akár hova utazól európában, mindenhol a zöld kártyát kérik igazoltatáskor. a sárga csekket hiába mutatod az nem mond nekik semmit.
a férjem tíz éve járja olaszországot, s mindig a zöld kártyát kérték.
Tegnap jöttünk haza. Némi összefoglalás, hátha segít valakinek:
- Már sokkal kevesebb a 40-es tábla a Szerv autópályán, mint tavaly.
- Rendőrökkel, csak Belgrád bevezetőjénél a "szokásos helyen" találkoztunk. (60Km/h-ás szakaszon.)
- Belgrád szét van bombázva, de oda és vissza is este mentünk át, így nem volt vészes (max 10 perc plusz), de a fizető kapunál azt mondták, hogy nappal plusz 1 óra is lehet.
- Macedónok a zöld kártyát (biztosításos) mindig kérik, most is kérték.
- Görög benzin qurva drága átszámolva átlag 460-470 Ft/l
- Általánosságban nem lett drágább Görögország, de némi infláció érezhető.
Kb. ennyi. Ja a határon természetesen, csak a magyaroknál kell várni 1 órát, mindenhol máshol 5 perc volt!!!
Sziasztok!
Bocsi, nincs időm sokat visszaolvasni, 10-12 oldat visszaolvastam gyorsba, de nem találom ami engem érdekelne, szóval Tavaly június végi térképem van az Igo -hoz, ahhoz képest van valami változás szerba-mac-görög oladalon?
kösziii:)
Nem kell semmit olvasni, minden ugyanúgy van mint két éve. A szerbek a határ előtt 2 éve építik a 25 km-es szakaszt, szerintem sose fejezik be. A határ után a macedónok lassan a végére érnek az útépítésnek, mert jól haladnak.
A zöld kártya ( zeleny kárte ) az bizony kell. Én elhiszem, hogy valakitől nem kérték, de én az idei évben voltam 12-szer és mindig kérték, sőt volt, hogy a szerbek is.
Egyébként a macedón követség honlapján is elő van írva.
Nem kell érte fizetni, adják, mi a gond.
Holnap indulok 13-szor, én kérés nélkül átadom.
Szerintem is az a célszerű, ha már a sorbaállás alatt összekészítjük az összes utas útlevelét/igazolványát, a kocsi forgalmiját és a zöldkártyát, az esetleges a meghatalmazást, majd ha ránk került a sor köszönés után egyből átadni egyből a komplett csomagot. Egyrészt látják, hogy profi utazók vagyunk (még ha nem, akkor is úgy néz ki), másrészt meg gyorsabb is, nem kell kérdeznie, nekünk megérteni, hogy mit is akar, kotorászni a brifkóban a kért papír után.
Lehet, hogy csak 1-2 percet lehet vele nyerni, de ha beszorzod az utazók számával forgalmas időszakban sokat jelenthet. Ebből a szempontból szerintem az is fontos, hogy a kapuknál is elő legyen készítve a pontos fizetendő összeg, ez sokkal gyorsabb, mintha várni kellene a visszajáróra, utána megszámolni stb.