Szia Andi,
köszönjük a választ.Búvárkodni nem szoktam,talán ezért nem ismerem a szót,viszont enni szeretek,úgyhogy nem is értem hogy még hogyhogy nem kerültek az útamba ezek a húsgombóckák
Bár h.apci már megelõzött, de azért én is válaszlnék. A suzukákia, igen, ilyen fasírt szerû húsgombóc, ami paradicsomos szósszal is rizzsel van (én speciel utálom a szósz íze miatt). A németországi étlapokon nem suzukákiának, hanem egyszerûen csak "suzukinak" hívják.
A snorklizás hülye, angolból átmagyarosított szó. Angolul snorkelling, németül schnorcheln, magyarul nincs rá egy szó: én régebben mindig így írtam "Búvárkodtunk szemüveggel és pipával"...Na, ennél azért egyszerûbb és rövidebb az átmagyarosított verzióját használni. Azt nem írhatom, hogy búvárkodtunk, mert akkor palackkal mentünk volna és akkor hazudnék
Úgy tûnik, Andi nincs még... Én úgy tudom, hogy eza kaja, ha nagyon leegyszerûsítem, olyasmi, mint a kebabcse és társi, vagyis fûszeres húsgombóc; itt egy angol nyelvû recept, de ezt is többféleképpen készítik és tálalják:
Folyamatosan olvasom a beszámolót itt is,ott is,érdekes helyen voltatok,de azért ezt az õrült szelet nem irigylem...A gyönyörû partokat és strandokat igen.Az eddigiekhez:milyen étel a szuzukakia?Még nem hallottam.Meg a snorklizásról sem.Lehet,hogy lükeséget kérdezek,de tényleg...
Igen, ez a picike. Köszi h.apci a képet! Ahol volt a szállásunk, az utca sarkán volt egy kis viskó ház, az elõtt mindig kint ült egy bácsi egy sámlin és egy ilyen hangszert faragott éppen, de még nagyon kezdeti állapotban volt. A két hét alatt sem haladt vele túl sokatelõre.
Szia h.apci!
Kicsit utánanéztem. Ez a hangszer csak Karpathoson létezik és a Lyra nevõ hangszernek egyik helybéli változata. Hegedûhöz hasonlatos, de a térdre támasszák, aikor játszanak rajta. Általában csoportokban találkoznak az emberek, egyik játszik ezen a lyrán és elõénekel egy stófát, majd a többiek utánaénekelik. A szöveg általában az élet dolgairól szól, sokszor imprivizált. Sokszor társítják a hangszert egy Tsambouna nevû, a skótdudához haonló hangszerrel.
Igazából Popeye örülök, hogy nem lett valami idegbénulásom. Mikor lezsibbadt a fél arcszerkezetem, igencsak beparáztam. A heg, remélem, idõvel elfakul. Pillanatnyilag most egy kicsit nagyobb heg foglalkoztat éppen a testem másik tájékán
Ahh, akkor maskor ugy gondolom ketszer meggondoljatok hova usszatok be. Sajnalom, az iagazsag az hogy pont arcon zavarna ilyesmi a legjobban. Parod "kellemesebben" meguszta. Meg1xer sajnalom.
Köszi a kérdést.
Az arcomon lévõ három csípés olyan lett etére, mint egy gennyes pattanás és ki is fakadt, a tengervíz pedig annyira kimart a pici sebeket, hogy csúnya lukak (hegek) maradtak vissza utánuk. A párom térdén nagyon érdekes lett. Hosszanti csíkok lettek (mint a terhes nõk hasán az ún. striák), lila színûek, azok alatt is volt genny, de nem fakadt ki, hanem olyan volt, mintha ilyen hosszanti árkok mentén felrepedezett volna a bõre. Nem fájt már többet. Azóta elmúlt neki, nekem látszik az arcomon.
Andi
a nagy lakoma
szal az úgy volt,hogy 4 éve(!) voltunk Montenegróban(Budva),ahol az uccsó estén ettünk grillezett homárt(JÓVANNA,EZ NEM FELVÁGOSDI,CSAK ISTENI JÓ VOLT.)
ÉS AZÓTA KERESÜNK ILYEN LEHETÕSÉGET,DE SEM TÖRÖKBE,SEM HRVACKABA NEM TALÁLTUNK IJJET...
NO MOST BEMENTÜNK Rethymnoba(kabbe 5 kilcsi)(=busszal=1,2 EUR/fõ oda) és ott találtunk egy éttermet(?) a kikötõben,ami nem is étterem,hanem magyar viszonylatok között inkább egy családi kisvendéglõ.
No oszt akko' "belecsaptunk a lecsóba ",mert itt "sztá kárvoná"sta karvouna(=görögül parázs)-n fõztek,kaptunk is érte baráti vállveregetést+ Puszkász Öcsit,rendesen,itt megpróbáltak minket "levadászni",de ez nem jött össze,mert mi direkte ezért jöttünk,ugyanis sehol máshol nem volt parázson sült grill étel,csak itt(!) ,no ez nem teljesen igaz,de itt Rethymno környékén a grillezett ételek villanyon (pl:gyrost mint nálunk,ez volt a legkevésbé finom),vagy gázon (ez már sokkal ízletesebb volt) készítették általában.A buszból láttunk még egy helyet,ahol parázson grilleztek.No, így már korrekt.
Mondanom sem kell, fullhouse" volt,közvetlenül a korzó mellett 0,5 méterrel volt csak szabad asztal,de mit számít(?)
osztat ottan mondtuk,hogy Mi ide gyöttünk,from Magyari,no oszt ez volt jó pont...
Étlapot ki se nyitottuk(mert minek is ,mert volt kinn egy "natura" hûtõ(=morzsolt jégen tengeri salad=tucatnyi tengeri herkentyû,frissen),oszt csak "böknünk" kellett,hogy mit is akarunk megenni(na jó,elõtte volt fél kila fekete kagyló grillen,fokhagymás mártásban,hmmm:) )
No oszt böktünk,termetes langusztára,amit félbevágva parázson grillezve hoztak,(no,lesz mire emlékeznem kb.x évig)
Ha azt mondom isteni volt és elég volt,akkor még meg sem közelítettem a lényegét(!)
Mondjuk drága is volt(tokkal-vonóval,borravalóval=70 EUR-t kostált),de ijjet itthon soha nem ehetsz,bármennyit is adnál érte...
A lényeg: Rethymno-kikötõ-Seven Brothers Taverna
No ezt tutti ajánlom!
No még egy mondat a lakomáról: a langusztához kaptunk egy rozsdamentes "HARAPÓFOGÓT" ÉS EZ NEM VICC,MERT A PÁNCÉLJÁT,CSAK EZZEL LEHETETT LESZEDNI,MEG EGY KIS AMOLYAN SZÚRKAPISZKÁT(SZINTÉN 18/10-ES) ROZSDAMENTES ACÉLBÓL,AMIVEL AZ APRÓ RÉSZEKET LEHETETT "KIMENTENI" A LANGUSZTA HÉJÁBÓL...)
(bocs a caps lock-ért
Még egy info: ha az étlap alján látjátok a V.A.T. betúket,az azt jelenti,hogy a "borravaló" benne foglaltatik az árban.
És még egy pár apróság:maga a vacsora a következõkbõl állt:
oliva krémes(paste) piritóst (természetesen parázson sütve)(=ezt nem kell elõre megenni,mert jól jöhet a fõételhez) + Caciki+cretan salad+ fekete kagyló+ languszta (ugy 60 dkg-os volt)+ a végén a "cég ajándékaként" mézédes görögdinnye+ 2x1 cent raki(=törkölypálinka,no nem olyan mint általában nálunk,ezt tényleg jól csinálják,finom és nem fejfájós),+ 2 sör és 1 Seven Up.
Szal bõséges volt!
Hogy jobban el tudjátok képzelni,íme egy újabb slájdsó: