Sziasztok
Tegnap értünk haza Paraliáról. Az odaút olyan 16 órásra sikeredett, ebben volt röszke 2 óra, és a többi határnál is 1-2 óra várakozások, a szerbeknél a határ után sok útépítés van, ami nagyon belassít, építkeznek a dunahídnál, építkeznek belgrád belvárosában, szóval elég szívós. Hazafelé többször nagyon kellemesen csalódtam. Gurultunk a görög-mac. határhoz, kb 4 autó, a következő határnál szintén nem volt több 4-5 autónál egy sorban, a szerbeknél sem, a magyar, hát, nyilván való, hogy az szivatja a honfitársait, ott áll a hosszú sor, nyitja a csomitartót. Itt kb 3/4 órát vártunk, és így összességében 14,5 óra volt az út egy ebédszünettel és 2 vagy 3 egyéb szünettel. Ja, a macedónoknál megálltunk (hívott a természet), ha már ott voltunk tankoltunk, pihentünk néhány percet. Euroval fizettünk, jó a benzinjük, nem csaptak be, aranyosak voltak a kiszolgálók, abszolút pozitív véleményünk volt róluk. Kivéve a wc-t persze, mert az egy utolsó utáni köpködős kocsmai wc-nél is rosszabb volt. Hát, minden nem lehet tökéletes. Ja, a macedón autópálya kapuknál is jó véleményünk volt, úgy írják mindenhol, hogy 1-2-1 euro, és reklamálnak a 2-ért a másodiknál. Hát én hazafelé csak 1,5-öt adtam, és az ötven centest a bácsi vissza is adta minden szó nélkül!
2 héten keresztül nagyon jó idő volt, egy gondunk volt, kicsit jobban fújt a szél, de azért elviselhető volt.
A szállásunk jó volt, az Oceanisban voltunk már másodjára (más is volt visszajáró vendég). De az ibusz katalógusával ellentétben sem internet, sem lift nincs. Tulaj mindennap jön, rendezkedik, velünk normális volt tavaly is, idén is, mikor meglátott, emlékezett, üdvözölt minket, aranyos volt.
A gyros, hát az isteni finom. Mi a zorba nevű helyre jártunk, már tavaly lepróbáltunk több helyet, ez jött be legjobban, a templomnál van.
A part szerintem kicsit "piszkosabb", mint előző évben. Igazából nem értem azokat az embereket, akik elmennek ennyi km-t, hogy szép tengerparton nyaralhassanak, és ott meg undorítóan szétdobálnak mindent, sörösdobozt, csikket, stb. Mi elkocsikáztunk korinos felé 2-3 km-t, ott lementünk egy partra, alig jöttek az afrikai árusok, nem ért egymásba a törölközőnk senkivel, nyugi volt, fánkos ember jött, a gyereknek tudtam venni amikor kellett, szóval mindenképpen jobban tetszett nekünk.
Csavarogtunk is sokat, átkirándultunk a sithonia félszigetre, nekünk sarti a másik kedvencünk, hát nem mondom, jól felmentek ott az árak. A gyereknek paralián vettem egy törülközőt 4 euroért, ugyanazt sartin 7!! euroért adták volna. Szóval paralián az árak miatt nem illik sírni.
Elkirándultunk makrigialos felé, a sólepárlóhoz. Hát, érdekes. Van ott néhány olyan "medence", amiben kinézetre elég gusztustalan víz van, de azt mondják, hogy nagyon jó az izületekre, a bőrre, aztán a "medence" aljáról felszedik azt a fekete maszlagot, tetőtől talpig bekenik megukat, hagyják megszáradni, és utána át lehet sétálni úgy feketén a tengerpartra, ott lemosni. Azt mondják, hogy égett bőrre is nagyon jó hatással van. Kicsit én is bemaszlagoztam magam, nagyon selymes volt utána a bőröm. Szóval gusztustalanul néz ki, de hasznos. A szállásunktól melletti parknál van egy szálló, ahol képek ki vannak téve erről, azt hiszem Alikos Spa néven hírdetik. Gondolom szerveznek oda utat. De ha a korinos felé vezető úton tovább megyünk a part mentén, akkor pont oda jutunk ki, még robogóval is át lehet menni hamar.
Kirándultunk Volos felé is, gondoltuk a parti úton jövünk vissza, ahol egy rövid szakaszt szaggatott vonallal jelöl a térképem. Hát, olyan volt, a helyiek aranyosak voltak, elnavigáltak, segítettek. De legalább cserébe nagyon szép helyeket fedeztünk fel. Aki kocsival megy, mindenképpen ajánlom, hogy kicsit bolyongjanak, megéri. Bár tudom, hogy rettentő drága a benzin, de kicsit érdemes rááldozni. Ja, a benzin, Katerini felé és Korinos felé is van több hely, ahol 1,5 euro alatt van (még 1,439-ért is tankoltunk). Nem mondom, hogy az már hű de olcsó, de teletanknál mindenképpen számít.
Aztán kirándultunk az olymposra is. Hát az a hegy még mindig nagyon szép.
Most nem voltunk kalózhajózni, valamiért most ez lemaradt, de Skiathosra elmentünk. Először privátban szerettünk volna, de valaki írta itt, hogy másfél óra kocsikázás után oda lehet érni. Hát, igen, csak a hajóút utána 2,5 óra, ott kirándulás, fürdés (mikor mi voltunk kb 40 fok volt árnyékban), utána megint 2,5 óra hajókázás, utána tök fáradtan vezess újra másfél órát. Mikor ezt átgondoltuk és megtudtuk, hogy a felnőtt kompjegy 21 euro, a kocsi 76 euro, a kikötőig a benzin sem olcsó, úgy döntöttünk, hogy inkább irodával megyünk. Az ibusz kinti képviseleténél én sem ajánlom, ott magyarázzák, hogy lehet menni másokkal is, de azok otthagyják az utasokat, stb, ők nem, ők szentek. Hát, ők 40 eurot kérnek érte, mi a smart holiday-el mentünk, 30 euro volt fejenként (valahol kaptunk olyan prospektust, ami 25 euro-s), a 4 éves gyereknek nem is kellett fizetni, szerdán mentünk, a Zoli nevű idegenvezető srác volt, hát, nagyon rosszat nem is tudok mondani. Még a kajáldánál is intézkedett, hogy legyen helyünk, mert mi előbb csavarogtunk, aztánb mentünk volna kajálni, csak annyian voltak, hogy tele volt a hely. Jött, intézkedett, rendben volt minden. A busz ugyan kicsit kényelmetlen volt, és nagyon korán kellett kelni is, de a hajón olyan jó hangulat volt oda és vissza is, hogy nem is hittem volna. A hajók még csatáztak is vizibombákkal, ettől ugyan minden és mindenki elég vizes lett, úgyhogy a csomagokat illik jól becsomagolni, de nagyon jó hangulat volt. (ezzel a hajóval mentek a tramp travel-lel utazók is).
Skiathos nagyon szép város, nagyon szép az a strand, ahová elvisznek pancsizni. Egyszer mindenképp érdemes ellátogatni oda.
Szóval összességében nagyon jó volt.
|