

Sokan leszólták a helyet,de megnyugtattatok! icon_smile.gif Igazából én is sokat szeretnék kirándulni,már kinéztem annyi helyet,hogy 2 hét is kevés lenne,de csak 1 hétre megyünk. icon_smile.gif
Amúgy az Australia hotelbe megyünk!Ja és köszi a képet!

# 955
Lord1210
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
3 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#25013 Üzenet linkje2007-04-08 09:24:46 

Sziasztok!
Én is Amudarára megyek a nyáron,és szeretnék egy kis infót megtudni,konkrétan a fakultatívokrol szeretnék mert azt sehol sem íeják hogy mennyibe kerül,és az ottani árak is érdekelnének.A robogó és az autó kölcsönzések ára is.Elõre is köszi mindenkinek aki segít.

# 956
Karpuzi
Aktív fórumos
Aktív fórumos
181 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#25014 Üzenet linkje2007-04-08 09:50:19 

lord1210 írta:
Sziasztok!
Én is Amudarára megyek a nyáron,és szeretnék egy kis infót megtudni,konkrétan a fakultatívokrol szeretnék mert azt sehol sem íeják hogy mennyibe kerül,és az ottani árak is érdekelnének.A robogó és az autó kölcsönzések ára is.Elõre is köszi mindenkinek aki segít.

Szia,

a fakultatívok árai irodafüggõek, de a neckermannál tavaly:
Knosszos és az Heraklioni részészeti múzeum 35,5 €
Szantorini 80 €
Spinalonga 48,5 €
Yamas görög est 46,5 €
Water City 32,5 €
Hajókirándulás Dia szigetre (német nyelvû) 34 €
Szamária szurdok (német nyelvû) 56,5 €
Kelet Kréta (német nyelvû) 53,5 €
Nyugat Kréta (német nyelvû) 54 €

Ezek az árak egy fõre értendõk és a belépõket nem tartalmazzák! A belépõk 2 € és 30 € között mozognak.

Tavaly egy Opel Corsa C 2 napra teljes biztosítással 70 € volt szept elején és 25 €-ért tankoltam ez elég volt:
Stalis-Chania-Rethimno-Stalis, Stalis-Knossos- Agios Nikolaos-Mohos- Stalis útvonalon.
Tavaly elõtt Citroën C3 3 napra teljes biztosítással 90 € volt szept végén és 40 €-ért tankoltunk ami elég volt:
Stalis-Agios Nikolaos-Vai-Ierapetra-Stalis, Stalis-Chania-Rethimno-Stalis, Stalis-Knossos-Hersonissos-Stalis útvonalon.

A kirándulásokat érdemes magad intézned, egy jó utikönyv sokszor tud annyit, ha nem többet, mint egy idegenvezetõ és nem vagy máskohoz kötve és azt nézel meg amit akarsz, ott állsz meg ahol akarsz, olyan ütemben haladsz ahogy akarsz stb, stb...

Szerintem a bérlés+benzin+belépõk+kaják összköltsége a személyek számával elosztva még mindig olcsóbbra jön ki, mintha mindenre befizetnél.
Ja és autót se az irodától bérelj, iszoyú drágán intézik, inkább az üdülõhelyen nézzetek körül és amelyik a legolcsóbb és legszipibb ott, béreljetek, de persze kérdezzetek rá, hogy mit tartalmaz az ár ( tejes biztosítás, az mit takar stb., még gyerekülést is lehet kérni).

# 957
Hajol
Aktív fórumos
Aktív fórumos
65 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#25017 Üzenet linkje2007-04-08 11:07:20  Válasz a #25013. hsz-ra Előzmény #25013

Hogy könnyebb legyen dönteni:
Tavaly az Heralion-Knosszosz buszjegy 1,1 € volt, a keleti buszpályaudvarról - a kikötõ közelében van - indulnak a knosszoszi 2-es buszok. (Ezeknek a pénztár feltûnõ helyen, külön, nem a pályaudvar épületében van.) Állítólag kocsival nehéz parkolni a palotaromok közelében és vannak „lehúzós” parkolóhelyek, ezt másoktól olvastam, nem tudok hozzáfûzni semmit, mert mi busszal voltunk.
Knosszoszba reggel érdemes menni, 10 óra után elkezdik ontani a buszok a turista csoportokat, de ezek egy-másfél óra után (!) tovább indulnak, dél körül megint csend van. (elõszezonban!) Kalap már májusban is szükséges! Idegenvezetés nélkül is remekül lehet boldogulni, a helyi tájékoztató táblák segítségével és nálam volt AZ ANTIK GÖRÖGORSZÁG KÉPES KALAUZA 558-573. oldalának fénymásolata(!), amelyben MINDEN le van írva!
A delfines freskók terme tavaly májusban zárva volt. Evans régészeti módszereit lehet vitatni, de mindenképpen élmény a palotaromok meglátogatása és szerintem kell hozzá 3-4 óra, vagy több.
A kombinált belépõ olcsóbb – tavaly a felnõtt 10 € – és az heraklioni Régészeti Múzeumba is érvényes és nem kell ugyanazon a napon felhasználni! A múzeumba nem kell fotósjegy, csak vakut TILOS használni.
Akkor mit is kapsz a 35 euródért? Odajön egy busz Amoudaraba, a szállodád elé, egy nap alatt végigrohannak Veled a palotaromokon és a múzeumon, gondolom ennyi pénzért meg is ebédeltetnek és hazavisznek.
Ez a kirándulás Amoudaraból nagyon kényelmesen megoldható egyedül is, kocsival vagy anélkül és szerintem mindenképpen élvezetesebb, ha a saját tempódban teheted!
Mi Gouvesben voltunk, azt is leszólják!
Krétán lehettünk, volt kényelmes szállásunk, reggel-este pazarul megetettek, a tenger csodálatos volt, a többit pedig megoldottuk, ahogy tudtuk...
Kellemes tervezgetést, szép nyaralást!

# 958
Karpuzi
Aktív fórumos
Aktív fórumos
181 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#25018 Üzenet linkje2007-04-08 11:40:06 

Egy kis kiegészítés a kirándulásokhoz, ugyanis nem mindegyikhez jár kaja.
A következõk, tartalmaznak ebédet, vagy vacsorát:
Santorini - ez reggelit és vacsorát
Sipnalonga - ebéd
Yamas - vacsora
Hajókirándulás Dia-ra - snack (gondolom valami helyben roston sütött hal, némi saláta és ouzo meg egy kevés üdítõ és dinnye).

A többi kirándulás értelem szerûen nem tartalmaz kaját.

Én is mindig hotleban voltam, Stalisban, félpanzióval. Idén is ismét Stalisba megyek, csak most másik hotelba.
Én speciel kedvelem, hogy kapok reggelit és vacsorát, napközben ha meg akarod kóstolni a görög ízeket, akkor be tudsz kapni egy gyrost, souvlakit, vagy valamilyen könnyû, fél adagos ételt. Egyébként abban a szállodában ahol én voltam, krétai konyhai szerint fõztek és semmilyen "szokásos európai" kaja nem volt a két hét alatt amíg ott voltam sem tavaly, sem tavaly elõtt, úgyhogy két hét alatt végig lehetett kóstolni a legalapvetõbb krétai kajákat.

Én Knosszoszban autóval voltam a parkolás nem okozott gondot, de tény, hogy korán odaértem. Sapka vagy valamilyen fejfedõ és napszemüveg tényleg kell (bár bárhová mész ajánlott, hacsak nem akarsz megfõni vagy napszúrást kapni), sõt naptejjel sem árt bekenni a kilógó részeidet, mert iszonyú hõség van ott és árnyékból nagy a hiány. Mi úgy 2 és fél órát töltöttünk el ott, de többet is el lehet simán.

Ha buszozni akartok, akkor Heraklionban tényleg eltéveszthetlen a buszpályaudvar a kikötõnél.

# 959
Lord1210
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
3 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#25022 Üzenet linkje2007-04-08 14:19:05 

Köszi mindenkinek az infót,így már jobban tudok tervezgetni.
# 960
Babi15
Aktív fórumos
Aktív fórumos
55 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#25023 Üzenet linkje2007-04-08 14:28:51 

Köszönjük a sok információt, tényleg ilyenekre van szüksége azoknak, akik még nem jártak a szigeten,gyorsan ki is írtam. Babi
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Kréta
<   1 2 3 ... 63 64 65 ... 505 506 507   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu